Hillsongs Brian Houston uttrycker att vi alltid är syndare hela tiden

Brian Houston, Hillsong är inte ensam om att uttrycka idén att alla människor alltid är syndare – som han gör i videon nedan. Dessvärre finns det även andra kyrkoledare som gör likadant, och med den bakgrunden är det lättare att förstå deras eventuella acceptans även för öppen homosexualitet mitt i församlingen. För om vi alla alltid är syndare, vem är då vi att mana andra människor att sluta synda? Då skulle ju den homosexuella kunna säga “Sluta synda själv! Du är väl inte bättre än jag?”.

Dessutom har Brian Houston svårt att vara tydlig om sin syn angående homosexualitet, och det verkar som svaren beror på vem som frågar. Brian sade vid ett tillfälle att det var en överraskning för honom att två personer i Hillsong, New York (en körledare och en församlingsmedlem) levde i ett homosexuellt förhållande, och att han inte kände till detta förrän han såg en artikel som informerade om detta i Januari 2015. Ändå kan man se i nedan video från 2014 hur han tydligt förklarar att det är högt till tak i Hillsong och nämner även sin kännedom om dessa två homosexuella personer i Hillsongkören i New York. Uppenbarligen så kände han till deras homosexualitet trots allt. När han fick frågan i videon om han skulle önska att eventuellt homosexuellt par i hans kyrka skulle ändra sig, så svarar han att vi ALLA borde ändra oss. Menar han alltså att vi alla är syndiga och att ett par som lever i utlevd homosexualitet därför inte sticker ut på något sätt utan lever ett normalt kristet liv? Hur är det då om man lever i otrohet, eller om man är en tjuv och mördare? Är kontentan av det han säger att vi alla är syndare men att vi syndar olika, och därför befinner oss i precis samma syndiga skara som homosexuella? Magnus Persson i Församlingen United i Malmö uttrycker något i den stilen (om synd i allmänhet):

”Inom mig bor det både en präktig och religiös farisé såväl som en svag, skandalös och skamfylld publikan.—Som farisé tycker jag att Gud är skyldig mig lite extra uppmärksamhet, eftersom jag gärna jämför mig dem som syndar annorlunda än jag gör.

Det låter som ett liknande resonemang som Brian Houstons. Det skulle innebära att vi alla är syndare, men att vi däremot inte nödvändigtvis bär på exakt samma sorts synder. Uttrycker man något annat är man en farisé, och vem vill vara en farisé? Kanske därför ansluta sig till skaran som menar att vi aldrig kan sluta synda och att lösningen på problemet inte är omvändelse utan att vår synd alltid täcks av Guds nåd?

Brian menar vidare att det är Gud som ska döma, och att vår roll är att älska. Det är en god idé att älska vår nästa, men lärde inte Jesus också att vi ska gå ut i hela världen, sprida evangelium och be folk att OMVÄNDA sig? Att omvända sig betyder att lägga bort synden (ja hela den gamla människan), samt inte längre ställa våra lemmar i syndens tjänst (Rom. 6:13, 19). Vi kan lita på Paulus att vi kan leva i fullkomlig seger över synden, och att vi inte behöver vänta tills vi dör med att vara Jesus trogna. Det kan vi vara här och nu även om vi alla har syndat. Lösningen är inte att åka rygg på Jesus in i himlen, utan lösningen är omvändelse. För varje person som omvänder sig är det glädje i himlen, och inte undra på det eftersom det handlar om en person som gått från andlig död till andligt liv! Här är verser som visar vad Jesus önskar att vi ska lära ut i vår missionsbefallning:

Matt. 28:19 Gå därför ut och gör alla folk till lärjungar! Döp dem i Faderns och Sonens och den helige Andes namn 20 och LÄR DEM ATT HÅLLA ALLT VAD JAG HAR BEFALLT ER. Och se, jag är med er alla dagar intill tidens slut.”

