HELANDE, helbrägdagörelse och mirakel än idag och inte bara på apostlarnas tid

Jesus – vår store Helare och Läkare 

Men hur ska man tolka dessa verser?:

Mark 6:3 Är det inte snickaren, Marias son och bror till Jakob och Joses och Judas och Simon? Bor inte hans systrar här hos oss?” Och de tog anstöt av honom. 4 Men Jesus sade till dem: “En profet föraktas alltid i sin hemstad, bland sina släktingar och i sin egen familj.”5 Och han kunde inte göra någon kraftgärning där. Bara några få sjuka botade han genom att lägga händerna på dem. 6 Och han förundrade sig över deras otro.

Det skulle förstås kunna tolkas som om Jesus saknade kapacitet att hela alla människor hela tiden, men jag tror snarare att bristen på helade människor i hans hemstad har att göra med att de helt enkelt saknade tro på Jesu förmåga och därför inte närmade sig Jesus så att han skulle kunna lägga sina händer på dem och hela dem. De saknade förmodligen även tro på att Jesus skulle kunna hela deras familjemedlemmar och släktingar, så därför såg de heller ingen idé att göra sig besväret att ta med sig sjuka människor till honom. Ett hinder i vägen för deras otro skulle kunna vara att de ansåg att Jesus var en vanlig person (snickarns’ son) precis som de själva, så varför skulle en medel-Svensson som Jesus besitta en sådan mirakulös förmåga? I andra verser så kan vi läsa att Jesus helade “alla”, men det handlade förmodligen om de som faktiskt kom till Jesus för den sakens skull.

Jesus visade att mirakel och helande har en förmåga att få människor att tro på att han även skulle kunna hela dem själva samt att det Jesus predikade förmodligen var gudomligt eftersom han kunde visa så stora tecken. Människors intresse för hans budskap blev alltså större. Ju fler som helades desto större tilltro hade människorna till Jesus och att han inte var en bluffmakare utan att han var den han påstod sig vara. Att göra människor friska, och att kasta ut demoner ur dem är någonting gott, och visar på stor makt. Jesus menade sig vara den utlovade Messias, och hans gudomliga kraft gav honom stöd. Ryktet om Jesus spred sig, och människorna samlades kring Jesus för att höra ännu mer av vad han hade att predika.

Lukas 4:17 och man räckte honom profeten Jesajas bokrulle. När han öppnade den, fann han det ställe där det står skrivet:18 Herrens Ande är över mig, ty han har smort mig till att predika glädjens budskap för de fattiga.Han har sänt mig för att ropa ut frihet för de fångna och syn för de blinda, för att ge de betryckta frihet —21 Då började han tala till dem: “I dag har detta skriftställe gått i uppfyllelse inför er som lyssnar.”

Mattheus 12:15 När Jesus fick veta det, drog han sig undan. Många följde honom, och han botade dem alla.

Mattheus 9:35 Jesus gick omkring i alla städer och byar, och han undervisade i deras synagogor och predikade evangeliet om riket och botade alla slags sjukdomar och krämpor.

Mattheus 4:23 Jesus vandrade omkring i hela Galileen och undervisade i deras synagogor och predikade evangeliet om riket och botade alla slags sjukdomar och krämpor bland folket. 24 Ryktet om honom gick ut över hela Syrien, och man förde till honom alla som led av olika slags sjukdomar och plågor, besatta, månadssjuka och lama, och han botade dem.

Lukas 4:23 Jesus vandrade omkring i hela Galileen och undervisade i deras synagogor och predikade evangeliet om riket och botade alla slags sjukdomar och krämpor bland folket. 24 Ryktet om honom gick ut över hela Syrien, och man förde till honom alla som led av olika slags sjukdomar och plågor, besatta, månadssjuka och lama, och han botade dem.

Lukas 5:15 Men ryktet om Jesus spreds ännu mer, och stora skaror samlades för att lyssna på honom och bli botade från sina sjukdomar.

