Ingen kan se Gud direkt, men inkarnationen JESUS kan ses trots sin gudom

Bibeln säger att vi inte kan se Gud och leva, men många människor menar sig ha sett Gud ansikte mot ansikte och förvånas över att de överlevt. De såg Herrens Ängel (en form av Jesus). 

2 Mosebok 33:20 Men mitt ansikte kan du inte få se, ty ingen människa kan se mig och leva.

1 Tim. 6:15 som han skall låta oss få se när tiden är inne, han, den salige, ende Härskaren, konungarnas Konung och herrarnas Herre, 16 som ensam är odödlig och bor i ett ljus dit ingen kan komma, och som ingen människa har sett eller kan se. Honom tillhör ära och evig makt! Amen.

Joh 1:18 Ingen har någonsin sett Gud (theon). Den Enfödde (monogenes), som själv är Gud (theos), och är hos Fadern, har gjort honom känd

Men när Jesus beslöt sig för att födas på jorden i köttslig form så handlar det om en inkarnation och som en sådan kan han ses av människor

Även “Guds Ängel” (som visade sig i det gamla testamentets tid för några individer) är en inkarnation av Gud, och kallas ibland “Guds Ängel” och ibland GUD. (Se inlägg med exempel på engelska här.)

Gud kan ju inte dö (treenigheten) och Gud är alfa och omega, början och slutet. Alltså kan inte Gud (treenigheten komma ner till jorden och dö för oss syndare eftersom det är en omöjlighet i sig själv. Men när vi var i behov av ett komplett syndoffer för våra synder så löste Gud det på ett enastående sätt. Tidigare fick vi förlåtelse via djuroffer men så lät Gud sin SON komma till jorden för vår räkning. Ingenting i Guds natur begränsar honom från att placera säd i jungfru Maria och låta ett barn bli fött åt oss, och detta barn kallar Jesaja MIGHTY GOD (på hebreiska “el” –  1) God (204), god (16), God’s (2), gods (3), helpless* (1), mighty (3), Mighty One (3), power (1), strong (1)) ca 800 år innan födseln. På så sätt kan Gud (treenigheten) fortfarande leva samtidigt som inkarnationen av Gud (Jesus) dö för oss. Döden kunde dock inte behålla honom och han uppstod igen efter  tre dagar.

Eftersom Jesus både är Gud och människa, och eftersom han av egen fri vilja gjordes lägre än änglarna under en kort tid, så kan vi ofta se Jesus be till sin himmelska Fader trots att de båda ingår i samma treenighet. Detta är alltså ingenting konstigt utan bara ett sätt för treenigheten att kommunicera så länge som Jesus är i köttslig form på jorden. Om vi ska tro att Jesus inte kan vara Gud för att han pratar om Gud i tredje person och kallar sin Fader för den ende sanna Guden, så kan med samma logik inte heller Jesus vara JESUS KRISTUS eftersom han talar om sig själv i tredje person ibland:

Joh. 17:1  Sedan Jesus hade sagt detta, såg han upp mot himlen och bad: “Fader, stunden har kommit. Förhärliga din Son, för att Sonen må förhärliga dig. Du har gett honom makt över alla människor, för att han skall ge evigt liv åt alla dem som du har gett åt honom. Detta är evigt liv att de känner dig, den ende sanne Guden (theon), och den som du har sänt, Jesus KristusJag har förhärligat dig på jorden genom att fullborda det verk som du har gett mig att utföra. Fader, förhärliga nu mig med den härlighet som jag hade hos dig innan världen var till.

Det finns ju endst en sann Gud och det är treenigheten där Jesus ingår, men Jesus refererar ofta till Fadern som Gud, och på det sättet blev han mer förstådd. Här nedan kan vi läsa om Jesus som en slags inkarnation av Gud i himlen

2 Kor 4:Ty den här tidsålderns gud har förblindat de otroendes sinnen, så att de inte ser ljuset som strålar ut från evangeliet om Kristi härlighet – han som är GUDS (theou) AVBILD.Vi predikar inte oss själva, utan Jesus Kristus som Herren, och oss som era tjänare för Jesu skull. Ty Gud (theos) som sade: “Ljus skall lysa fram ur mörkret”, han har låtit ljus lysa upp våra hjärtan, för att kunskapen om Guds härlighet, som strålar fram I KRISTI ANSIKTE, skall sprida sitt sken.

Fil. 2:Var så till sinnes som Kristus Jesus var.Fastän HAN VAR TILL I GUDSGESTALT (theou), räknade han inte tillvaron som Gud (theo) såsom segerbyteutan utgav sig själv genom att anta en tjänares gestalt då han blev människa. Han som till det yttre var som en människaödmjukade sig och blev lydig ända till döden- döden på korset.9 Därför har också Gud (theos) upphöjt honom över allting och gett honom namnet över alla namn

Hebr 1:1 Sedan Gud (theos) i forna tider många gånger och på många sätt hade talat till fäderna genom profeterna, har han nu i den sista tiden talat till oss genom sin Son. Honom har han insatt till att ärva allting, och genom honom har han också skapat världen.Sonen utstrålar Guds härlighet och UPPENBARAR HANS VÄSEN och uppehåller allt genom sitt mäktiga ord. Och sedan han utfört en rening från synderna, sitter han nu på Majestätets högra sida i höjden.

