Wat is het practische verschil tussen genealogen en historici?

Skip to content

De meeste genealogen zijn democraten. Ze bestuderen iedereen die in een bepaald gebied en tijd leefde. Heerlijk om zo’n democratisch archief binnen te stappen waar de opperrabbijn en de metselaar evenveel plaats innemen. Zo’n namenmonument waarbij iedere vermoorde 1 baksteen krijgt.

De elitegeschiedschrijving die ik op de middelbare school leerde is gelukkig achterhaald. Kinderen leren nu niet alleen over de adel en vorsten en hoe de rijken de wereld veroverden, bezetten, regeerden en exploiteerden. Ze leren ook over hoe de gewone bevolking leefde en de maarschappij werkte. Armen doen mee, vrouwen ook, en zelfs niet-blanken bevolkingen.

Maar Joodse historici, de goeden niet te na gesproken, zijn dikwerf nog steeds uitsluitend (het goede woord!) bezig met de rijken. Deftig en voornaam moet onderzocht, het pleps is niet zo belangrijk. Dat bestaat of bestond alleen om de rijken hun vermogen te laten verdienen. Dus horen we doorlopend over de stambomen van ‘belangrijke’ mensen en roof en terugvordering van schilderijen. De meeste Joden bezaten niet eens eigen meubels maar dat waren ‘onbelangrijke’ mensen voor wie je je hoort te schamen en die een schandvlek op de Joodse geschiedenis zijn: negeren.

En zo bevestigen deze aftandse Joodse historici het beeld van de doorsnee antisemieten dat alle Joden rijk zijn en helpen ze mee aan het intimideren van het Joodse proletariaat. Om erger te voorkomen.

Nog steeds helpen de deftige (bekakte) academici vooral de rijke Joden. En dat is allemaal assimilatie aan niet-Joodse normen. Hoezo? Dat was in de Gouden Eeuw wel anders. Noodopgravingen voor de bouw van de metro in Amsterdam leerden dat de stenen huizen op het Waterlooplein verspreid over die informele Jodenbuurt stonden. Ertegen leunde dan de wat zwakkere huizen en daartegen leunden dan de allekrakkemikkigste bouwseltjes. Het elitisme komt niet uit Joodse bron.

Ik weet niet wat er moet gebeuren om Joodse geschiedschrijving te ont-elitiseren. Maar het eerste dat er moet gebeuren is het aankaarten en het bestempelen als achterhaalde, onetische en onwetenschappelijke onzin.

A tree is known by its fruit. Only this tree has quite a variety of produce, so please don't judge the trunk after one helping.
View more posts

Post navigation


Editor's Picks

Editor's Picks