Även bibliska berömda personer var förlorade innan de OMVÄNDE sig

omvändelse 3Ty syndens lön är döden (Rom. 6:23)

Jag lyssnade en gång på en gudstjänstspodcast när jag var ute och sprang och den var extra beklämmande. Det var en kvinna, i en Stockholmsförsamling, som återgav historien här till vänster och som felaktigt kom fram till budskapet att vi kristna kan vara frälsta mitt i våra synder. Ja, det var visserligen inte så hon uttryckte det ordagrant, men allting i hennes predikan pekade i den riktningen. Hon uttryckte inte med ett enda ord att dessa personer OMVÄNDE SIG och därmed återfick livet, utan det hela gick ut på att de var både syndare och frälsta på samma gång – vilket alltså gäller oss också. Trots att det enligt bilden handlar om mord, lögner, dryckenskap och prostitution!

Hur kunde hon få stå oemotsagd trots att en välbekant bibellärare var den som introducerade henne och även gjorde en slutsummering? Kvinnan avslutade sin predikan med en uppmaning till en gemensam bön, där bönedeltagarna fick repetera hennes ord. Det enda molnet på hennes himmel verkade ingalunda vara synden, utan att vi människor fått för oss att synden skulle separera oss från Gud och att vi därmed känner oss fördömda helt i onödan. Så för hennes del var lösningen på syndaproblemet inte omvändelse som Jesus lär ut (omvändelse nämndes inte en enda gång under hennes predikan), utan det faktum att vi alla hela tiden kan gömma oss bakom Jesus som tagit all vår synd på sig. Verkligen fiffigt för den som inte är beredd att ge upp all sin synd. Hon menade snarare att det är Satan som får oss att tro att vi är fördömda genom vår synd, när synd inte alls separerar oss från Gud.  Ursäkta mig, men är det inte snarare den helige Andes jobb att påminna oss om vilken väg vi borde ta och mana oss att inte välja syndens väg? OM vi ändå väljer att synda så borde detta leda till ett mycket dåligt samvete eftersom vi är väl medvetna om att vi stått emot Guds vilja. En del människor skapar sig själva rymliga samveten genom att ofta välja syndens väg. Skulle synd alltså inte leda till döden? Vem var det som lärde ut detta nu igen?

1 Mos. 3:4 Då sade ormen till kvinnan: “Ni skall visst inte dö!

Ett stort problem är att vi människor fått för oss att saker och ting är synder som i själva verket inte är några synder, vilket kan få oss att känna oss smutsiga helt i onödan. Vi syndar inte om vi inte tänker på Jesus varje minut dygnet runt, eller om vi känner oss arga, irriterade, eller anser att vissa människor är egoistiska, elaka och snåla. Men å andra sidan så kan vi absolut hålla oss ifrån att hata, ljuga och förtala – som är sanna synder.

Hur som helst – Bilden ovan dyker upp då och då upp i Facebooksammanhang, och nu när jag såg denna bild återigen i Nyhetsflödet så skrev jag ett kort inlägg under bilden: “Vad dessa personer har gemensamt är att de omvände sig från sina synder och återfick livet”. Jag citerade även 3 stycken versammanhang om omvändelse. Mitt inlägg togs genast bort, men jag blev inte struken som Facebookvän i alla fall, och det är i alla fall något. Personen som skrev inlägget på Facebook är själv predikant, och det är detta som är så sorgligt – att budskapet om att människor har råd att synda sprids till allt fler i kyrkosammanhang. Jag säger inte att människor som får höra detta budskap nödvändigtvis lägger in en högre syndaväxel, men det låter troligt att risken åtminstone ökar för svaga människor som frestas att hålla kvar vid några av sina synder – om de får höra att de faktiskt har råd med detta utan att förlora sin frälsning. Det kanske t o m pastorn sagt? I Facebookinlägget läste jag exempelvis:

“JESUS dog på korset för oss…för att fullkomligt betala vår skuld….HAN gjorde oss fullkomligt rättfärdiga genom korset…inget kan läggas till eller dras ifrån..”Den handskrift som kunde anklaga oss ,naglade HAN fast på korset i sin kropp..

Det är bättre att säga“Jesus dog för oss på korset som ett syndoffer, och han betalade ett mycket högt pris för att frälsa oss”, snarare än “Jesus betalade hela vår skuld, och alla våra synder tog han på sig”. Det senare uttrycket kan tolkas som att vi är förklarade förlåtna och rättfärdiga redan innan vi utför några synder. Ja, egentligen borde vi vara födda rättfärdiga och förlåtna för alla framtida synder, för Jesus har ju redan betalt för synderna och inte betalar man väl samma faktura två gånger? Betalt är väl betalt? Om Jesus betalt alla våra synder, då är de väl förlåtna redan innan vi utför dem eller handlar det om någon falsk betalning? Då kan väl inga synder i världen ånyo göra skulden obetald, vare sig vi omvänder oss eller ej? Jesus betalade onekligen ett mycket högt pris eftersom han gav sitt eget liv, men det är olyckligt att uttrycka det med att han “betalt för våra synder” just eftersom det kan misstolkas. Den som uttrycker detta kan ju förstås MENA rätt, men lyssnare/läsare kan missförstå. Framför allt ger det icke-troende vatten på sina kvarnar när vi hjälper dem att säga “Bra att Jesus betalat för mina synder! Då kan jag ju fortsätta att synda i lugn och ro utan att riskera helvetet”.