Jesus var tydlig med att TRO är en viktig ingrediens vad gäller helande 

Jesus var givetvis mycket effektiv när det handlar om att hela människor eftersom han fått all makt som människoson att utföra Faderns gärningar, och han saknade inte någon tro på att människor skulle kunna bli helade genom den makten. Förutom sin egen tro och makt så verkar det som andra människors tro också kan spela en stor roll för ett lyckat helande. Dock inte alltid eftersom exempelvis Jesus vän Lasarus blev helad trots att han var död och inte hade möjlighet att ha någon tro på något helande.

Vi förväntas inte att tro att någon är Messias bara för att han hävdar det, men Jesus visade att hans liv och förehavanden var profeterade om i skrifterna långt innan han föddes. Dessutom så visade han sin gudomlighet genom de helanden och mirakel som han utförde, och han förväntar sig att vi ska tro på honom av dessa skäl. Givetvis visar Jesus även god frukt, till skillnad från exempelvis trollkarlar som visar dålig frukt.

Joh. 10:37 Om jag inte gör min Faders gärningar, så tro mig inte. 38 Men om jag gör dem, så tro på gärningarna, om ni inte kan tro på mig. Då skall ni inse och förstå att Fadern är i mig och jag i Fadern.”

Mattheus 11:21 “Ve dig, Korasin! Ve dig, Betsaida! Ty om de kraftgärningar som har utförts hos er hade blivit gjorda i Tyrus och Sidon, skulle de för länge sedan ha omvänt sig i säck och aska. 22 Jag säger er: För Tyrus och Sidon skall det på domens dag bli lindrigare än för er.

Mattheus 17:14 När de sedan kom till folket, gick en man fram till Jesus, föll på knä för honom 15 och sade: “Herre, förbarma dig över min son! Han är månadssjuk och plågas svårt. Ofta faller han i elden och ofta i vattnet. 16 Jag förde honom till dina lärjungar, men de kunde inte bota honom.” 17 Jesus svarade: “Du fördärvade släkte som inte vill tro! Hur länge skall jag vara hos er? Hur länge skall jag stå ut med er? För honom till mig!” 18 Och Jesus talade strängt till den onde anden, och den for ut ur honom. Från det ögonblicket var pojken botad.19 Då lärjungarna hade blivit ensamma med Jesus, gick de fram och frågade: “Varför kunde inte vi driva ut honom?” 20 Han svarade: “Därför att ni har så lite tro. Amen säger jag er: Om ni har tro, bara som ett senapskorn, skall ni säga till detta berg: Flytta dig dit bort, och det kommer att flytta sig. Ingenting skall vara omöjligt för er.”

Bibliska exempel där TRO spelar stor roll för att bli helad

Det verkar som en stark tro är ett vinnande koncept för att bli helad- antingen hos den som blir helad, eller hos den som helar eller helst båda. Det är visserligen inte alls uteslutet att man kan bli helad utan någon som helst tro men Bibeln visar helt enkelt att det är en enorm fördel om man har en tro på att Gud kan göra under. Vidare så kan en människa inte fortsätta att bli helad igen och igen i all evighet trots en enormt stor tro på att Gud kan hela och göra under, för då skulle den personen aldrig någonsin dö utan ständigt bli helad från alla ålderskrämpor. Därför borde vi aldrig döma en person som får förbön men inte blir helad genom att automatiskt anta att han/hon saknar tro, för vi har inte hela bilden. Här nedan finns hur som helst exempel på vad en TRO kan göra.

Lukas 5:17 En dag när Jesus undervisade folket, satt där fariseer och laglärare som hade kommit från alla byar i Galileen och Judeen och från Jerusalem. Och han hade Herrens kraft att bota. 18 Då kom några män som bar en lam man på en bår. De försökte komma in med honom och lägga ner honom framför Jesus. 19 Men när de för folkmassans skull inte fann någon möjlighet att ta sig in med honom, gick de upp på taket och firade ner mannen på båren mellan takstenarna, mitt framför Jesus. 20 Jesus såg deras tro och sade: “Min vän, du har fått förlåtelse för dina synder.-—24 Men ni skall veta att Människosonen har makt här på jorden att förlåta synder.” Sedan sade han till den lame: “Till dig säger jag: Stig upp, ta din bår och gå hem!” 25 Genast reste han sig i allas åsyn, tog bädden som han legat på och gick hem, under det att han prisade Gud. 26 Alla blev utom sig av häpnad och prisade Gud, och de uppfylldes av fruktan och sade: “Det vi har sett i dag är ofattbart.”

