Att Fadern är större än Jesus och UPPHÖJER honom motsäger inte TREENIGHETEN

varje knä skall böjasJesus har enligt Bibeln alltid haft en tillvaro med Gud Fader (ofta kort kallad GUD), och Jesus fanns före ALLTING (utan undantag).

Att Fadern åtminstone under en viss tid var större än Jesus, är också vad treenighetstroende tror.

Joh. 17:5 Fader, förhärliga nu mig med den härlighet som jag hade hos dig innan världen var till.

Kol. 1:13 Han har frälst oss från mörkrets välde och fört oss in i sin älskade Sons rike. 14 I honom är vi friköpta (we have redemption, KJV) och har fått förlåtelse för våra synder. 15 Han är den osynlige Gudens avbild, förstfödd FÖRE allt skapat. 16 Ty i honom (BY HIM, KJV) skapades allt i himlen och på jorden, det synliga och det osynliga, tronfurstar och herradömen, makter och väldigheter. ALLT är skapat genom (BY HIM, KJV) honom och till honom.17 Han är till FÖRE ALLTING, och allt består genom honom. 18 Han är huvudet för sin kropp, församlingen. Han är begynnelsen, den förstfödde från de döda, för att han i allt skulle vara den främste. (förstfödd betyder inte först född i en syskonskara, utan ordet har med rang att göra)

Hur rangen inom treenigheten är inte något som Bibeln ger många detaljer om, och det är heller inte något som vi behöver ha kännedom om för vår frälsnings skull. Det är överhuvudtaget svårt att förstå HÄRLIGHETEN hos Gud, hur det är att vara EVIG, hur han kommunicerar med sina änglar, osv, för det är ändå vår skapare vi talar om. På samma sätt måste man inte vara expert på bilmotorer för att kunna köra bil, utan det räcker med vissa baskunskaper och att man känner till trafikreglerna. Rangen inom treenigheten och hur den skiftat behöver vi inte ha kunskap om, men däremot är det viktigt att bekänna att Jesus är JagÄr, a och o, början och slutet, Herrarnas Herre och Mäktig GUD.

Det kan mycket väl vara så att personerna i treenigheten är helt jämbördiga, men vi vet också att rangen kan och har förändrats genom tiderna. Jesus var ju t o m lägre än änglarna när han vandrade som människa på jorden, och det har han inte alltid varit. Är man lägre än änglarna är man också lägre än Gud Fader. Vidare tror jag helt och fullt att Jesus verkligen växte upp som en bebis, och hade förstånd som en vanlig bebis när han var i bebisåldern. Jag tror inte att han hade en fullt utvecklad vuxenhjärna, eller resonerade som en vuxen person som var fånge i en bebiskropp och därmed endast kunde jollra obegripligheter fast han mycket väl kunde ha formulerat vilka avancerade meningar som helst. Om det är sant så borde han inte ha insett vem han egentligen var, och vilket uppdrag han hade, förrän han började växa upp. Det innebär i sin tur att det blir svårt att tro att Jesus som en nyfödd bebis (eller barn) skulle haft en likvärdig rang som Fadern, med full kontroll över hela mänskligheten, där han kan allt, vet allt, har förmåga att klart bedöma allt, osv. Gud Fader har ju aldrig behövt gå igenom ett bebis-stadium. Det vore i så fall en högst ovanlig bebis och diametralt olik alla andra människobebisar. Men Bibeln säger inte att Jesus mänskliga form här på jorden var annorlunda än andra människors, utan han var en människa som oss och gavs inga fördelar. Skillnaden är förstås att Jesus ändå är GUD i köttslig gestalt utan en mänsklig pappa, men förutom det så var han som oss.

