Genom ett enda offer har Jesus för alla tider gjort oss fullkomliga? Hebr. 10:14

perfected

Genom ett enda offer har han för alla tider gjort dem som helgas fullkomliga (Hebr. 10:14)

Det här handlar i korthet om att Jesus inte behövde dö varje gång någon syndat, utan det räcker med att ha dött EN gång för alla, för att de som tror på honom och omvänt sig – alltså de som blivit renade och därför helgade – skall betraktas som fullkomliga och rättfärdiga i hans renande blod.

Men det står inte att vi därför är “en gång frälsta alltid frälsta”, eller “en gång rättfärdiga alltid rättfärdiga”, eftersom Bibeln är full av bekräftelser och varningar om att synder i alla tider – även fortsättningsvis – har separerat oss från Gud. Jesu död på korset ändrar inte detta faktum på minsta vis, vilket  också Gud Fader själv bekräftar i Uppenbarelseboken:

Uppenbarelseboken 21:26 och folkens härlighet och ära skall föras in i staden. 27 Aldrig någonsin skall något orent komma in i den, och inte heller någon som handlar skändligt och lögnaktigt, utan endast de som är skrivna i livets bok som tillhör Lammet.

Och Paulus skriver:

Gal. 6:Bedra inte er själva. Gud bedrar man inte: det människan sår skall hon också skörda. Den som sår i sitt kötts åker skall av köttet skörda undergång, men den som sår i Andens åker skall av Anden skörda evigt liv.

Kor. 6:9 Vet ni inte att inga orättfärdiga skall få ärva Guds rike? Bedra inte er själva! Varken otuktiga eller avgudadyrkare, varken äktenskapsbrytare eller de som utövar homosexualitet eller de som låter sig utnyttjas för sådant

Så länge som vi håller oss kvar i Jesus (efter att vi blivit renade i hans blod) så behövs det inga fler offer, som fallet var under det gamla testamentets tid, för på den tiden krävdes det ju att människorna kombinerade sin omvändelse med djuroffer. Eftersom nu Jesus i stället dött för oss en gång för alla så är djuroffersystemets tid för evigt förbi. De som är “helgade” i Hebr. 10:14 är de som blivit renade och som är I KRISTUS, så löftet gäller alltså dem eftersom de kan bygga sina liv på Jesu offer som de också kan tillgodoräkna sig.

Läser vi sammanhanget i Hebreerbrevet 10 så ser vi direkt att Paulus förklarar detta med djuroffersystemet både innan och efter v. 14. Jesus inträde i världen och offerdöd (som är ämnet i Hebr. 10) är omtalat i “bokrullen”, enligt Jesus, och det betyder alltså det gamla testamentet:

Hebr. 10:Men nu ligger i dessa offer en årlig påminnelse om synder.Ty det är omöjligt att tjurars och bockars blod skulle kunna utplåna synder.När Kristus träder in i världen säger han därför: Offer och gåvor begärde du inte, men en kropp har du berett åt mig.Brännoffer och syndoffer gladde dig inte.Då sade jag: Se, jag har kommit, Gud, för att göra din vilja. I bokrullen är det skrivet om mig.Först säger han: “Offer och gåvor, brännoffer och syndoffer begärde du inte och gladde dig inte”, fast de bärs fram enligt lagen. Sedan säger han: “Se, jag har kommit för att göra din vilja.” Så upphäver han det första för att fastställa det andra. 10 Och i kraft av denna vilja är vi helgade genom att Jesu Kristi kropp blev offrad en gång för alla.