Mattheus 9:27 Då Jesus gick därifrån, följde två blinda efter honom och ropade: “Förbarma dig över oss, Davids son!” 28 Och när han kom hem, gick de fram till honom. Jesus frågade dem: “Tror ni att jag kan göra detta?” De svarade: “Ja, Herre.” 29 Då rörde han vid deras ögon och sade: “Som ni tror skall det ske med er.”

Joh. 4:47 När han hörde att Jesus hade kommit från Judeen till Galileen, gick han till honom och bad att han skulle komma ner och bota hans son som låg för döden. 48 Jesus sade till honom: “Om ni inte ser tecken och under, tror ni inte.”49 Mannen sade till honom: “Herre, kom ner innan mitt barn dör!” 50 Jesus svarade: “Gå, din son lever.” Då trodde mannen det ord som Jesus sade till honom och gick. 51 Och medan han ännu var på väg, möttes han av sina tjänare som sade att hans son levde.

Apg 14:8 I Lystra fanns det en man som från födelsen var lam i fötterna och aldrig hade kunnat gå. 9 Han hörde Paulus predika. Denne fäste ögonen på honom, och NÄR HAN SÅG ATT MANNEN HADE TRO SÅ ATT HAN KUNDE BLI BOTAD, 10 sade han med hög röst: “Res dig upp och stå på benen!” Då hoppade han upp och började gå omkring.

Lukas 17:17 Jesus frågade honom: “Blev inte alla tio rena? Var är de nio?18 Har verkligen ingen vänt tillbaka för att prisa Gud utom den här främlingen?” 19 Och han sade till honom: “Stig upp och gå! Din tro har frälst dig.”

Mattheus 15:27 Hon sade: “Jo, Herre, också hundarna äter smulorna som faller från deras herrars bord.” 28 Då svarade Jesus henne: “Kvinna, din tro är stor. Det skall bli som du vill.” Och från det ögonblicket var hennes dotter botad.

Lukas 18:41 “Vad vill du att jag skall göra för dig?” Han svarade: “Herre, gör så att jag kan se.” 42 Jesus sade till honom: “Du får din syn. Din tro har frälst dig.” 43 Genast kunde han se, och han följde Jesus och prisade Gud. Och allt folket som såg det prisade Gud.

Några personer trodde att de kunde bli helade bara genom att vidrörda Jesus:

Lukas 6:17 Jesus gick ner tillsammans med dem och stannade på en slätt. Där var en stor skara lärjungar och mycket folk från hela Judeen och Jerusalem och från kuststräckan vid Tyrus och Sidon. 18 De hade kommit för att höra honom och bli botade från sina sjukdomar. Också de som plågades av orena andar blev botade. 19 Och allt folket ville röra vid honom, eftersom kraft gick ut från honom och botade alla.20 Jesus lyfte blicken, såg på sina lärjungar och sade: “Saliga är ni som är fattiga, er tillhör Guds rike.

Markus 5:27 Hon hade hört talas om Jesus, och nu kom hon bakifrån i folkmassan och rörde vid hans mantel. 28 Hon tänkte: “Om jag så bara rör vid hans kläder blir jag frisk.” 29 På en gång upphörde hennes blödningar, och hon kände i kroppen att hon var botad från sin plåga. 30 När Jesus märkte att det hade gått ut kraft från honom, vände han sig om i folkskaran och frågade: “Vem rörde vid mina kläder?” 31 Hans lärjungar sade till honom: “Du ser hur folket tränger sig inpå dig, och du frågar: Vem rörde vid mig?” 32 Han fortsatte att se sig omkring efter kvinnan som hade gjort detta. 33 Hon visste vad som hade skett med henne och kom förskräckt och darrande och föll ner för honom och talade om hela sanningen för honom. 34 Då sade han till henne: “Min dotter, din tro har frälst dig. Gå i frid och var frisk och fri från din plåga!”