Kol. 2:Ty i honom bor gudomens (theotés) hela fullhet I KROPPSLIG GESTALT

Joh. 1:1 I begynnelsen var Ordet, och Ordet var hos Gud (theon), och Ordet var Gud (theos)Han var i begynnelsen hos Gud (theon. Genom honom har allt blivit till, och utan honom har inget blivit till, som är till.—14 Och Ordet blev kött och bodde bland oss, och vi såg hans härlighet, EN HÄRLIGHET som den Enfödde har av Fadern, och han var full av nåd och sanning.15 Johannes vittnar om honom och ropar: “Det var om honom jag sade: Han som kommer efter mig är före mig, eftersom han var före mig.”

1 Tim. 3:15 Men om jag dröjer skall du veta hur man bör förhålla sig i Guds (theou) hus, som är den LEVANDE GUDENS (theou) församling, sanningens pelare och grundval. 16 Och erkänt stor är gudsfruktans  (eusebeias) hemlighet: Han som blev UPPENBARAD I KÖTTET, bevisad rättfärdig genom Anden, sedd av änglarna, predikad bland folken, trodd i världen,upptagen i härligheten.

Apg 20:28 Ge akt på er själva och på hela den hjord som den helige Ande har satt er som ledare över, till att vara herdar i Guds (theou) församling som han har köpt med sitt eget blod.

Kol. 1: 12 Med glädje skall ni då tacka Fadern, som har gjort er värda att få del i det arv som de heliga har i ljuset.13 Han har frälst oss från mörkrets välde och fört oss in i sin älskade Sons rike14 I honom är vi friköpta och har fått förlåtelse för våra synder. 15 HAN ÄR DEN OSYNLIGE GUDENS AVBILD, förstfödd*) före allt skapat. 16 Ty I HONOM skapades allt i himlen och på jorden, det synliga och det osynliga, tronfurstar och herradömen, makter och väldigheter. Allt är skapat genom honom och till honom. 17 Han är till FÖRE ALLTING, och allt består genom honom. 18 Han är huvudet för sin kropp, församlingen. Han är begynnelsen, den förstfödde från de döda, för att han i allt skulle vara den främste. 19 Ty Gud beslöt att låta HELA FULLHETEN BO I HONOM 20 och genom honom försona allt med sig, sedan han skapat frid i kraft av blodet på hans kors – frid genom honom både på jorden och i himlen.

*) Förstfödd: överlägsen i rang och inte pga tidpunkten av födseln. Den här definitionen kan ses i avsnitt där termen “förstfödd” används för den mest överlägsne sonen som inte var äldst, såsom Psalm 89:27, där David kallas förstfödd trots att han faktiskt var den yngste sonen.

Jesus var verkligen FÖRE allting, och allt är skapat genom honom

Hebr. 1:har han nu i den sista tiden talat till oss genom sin Son. Honom har han insatt till att ärva allting, och genom honom har han också skapat världen.—Och när han låter den Förstfödde träda in i världen, säger han också:Alla Guds änglar skall tillbe honom.—8 Men om Sonen säger han: Gud, din tron står i evigheters evighet, och rättens spira är ditt rikes spira.—10 Och:Du, Herre, har i begynnelsen lagt jordens grund, och himlarna är dina händers verk.

Joh. 1:Genom honom har allt blivit till, och utan honom har inget blivit till, som är till.—Det sanna ljuset, som ger ljus åt alla människor, skulle nu komma till världen. 10 Han var i världen och världen hade blivit till genom honom, och världen kände honom inte.

Kol. 1:13 Ty han har frälst oss från mörkrets välde och försatt oss i sin älskade Sons rike.14 I honom hava vi förlossningen, förlåtelsen för våra synder,15 i honom som är den osynlige Gudens avbild och förstfödd före allt skapat16 Ty i honom skapades allt i himmelen och på jorden, synligt såväl som osynligt, både tronänglar och herrar och furstar och väldigheter i andevärlden. Alltsammans har blivit skapat genom honom och till honom.17 Ja, han är till före allt annat, och alltsammans äger bestånd i honom.

Joh. 17:. Fader, förhärliga nu mig med den härlighet som jag hade hos dig innan världen var till.

Joh 1:15 Johannes vittnar om honom och ropar: “Det var om honom jag sade: Han som kommer efter mig är före mig, eftersom han var FÖRE mig.”

Joh 8:57 Judarna sade: “Du är inte femtio år än, och Abraham har du sett!”58 Jesus svarade: “Amen, amen säger jag er: Jag Är, redan innan Abraham blev till.”

Fil. 2Fastän han VAR till gudsgestalt (theou), räknade han inte tillvaron som Gud (theo) såsom segerbyteutan utgav sig själv genom att anta en tjänares gestalt då han BLEV människa


Editor's Picks