“-Såsom JAG är..så är ni i denna världen…Vi är DEN HELIGE ANDES tempel…”

Ja, vi är den helige Andes tempel och därför varnar Paulus oss om nedsvärtning av templet. 19 Eller vet ni inte att er kropp är ett tempel åt den helige Ande, som bor i er och som ni har fått av Gud, och att ni inte tillhör er själva?”. Strax innan kommer Paulus med denna allvarliga varning:

1 Kor. 6:9 Vet ni inte att inga orättfärdiga skall få ärva Guds rike? Bedra inte er själva! Varken otuktiga eller avgudadyrkare, varken äktenskapsbrytare eller de som utövar homosexualitet eller de som låter sig utnyttjas för sådant, 10 varken tjuvar eller giriga, varken drinkare, förtalare eller utsugare skall ärva Guds rike. 11 Sådana VAR en del av er. Men ni har tvättats rena, ni har blivit helgade, ni har förklarats rättfärdiga i Herren Jesu Kristi namn och i vår Guds Ande.

Apropå det så avslutas kapitlet med den vers som man närmast brukar använda när det handlar om en regelrätt betalning“20 Ni har blivit köpta och priset är betalt. Så förhärliga då Gud i er kropp!”, men detta kan bättre översättas men en mer ord för ord översättning: ”ni har blivit köpta med ett pris, förhärliga då Gud i er kropp—”, och någon BETALNING är alltså inte nämnd här. KJV är mycket mer trogen den grekiska grundtexten. KJV har översatt ordet agorazó med ”buy” vid 28 tillfällen och ”redeem” vid 3 tillfällen. Det stämmer förstås att vi är återköpta med ett pris och det priset är Jesu offerdöd, men det är VI människor som är köpta och inte våra synder.  Man kan även säga att soldater i krig betalar ett högt pris för sitt land. Läs mer om betalning i denna artikel.

“JESUS säger…förbli i MIG ..så förblir JAG i er… -Den som håller sig till HERREN han är en Ande med HONOM.. Släpp blicken på dig själv..annars blir du bara modfälld…känner dig fördömd..självupptagen..egenrättfärdig…religiös..nej…fäst den på JESUS…bli inspirerad…upprättad..ja , följ HONOM…”

Alldeles riktigt. Om vi förblir i Jesus så förblir han i oss, så villkoret är att vi förblir i honom. Sammanhanget är vinstocken (Jesus), och Jesus varningar till oss att bära frukt – för annars huggs vi av vinstocken och kastas i elden.

“Are you flawed? Good. God can use you”

Wow! Detta är alltså slutvinjetten i bildtexten överst på sidan. “Flawed” tolkar läsaren givetvis som “syndig” eftersom personerna som just listats kopplas ihop just med deras synder vilket är hela poängen. Det är vanligt att man använder andra namn än “syndig” då man vill förminska synden. Ofta säger man “snubbla” på svenska, eller “fela”. Skulle man därför uttrycka“jag snubblar/felar ibland” så låter det onekligen inte så allvarligt utan bara rent mänskligt, men om man med detta menar SYNDAR så borde man också använda sig av ordet “synda” för att inte misstolkas. Bibeln lär att vi kan stå över synden, och vi har den helige Ande till hjälp. Vi kan gå segrande ur varje kamp, men då måste vi hålla oss nära Jesus. Det är glädje i himlen för var och en som omvänder sig (vänder bort från sin tidigare synd) eftersom det handlar om en person som gått från död till LIV.

Apostlagärningarna 3:19 Ångra er därför och vänd om, så att era synder blir utplånade  —22 Mose har sagt: En profet som är lik mig skall Herren er Gud låta träda fram åt er, ur era bröders krets. Lyssna till honom i allt vad han säger er23 Men var och en som inte lyssnar till den profeten skall utrotas ur folket. —26 För er först och främst har Gud låtit sin tjänare träda fram, och han har sänt honom för att välsigna ergenom att vända var och en bort från sina onda gärningar.”

Apostlagärningarna 5:32 Vi är vittnen till detta, vi och den helige Ande, som Gud har gett åt dem som LYDER honom.”

1 Pet. 4:18. Och om den rättfärdige MED KNAPP NÖD BLIR FRÄLST, hur blir det då för den ogudaktige och syndaren?

syndareÄven bilden till höger förekommer på social media, och budskapet är detsamma. Även om man fuskar, dödar, vänsterprasslar, dricker sig fulla, skvallrar eller flyr bort från Gud, så är man ändå frälst. Ingen omvändelse behövs utan bara Guds nåd som täcker alla synder även om du är mitt uppe i dem.


Editor's Picks