Jesus var verkligen förvånad när han såg hur stor tro en viss hednisk officer hade:

Lukas 7:8 Jag är själv en man som står under andras befäl, och jag har soldater under mig. När jag säger till en: Gå, så går han, och till en annan: Kom, så kommer han, och till min tjänare: Gör det, så gör han det.” 9 När Jesus hörde detta förundrade han sig över honom och vände sig om och sade till folket som följde honom: “Jag säger er: Inte ens i Israel har jag funnit en så stark tro.”

Mattheus 8:8 Officeren svarade: “Herre, jag är inte värd att du går in under mitt tak, men säg bara ett ord, så blir min tjänare frisk. —” 13 Till officeren sade Jesus: “Gå, som du tror skall det ske dig.” Och i samma ögonblick blev hans tjänare frisk.

En del människor stänger igen sina ögon, öron och hjärtan vilket gör att de inte kan bli helade:

Mattheus 13:15 Ty detta folks hjärta är förstockat. De hör illa med sina öron, och de sluter sina ögon, så att de inte ser med ögonen eller hör med öronen eller förstår med hjärtat och vänder om, så att jag får bota dem.

Apg 28:26 när han sade:Gå till detta folk och säg: Även om ni hör, skall ni inte förstå, och även om ni ser,skall ni inte inse.27 Ty detta folks hjärta är förstockat. De hör illa med sina öron, och de sluter sina ögon, så att de inte ser med ögonen eller hör med öronen eller förstår med hjärtat och vänder om, så att jag får bota dem.

John 12:36 Tro på ljuset, medan ni har ljuset, så att ni blir ljusets barn.” När Jesus hade sagt detta drog han sig tillbaka och dolde sig för dem.37 Fastän han hade gjort så många tecken inför dem, trodde de inte på honom. 38 Så uppfylldes profeten Jesajas ord: Herre, vem trodde vad som predikades för oss, och för vem var Herrens arm uppenbarad?39 Alltså kunde de inte tro. Jesaja har också sagt: 40 Han har förblindat deras ögon och förstockat deras hjärtan, så att de inte ser med sina ögon och förstår med sina hjärtan och vänder om och blir botade av mig. 41 Detta sade Jesaja, därför att han såg hans härlighet och talade om honom.

I Jesus hemstad så lyckades han inte hela särskilt många, men det berodde på människors undermåliga tro. Om människor inte förmår tro att Jesus kan hela så kommer de heller inte till honom för att bli helade. Endast några få blev helade, och Jesus förundrades över de övrigas brist på tro:

Mark 6:4 Men Jesus sade till dem: “En profet föraktas alltid i sin hemstad, bland sina släktingar och i sin egen familj.”5 Och han kunde inte göra någon kraftgärning där. Bara några få sjuka botade han genom att lägga händerna på dem. 6 Och han förundrade sig över deras otro.

Luke 4:24 Och han fortsatte: “Amen säger jag er: Ingen profet blir erkänd i sin hemstad. 25 Jag säger er sanningen: Det fanns många änkor i Israel på Elias tid, då himlen var tillsluten i tre år och sex månader och det kom en stor hungersnöd över hela landet. 26 Ändå blev inte Elia sänd till någon av dem utan bara till en änka i Sarepta i Sidons land. 27 Och fastän det fanns många spetälska i Israel på profeten Elisas tid, blev ingen av dem renad utan endast Naaman från Syrien.”

Jesus lärljungar hade också helandets gåva

Jesus lärljungar hade makten att hela människor och driva ut orena andar. Det löftet gavs inte bara till dem utan till alla som blir frälsta och andedöpta. Precis som fallet var med Jesus så orsakade lärljungarna stort intresse för sitt budskap för att de varvade sitt budskap med mirakel och uppvisade gudfruktiga liv. Mirakel underlättar tron.

