Det är skillnad på att lyda Mose LAG (tora) och att lyda Guds BUD (Anden)

biblesMose lag innehåller 613 olika bud, och det har aldrig varit tänkt att vi hedningar ska behöva lyda de judiska ceremoniella buden som ingår i den lagen. Man skulle därför kunna säga att den här lagen uppfyllts i Jesus, och att vi nu lever under ett helt nytt testamente där vi inte är under Mose lag överhuvudtaget – oavsett vilken av lagarna vi talar om. DÄREMOT är vi under “Andens” lag, på så sätt att det är tänkt att vi ska ha Guds bud i våra hjärtan och vandra efter dem (vilket är något som man GÖR), och då menar jag inte Mose 613 bud utan Guds grundbud som gällt allt sedan Adams dagar. Det har alltid varit fel att mörda, ljuga, stjäla och begå äktenskapsbrott (långt innan Mose föddes) och så kommer det alltid förbli.

Nu innehåller givtevis även Mose lag de moraliska buden/det dubbla kärleksbudet, så borde inte det betyda att vi slipper att lyda dem också eftersom vi är befriade från hela Mose lag? Nej, för sanningen är ju den att det dubbla kärleksbudet gäller även separat från Mose lag. Att dessa bud dessutom finns med i Mose lag är dock ganska naturligt, för de är ju de allra viktigaste buden och delgavs Mose allra först. Så även om man säger att “Mose lag gäller inte längre”, så blir vi aldrig befriade från de bud som gällt redan INNAN Mose lag fanns och som hela tiden gäller separat from Mose lag. Att det därför är skillnad på Mose lag och Guds bud (eller lag och lag, för Guds bud är ju lag), kan vi se i nedan exempel).

Exempel på att det är skillnad på att lyda Mose lag (en lag som gällt fram till Jesus), och att lyda Guds bud

1) Till att börja med så kan vi starta med verserna som visar själva grunden till problemet som Paulus och Petrus hade gällande judarnas missförstånd vad gäller lagen, och orsaken till att framför allt Paulus skrev ganska många brev där han berörde innebörden av lagen och behovet av att lyda Anden. Det var nämligen så att några fariseer lärde ut att judekristna fortfarande måste omskära sig, som ju var en del av Mose lag (men som inte är ett bud utanför Mose lag i det nya testamentet som vi lever under idag). DETTA är vad Paulus blev besviken på vad gäller romare, galater och hebreer – och INTE för att de ville “återvända” till bud såsom “du skall icke döda, stjäla, ljuga eller begå äktenskapsbrott”. Självfallet skulle inte Paulus ens komma på tänken att läxa upp människor för att de menar att det är livsviktigt för frälsningens skull att inte döda, stjäla, ljuga eller begå äktenskapsbrott! Dessa bud gäller ju separat från Mose lag. Här börjar Paulus bekymmer:

Apg: 15:1 Några som hade kommit ner från Judeen började lära bröderna att de inte kunde bli frälsta, om de inte lät omskära sig enligt seden från MoseNär det nu uppstod oenighet och Paulus och Barnabas kom i allvarlig tvist med dem, beslöt man att dessa två och några andra av dem skulle fara upp till apostlarna och de äldste i Jerusalem för att överlägga med dem om denna stridsfråga.—När de kom till Jerusalem, togs de emot av församlingen och av apostlarna och de äldste, och de berättade om allt vad Gud hade gjort med dem. Några från fariseernas parti hade kommit till tro, och de steg nu fram och sade att man måste omskära hedningarna och BEFALLA DEM ATT LYDA MOSE LAGApostlarna och de äldste samlades då för att behandla frågan. — 10 Varför vill ni då fresta Gud och på lärjungarnas axlar lägga ett ok, som varken våra fäder eller vi själva har kunnat bära? 11 Nej, vi tror att vi på samma sätt som de blir frälsta genom Herren Jesu nåd.”

2) Ett par kapitel innan kan vi läsa om Mose lag, och att det görs en skillnad på lydnad av den och lydnad av Guds bud. Paulus konverserar ju med BRÖDER, och även om de inte är under Mose lag så VARNAR han dem att de måste se till att inte drabbas av det som profeterna varnade om – vilket handlar om andlig död genom otro/olydnad. Vi vet ju att vi kan få syndernas förlåtelse om vi omvänder oss och TROR (till skillnad från att lyda Mose lag med alla dess bud).

