De Nederlandse filosoof Hans Achterhuis is een idioot

De Nederlandse filosoof Hans Achterhuis is een idioot

Nederlanders zijn zo recht voor z’n raap dat anderen het vaak verkeerd interpreteren als onbeleefd

An English translation can be found here (daar is de Engelse vertaling).

Het zou zomaar kunnen dat we volstrekt vrij zijn om ofwel hopeloos te zuchten en ons slecht te voelen dat de Jodenhaat zo onverwoestbaar lijkt, of om dankbaar te zijn voor de nieuwe gelegenheid om weer wijds enkele degelijke tegengif-ideeën tegen de oudste haat ter wereld te verspreiden.

Begrijp me niet verkeerd. Ik zeg niets negatiefs over mensen met een laag IQ. Maar de emeritus hoogleraar is zo stom geweest om over Joden en Israël te praten terwijl hij er niets van weet. En het resultaat is schokkend. Ook zijn verduidelijkingen laten zien dat hij echt niets over ons weet.

Hoewel hij klinkt als een antisemiet, en zelfs meer zo in zijn nadere uitleg, denk ik dat je een domkop geen racist kunt noemen. Hij heeft hierover geen ziertje gezond verstand. Als een mening of idee niet serieus genoeg is, kun je het niet tegenspreken. Als het a priori waardeloos is, kun je er niks op afdingen. Als het erg genoeg is, wordt het inhouds-, betekenisloos.

Zijn uitspraken over Joden en Israël lijken op het volgende: “Zolang er dinosauriërs in de buurt waren, liepen kleinere dieren constant gevaar. Zolang er lange mensen zijn, zullen kleine mensen in angst leven.” Dit is zo’n onzin dat je niet weet waar je moet beginnen met het weerleggen.

Hetzelfde geldt voor zijn woorden over Joden. Ik parafraseer deze beroemde Nederlandse denker, geboren in 1942 in een christelijk gezin: “Idealistische mensen, gemotiveerd door echt morele overtuigingen en principes vanuit seculiere of religieuze bewegingen, kunnen enorme schade aanrichten wanneer ze politieke macht krijgen. Zie de westelijke Jordaanoever. Joden doen daar dingen die ze in Europa nooit hebben gedaan. Dit lijkt op christenen die 2000 jaar geleden werden vervolgd, maar toen christendom een staatsgodsdienst werd, begonnen ze anderen verschrikkelijk te onderdrukken.” Laat me een snelle opsomming geven van wat hier mis is:

• Heeft hij enig idee wat er op de Westelijke Jordaanoever gebeurt? Elke Jood die daar gewelddadig is schendt de Israëlische wet.

• Weet hij zelfs in wat voor soort slechte buurt Israël ligt, en hoe moreel en zoet de meeste Joden, en de IDF, tegen de klippen op zijn?

• Weet hij wel dat Israël een democratische, seculiere staat is met een bijna volledige scheiding tussen religie en staat, beter dan in Nederland? Hier krijgen werknemers vakantiedagen tijdens hun eigen feestdagen. (In Nederland is niet-Joodse privilege nog steeds de norm.)

• Weet hij niet op zijn minst dat Joden een volk zijn met een rijke cultuur, waarvan een levensstijl en religie deel uitmaken die het jodendom wordt genoemd? Misschien de hoogste tijd dat hij zelf een onderscheid maakt tussen onze natie en religie? (Beseft hij niet dat het een ongepaste chutzpa is voor een niet-Jood om te beginnen met het uitleggen van het jodendom, zoals hij ook doet, wat doet denken aan vervangingstheologie, religieuze verduistering en culturele genocide? Vraag ons om het uit te leggen!)

• Tientallen volkeren zijn na WO II onafhankelijk geworden. Weet hij niet dat het problematisch is om het speciaal op Joden te munten?

• Weet hij in elk geval dat antisemitisme springlevend is, zowel in Nederland als in de wereldpolitiek, waardoor Israël kwetsbaarder dan machtig is? (En ‘Joodse macht’ is een bedekte toespeling van Jodenhaters. Haaretz, het NOS tv-nieuws en het ANP liegen te vaak over Israël.)

• Hoe durft een Europeaan de Joden te normaliseren? Weet hij niet dat Joden uitzonderingen zijn op bijna alle geschiedkundige wetten? Voelt hij geen schaamte, terughoudendheid of nederigheid vanwege het fiasco van Nederland ten opzichte van de Joden in WO II, dat hem ervan zou kunnen weerhouden om luchthartig over Joden te praten? (Het is niet nodig om onze voeten te kussen, maar waarom niet een beetje respect tonen?)

• Hoe durft hij millennia van christelijk staatsterrorisme gelijk te stellen aan een paar criminelen in Israël? Dit is het puurste antisemitisme, het bloedige verleden van Europa bagatelliseeren en het Zionisme besmeuren.

• Ziet hij niet dat je al kwaad begaat als je nadenkt over ‘het goede’ aan het machteloos houden van Joden (zwarten, kinderen, vrouwen, enz.)?

• Hij zegt dat veel Joden binnen en buiten Israël het met hem eens zijn. Als veel vrouwen het eens zijn met je seksistische uitspraken, zijn ze nog steeds seksistisch.

• Hij zegt dat hij koosjer is omdat zijn favoriete auteur Hannah Arendt is. Weet hij niet dat velen haar zien als een anti-Joodse fake? Kent hij niet dat Jodenhaters vaak zeggen: “Sommige van mijn beste vrienden zijn Joods”?

• Dus hij is geen voorstander van Jodenhaat. Maar weet hij niet dat de echte grote kracht van antisemitisme komt van de vele nuttige idioten die geen onderscheid kennen tussen de Joden en de vooroordelen tegen hen?

Als ik zijn vriend was, zou ik excuses eisen. Maar ik ken hem niet. Het is mij duidelijk dat hij een theorie heeft opgebouwd en de Joden louter als een illustratie gebruikt. Mijn verzoek: laat ons erbuiten. Ik voel me gewoon gebruikt, als een simpel decorstuk in zijn theorie.

Ernstiger is, dat dit een storm heeft veroorzaakt onder Nederlandse Joden, maar dat de algemene kranten niet geïnteresseerd zijn. Het lijkt erop dat er weinig verbeterd of geleerd is van het verraad tijdens de oorlog. De Joden staan in Nederland nog steeds alleen.

***

Happy Israeli Onafhankelijkheidsdag, voor moslim lezers: Ramadan kariem!


Editor's Picks