Om man använder sig av nedan verser för att ge stöd för evangelisation, men samtidigt väljer att ignorera ordalydelsen om makten att bota sjuka och driva ut orena andar, ja då har man inte läst verserna på ett konsekvent sätt utan ratat det man inte tycker om. Först kommer några verser som visar hur viktigt det är att ha blivit andedöpt så att man får den mirakulösa kraften från Gud att sprida evangelium på ett frimodigt och övertygande sätt direkt från hjärtat. Tungotal är en mycket vanlig fysisk yttring för andedop, men Petrus tar i Apg. 2 upp Joels profetia om både tungotal och profetior – som är uppräknade bland andegåvorna ihop med helande. Petrus menade att man både kunde se och höra att Anden blivit utgjuten.

Apg 1:4 Vid en måltid tillsammans med apostlarna befallde han dem: “Lämna inte Jerusalem utan VÄNTA på vad Fadern har utlovat, det som ni har hört av mig. 5 Ty Johannes döpte med vatten, men ni skall om några dagar bli döpta i den helige Ande.”— 8 Men när den helige Ande kommer över er, skall ni få kraft och bli mina vittnen i Jerusalem och i hela Judeen och Samarien och ända till jordens yttersta gräns.” 9 Då han hade sagt detta, såg de hur han lyftes upp, och ett moln tog honom ur deras åsyn.— Apg 2:2 När pingstdagen hade kommit var de alla samlade. — 4 Och de uppfylldes alla av den helige Ande och började tala främmande språk, allteftersom Anden ingav dem att tala.— 17 Och det skall ske i de sista dagarna, säger Gud:
Jag skall utgjuta av min Ande över allt kött. Era söner och era döttrar skall profetera, era unga män skall se syner, och era gamla män skall ha drömmar. 18 Ja, över mina tjänare och tjänarinnor skall jag i de dagarna utgjuta av min Ande, och de skall profetera.—33 Sedan han nu genom Guds högra hand har blivit upphöjd och av Fadern tagit emot den utlovade helige Ande, har han utgjutit detta som ni SER och HÖR.38 Petrus svarade dem: “Omvänd er och låt er alla döpas i Jesu Kristi namn, så att era synder blir förlåtna. Då skall ni få den helige Ande som gåva. 39 Ty er gäller löftet och era barn och alla dem som är långt borta, så många som Herren vår Gud kallar.”

Trots att man kan läsa ovan att Petrus var andedöpt, och trots att vi vet att han talade i tungor och även hade helandets gåva, så kan vi läsa vid ett senare tillfälle “DÅ uppfylldes Petrus av den helige Ande”, varpå hade uttryckte sig på ett gudomligt sätt och med kraft inför rådsherrar och äldste”. Petrus var alltså andedöpt sedan tidigare, men en andedöpt kan ändå emellanåt få utökad andlig kraft att förmedla sitt gudomliga budskap på ett sätt som man kan se och höra.

Apg 4:7 De förde fram apostlarna och började förhöra dem: “Genom vilken kraft eller i vilket namn har ni gjort detta?” —8 Då uppfylldes Petrus av den helige Ande och svarade dem: “Ni folkets rådsherrar och äldste, —14 Och när de såg mannen som hade blivit botad stå där tillsammans med dem, blev de svarslösa. —16 De sade: “Vad skall vi göra med de här människorna? Att ett märkligt tecken har skett genom dem, det står klart för alla som bor i Jerusalem, och det kan vi inte förneka.—21 Då hotade de dem än en gång och lät dem sedan gå, eftersom de för folkets skull inte kunde finna något lämpligt sätt att straffa dem. Ty alla prisade Gud för det som hade hänt. 22 Mannen som hade blivit botad genom detta tecken var nämligen över fyrtio år.—29 Och nu, Herre, se hur de hotar oss, och hjälp dina tjänare att frimodigt predika ditt ord, 30 genom att du räcker ut din hand för att bota och låta tecken och under ske genom din helige tjänare Jesu namn.” 31 När de hade slutat att be, skakades platsen där de var samlade, och de uppfylldes alla av den helige Ande och predikade frimodigt Guds ord.