Upphöjning och underordning

Det går inte att använda Jesus rang, upphöjning och underordning för att motbevisa treenigheten. Även en Chef/VD kan ändra sin rang ganska snabbt, genom att gå hem från jobbet och träffa släktingar och vänner som han INTE har minsta “makt” över, och även när han lite senare har sammanträde i sin bostadsförening där han “bara” är sekreterare och en annan person är Ordförande. Chefen kanske var Ordförande tidigare, men av fri vilja så klev han ner från den positionen för att låta någon annan ta över. Dessutom kan det t o m vara så att en av hans anställda har just positionen som Ordförande i föreningen, vilket betyder att den personen är underordnad sin chef på arbetstid, men när det är dags för föreningssammanträden så gäller det omvända, eftersom hans chef då är den som är underordnad honom. Chefen kan när som helst under sin fritid träffa på kollegor/anställda som visserligen är underställda honom på jobbet, men som är helt jämställda med honom utanför arbetstiden. Vidare kan ju en chef/VD välja att sluta sin tjänst och ta ett helt nytt chefsjobb någon annanstans, vilket innebär att han lämnar den tidigare chefsstolen till någon annan. (Det finns även en möjlighet att han i framtiden återgår till det första chefsjobbet.) På liknande sätt kan Jesus med fri vilja välja att kliva ut från den härlighet som han delade med Fadern från början, och i stället anta en tjänares position UNDER änglarna – trots att han hade en helt annan tillvaro tidigare.

Att Jesus och Gud Fader är olika personer (i samma Gudom) kan man också se eftersom Jesus kan välja att LYDA (vilket han också valde att göra), och att SKÄLET att Gud (Gud Fader) upphöjt honom är just för att Jesus valt att GE sitt eget liv och för att ha varit lydig ända till döden. Om Gud endast skulle ha innehållet en enda person (en del menar exempelvis att Jesus endast är en uttrycksform av Fadern och att det hela tiden rör sig om en och samma Gud och person), så låter det som den här Guden kan välja att lyda sig själv, och upphöja sig själv pga denna lydnad, samt t o m diskutera med sig själv i hopp om att slippa ett visst moment.

Joh. 10:17 Fadern älskar mig därför att JAG ger mitt liv för att sedan ta det tillbaka. 18 Ingen tar det ifrån mig, utan JAG ger det av fri vilja. Jag har makt att ge det, och jag har makt att ta det tillbaka. Det budet har jag fått av min Fader.”

Fil. 2:6 Fastän han var till i Gudsgestalt, räknade han inte tillvaron som Gud såsom segerbyte 7 utan utgav sig själv genom att anta en tjänares gestalt då han blev människa. Han som till det yttre var som en människa8 ödmjukade sig och blev lydig ända till döden – döden på korset. 9 Därför har också Gud upphöjt honom över allting och gett honom namnet över alla namn, 10 för att i Jesu namn alla knän skall böja sig, i himlen och på jorden och under jorden, 11 och alla tungor bekänna, Gud, Fadern, till ära, att Jesus Kristus är Herren.

Mark. 14:32 De kom därefter till ett ställe som heter Getsemane. Jesus sade till sina lärjungar: “Stanna här, medan jag ber.” 33 Och han tog med sig Petrus, Jakob och Johannes. Han greps av ängslan och ångest 34 och sade till dem: “Min själ är djupt bedrövad, ända till döds. Stanna här och vaka.” 35 Han gick lite längre fram och föll ner på jorden och bad att han om möjligt skulle bli förskonad från denna stund. 36 Han sade: “Abba,Fader! Allt är möjligt för dig. Tag denna kalk ifrån mig. Men inte som JAG vill utan som DU vill.

Det grekiska ordet hypotasso (Strong’s 5293) kan översättas med att lägga under sig, att underordna sig, att lyda, etc.

När vi kan läsa att Jesus ska underordna sig sin Fader i exempelvis 1 Kor. 15:28, så är det detta ord som ligger som grund, och det gäller även nedan stycke där vi kan läsa att Jesus alltid var LYDIG sina föräldrar, där exakt samma grekiska ord används. Han underordnade sig alltså sina föräldrar, och det gjorde han av fri vilja. Det betyder inte att Josef och Maria hade en högre makt än Guds son, eller att de hade högre makt än änglarna (som ju var högre än Jesus i form av människa), utan det handlar om att Jesus valde att underordna sig sina föräldrar i en begränsad situation – nämligen inom den familjekonstellationen som han befann sig i. Om nu hans föräldrar skulle mana honom att tillbe falska gudar så skulle Jesus ha sett sig tvingad att lyda Gud mer än människor, och vägrat att lyda dem. Men nu var Josef och Maria tack och lov gudfruktiga människor, och tvingade inte Jesus till synd. Även om vi kan läsa att Jesus underordnade sig sina föräldrar, så underordnade han sig Gud Fader ännu mer. Ef. 5:21 uppmanar oss att underordna oss varandra vilket vore en ödmjuk inställning från vår sida, och en sådan ödmjuk inställning hade Jesus när han underordnade sig sin Fader och alltid gjorde sin Faders vilja. Fruar uppmanas att underordna sig sina män (vilket fungerar bra så länge som männen underordnar sig Jesus Kristus), men de måste underordna sig Gud ännu mer, slavar underordnar sig sina herrar, och yngre uppmanas att underordna sig äldre. T o m Jesus själv tjänade sina lärljungar genom att tvätta deras fötter, men det betyder inte att de därför har en högre position än honom.

