I huvudet på en mördare som försöker rättfärdiga sitt brott?

En mördare som kommit på bättre tankar?

Brian Winchester och Denise Williams från Florida hade en flera år lång och hemlig kärleksaffär trots att de båda var gifta på var sitt håll. De beslöt sig för att mörda Denises framgångsrika make, och Brians bästa vän, efter att de sett till att Mike Williams köpt på sig betydliga livförsäkringar (varav en som Brian sålde till honom) som skulle inbringa änkan ca 20 miljoner kronor. Ett mord skulle dessutom låta Denise få ensam vårdnad av den 18 månader gamla dottern. Framför allt ville paret leva tillsammans, men inte via skilsmässor – i alla fall inte Denise.

Enligt Brian så planerade de att låta döda Mike Williams genom att knuffa honom från en båt under en andjakt då han var inklädd sina tunga vadarbyxor. De intalade sig själva att ett sådant tillvägagångssätt skulle ge Mike en viss chans att överleva och de lät sedan Gud bestämma utgången genom att låta Mike leva eller dö. Oavsett utgången skulle det alltså vara Guds vilja vad som än skedde! Vad ingen av dem visste var att Mike faktiskt övat sig duktigt på att spänna av sig vadarbyxor i djupt vatten för att kunna överleva båtolyckor. Efter att Brian knuffat sin vän överbord ser han till sin fasa att Mike överlever dramat och bestämmer sig till slut för att skjuta sin vän på nära håll i huvudet. Var detta också planerat av Gud trots att ett skott i pannan leder till en närmare hundraprocentig säker död?

Allt detta låter som en kalvinistisk tankegång där allting sker enligt Guds vilja, vilket logiskt sett alltså borde inkludera även otrohet, lögner och mord. (Fast inga kalvinister kan vara trogna sin egen lära.)

Dagen innan mordet hade Mike Williams deltagit i en spelning med Frälsningsarmén i ett köpcentrum, och detta faktum besvärar helt uppenbart Brian när han berättar om detta under rättegången. Brian berättar också att efter mordet så intalade sig paret att Gud förlåtit dem, och det lät även som Gud redan under planeringsstadiet förlåtit dem för framtida synder. Trots detta är det uppenbart att hans liv inte alls var lyckligt efter mordet, men efter några år så gifter sig Brian och Denise med varandra då det känns säkert. När han flera år senare avslöjade platsen för den döda kroppen så kände han det som en befrielse. Hur kunde han tro att livet skulle vara lyckligt med ett mord på sitt samvete? Hur kunde han ens tidigare leva med sitt samvete genom flera års otrohet och lögn?

Paret lyckades hålla sig undan rättvisan ganska länge, men 18 år efter mordet så får Denise sedan livstid fängelse (då Brian redan sitter av ett tjugoårigt fängelsestraff för ett brott sammankopplat till detta). Om det inte vore för Mike Williams mamma så hade fallet avskrivits som en olycka men hon drev envist linjen att fallet borde brottsundersökas då Mikes kropp aldrig hittats. Denise hotade då svärmodern med att aldrig någonsin få träffa sitt barnbarn igen såvida hon inte lät fallet bero. Svärmodern vägrade och lyckades efter 3,5 år få fallet att undersökas som ett brottsfall. På barnbarnets 19-årsdag så häktades den 47-åriga mamman, och det verkar som barnbarnet fortfarande inte har kontakt med sin farmor. Däremot är dottern väldigt rik eftersom hon fått ärva hela förmögenheten, inkl. livförsäkringarna, men utan sina föräldrar och inte heller med några syskon.

Börja gärna att se hela historien på Dplay, under serien “Disappeared”, Säsong 4 och avsnitt “Mystery on lake Seminole”. Se sedan nedan avsnitt från rättegången då det Brians resonemang framkommer. Det finns fler filmer att tillgå från rättegången på youtube.


Editor's Picks