Back

๐‘จ๐‘ฑ๐‘ฌ๐‘ฉ๐‘ผ๐‘ป๐‘ป๐‘ฌ๐‘น


Ajebutter is a Nigerian language for someone who isnโ€™t used to certain things. (๐ถ๐‘œ๐‘Ÿ๐‘Ÿ๐‘’๐‘๐‘ก ๐‘š๐‘’ ๐‘–๐‘“ ๐‘š๐‘ฆ ๐‘‘๐‘’๐‘“๐‘–๐‘›๐‘–๐‘ก๐‘–๐‘œ๐‘› ๐‘–๐‘  ๐‘ค๐‘Ÿ๐‘œ๐‘›๐‘”)

Serving in Nigeria is teaching me.
Serving in Crossriver is teaching me more.

The thing about service is you can be posted anywhere, especially if you didnโ€™t work it. (๐‘๐‘Ž๐‘ฆ ๐‘ก๐‘œ ๐‘๐‘’ ๐‘š๐‘œ๐‘ฃ๐‘’๐‘‘ ๐‘ก๐‘œ ๐‘Ž ๐‘๐‘’๐‘ก๐‘ก๐‘’๐‘Ÿ ๐‘ ๐‘ก๐‘Ž๐‘ก๐‘’.)

I turned down being redeployed back to Lagos and sometimes when the struggle here gets too real, I regret it. I regret not accepting the offer and being close to my family. There are really beautiful times here, yet I always want home. Probably because Iโ€™m not used to being so far away.

Or maybe, Iโ€™m not ready to be an adult. Let me be a baby girl in my Fatherโ€™s house for some time.

Being here in Crossriver, many times, Iโ€™ve been called โ€˜Ajebutter,โ€™ simply because I donโ€™t act like Iโ€™m used to something if Iโ€™m not used to it.

Iโ€™ll not lie about something Iโ€™m not used to, no matter what.

Our monthly clearance makes me stay over in quite a number of houses in Crossriver. If I realize that itโ€™s quite a distance from where I am and I didnโ€™t want to be late, Iโ€™ll make calls to my friends close to the NYSC Secretariat and ask if I can sleep over at their lodges.

It made me come into contact with things that freak me out.

๐ถ๐‘Ÿ๐‘’๐‘’๐‘๐‘–๐‘›๐‘” ๐‘กโ„Ž๐‘–๐‘›๐‘”๐‘ , ๐‘’๐‘ ๐‘๐‘’๐‘๐‘–๐‘Ž๐‘™๐‘™๐‘ฆ. ๐ผ ๐‘‘๐‘œ๐‘›โ€™๐‘ก ๐‘˜๐‘›๐‘œ๐‘ค โ„Ž๐‘œ๐‘ค ๐‘ก๐‘œ ๐‘’๐‘ฅ๐‘๐‘™๐‘Ž๐‘–๐‘› ๐‘กโ„Ž๐‘’ ๐‘โ„Ž๐‘œ๐‘๐‘–๐‘Ž ๐ผ โ„Ž๐‘Ž๐‘ฃ๐‘’ ๐‘“๐‘œ๐‘Ÿ ๐‘Ž๐‘›๐‘ฆ๐‘กโ„Ž๐‘–๐‘›๐‘” ๐‘กโ„Ž๐‘Ž๐‘กโ€™๐‘  ๐‘ค๐‘Ÿ๐‘–๐‘”๐‘”๐‘™๐‘ฆ ๐‘Ž๐‘›๐‘‘ ๐‘๐‘Ÿ๐‘Ž๐‘ค๐‘™๐‘ . ๐น๐‘™๐‘–๐‘’๐‘ . ๐‘Š๐‘œ๐‘Ÿ๐‘š๐‘ . ๐ธ๐‘Ž๐‘Ÿ๐‘กโ„Ž๐‘ค๐‘œ๐‘Ÿ๐‘š๐‘ . ๐ด๐‘›๐‘ก๐‘ . ๐ผ๐‘ก ๐‘ ๐‘ข๐‘‘๐‘‘๐‘’๐‘›๐‘™๐‘ฆ ๐‘š๐‘Ž๐‘˜๐‘’๐‘  ๐‘š๐‘’ ๐‘“๐‘’๐‘’๐‘™ ๐‘ ๐‘–๐‘๐‘˜.