Apg. 13:37 När David på sin tid hade tjänat Guds vilja, insomnade han och blev lagd till vila hos sina fäder och såg förgängelsen.37 Men den som Gud uppväckte har inte sett förgängelsen. 38 Därför skall ni veta, mina bröder, att det är genom honom som syndernas förlåtelse predikas för er, 39 och att var och en som tror förklaras rättfärdig i honom och fri från allt som ni inte kunde frias från genom Mose lag40 Se därför till att det som är sagt hos profeterna inte drabbar er:41 Se, ni föraktare, häpna och gå under: en gärning utför jag i era dagar, en gärning som ni aldrig kommer att tro, när man berättar den för er”.

3) Här nedan ansåg Jakob att de inte borde lägga på ok på hedningarna vad gäller vilka lagar de ska hålla för frälsningens skull, och han menade att de ENDAST skulle behöva “avhålla sig från sådant som orenats genom avgudadyrkan, från otukt, från köttet av kvävda djur och från blod”. That’s it! Inte ett ord om att de borde lyda buden “Du skall icke döda, stjäla, ljuga och begå äktenskapsbrott”! Så betyder det att Jakob inte ansåg att hedningarna skulle behöva lyda de lagarna eftersom han inte nämner dem? Nej, det betyder det självklart INTE, utan Jakob syftade ju bara på Mose lag vad gäller de ceremoniella buden, och INTE de självklara buden som gällt allt sedan Adams dagar! De anses ju som fullständigt självklara och behöver inte ens nämnas.

Apg. 15:13 När de hade slutat tala, sade Jakob: “Bröder, hör på mig. 14 Simeon har berättat om hur Gud först såg till att han vann ett folk åt sitt namn bland hedningarna. 15 Det stämmer överens med profeternas ord, där det heter:16 Därefter skall jag vända tillbaka och åter bygga upp Davids fallna boning. Dess ruiner skall jag bygga upp och jag skall upprätta den igen,17 för att alla andra människor skall söka Herren, alla hedningar, över vilka mitt namn har nämnts. Så säger Herren, som gör detta,18 det som är känt från evighet.19 Därför anser jag att vi inte skall göra det svårt för de hedningar som vänder sig till Gud 20 utan endast skriva till dem att de skall avhålla sig från sådant som orenats genom avgudadyrkan, från otukt, från köttet av kvävda djur och från blod21 Ty Mose har i tidigare släktled haft sina förkunnare i alla städer, då han föreläses i synagogorna varje sabbat.”

4) Här nedan ser vi att Paulus lovar att vi INTE gör vad köttet begär OM vi vandrar efter Anden – och Anden leder oss som bekant bort från kors 6synd. Löftet är också att OM vi leds av Anden står vi INTE under lagen. Det innebär att om vi ser till att lyda Jesus, så står vi inte under lagen och blir heller inte fördömda. Den helige Ande är vår store Hjälpare! Om vi däremot inte vandrar i Anden så vandrar vi ju efter köttet, och då säger Paulus att vi är andligt döda eftersom vi inte kan tjäna två herrar och fortfarande vara frälsta. Men Gud vill inte att någon ska gå förlorad och är mer än villig att förlåta våra överträdelser om vi i hjärtat omvänder oss!

Gal. 5:16 Vad jag vill säga är detta: vandra i Anden, så kommer ni inte att göra vad köttet begär17 Ty köttet söker det som är emot Anden och Anden söker det som är emot köttet. De två strider mot varandra för att hindra er att göra det ni vill. 18 Men om ni leds av Anden, står ni inte under lagen.

Rom 8:1 Så finns nu ingen fördömelse för dem som är i Kristus Jesus, de som inte vandrar efter köttet, utan efter Anden.—13. Ty om ni lever efter köttet, så skall ni dö, men om ni dödar kroppens gärningar genom Anden, så skall ni leva. 14. Ty alla de som drivs av Guds Ande, de är Guds barn.

Rom. 8:Ty livets Andes lag har i Kristus Jesus gjort mig fri ifrån syndens och dödens lag.Ty det som lagen icke kunde åstadkomma, i det den var försvagad genom köttet, det gjorde Gud, då han, för att borttaga synden, sände sin Son i syndigt kötts gestalt och fördömde synden i köttet.Så skulle lagens krav uppfyllas i oss, som vandra icke efter köttet, utan efter Anden (1917)

1 Pet 2:11 Mina älskade, jag förmanar er såsom gäster och främlingar, att ni aktar er för de köttsliga begärelserna, som strider mot SJÄLEN.