Luk. 2: 49 Då sade han till dem: “Varför har ni letat efter mig? Visste ni inte att jag måste ägna mig åt det som tillhör min Fader?” —51 Sedan följde han med dem ner till Nasaret, och han var alltid LYDIG mot dem. Hans mor bevarade allt detta i sitt hjärta. 52 Och Jesus växte till i vishet, i ålder och välbehag inför Gud och människor.

1 Pet. 5:5 Likaså ni yngre, underordna er de äldre. Och ni alla, klä er i ödmjukhet mot varandra. Ty Gud står emot de högmodiga, men de ödmjuka ger han nåd.6 Ödmjuka er alltså under Guds mäktiga hand, så skall han upphöja er när hans tid är inne.

Joh. 13:13 Ni kallar mig Mästare och Herre och det med rätta, ty det är jag. 14 Om nu jag, er Herre och Mästare, har tvättat era fötter, är också ni skyldiga att tvätta varandras fötter. 15 Jag har gett er ett exempel, för att ni skall göra som jag har gjort mot er.16 Amen, amen säger jag er: Tjänaren är inte förmer än sin herre, och budbäraren är inte förmer än den som har sänt honom. 17 När ni vet detta, saliga är ni om ni också gör det

Efter sin lydnad ända till döds, så blev Jesus förhärligad och sitter på den högra sidan av Gud Fader på tronen. Både Jesus och hans Fader hade kapacitet att befinna sig på olika platser när Jesus levde som människa, och detta gäller även efter Jesus återuppståndelse och förhärligande. Det är alltså inga problem för Jesus att kunna sitta på den högra sidan om Gud Fader på tronen (att sitta på tronen är också en symbolisk bild av hans makt) samtidigt som han själv är Gud, eftersom en Gud har möjlighet att vara på flera platser samtidigt. Jesus kan vara mitt ibland en grupp bedjande kristna, och behöver inte schemalägga sina visiter för att inte riskera dubbelbokningar.

Matt. 18:20 Ty där två eller tre är samlade i mitt namn, där är jag mitt ibland dem.

Bibelverser om Jesus underordnande och upphöjelsethe first and the last

David profeterar i nedan verser, och talar om sig själv som den upphöjde och smorde, vilket också Jesus är. Det finns många profetiska likheter mellan Kung David och Jesus.

2 Sam. 23:1 Dessa är Davids sista ord. Så säger David, Isais son, så säger den man som blev högt upphöjd, Jakobs Guds smorde, Israels ljuvlige sångare:2 Herrens Ande har talat genom mig, hans ord är på min tunga.3 Israels Gud har talat, Israels klippa har sagt till mig:”Den som regerar över människor i rättfärdighet, den som regerar i Guds fruktan,4 han är lik morgonens ljus när solen går upp, en morgon utan moln, då jorden grönskar genom solsken efter regn.”5 Är det inte så med mitt hus inför Gud? Han har slutit med mig ett evigt förbund, i allt ordnat och tryggat. Ja, all min frälsning och allt jag begär låter han växa upp.

Ps. 18:47 Herren lever! Välsignad vare min klippa, upphöjd vare min frälsnings Gud!

