Liksom i Adam alla dör, betyder att vi dör FYSISKT pga honom – 1 Kor. 15:22

choose

1 Kor. 15:22 Liksom i Adam alla dör, så skall också i Kristus alla göras levande. 23 Men var och en i sin ordning: Kristus som förstlingen och sedan, vid hans ankomst, de som tillhör honom.

Sammanhanget i 1 Kor. 15:22 visar att det handlar om återuppståndelsen, och den måste vi alla gå igenom vare sig vi är onda eller goda.  Eftersom Adam är mänsklighetens vagga så innebär det att vi dör fysiskt genom honom eftersom han är den första (ihop med Eva) som introducerade den första synden till världen som orsakade separation från Livets träd. Eftersom vi är släkt med Adam så kommer vi alla att dö genom honom (och det gäller även Jesus Kristus eftersom han levde som en människa) men Jesus är mänsklighetens Herre så vi får alla del av återuppståndelsen genom honom. Alla människor drabbas ovillkorligen av fysisk död pga Adam oavsett hur vi lever, och alla människor drabbas ovillkorligen av återuppståndelse och påföljande domar (liv eller död) hur vi än lever. Endast de som valt att vandra i ljuset med Jesus får sedan evigt liv i Guds rike.

Hebr. 5:Och när han hade fullkomnats, blev han upphovet till evig frälsning för alla som lyder honom

Notera att det är exakt samma ALLA som dör i Adam som de ALLA som görs levande i Jesus Kristus. Om vi tolkar det första påståendet som att alla människor är födda syndiga och fördömda genom Adam så måste det andra påståendet innebära att samma ALLA kommer att bli rättfärdiggjorda och få liv i Jesus. Men detta är universialism och läran att ALLA blir frälsta, vilket är obibliskt. Om det första är ett ovillkorligt skeende för hela mänskligheten så måste det andra också vara ovillkorligt för hela mänskligheten. Många tror på den gnostiska idén om en syndfull natur (som ingen av de gamla kyrkofäderna lärde ut före Augustinus), och att vi alla ärver synd och fördömelse genom Adam (ALLA och ovillkorligt) men samma personer tror ofta att det däremot är endast de troende som får vara i Kristus genom pånyttfödelsen och som därmed får frälsning (så INTE alla universellt och i högsta grad villkorligt).

Versen säger bara att vi alla dör i och genom Adam och alla görs levande i och genom Jesus. Det handlar inte om frälsning och fördömelse och himmel eller helvete, utan om fysisk död och fysiskt liv eftersom det handlar om kroppens återuppståndelse.

1 Kor. 15:15 Då står vi där som falska vittnen om Gud, eftersom vi har vittnat mot Gud, att han uppväckte Kristus, som han inte har uppväckt, om det verkligen är så att döda inte uppstår16 Ty om de döda inte uppstår, har inte heller Kristus uppstått. 17 Men om Kristus inte har uppstått, då är er tro meningslös och ni är ännu kvar i era synder. 18 Då har också de som insomnat i Kristus gått förlorade. 19 Om vi i detta livet sätter vårt hopp endast till Kristus, och han inte har uppstått, då är vi de mest beklagansvärda av alla människor. 20 Men nu har Kristus uppstått från de döda som förstlingen av de insomnade. 21 Ty eftersom döden kom genom en människa, så kom också de dödas uppståndelse genom en människa.22 Liksom i Adam alla dör, så skall också i Kristus alla göras levande. 23 Men var och en i sin ordning: Kristus som förstlingen och sedan, vid hans ankomst, de som tillhör honom. 24 Därefter kommer slutet, då han överlämnar riket åt Gud, Fadern, sedan han gjort slut på varje välde, varje makt och kraft.

Uppståndelsen drabbar onda och goda. ALLA ska vi uppstå men frågan är om det blir till liv eller fördömelse

2 Korinthierbrevet 5:10 Ty vi måste alla träda fram inför Kristi domstol, för att var och en skall få igen vad han har gjort här i livet, gott eller ont.

Apg 24:15 Och jag har samma hopp till Gud som de, att både rättfärdiga och orättfärdiga skall uppstå en gång.

Acts 4:upprörda över att de undervisade folket och i Jesus predikade uppståndelsen från de döda.

Förhindrad åtkomst till Livets trädtree2

Pga Adam’s synd så förhindrades han av Gud att nå Livets träd. Det träd som vi kan läsa om även i Uppenbarelseboken. Vi får informationen av Gud att om vi äter av Livets träd så lever vi i evighet. Det vore en katastrof för Adam och hans efterkommande att leva i en fallen värld där människor syndar och gör varandra illa, och att vi då skulle tvingas leva i en sådan miljö för evigt! Döden är ett nödvändigt ont, och på många sätt en gåva.

1 Mos. 3:22 Herren Gud sade: “Se, människan har blivit som en av oss med kunskap om gott och ont. Hon får nu inte räcka ut handen och även ta av livets träd och så äta och leva för evigt.”24 Han drev ut människan, och öster om Edens lustgård satte han keruberna och det flammande svärdets lågor för att bevaka vägen till livets träd.