Paulus talar om ynkliga “människostadgar” och frågar galaterna hur de ens kan tänka sig att vända tillbaka till dem (omskärelse). Skulle han kalla “Du skall icke döda, stjäla, ljuga och begå äktenskapsbrott” för “ynkliga människostadgar” och banna galaterna för att återvända till sådana stadgar? Aldrig i livet!

Gal. 4:Men nu, då ni känner Gud, ja, än mer, har blivit kända av Gud, hur kan ni då vända tillbaka till dessa svaga och ynkliga människostadgar som ni på nytt vill bli slavar under?

Lyder vi köttet och syndar så säger Paulus att vi inte får ärva Guds rike, och han listar synder som alla inkluderas i tio Guds bud/det dubbla kärleksbudet:

Gal. 5:19 Köttets gärningar är uppenbara: de är otukt, orenhet, lösaktighet, 20 avgudadyrkan, svartkonst, fiendskap, kiv, avund, vredesutbrott, gräl, splittringar, villoläror,21 illvilja, fylleri, utsvävningar och annat sådant. Jag säger er i förväg vad jag redan har sagt: de som lever så skall inte ärva Guds rike.

5) 1 Kor. 7:19 visar tydligt att det är en skillnad på Lagen inkl. de ceremoniella buden vs lydnad av Guds bud (lyda Anden). Övriga verser säger samma sak, och att det handlar om en tro som är verksam i kärlek, och älskar vi Gud och vår nästa så behandlar vi varandra med kärlek och lyder alltså tio Guds bud (som ju handlar om att visa kärlek till vår nästa).

1 Kor. 7.19 Det har ingen betydelse om någon är omskuren eller oomskuren. VAD SOM BETYDER NÅGOT ÄR ATT MAN HÅLLER GUDS BUD. 

Gal. 5:Ty i Kristus Jesus beror det inte på om vi är omskurna eller oomskurna, utan om vi har en tro som är verksam i KÄRLEK.

Gal. 6:15 Det har ingen betydelse om man är omskuren eller oomskuren. Det som verkligen betyder något är en NY SKAPELSE.

2 Kor. 5:17 Alltså, om någon är I KRISTUS är han en ny skapelse. Det gamla är förbi, se, det nya har kommit.

Gal. 5:14 Ty hela lagen är uppfylld i detta enda budord: Du skall älska din nästa som dig själv. —18 Men om ni leds av Anden, står ni inte under lagen.

Rom 6: 16. Vet ni inte, att när ni ställer er i någons tjänst för att lyda honom, så är ni tjänare under den som ni lyder, antingen det är synden till död, eller lydnaden till rättfärdighet?

6) Att Mose lag gäller endast fram till Jesus tid (och det nya testamentet) är tydligt. Men sen ser vi ju att vi ideligen varnas för att vi riskerar att huggas av vinstocken pga brist på frukt, så bara för att Mose lag endast gällt t o m Jesus betyder det alltså inte att det numera inte finns några bud/lagar att följa. Tio Guds bud fortsätter att gälla, och vi fortsätter att riskera andlig död om vi vägrar att lyda dem.

Gal. 3:19 Varför gavs då lagen? DEN BLEV TILLAGD FÖR ÖVERTRÄDELSERNAS SKULL för att gälla TILLS avkomlingen skulle träda fram, han som löftet gällde. Den utfärdades genom änglar och lades i en medlares hand.— 23 Innan tron kom hölls vi i fängsligt förvar och var BEVAKADE AV LAGEN, tills tron skulle uppenbaras. 24 Så blev lagen vår övervakare FRAM TILL Kristus, för att vi skall förklaras rättfärdiga av tro25 Men SEDAN TRON HAR KOMMIT, står vi inte längre under någon övervakare.

Paulus säger inte att det numera är fritt att lyda/inte lyda Guds bud, och att vår frälsning inte är avhängigt något som vi gör/inte gör. Han säger inte att lydnad av Gud bara är något som är “eftersträvansvärt”, och inget som har något med vår frälsning att göra – utan högst gäller gåvor i himlen. Nej, han talar ju om Mose lag här ovan – om ceremoniella bud, kostlagar, osv. Han menar självfallet inte att de moraliska buden/tio Guds bud/det dubbla kärleksbudet endast gällt fram till Jesus död på korset och inte en dag längre! Vi läste ju nyss denna vers:

Gal. 5:19 Köttets gärningar är uppenbara: de är otukt, orenhet, lösaktighet, 20 avgudadyrkan, svartkonst, fiendskap, kiv, avund,  vredesutbrott, gräl, splittringar, villoläror,21 illvilja, fylleri, utsvävningar och annat sådant. Jag säger er i förväg vad jag redan har sagt: DE SOM LEVER SÅ SKAL INTE ÄRVA GUDS RIKE.