And Crossriver is a beautiful place, with food and all, but Iโ€™ve crowned them the King of flies, especially whatโ€™s being called sand flies. (๐น๐‘œ๐‘Ÿ๐‘”๐‘–๐‘ฃ๐‘’ ๐‘š๐‘’, ๐ถ๐‘Ÿ๐‘œ๐‘ ๐‘ ๐‘Ÿ๐‘–๐‘ฃ๐‘’๐‘Ÿ๐‘–๐‘Ž๐‘›๐‘ , ๐‘œ๐‘ค๐‘› ๐‘ฆ๐‘œ๐‘ข๐‘Ÿ ๐‘๐‘Ÿ๐‘œ๐‘ค๐‘›)

When I see those things I have a phobia for, Iโ€™ll be pensive immediately, and ask to leave the place.
And people go all, โ€˜this geh na ajebutter sha.โ€™ ๐Ÿ˜’

โ€œ๐‘ฌ๐’‰๐’, ๐’๐’†๐’‚๐’—๐’† ๐’Ž๐’†, ๐’๐’†๐’• ๐’Ž๐’† ๐’ƒ๐’† ๐’‚๐’‹๐’†๐’ƒ๐’–๐’•๐’•๐’†๐’“, ๐’”๐’ ๐’‡๐’‚๐’“ ๐’Š๐’•โ€™๐’” ๐’‡๐’๐’“ ๐’”๐’๐’Ž๐’†๐’•๐’‰๐’Š๐’๐’ˆ ๐‘ฐ ๐’‰๐’‚๐’—๐’† ๐’‚ ๐’‘๐’‰๐’๐’ƒ๐’Š๐’‚ ๐’‡๐’๐’“. ๐‘ฐ ๐’„๐’‚๐’ ๐’ƒ๐’† ๐’‚๐’‹๐’†๐’ˆ๐’ƒ๐’‚๐’Œ๐’ ๐’‡๐’๐’“ ๐’๐’•๐’‰๐’†๐’“ ๐’•๐’‰๐’Š๐’๐’ˆ๐’”.โ€

I did a reposting within my LGA because of the same phobia for sand flies, ants and crawling animals. I was telling my mom that a teacher in my old PPA was calling me โ€˜ajebutterโ€™ because of my decision to move and she was like, โ€œbefore nko? Claim ajebutter and go o.โ€๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

She knew that I was nothing close to the ajebutter they call me because I know how to be independent and do my best to fit in, no matter where I am. So if that PPA didnโ€™t work for me, itโ€™s a serious thing.

It made me fall sick once every four days. Enough proof that it wasnโ€™t working out. ๐Ÿ˜ฉ

The essence of service is not me for to try to fit in and get really sick in the process. NYSC will move on if something bad happens, so if I notice one small thing thatโ€™ll harm me like this, Iโ€™ll put on my khaki and go to the Secretariat. Iโ€™ll sit in the office and start doing my face like I ate what isnโ€™t good for my system, until Iโ€™m being noticed and asked whatโ€™s wrong.

Please leave people and whatever it is they have a phobia for, I read on Facebook that a girl has a phobia for balloons. I was confused at first, until I remembered that I donโ€™t like creeping things too. Even rats doesnโ€™t freak me out the way ant, flies, and creeping things freak me out.

In summary, stop giving people names just because you donโ€™t feel the way they do about certain things.

Thank you.

Weโ€™ve come to the end of todayโ€™s blog post, Iโ€™ll love to know what you think about what Iโ€™ve just shared.

@just.idara_

Joy Chinwendu Uchennaya currently resides in Lagos, Nigeria. Sheโ€™s a Christian and a Content Writer. She blogs @www.joyuchenaya.wordpress.com

A growing Copywriter and Social Media Manager. She loves networking with people and engaging in honest conversations about life and God. Here, she writes about her faith, kicking shame out, relatable life stories, challenges as a growing Christian and everything that needs to be discussed unashamedly.

Social platforms : Facebook @ Idara Uche, WhatsApp @ 08121558900, Instagram @just.idara_

Iโ€™d love to connect with you.
View more posts

Post navigation

Written by Joy Uchennaya, to read more sign up on https://joyuchenaya.wordpress.com/?.

More from Joy Uchennaya

Related Blogs