Andra exempel på lärljungarnas andegåvor:

Mattheus 10:1 Jesus kallade till sig sina tolv lärjungar och gav dem makt att driva ut orena andar och att bota alla slags sjukdomar och krämpor.

Lukas 9:1 Jesus kallade till sig de tolv och gav dem makt över alla onda andar och kraft att bota sjukdomar. 2 Och han sände ut dem att predika Guds rike och bota sjuka. — 6 De gick ut och vandrade från by till by och predikade överallt evangeliet och botade sjuka.

Apg 28:8 Publius far låg just då sjuk i hög feber och svår diarré. Paulus gick in till honom, bad och lade händerna på honom och botade honom. 9 Efter den händelsen kom också andra sjuka på ön till honom och blev botade.

Apg. 3:9 Allt folket såg honom gå omkring och prisa Gud. 10 Och de kände igen honom och såg att det var mannen som brukade sitta och tigga vid Sköna porten, och de fylldes av förskräckelse och förundran över det som hade hänt med honom.11 Då mannen höll sig till Petrus och Johannes, skyndade allt folket fram till dem i den pelarhall som kallas Salomos pelarhall. De var utom sig av häpnad. 12 När Petrus såg det sade han till folket: “Israeliter, varför är ni förvånade över det här, och varför stirrar ni på oss, som om vi av egen kraft eller fromhet hade gjort att han kan gå?— 16 Och genom tron på hans namn har det namnet gett styrka åt denne man, som ni ser och känner. Tron som det namnet skänker har gett honom full hälsa så som ni alla ser.

Apg 5:12 Många tecken och under skedde bland folket genom apostlarnas händer. Och de var alla tillsammans i Salomos pelarhall. 13 Av de andra vågade ingen sluta sig till dem, men folket uppskattade dem. 14 Och ännu fler kom till tro på Herren, en skara av både män och kvinnor.15 Ja, man bar till och med ut de sjuka på gatorna och lade dem på bäddar och bårar, för att åtminstone Petrus skugga skulle falla på någon av dem, när han gick förbi. 16 Det kom också en stor skara från städerna runt omkring Jerusalem, och de förde med sig sjuka och sådana som plågades av orena andar, och alla blev botade.

Bibeln säger ingenstans att det endast var lärljungarna som hade förmågan att ta emot Andens gåvor, trots att det funnits många lämpliga tillfällen att förklara motsatsen för läsare som inte vill något hellre än att vara lydiga Gud. Förmodligen finns ingen sådan information just för att andegåvorna är till för alla kristna människor. Behovet av andegåvorna existerade inte bara under lärljungarnas tid utan troende människor behöver fortfarande Guds kraft och kan fortfarande öka intresset och tron hos andra människor genom helande, andeutdrivning och tungotal. Inte bara de tolv lärljungarna + Paulus kunde hela människor och få en annan människa att uppfyllas av den helige Ande:

Apg. 9:10 I Damaskus fanns en lärjunge som hette Ananias. Till honom sade Herren i en syn: “Ananias!” Han svarade: “Här är jag, Herre.” 11 Herren sade till honom: “Bege dig till den gata som kallas Raka gatan och fråga i Judas hus efter en man som heter Saulus och är från Tarsus, ty se, han ber. 12 Och i en syn har han sett en man som heter Ananias komma in och lägga händerna på honom för att han skall se igen.”—17 Då gick Ananias, och när han kom in i huset lade han händerna på honom och sade: “Saul, min broder, Herren Jesus som visade sig för dig på vägen hit, han har sänt mig för att du skall kunna se igen och uppfyllas av den helige Ande.” 18 Genast var det som om fjäll föll från hans ögon, och han fick sin syn igen och blev döpt.

Vi är tillsagda att vara ivriga att få ta del av helandets gåva (och andra andegåvor) även idag

Satan vill väldigt gärna få oss att tro att dessa andegåvor inte längre är i bruk idag. Lyckas han med en sådan lögn så kan han nämligen avrusta kristna människor från stor makt och Satan får därmed större kapacitet att lura människor och få dem med på fall. Jag säger inte att människor utan andegåvor inte är frälsta, men de har gått miste om en stor gudomlig kraft som de annars skulle haft.