Paulus säger samma sak i resten av sina brev. Exempel:

Ef. 5:Men otukt och allt slags orenhet eller girighet skall inte ens nämnas bland er, det anstår inte de heliga. Inte heller passar sig fräckt och oförnuftigt prat eller tvetydigt skämt. Tacka i stället Gud. Ni skall veta att INGEN OTUKTIG ELLER OREN ELLER GIRIG – en sådan är en avgudadyrkare – SKALL ÄRVA KRISTI OCH GUDSRIKELÅT INGEN BEDRA ER MED TOMT PRAT. Allt sådant nedkallar Guds vrede över olydnadens barn.

1 Kor 6:9 Vet ni då inte att de orättfärdiga inte skall ärva Guds rike? LÅT INTELURA ER. VARKEN otuktiga eller avgudadyrkare eller äktenskapsbrytare eller de som utövar homosexualitet eller de som låter sig utnyttjas för sådant, 10. eller tjuvar eller giriga eller drinkare eller hädare eller rövare SKALL ÄRVA GUDS RIKE.

1 Thess 4:3 Ni vet ju, vilka bud vi gav er genom Herren Jesus. 3. Ty detta är Guds vilja, er helgelse, att ni avhåller er från otukt, 4. och att var och en av er vet att ha sitt eget kärl i helgelse och ära, 5. inte i begärelses lusta så som hedningarna, som inte känner Gud, 6. och att ingen förgår sig eller bedrar sin broder i någon sak, ty Herren är en hämnare över allt detta, vilket vi också tidigare har sagt och betygat för er. Ty Gud har inte kallat oss till orenhet, utan till helgelse. 8. DEN SOM FÖRAKTAR DETTA, FÖRAKTAR INTE NÅGON MÄNNISKA UTAN GUD, som har gett oss sin Helige Ande.

7) Här nedan gör Paulus igen skillnad på Mose lag och att Guds bud. Han menar att det är ett hårdare straff om vi till skillnad mot olydnad av Mose lag (som ju var allvarligt) smädar den helige Ande genom vår olydnad och synd.vatten

Hebr 10:26. För om vi syndar med vett och vilja sedan vi har fått kunskap om sanningen, återstår för oss inte mer något offer för synderna, 27. utan en förskräcklig väntan på domen, och hetta av en eld som skall förtära motståndarna. 28. Den som bryter Mose lag måste dö utan barmhärtighet, efter två eller tre vittnesmål. 29. Hur mycket hårdare straff tror ni då inte att den förtjänar som förtrampar Guds Son och håller för orent förbundets blod, genom vilket han är helgad, och som smädar nådens Ande?

8) När Jesus fick frågan vilka bud som vi måste följa för att få evigt liv, så rabblar inte Jesus upp 613 judiska bud (Gamla Testamentet), och inte heller säger han “Unge man, numera finns inget du kan GÖRA för att få evigt liv, för nu räcker det med tro allena för att få evigt liv” (Nya Testamentet?). Nej, han nämner innehållet i de moraliska buden/tio Guds bud/det dubbla kärleksbudet – de som gällt sedan tidernas begynnelse. De gäller alltjämt, och Jesus själv säger att vi inte kan få evigt liv såvida vi inte lyder dem. Denna ståndpunkt ändras inte i och med Jesu död på korset, för då hade inte hans apostlar fortsatt att predika precis samma budskap.

Matt 19:16. Och se, en man gick fram och sade till honom: Gode mästare, vad gott skall jag göra, för att få evigt liv? 17. Då sade han till honom: Varför kallar du mig god? Ingen är god utom Gud allena. Men vill du gå in i livet, så HÅLL BUDORDEN. 18. Han sade till honom: Vilka? Jesus sade: Du skall inte dräpa, du skall inte göra hor, du skall inte stjäla, du skall inte bära falskt vittnesbörd. 19. Hedra din far och din mor och: Du skall älska din nästa såsom dig själv.

