Niet het Amerikaanse maar het Duitse demonstratierecht als Nederlands voorbeeld

    Skip to content

    Vroeger was helemaal niet alles toegestaan op demonstraties

    Pim Fortuyn, niets ten kwade van de man, heeft het begrip “kut Marokkaan” genormaliseerd. Dat maakte “rot Jood” ook koosjer.

    Maar in de jaren ’60 was het nog verboden om, vanwege de Vietnamoorlog, “Johnson moordenaar” te roepen want dat was de leider van een “bevriende mogendheid.” Demonstranten riepen daarop “Johnson molenaar,” maar die werden ook veroordeeld. De rechter oordeelde: Het was heel duidelijk wat u bedoelde. Maar Nederland is veramerikaanst.

    In de VS mag de KKK een racistische parade houden door een Zwarte wijk en een Nazidemonstratie mag een route kiezen door een Joodse wijk op Sjabbat. Dat noemen ze daar vrijheid van meningsuiting, als hoogste goed.

    Amerikanen erkennen dat je geen “Brand!” mag roepen in een bomvol theater als er geen brand is. Maar via het internet zijn beledigingen en fabels over Joden en anderen jarenlang ongebreideld wereldwijd verbreid.

    Dus op de dag van de Februaristakingsherdenking en op 4 mei mogen anti-Joodse en anti-Israël demonstraties in Nederland. Kwetsen is belangrijk en doelbewust want “wij worden door hen erger gekwetst.”

    Maar in Duitsland mag dat niet. Hakenkruisen en Hamas vlaggen zijn er verboden. Op het ontkennen van de Holocaust staat celstraf.

    Daar moet Nederland weer naartoe. Kwetsbare groepen naar beneden trappen moet weer strafbaar worden. Niet omdat de kwetsbare groepen zo zwak zijn maar omdat we een samenleving willen zonder discriminatie, bedreiging, en minachting voor welke groep ook.

    “Vrouwen verkrachten is juist leuk” moet niet mogen. “Joden zijn kindermoordenaars” net zo min.

    Natuurlijk zijn er altijd mensen die aanstoot nemen aan de waarheid en de feiten. Daar kun je niet altijd rekening mee houden.

    Maar bewust mensen het onveilig maken of beledigen moet strafbaar worden. “Minder, minder, minder” net zo goed.

    Maar wie bepaalt er nou want niet mag? De Tweede Kamer en de rechter.

    Dat is geen hellend vlak. Niet alles moet maar mogen. “Alles moet kunnen” is een hellend vlak. Dat experiment is mislukt en moet gestopt worden.

    Dan wordt Nederland niet onvrijer. Dan wordt Nederland veiliger en respectvoller. En dat is een groter goed dan alles maar mogen roepen. Ook de stoom aan anti-Israël berichten door de NOS moet strafbaar worden.

    A tree is known by its fruit. Only this tree has quite a variety of produce, so please don't judge the trunk after one helping.


      Editor's Picks