Herren ENSAM skall vara upphöjd på den dagen, i den yttersta tiden. Om Herren allena är den som kommer att vara upphöjd så måste väl andra uteslutas? Men om andra ska uteslutas så måste vi väl välja om det är Gud Fader eller om det är Jesus som ENSAM ska vara upphöjd? Ändå vet vi ju att Jesus kommer att vara upphöjd, och Gud Fader är redan upphöjd över alla namn. Alltså är det två som är upphöjda, såvida vi inte accepterar treenigheten förstås:

Jes. 2:2 Det skall ske i den yttersta tiden att det berg där Herrens hus är skall stå fast grundat och vara högst bland bergen, upphöjt över höjderna. Alla hednafolk skall strömma dit.—11 Ty människornas stolta ögon skall förödmjukas, männens högmod skall bli nerböjt, och HERREN ENSAM SKALL VARA UPPHÖJD PÅ DEN DAGEN.Ty Herren Sebaots dag skall komma mot allt stolt och högmodigt, mot allt som är upphöjt, och det skall bli förödmjukat—17 Människornas stolthet skall slås ner och männens högmod förödmjukas. Herren ensam skall vara upphöjd på den dagen,18 och avgudarna skall fullständigt försvinna.19 Man skall fly in i klippgrottor och jordhålor av fruktan för Herren och hans höga majestät, när han reser sig för att förskräcka jorden.20 På den dagen skall människorna kasta bort till mullvadar och fladdermöss de avgudar av silver och de avgudar av guld som de har gjort åt sig för att tillbe.21 De skall fly in i klippskrevor och in i bergsklyftor av fruktan för Herren och hans höga majestät, när han reser sig för att förskräcka jorden.

Här nedan ser vi att Herren Sebaot (som är Jahve) blir upphöjd genom sin dom:

Jes. 5:14 Därför ökar dödsriket sitt begär, och spärrar upp sitt gap utan gräns. Stadens främsta måste fara dit ner tillsammans med de larmande och bullrande skaror som jublar därinne.15 Människorna skall bli nerböjda, var och en förödmjukad. Ja, de stoltas ögon skall förödmjukas. 16 Men Herren Sebaot (Jahve) blir upphöjd genom sin dom, Gud (El) , den Helige, bevisar sig helig genom rättfärdighet.

Att Fadern är den som lägger allt i sonens hand behöver inte motsäga treenigheten. Om människan Jesus har sitt ursprung som säd i Gudomen, så är han en del av Gud som sedan placerades i Maria där han började växa och få kött. Man kan då säga att han blev utsänd av Gud (eller Gud Fader) och det motsäger inte att Jesus inte själv kunde vara en del av denne treeniga Gud. Vi läste ju ovan att Jesus gav sitt eget liv, så innan han valde att reduceras till säd, bebis, barn, etc, så var han med på beslutet att ta steget att bli människa trots att det skulle innebära en underställd position. Den som tror på SONEN har evigt liv. Den som inte lyder SONEN skall inte se livet. Den som tror på HONOM blir inte dömd – eftersom han inte tror på Guds sons namn. Om någon vill tjäna MIG, säger Jesus, så ska han följa MIG. Om det nu är GUD som är den enda som vi ska tillbe och ära, och om sonen inte är Gud, så är det konstigt att fokuset så ofta ställs på sonen och inte Gud Fader allena. Är det för att lura människor att tro att Jesus är Gud? Borde inte Jesus göra reklam för att i stället tjäna GUD?:

Joh. 3:31 Den som kommer ovanifrån är över alla. Den som kommer från jorden är av jorden, och av jorden talar han. Den som kommer från himlen är över alla. 32 Vad han har sett och hört vittnar han om, och hans vittnesbörd tar ingen emot. 33 Den som har tagit emot hans vittnesbörd har bekräftat att Gud är sann.34 Den som Gud har sänt talar Guds ord. Gud ger honom sin Ande utan att mäta. 35 Fadern älskar Sonen, och allt har han lagt i hans hand. 36 Den som tror på Sonen har evigt liv. Den som inte lyder Sonen skall inte se livet, utan Guds vrede blir kvar över honom.

Joh. 3:13 Ingen har stigit upp till himlen utom han som kom ner från himlen, Människosonen som är i himlen.14 Och liksom Mose upphöjde ormen i öknen, så måste Människosonen bli upphöjd,15 för att var och en som tror på honom skall ha evigt liv.— 18 Den som tror på honom blir inte dömd, men den som inte tror är redan dömd, eftersom han inte tror på Guds enfödde Sons namn.