Upp. 2:Den som har öron må höra vad Anden säger till församlingarna. Åt den som segrar skall jag ge att äta av livets träd, som står i Guds paradis.

Upp. 22: Och han visade mig en flod med livets vatten, klar som kristall. Den går ut från Guds och Lammets tron. Mitt på stadens gata, på båda sidor om floden, står livets träd som bär frukt tolv gånger, varje månad bär det frukt, och trädets blad ger läkedom åt folken.— 14 Saliga är de som tvättar sina kläder. De skall få rätt till livets träd och få komma in i staden genom dess portar15 Men utanför är hundarna och trollkarlarna, de otuktiga och mördarna, avgudadyrkarna och alla som älskar lögn och far med osanning.—19 Och om någon tar bort något från de ord som står i denna profetias bok, skall Gud ta ifrån honom hans del i livets träd och i den heliga staden, som det står skrivet om i denna bok

Vi kan leva genom att äta och dricka, men det är inte tillräckligt för att få fullkomlig hälsa och kunna leva för evigt. Det är en sanning som även applicerades på Jesus, som ju också dog en fysisk död även om döden inte kunde behålla honom och han sedan återuppstod. Adam fick äta av alla träd i Edens lustgård utom just “trädet med kunskap om gott och ont” som var förbjudet. Även Livets träd var åtkomligt för honom så länge som han var utan synd. Om Adam skapades odödlig så skulle det inte ha funnits skäl för ett Livets träd, men nu skapdes trädet och människorna får LIV genom det så länge som de äter utav det. Men de dör om de inte äter utav det! Även helt oskyldiga bebisar drabbas av döden eftersom de inte kan nå Livets träd vare sig genom att äta utav det själva eller genom att få del av kraften genom sina mödrars mjölk. Det innebär att även de drabbas av döden eftersom de förhindras att nå trädets kraft, och man kan säga att denna “förbannelse” (eller välsignelse, beroende på hur man ser det) drabbar dem pga det Adam gjorde. Däremot står det ingenstans i Bibeln att bebisar ärver Adams synd, och att de där andligt pga Adam! En människa dör endast andligt om hon själv är gammal nog att vara medveten om lagen och väljer att överträda den. Det är samvetet som talar för eller emot människan.

Adam dog andligt när han syndade, och han dog fysiskt lite senare (han levde allt som allt i 930 år) även om hans celler påbörjade en dödsprocess vid samma tillfälle som han syndade. Hans förbannelse var alltså en fysisk död, och att tvingas arbeta i sitt anlets svett bland tistlar och elände, samtidigt som hans fru tvingas föda i smärta. Denna generella förbannelse gäller alla hans släktingar. Återigen står det ingenstans (inte ens i Rom. 5) att vi har ärvt SYND efter Adam, och Bibeln är klar över att vi separeras från Gud när vi syndar. Inte när vi avlas eller föds in i en “syndfull natur”, som självfallet inte hade varit vårt fel. Vem skulle välja att födas med ett syndigt kött som orsakar så att vi syndar vare sig vi vill eller inte och som därför leder till att vi drabbas av Guds vrede?

Jesaja 59:2 Nej, det är era missgärningar som skiljer er och er Gud från varandra, era synder döljer hans ansikte för er, så att han inte hör er.

Efesierbrevet 2:1 Också er har Gud gjort levande, ni som var döda genom era överträdelser och synder.

Kolosserbrevet 2:13 Ni som var döda PÅ GRUND AV era överträdelser och er oomskurna natur, också er har han gjort levande med Kristus. Han har förlåtit oss alla överträdelser

Rom. 5:12 Därför är det så: Genom en enda människa kom synden in i världen och genom synden döden, och så kom DÖDEN över alla människor, EFTERSOM ALLA HADE SYNDAT.

Rom. 7:Förr levde jag utan lagen, men när budordet kom, fick synden liv 10 och jag dog. Då visade det sig att budordet som skulle föra till liv, blev till död.—11 Ty synden grep tillfället och bedrog mig genom budordet och dödade mig genom det.

(Rom. 7:For I WAS ALIVE without the law once: but when the commandment came, sin revived, and I died.) KJV

Gud säger att den som SYNDAR skall dö. Han menar då andlig död, eftersom ju alla dör fysiskt hur vi än lever. Om han skulle vilja uttrycka att alla människor dör andligen (eller föds andligt döda) så skulle han inte ha behövt peka ut just syndarna av alla människogrupper eftersom det handlar om alla universellt. Gud är rättvis och tvingar inte på oskyldiga bebisar en syndfull natur som av nödvändighet leder till att de är  andligt döda. Den som väljer att SYNDA skall dö! Inte de andra! Men har inte alla syndat? Jo, alla som kan synda har valt att synda (bebisar kan inte synda vare sig de är födda eller ofödda) men vi är ingalunda födda i synd. Läs gärna mer i den här artikeln om arvsynden.

Hes. 18: 20 Den som syndar skall dö. En son skall inte bära sin fars missgärning, och en far skall inte bära sin sons missgärning. Den rättfärdiges rättfärdighet skall vara hans egen, och den ogudaktiges ogudaktighet skall vara hans egen.


Editor's Picks