Ruttedoctrine IV – geen functie elders

Skip to content

Ooit was de leus je maintiendrai [ik zal handhaven], maar hun motto is nous nous maintiendrons [wij zullen onszelf handhaven] (naar Wim Kan).

We weten nog niks van het regeerakkoord maar we weten alles al.

1. De Tweede Kamer gaat er weer voor spek en bonen bijzitten. Alles wordt tussen de regeringspartijen bekokstooft en de oppositie kan genegeerd worden.

Hoe weet ik dat? De coalitiepartijen gaan eerst stiekem kijken of al hun Tweede Kamerleden het eens zijn met het coalitieakkoord. Zo ja, dan komt Rutte IV er. Dat het coalitieakkoord minder pagina’s telt is omdat niet alles uitgewerkt hoefde te worden. De regel is nog steeds: wij trekken een lijn, de oppositie kan kletsen wat die wil. Dat heeft geen 17 pagina’s nodig.

2. Liegen en bedriegen gaan gewoon door. De Engelse minister-president zit in de problemen want hij heeft misschien gejokt. Dat geeft een vertrouwenscrisis. Niet in Nederland (of de VS). Liegen is de nieuwe norm.

Onafhankelijk Tweede Kamerlid Omtzigt mag tegen alles protesteren; de rest stemt volgens partijdiscipline. De Ruttedoctrine gaat gewoon door: Kamer voorliegen en niets vertellen wat niet kan uitlekken.

Hoe weet ik dat?

Dit is helemaal niet de langste formatie ooit. In het begin is gewoon niet geformeerd. Er is net zo lang gedraald tot “geen regering” erger was dan nog 4 jaar Rutte. En is iedereen vergeten dat Kaag Rutte niet meer wilde?

3. Rutte: “We gaan proberen al rennend het estafettestokje moeiteloos door te geven aan de nieuwe ploeg.” De nieuwe ploeg is de oude ploeg. Ze geven gewoon het stokje aan zichzelf. En nou maar hopen dat het stokje niet zal vallen. Wat een komedie. Trapt iemand daar nog in?

4. Alle onderwerpen in het regeerakkoord zijn kamerschermen om de enige echte regel uit het zicht te houden: Op de langere termijn moeten de rijken rijker en de armen armer worden en het moet er fatsoenlijk en redelijk uitzien. Alle gezwets over meer onderwijzers, verpleegsters en huizen is allemaal bedoeld om de aandacht af te leiden van dat alles hetzelfde blijft.

Ze dronken een glas, ze deden een plas en alles blijft zoals het was.

A tree is known by its fruit. Only this tree has quite a variety of produce, so please don't judge the trunk after one helping.
View more posts

Post navigation


Editor's Picks