9) Uppenbarligen kan människor AV NATUREN fullgöra lagen, och då kan han döma en jude som har lagens bokstav men INTE fullgör lagen eftersom han är en lagbrytare och faktiskt andligt oomskuren trots sin fysiska omskärelse. Om man bor ute i djungeln och inte har vetskap om Mose lag, så kan man inte av naturen förstå att man inte ska blanda vissa tygsorter, stena en trollpacka om det finns ett visst antal vittnet, etc men man kan däremot fullgöra lagen av naturen genom att lyda sitt samvete som ju är skänkt av Gud. Alla människor vet i grunden att det är fel att mörda, stjäla, ljuga och begå äktenskapsbrott, eftersom vi inser att vi skulle såra andra människor om vi utför dessa handlingar. En oomskuren (alltså en hedning) kan uppfylla lagens krav, säger Paulus, men det gör han inte genom att lyda de 613 buden i Mose lag. Så det faktum att Paulus menar att man kan hålla lagen trots att man inte lyder Mose lag som inkluderar lagen om omskärelsen, visar med all tydlighet att det är skillnad på Mose lag och att lyda Guds bud. Vi är frälsta om vi är omskurna till vårt INRE, och inte bara till det YTTRE som exempelvis fariseerna var. De var duktiga på att lyda de ceremoniella buden (och lade till och med till ytterligare bud som var hårdare), men Jesus gjorde klart medan han levde att de INTE var rena till det inre eftersom de inte lydde de viktigaste budet – det dubbla kärleksbudet. Det var därför som Jesus sa att vår rättfärdighet måste övergå deras rättfärdighet om vi ska ärva Guds rike.

Rom 2:12 Alla som har syndat utan lagen kommer också att bli förtappade utan lagen, och alla som har syndat under lagen kommer att fördömas av lagen.13 Det är inte lagens hörare som blir rättfärdiga inför Gud, utan lagens görare skall förklaras rättfärdiga. 14 Ty när hedningar som saknar lagen, av naturen gör vad lagen befaller, då är de sin egen lag, fastän de inte har lagen. 15 De visar att det som lagen kräver är skrivet i deras hjärtan. Om det vittnar också deras samveten och, när de är tillsammans, deras tankar, som anklagar eller försvarar dem. 16 Det skall visa sig på den dag då Gud dömer det som är fördolt hos människorna, allt enligt det evangelium som jag predikar på Jesu Kristi uppdrag.17 Du kallar dig jude och finner vila i lagen och berömmer dig av Gud. 18 Du känner hans vilja och kan avgöra vad som är rätt, du som är undervisad av lagen. 19 Du tror dig vara en vägvisare för blinda, ett ljus för dem som vandrar i mörker,20 en uppfostrare för oförnuftiga och en lärare för omogna, eftersom du har kunskapen och sanningen förkroppsligad i lagen. 21 Du som undervisar andra, du lär inte dig själv. Du som predikar att man inte skall stjäla, du stjäl. 22 Du som säger att man inte skall begå äktenskapsbrott, du begår äktenskapsbrott. Du som avskyr avgudarna, du plundrar templen. 23 Du som berömmer dig av lagen, du vanärar Gud genom att bryta mot lagen. 24 Ty Skriften säger: För er skull smädas Guds namn bland hedningarna.25 Omskärelsen är visserligen till nytta, om du håller lagen. Men bryter du mot lagen har du trots din omskärelse blivit oomskuren. 26 Om nu en oomskuren UPPFYLLER LAGENS KRAV, skall han då inte räknas som omskuren?27 En sådan som till kroppen är oomskuren MEN HÅLLER LAGEN skall döma dig som bryter mot lagen, du som har lagens bokstav och omskärelsen. 28 Den är inte jude som är det till det yttre, och omskärelse är inte något som sker utvärtes på kroppen. 29 Den är jude som är det i sitt inre, och hjärtats omskärelse sker genom Anden och inte genom bokstaven. En sådan får sitt beröm, inte av människor utan av Gud.

10) När Jesus levde på jorden hade han ju chansen att förklara mer utförligt om det nya testamentet som skulle träda i kraft genom sin död på korset, men han lärde aldrig att det skulle innebära slutet på behovet att vara lydiga mot Gud. Tvärtom menar han att den som håller buden (vilket innebär att vi kan) och lär andra människor att göra likadant, skall kallas stor i himmelriket. Han säger inte att vi åtminstone slinker in bakvägen i hans rike även om vi syndar – bara vi tror på honom – utan han menar att vår rättfärdighet måste övergå fariséernas om vi ska få tillträde till hans rike.