Många pastorer är helt tysta vad gäller dessa andegåvor och uppmuntrar inte människor att söka dem (som Paulus säger att vi bör). Därför förekommer inte heller profetior och helande i sådana församlingar vilket är en stor brist. Dessvärre finns det pastorer som tagit ännu ett steg i fel riktning – nämligen genom att mer eller mindre VARNA för tungotal, profetior, helande, och andra andegåvor. (Jag upplever att ett sådant tilltag faktiskt skulle kunna vara nära den oförlåtna synden, där man talar emot den helige Ande och öppet kallar något gudomligt för orent och sataniskt.) Varje gång som Satan lyckas få en predikant att övertyga sina åhörare att helande inte är något som de borde engagera sig i eftersom det är kontroversiellt eller demoniskt, så har Satan segrat eftersom färre människor då kommer att bli helade och färre människor intresserar sig för den levande Guden som kan göra under än idag.

1 Thess. 5: 19 Släck inte Anden. 20 Förakta inte profetior, 21 men pröva allt, behåll det goda

En del människor begär “bevis” (ofta från sekulära källor som de menar är neutrala) men vad slags bevis skulle kunna övertyga dem? Det finns sjukhusjournaler som helade människor fått ta del om som vittnar om att cancer helt oväntat och plötsligt helt försvunnit, men skulle tvivlare tro på att det handlar om ett Guds helande ens om en läkare skulle uttrycka “vilket mirakel!”?  Jag har inte dessa journaler i min ägo så jag kan tyvärr inte skicka dem till en tvivlare (och vårdpersonal har tystnadsplikt), så hur menar tvivlarna att man ska kunna bevisa något när de själva är synnerligen ovilliga att gå till botten med ett vittnesmål om helande och undersöka saken lite närmare? Det är de som blivit helade som har bevisbördan? Men vilken slags “börda” känner de egentligen? De har blivit helade och är hur nöjda som helst efter år av sjukdom, så varför skulle deras glädje grumlas av att det finns människor i landet som inte tror på att de blivit helade? Andra människor får tvivla hur mycket de vill. Om man dessutom vet att det inte finns någonting som kan övertyga dessa tvivlare (sjukhusjournaler, vittnesmål, etc) så är det heller ingen idé att ödsla tid på det utan snarare prisa Gud för att varje person som blir helad.

Jag har hört många människor yttra t ex “Jag har varit kristen i 30 år och aldrig har jag påträffat någon som blivit helad”. Det är bara att beklaga att ingen under denna tid knackat på de personernas dörrar och visat upp sitt helande. (Skulle de tro på ett sådant helande i så fall?) Jag kan också beklaga att de kanske är medlemmar i en församling där helande inte utövas. Det är ganska givet att de inte lyckats få kontakt med någon person som blivit helad i sådana fall, och speciellt inte om pastorer “hjälper till” att varna för helande och predika att det endast skedde under apostlarnas tid. Vi har ju sett i verserna ovan att TRO har en stor del med helande att göra, så om pastorer predikar att vi INTE ska tro att helande är möjligt idag (utan faktiskt något som vi ska undvika) så hjälper ett sådant förfarande till att reducera Andens kraft i våra kyrkor.

Sen finns det människor som försöker med ”guilt by association”, där de drar upp exempel på TV-predikanter (framgångspredikanter) som missbrukar den helige Ande genom att blanda ihop helande med att tigga pengar och där de lever lyxliv med stora hus, fina bilar och privatplan. Men missbruk av andegåvorna betyder förstås inte att alla andegåvor är falska. Så var det inte under Paulus tid, och så är det heller inte idag. Det faktum att det finns falska pengar är inget bevis för att alla pengar är falska.

Det verkar som det är lättare att ta till sig Guds helandeunder i fattigare länder än i rika. En bekant berättade om några mötesserier i Afrika där hon uttryckte att “det verkade som det var fler människor som blev helande än som inte blev helade”. Det är svårare att tänka sig ett liknande resultat i västvärlden. Men Guds löften gäller fortfarande idag, och tack vare kraften från den helige Ande så kan vi göra liknande gärningar som Jesus och hans apostlar. Vi är t o m lovade att vi ska kunna göra ännu större kraftgärningar. Skälet att vi inte ser så många döda återfå livet är förmodligen brist på tro.