Prästerna under gamla testamentet var tvungna att även offra för sig själva eftersom de också hade synd på sitt samvete, men när det gäller Jesus – som överstepräst – så var detta inte nödvändigt eftersom han levt ett fullständigt syndfritt liv för oss. I och med Jesu död på korset så inleddes ett helt nytt förbund – det nya testamentet – där djuroffer inte längre ingår, och det nya förbundet innebär också att de flesta av de 613 judiska lagarna inte längre är nödvändiga. Däremot är det alltjämt nödvändigt att lyda Guds bud (den moraliska delen av lagen) som gällt allt sedan Adams tid – vilket handlar om det dubbla kärleksbudet som det är tänkt att vi ska ha i våra hjärtan. Lyder vi det dubbla kärleksbudet så lyder vi också tio Guds bud per automatik (kanske med undantag av Sabbaten) eftersom budet går ut på att enbart tillbe Gud och att inte såra våra medmänniskor. Det handlar alltså om att antingen lyda Anden eller köttet, vilket är vårt eget val:

Hebr. 10:11 Alla andra präster står dag efter dag och förrättar sin tjänst och bär gång på gång fram samma offer, som aldrig kan ta bort synderna.12 Men Jesus har framburit ett enda syndoffer för alla tider, och han har satt sig på Guds högra sida 13 och väntar nu på att hans fiender skall läggas som en fotpall under hans fötter. 14 Genom ett enda offer har han för alla tider gjort dem som helgas fullkomliga. 15 Om detta vittnar också den helige Ande för oss. Först säger han:16 Detta är det förbund som jag skall sluta med dem efter denna tid säger Herren. Och sedan: Jag skall lägga mina lagar i deras hjärtan och skriva dem i deras sinnen,17 och deras synder och överträdelser skall jag aldrig mer komma ihåg.18 Och där synderna är förlåtna behövs det inte längre något syndoffer.

Att Jesus gjorde sitt offer en gång för alla betyder alltså inte att vi aldrig mer riskerar att bli separerade från Gud, för den risken lever alla syndare med. Det betyder bara att det inte finns något ytterligare offer som någon någonsin skulle kunna göra för oss eftersom Jesus gjort ALLT i och med sin död på korset. Syndar vi med vett och vilja trots att vi vet vad som står på spel, och inte omvänder oss, ja då vet vi vad som väntar. Lösningen på dilemmat är omvändelse och att lyda den helige Ande!:

Hebr. 10:26 Men om vi syndar med vett och vilja sedan vi fått kunskap om sanningen, finns det inte längre något offer för synder, 27 utan en fruktansvärd väntan på domen och en förtärande eld, som skall uppsluka motståndarna.

Att vända ryggen till Jesus offer kan göras antingen genom att helt enkelt inte tro på vare sig honom eller hans offer, ELLER genom att synda och inte omvända sig. Om inte offret av Guds son är tillräckligt så finns ingenting under solen som skulle kunna fungera som Plan B för att frälsa en person som säger “nej tack”:

Hebr. 10:28 Den som förkastar Mose lag skall utan förbarmande dö, om två eller tre vittnar mot honom. 29 Hur mycket strängare straff tror ni då inte den skall förtjäna som trampar Guds Son under fötterna och håller förbundets blod för orent, det blod som har helgat honom, och som smädar nådens Ande? 30 Vi känner honom som har sagt: Min är hämnden, jag skall utkräva den, och vidare: Herren skall döma sitt folk.[c] 31 Det är fruktansvärt att falla i den levande Gudens händer

Paulus förklarar vidare att det krävs av oss att vi inte drar oss undan, för om vi i stället är uthålliga och gör Guds vilja så kommer vi få vad han lovat, och vi kommer inte att gå förlorade:

Hebr. 10:35 Kasta därför inte bort er frimodighet, som ger stor lön. 36 Ni behöver uthållighet för att göra Guds vilja OCH FÅ VAD HAN HAR LOVAT. —38 Min rättfärdige skall leva av tro. Och vidare: MEN om han drar sig undan finner min själ ingen glädje i honom.39 Men vi hör INTE till dem som drar sig undan OCH GÅR FÖRLORADE. Vi hör i stället till dem som tror och vinner sina själar.


Editor's Picks