Matt. 4:10 Då sade Jesus till honom: “Gå bort, Satan! Ty det står skrivet: Herren, din Gud, skall du tillbe, och ENDAST honom skall du TJÄNA.” 11 Då lämnade djävulen honom, och se, änglar trädde fram och .

Joh. 12:23 Jesus svarade: “Stunden har kommit då Människosonen skall förhärligas. — 26  och där jag är kommer också min tjänare att vara. .27 Nu är min själ i djup ångest. Vad skall jag säga? Fader, fräls mig från denna stund? Nej, just därför har jag kommit till denna stund. 28 Fader, förhärliga ditt namn.” Då kom en röst från himlen: “Jag har förhärligat det och skall förhärliga det på nytt.” —32 Och när jag har blivit upphöjd från jorden skall jag dra alla till mig.” 33 Detta sade han för att ange på vilket sätt han skulle dö.34 Då sade folket till honom: “Vi har hört i lagen att Messias skall stanna kvar för alltid. Hur kan då du säga att Människosonen måste bli upphöjd? Vad är det för en Människoson?” 35 Jesus sade till dem: “Ännu en kort tid är ljuset ibland er. Vandra medan ni har ljuset, så att mörkret inte övervinner er. Den som vandrar i mörkret vet inte vart han går. 36 Tro på ljuset, medan ni har ljuset, så att ni blir ljusets barn.” När Jesus hade sagt detta drog han sig tillbaka och dolde sig för dem.

Ibland kan vi bara läsa “Gud” i Bibeln, och det kan innebära hela treenighetsGuden eller bara en av personerna i Gudomen – ofta Fadern. Därför underlättar det ibland att prova med att tolka “Gud” som just “Gud Fadern”, eftersom det kan ha den betydelsen. Framför allt underlättar det för dem som blir brydda över hur Jesus kan be till Gud om han själv är Gud, men om man förstår att det är Gud Fader som han kommunicerar med så löser sig knuten:

2 Petr. 1: 17 Ty han blev av Gud, Fadern, ärad och förhärligad, när en röst kom till honom från den upphöjda Härligheten: “Denne är min Son, den Älskade. I honom har jag min glädje.”

Om Jesus en gång blev “nedsänkt” så måste han även bli upphöjd, och han har även nu en upphöjd position “tills jag har lagt dina fiender som en fotpall under dina fötter”. Just den slutpunkten har ännu inte inträffat, även om vi vet att resultatet kommer att bli så. När vi kommit fram till den slutpunkten (när det är dags för det nya Jerusalem), så kommer vi in i en ny fas vad gäller Jesus position. Då kommer Jesus att återlämna riket till Gud Fader. Jesus måste regera tills allt är lagt under hans fötter, så det är alltså inte Gud Fader ensam som regerar eftersom det står att sonen gör det. Självfallet är Jesus aldrig vid någon punkt ÖVER Gud Fader i position, och därför står det också “Men när det heter att allt är lagt under honom, så är det uppenbart att den är undantagen som har lagt allt under Kristus”. Gud Fader har alltså inte vid något tillfälle under sonen. Till slut kommer Jesus av fri vilja att underordna sig den som lagt allt under honom (vilket betyder att han hade en annan position innan detta tillfälle), och sedan blir Gud allt i alla.

Apg. 2:31 I förväg såg han Kristi uppståndelse och sade: Han skall inte lämnas kvar i graven, och hans kropp skall inte se förgängelsen.32 Det är denne Jesus som Gud har uppväckt, och vi är alla vittnen till det. 33 Sedan han nu genom Guds högra hand har blivit upphöjd och av Fadern tagit emot den utlovade helige Ande, har han utgjutit detta som ni ser och hör. 34 Ty David har inte farit upp till himlen. Men han säger: Herren sade till min Herre: Sätt dig på min högra sida,35 tills jag har lagt dina fiender som en fotpall under dina fötter.36 Därför skall hela Israels folk veta att denne Jesus som ni korsfäste, honom har Gud gjort både till Herre och Messias.”

Hebr. 10:12 Men Jesus har framburit ett enda syndoffer för alla tider, och han har satt sig på Guds högra sida 13 och väntar nu på att hans fiender skall läggas som en fotpall under hans fötter.

