Skada i form av knöl pga skor från Adidas

Hallux Valgus eller stortåknölar

Hallux Valgus innebär en snedställd stortå oftast pga en längre tids användande av trånga skor. Det är alltså en förvärvad skada men en viss ärftlighet kan också ligga till grund. Denna åkomma är väldigt mycket vanligare hos kvinnor än hos män. Smärta är vanligt förekommande och är därför också den vanligaste orsaken till fotoperation, men man kan ha en rejäl Hallux Valgus även helt utan smärta.

Operationen (osteotomi) går oftast ut på att mejsla ner knölen och räta upp stortån. Operationen tar ca 30-40 minuter och görs via lokalbedövning. Man skrivs ut samma dag.

Själv orsakade jag Hallux Valgus på båda fötterna samtidigt efter en kort konferens i Holland när jag jobbade på Luftfartsverket/Arlanda. Jag ville under resan passa på att använda ett par mycket nya och snygga skor som tyvärr inte fanns i min egen storlek då jag köpte dem. Självklart kände jag att skorna var trånga redan på morgonen inför resan, men jag tänkte att jag ju gått in skor förr och det fungerat bra. Jag vet inte exakt när jag ångrade mig men jag insåg definitivt att jag gjort ett felaktigt val efter en lång promenad i Amsterdam. Jag hade ju endast dessa par skor med mig så jag hade inget annat val än att fortsätta att använda skorna tills vi kom hem.

En tid efter hemresan blev det tydligt att jag orsakat stora knölar vid stortåfästena vilka fick stortåna att bukta inåt. Jag kände ingen smärta men däremot blev det ytterst svårt att hitta skor som jag kunde använda. Framför allt hade jag problem med löparskor som ofta har mesh just vid problemstället vilket resulterar i att det ganska omgående blir stora hål i skorna efter användning. Om det inte var mesh utan stadigare material så innebar det stora tryck för stortåna, så mitt problem förvärrades till den grad att operationer blev nödvändiga. Jag minns att en läkare nämnde att han aldrig sett något liknande när han betraktade mina enorma knölar  … Efter operationerna blev mina fötter normala igen och jag har inte haft några problem förrän nu i april när jag köpte ett par adidasskor …

adidas

Skorna i fråga heter FYW S-97 SHOES och jag valde ett par svarta skor i storlek 38 2/3. Även om 39 1/3 varit en bättre storlek så kändes dessa skor ändå precis lagom utan att det blev trångt för tårna. Däremot så kände jag något som skavde framför allt på på höger fot. Det orsakades av en svag utbuktning av tyget på insidan av skon. För att inte krångla med att skicka tillbaka skorna så bestämde jag mig till slut för att försöka med att använda ett plåster i början, och sedan kanske jag gått in skorna tillräckligt? Till viss del var det rätt tänkt för även utan plåster så hade jag gått in skorna redan efter ett par dagar, och sedan tänkte jag inte mer på några skav. Men efter några veckor så upptäckte jag en knöl på höger fot! Det handlar inte om någon tillfällig blåsa utan nu har jag en permanent utväxt (knöl) på högerfoten! Detta kanske inte är en typisk Hallux Valgus eftersom stortån inte är sned, men själva knölen/utväxten är identisk med de knölar jag haft tidigare och som orsakade sneda stortår. Tillvägagångssättet (dåliga skor) är också detsamma.

Jag vill bara nämna detta som en varning: att inte använda skor med minsta skav på fel ställe eftersom permanenta knölar kan uppstå. Hade jag vetat att man kan få permanenta utväxter även pga skoskav långt från stortåna så hade jag såklart aldrig ens använt skorna. Jag tänkte på sin höjd att jag skulle få en tillfällig blåsa och en sådan brukar man dessutom känna av innan de utvecklas som blåsor. Jag blev verkligen överraskad.

Jag trodde Adias skulle vara lite intresserade av att få igen skorna samt studera dem i det fall de har liknande skor till försäljning som behöver komma bort från deras lager. Tänk om fler råkar ut för samma sak? Adidas visade inget intresse för det. Jag trodde också de var lite intresserade av att försöka få mig som en nöjd kund, kanske genom ekonomisk ersättning och/eller kläder/skor från deras hemsida, men icke.


Editor's Picks