Joh. 14:11 Tro mig: jag är i Fadern och Fadern är i mig. Om ni inte kan tro det, så tro för gärningarnas skull.12 Amen, amen säger jag er: Den som tror på mig skall utföra de gärningar som jag gör, och större än dessa skall han göra, ty jag går till Fadern. 13 Och vad ni än ber om i mitt namn, skall jag göra, för att Fadern skall bli förhärligad i Sonen. 14 Om ni ber om något i mitt namn, skall jag göra det.

Markus 16:14 Sedan visade han sig för de elva när de låg till bords, och han förebrådde dem deras otro och hårda hjärtan, då de inte hade trott på dem som hade sett honom uppstånden. 15 Och han sade till dem: “Gå ut i hela världen och predika evangelium för hela skapelsen. 16 Den som tror och blir döpt skall bli frälst, men den som inte tror skall bli fördömd. 17 Tecken skall följa dem som tror detta. I mitt namn skall de driva ut onda andar. De skall tala med nya tungor. 18 De skall ta ormar i händerna, och om de dricker något dödligt gift skall det inte skada dem. De skall lägga händerna på sjuka, och de skall bli friska.“19 Sedan Herren Jesus hade talat till dem, blev han upptagen till himlen och satte sig på Guds högra sida. 20 Och de gick ut och predikade överallt, och Herren verkade tillsammans med dem och bekräftade ordet genom de tecken som åtföljde det.

1 Kor. 13:2 Och om jag ägde profetisk gåva och kände alla hemligheter och hade all kunskap, och om jag hade all tro så att jag kunde flytta berg men inte hade kärlek, så vore jag ingenting.

Paulus ger instruktioner för hur en kyrka (en kristen gemenskap) borde fungera, och helande är en del av funktionerna. Vi ombeds att vara ivriga att få de bästa gåvorna, och helandets gåva är nämnt på femte plats.

1 Kor. 12:4 Det finns olika slags nådegåvor, men Anden är densamme. 5 Det finns olika slags tjänster, men Herren är densamme. — 9 En får tro genom samme Ande, en får gåvor att bota sjuka genom samme Ande, 10 en annan att utföra kraftgärningar. En får gåvan att profetera, en annan att skilja mellan andar. En får gåvan att tala olika slags tungomål, en annan att uttyda tungomål. 11 Men allt detta verkar en och samme Ande, som efter sin vilja fördelar sina gåvor åt var och en.12 Ty liksom kroppen är en och har många lemmar, men kroppens alla lemmar – och de är många – utgör en kropp, så är det också med Kristus.— 28 Gud har i sin församling för det första satt några till apostlar, för det andra några till profeter, för det tredje några till lärare, vidare andra till att utföra kraftgärningar, andra till att få gåvor att bota sjuka, till att hjälpa, att styra och att tala olika slags tungomål. 29 Inte är väl alla apostlar? Inte är väl alla profeter? Inte är väl alla lärare? Inte utför väl alla kraftgärningar? 30 Inte har väl alla gåvor att bota sjuka? Inte talar väl alla tungomål? Inte kan väl alla uttyda? 31 Men sträva efter de nådegåvor som är störst.

Även Jakob förklarar hur en kristen gemenskap borde fungera:

Jak. 5:13 Får någon av er lida, skall han be. Är någon glad, skall han sjunga lovsånger. 14 Är någon bland er sjuk, skall han kalla på församlingens äldste, och de skall be över honom och i Herrens namn smörja honom med olja. 15 Trons bön skall bota den sjuke, och Herren skall resa upp honom. Och har han begått synder, skall han få förlåtelse för dem. 16 Bekänn alltså era synder för varandra och be för varandra så att ni blir botade. Mycket mäktig och verksam är en rättfärdig människas bön.


Editor's Picks