Matt. 5:17 Tro inte att jag har kommit för att upphäva lagen eller profeterna. Jag har inte kommit för att upphäva utan för att fullborda. 18 Amen säger jag er: Innan himmel och jord förgår, skall inte en enda bokstav, inte en prick i lagen förgå, förrän allt har skett.19 DEN SOM DÄRFÖR UPPHÄVER ETT AV DESSA BUD och lär människorna så, han skall kallas den MINSTE i himmelriket. Men den som håller dem och lär människorna dem, han skall kallas stor i himmelriket. 20 Jag säger er att om er rättfärdighet inte går långt utöver de skriftlärdas och fariseernas, skall ni inte komma in i himmelriket.

1 Petrusbrevet 4:18 Och om den rättfärdige med knapp nöd blir frälst, vad blir det då av den ogudaktige och syndaren?

Rom. 3:31 Sätter vi då lagen ur kraft genom tron? Nej, inte alls! Vi upprätthåller lagen.

Hebr. 5:Och när han hade fullkomnats, blev han upphovet till evig frälsning för alla som LYDER honom

11) Enligt nedan verser har vi uppfyllt lagen OM vi älskar vår nästa och visar det i våra handlingar (lydnad av Anden och inte köttet). Alltså är hjärta i vattendet skillnad på Mose lag med dess 613 bud (som gällt tills Jesus) och att lyda Guds bud. Den som älskar Gud lyder honom, och evigt liv ges till den som LYDER Gud (Hebr. 5:9).

Rom 13:8 Stå inte i skuld till någon utom i kärlek till varandra. Ty den som älskar sin nästa har uppfyllt lagen.

1 John 5:3. Ty detta är kärleken till Gud, att vi håller hans bud. Och hans bud är INTE tunga

John 14:21 Den som har mina bud och håller dem, han är den som älskar mig. Den som älskar mig, han skall bli älskad av min Fader, och jag skall älska honom, och skall uppenbara mig för honom. — 23. Jesus svarade och sade till honom: Om någon älskar mig, skall han hålla mitt ord. Och min Fader skall älska honom, och vi skall komma till honom och ta vår boning hos honom. 24. Men den som inte älskar mig, han håller inte mina ord. Och det ord ni hör är inte mitt, utan Faderns, som har sänt mig.

Apg 5:32. Vi är hans vittnen till detta, och likaså den Helige Ande, som Gud har gett dem som LYDER honom.

Joh 3:36 Den som tror på Sonen har evigt liv. Den som inte LYDER Sonen skall inte se livet, utan Guds vrede blir kvar över honom.”

1 Joh 2:3 Och av det VET vi att vi känner honom: OM vi håller hans bud. 4. Den som säger: Jag känner honom, och inte håller hans bud, han är en lögnare, och sanningen är inte i honom. 5. Men den som håller hans ord, i honom är sannerligen Guds kärlek fullkomnad. Av det vet vi att vi är i honom. 6. Den som säger sig förbli i honom är också skyldig att vandra så som han vandrade.

Mark 9:45. Och om din fot är dig till förförelse, så hugg av den. Det är bättre för dig att ingå i livet halt än att ha två fötter och bli kastad till helvetet, till den outsläckliga elden, 46. där deras mask inte dör, och elden inte släcks.

1 John 3:4. Var och en som gör synd bryter också mot lagen, ty synd är brott mot lagen. 5. och ni vet att han uppenbarades för att han skulle ta bort våra synder, och synd finns inte i honom. 6. Var och en som förblir i honom syndar inte. Var och en som syndar har inte sett honom och inte lärt känna honom. 7. Kära barn, låt ingen bedra er. Den som GÖR rätt är rättfärdig, liksom han är rättfärdig. 8. Den som gör synd är av djävulen, ty djävulen har syndat från begynnelsen. Och därför uppenbarades Guds Son, för att han skulle göra om intet djävulens gärningar. 9. Var och en som är född av Gud gör inte synd, ty Guds säd förblir i honom. Och han kan inte synda, eftersom han är född av Gud. 10. På detta känns Guds barn och djävulens barn igen: Var och en som inte gör rättfärdighet är inte av Gud, och inte heller den som inte älskar sin broder.

Matt.22:36 ”Mästare, vilket är det största budet i lagen?” 37 Han svarade: ”Du skall älska Herren din Gud av hela ditt hjärta och av hela din själ och av hela ditt förstånd.38 Detta är det största och främsta budet. 39 Sedan kommer ett som liknar det: Du skall älska din nästa som dig själv. 40 På dessa två bud hänger hela lagen och profeterna.”

Johannes 15:12 Detta är mitt bud att ni skall älska varandra så som jag har älskat er.

Läs vidare om syftet med lagen i den här artikeln


Editor's Picks