Mark. 6:7 Och han kallade till sig de tolv och sände ut dem två och två och gav dem makt över de orena andarna. —11 Och om man på någon plats inte tar emot er eller hör på er, så gå därifrån och skaka av dammet under era fötter till ett vittnesbörd mot dem.” 12 De gick ut och predikade att människorna skulle omvända sig, 13 och de drev ut många onda andar och smorde många sjuka med olja och botade dem.

Lukas 5:32 Jag har inte kommit för att kalla rättfärdiga till omvändelse utan syndare.”

Lukas 24:46 Och han sade till dem: “Det står skrivet att Messias skall lida och på tredje dagen uppstå från de döda, 47 och att omvändelse och syndernas förlåtelse skall predikas i hans namn för alla folk, med början i Jerusalem. 48 Ni är själva vittnen om detta.

Matt. 24:12 Och eftersom laglösheten tilltar, kommer kärleken att svalna hos de flesta. 13 Men den som håller ut intill slutet skall bli frälst. 14 Och detta evangelium om riket skall predikas i hela världen till ett vittnesbörd för alla folk, och sedan skall slutet komma.

Laglöshet handlar om att Guds lagar/bud helt eller delvis inte längre hålls. Det kanske delvis kan bero på att vi tidigt får lära oss att vi helt enkelt inte kan sluta synda, och/eller att det inte får särskilt stora konsekvenser eftersom vi alla är syndare hur som helst? Dessutom kanske vi får lära oss att nåden skymmer vår synd från Guds ögon så att han inte ser den utan endast Jesu blod?

Lukas 13:3 Nej, säger jag er, men om ni inte omvänder er, kommer ni alla att gå under som de.

Matt. 18:3 och sade: “Amen säger jag er: Om ni inte omvänder er och blir som barn, kommer ni inte in i himmelriket.

Petrus och Paulus:

2 Pet. 3:9 Herren dröjer inte med att uppfylla sitt löfte, så som en del menar. Nej, han har tålamod med er, eftersom han inte vill att någon skall gå förlorad utan att alla skall få tid att omvända sig.

Apg. 26:15 Jag sade: Vem är du, Herre? Och Herren svarade: Jag är Jesus, den som du förföljer. 16 Men stig upp och stå på fötterna! Ty jag har visat mig för dig för att utse dig till tjänare och vittne, både till vad du har sett och till det jag kommer att visa dig, 17 när jag räddar dig undan ditt eget folk och undan hedningarna. Till dem sänder jag dig, 18 för att du skall öppna deras ögon, så att de vänder sig från mörker till ljus, från Satans makt till Gud. Så skall ni genom tron på mig få syndernas förlåtelse och arvslott bland dem som är helgade.19 Därför, konung Agrippa, blev jag inte olydig mot den himmelska synen, 20 utan jag har predikat först i Damaskus och i Jerusalem och hela Judeen och sedan ute bland hedningarna, att de skall ångra sig och omvända sig till Gud och göra sådana gärningar som hör till omvändelsen.

Omvändelse är alltså centralt eftersom synd leder till döden. Det är som bekant Satan som säger det omvända:

1 Mos. 3:4 Då sade ormen till kvinnan: “Ni skall visst inte dö!

Jag vill också säga att det bara är Brian Houstons åsikt om just ämnet homosexualitet som jag tar upp här, och jag vet självfallet att inte alla medlemmar automatiskt delar hans åsikt – vare sig i Australian, USA eller Sverige. Dessutom vill jag inte förringa det som Houston gjort för Guds rike (Hillsong är ett stort fenomen i flera länder som dragit till sig många till Kristus), men ännu bättre hade det förstås varit om han helt och fullt var positionerad på Guds ord och varnade för synden som fortsatt orsakar död. Apostlen Paulus varnar för att lite surdeg syrar hela degen. Om det finns körledare och officiella kyrkomedlemmar som lever i oomvänd synd med pastorns goda minne, så kan det förstås tolkas som en slags acceptans/förståelse för synden. Hur är det då med risken att sådan acceptans sprider sig även till andra medlemmar?


Editor's Picks

Editor's Picks