1 Kor 15:23 Men var och en i sin ordning: Kristus som förstlingen och sedan, vid hans ankomst, de som tillhör honom. 24 Därefter kommer slutet, då han överlämnar riket åt Gud, Fadern, sedan han gjort slut på varje välde, varje makt och kraft. 25 Ty han måste regera tills han har lagt alla fiender under sina fötter. 26 Som den siste fienden berövas döden all makt, 27 ty allt har han lagt under hans fötter. Men när det heter att allt är lagt under honom, så är det uppenbart att den är undantagen som har lagt allt under Kristus. 28 Och när allt har blivit lagt under honom (Strong’s 5293) , då skall Sonen själv underordna sig (Strong’s 5293) den som har lagt allt under (Strong’s 5293) honom, för att Gud skall vara allt i alla.

Ef. 1:20 Med denna kraft verkade han i Kristus, när han uppväckte honom från de döda och satte honom på sin högra sida i himlen, 21 över alla furstar och väldigheter, makter och herradömen, ja, över alla namn som kan nämnas inte bara i denna tidsålder utan också i den kommande. 22 Allt lade han under hans fötter, och honom som är huvud över allting gav han åt församlingen, 23 som är hans kropp, fullheten av honom som uppfyller allt i alla.

Även om vi kan läsa att Jesus var lägre än änglarna under sin tid på jorden, så blev han sedan större än änglarna när han återuppstått och förhärligats. Det kan ju låta som en motsägelse att Hebr. 2 säger att Jesus var lägre än änglarna som människa, samtidigt som Gud Fader säger i kapitlet innan att Guds änglar skulle tillbe Jesus när han trätt in i världen – men han har förmodligen händelsen i Matt. 4 10-11 i tankarna, när änglar (åtminstone under en tid) tjänade Jesus efter hans tid i öknen. Vidare går det inte att komma runt att Gud Fader kallar sin son för Gud, så det innebär att vi kan göra likadant. Men vi har ju bara en Gud, vilket innebär att Jesus ingår i samma Gudom som Fadern.

Hebr. 1:4 Sonen är så mycket större än änglarna som det namn han har ärvt är förmer än deras. 5 Till vilken av änglarna har Gud någonsin sagt: Du är min Son, jag har i dag fött dig?Eller:Jag skall vara hans Fader, och han skall vara min Son? 6 Och när han låter den Förstfödde träda in i världen, säger han också: Alla Guds änglar skall tillbe honom.7 Om änglarna säger han: Han gör sina änglar till vindar och sina tjänare till eldslågor. 8 Men om Sonen säger han: Gud, din tron står i evigheters evighet,och rättens spira är ditt rikes spira.9 Du älskar rättfärdighet och hatar orättfärdighet. Därför, Gud, har din Gud smort dig med glädjens olja mer än dina medbröder.10 Och:Du, Herre, har i begynnelsen lagt jordens grund, och himlarna är dina händers verk.11 De skall gå under, men du förblir. De skall alla nötas ut som en klädnad.

Hebr. 2:5 Det är inte under änglar han har lagt den kommande världen som vi talar om. 6 På ett ställe har någon vittnat:Vad är en människa, eftersom du tänker på henne, eller en Människoson, eftersom du tar dig an honom?7 En liten tid gjorde du honom RINGARE än änglarna, och du krönte honom med härlighet och ära.8 Allt har du lagt under hans fötter. När han lade allt under honom, utelämnades inget, allt skulle vara lagt under honom. Ännu ser vi inte allt vara lagt under honom. 9 Men Jesus, som för en liten tid gjordes RINGARE än änglarna, honom ser vi nu krönt med härlighet och ära därför att han led döden. Genom Guds nåd skulle han smaka döden i allas ställe.10 Ty när Gud, för vilken och genom vilken allting är till, skulle föra många söner till härlighet, måste han fullkomna honom genom lidanden, han som för dem till frälsning. 11 Jesus som helgar och de som helgas är alla av en och samma släkt. Därför blygs han inte för att kalla dem bröder

Matt. 4:10 Då sade Jesus till honom: “Gå bort, Satan! Ty det står skrivet: Herren, din Gud, skall du tillbe, och endast honom skall du tjäna.” 11 Då lämnade djävulen honom, och se, änglar trädde fram och tjänade honom.

Läs gärna om Herrens Ängel här.


Editor's Picks