Vad innebär NATTVARDEN, BRÖDSBRYTELSEN och HERRENS MÅLTID?

nattvard 3Nattvarden är en vanlig benämning på åminnelsen av Jesu sista måltid som han hade tillsammans med sina lärljungar, och det åtföljande offret på korset där han utgjöt sitt blod för hela mänskligheten. Vi kan även finna termer såsom eukaristi, kommunion, altarets sakrament,  brödsbrytelse eller Herrens måltid – beroende på vilkan kyrka det handlar om. Tillfället då nattvarden firas kallas ibland nattvardsfirande eller mässa i en del kyrkor. Under den ursprungliga sista måltiden förtärdes bland annat enligt judisk sed osyrat bröd och vin (eftersom den tilldrog sig under påsken som under denna tid firades efter minnet av israelernas hastiga Exodus ur Egypten), och Jesus gav brödet och vinet en ny innebörd – likt brödet som bröts sönder skulle hans kropp brytas sönder och likt vinet som utgöts skulle hans blod utgjutas. Han instruerade även sina lärjungar att “göra detta” till hans åminnelse.

Personligen tycker jag det finns fördelar med att kalla tillfället för “brödsbrytelse” eller kanske “Herrens måltid”, eftersom det kommer närmare de Bibliska uttrycken, och vi slipper då förklara vad vi menar. Uttryck som inte återfinns i Bibeln (t ex Nattvard eller Eukaristi) kanske kräver en liten utförligare förklaring för att andra ska förstå vad vi lägger in i termerna.

Att den sista måltiden var påskalammsmåltiden var väldigt passande eftersom det handlar just om ett lamm som oskyldigt slaktas, och Jesus likställs vid många tillfällen just med ett LAMM:

1 Pet. 1:18 I veten ju att det icke är med förgängliga ting, med silver eller guld, som I haven blivit »lösköpta» från den vandel I förden i fåfänglighet, efter fädernas sätt,19 utan med Kristi dyra blod, såsom med blodet av ett felfritt lamm utan fläck.20 Så var förutsett om honom före världens begynnelse; men först nu i de yttersta tiderna har han blivit uppenbarad för eder skull (1917)

Den sista påskalammsmåltiden och den första nattvarden enligt evangelierna

Mark 14:12 På första dagen av det osyrade brödets högtid, när man slaktade påskalammet, frågade hans lärjungar honom: “Vart vill du att vi skall gå och ställa i ordning, så att du kan äta påskalammet?” 13 Då sände han två av sina lärjungar och sade till dem: “Gå in i staden. Där kommer en man som bär en kruka vatten att möta er. Följ honom. 14 Och där han går in skall ni säga till husets ägare: Mästaren frågar: Var är rummet där jag kan äta påskalammet med mina lärjungar? 15 Då skall han visa er ett stort rum i övre våningen. Det är iordningställt och färdigt. Red till åt oss där.” 16 Lärjungarna gick och kom in i staden, och de fann att det var som Jesus hade sagt dem. Och de redde till påskalammet.17 När det blev kväll, kom Jesus med de tolv. 18 Medan de låg till bords och åt, sade Jesus: “Amen säger jag er: En av er kommer att utlämna mig – och han äter med mig.” 19 Då blev de bedrövade och frågade honom, den ene efter den andre: “Inte är det väl jag?” 20 Jesus svarade dem: “Det är en av er tolv, den som nu tillsammans med mig doppar i skålen. 21 Ty Människosonen går bort, så som det står skrivet om honom. Men ve den människa som förråder Människosonen! Det hade varit bättre för den människan om hon aldrig hade blivit född.”

Se även Matt. 26:17-25 och Lukas 22:7-13

Vi ska äta brödet och dricka vinet till Jesu åminnelse, och vi ska äta brödet med tanken att det är Jesu plågade kropp, och dricka vinet med tanken att det är Jesu blod som han utgjöt för oss för att vi ska kunna få leva. Självfallet är det inte Jesu bokstavliga kött och blod det handlar om, för vi är ju tillsagda att inte förtära blod då själen finns i blodet, och inte heller är kannibalism påbjudet i Bibeln. Om blodet verkligen var Jesu bokstavliga blod så borde vinet se ut som blod och smaka blod, men det smakar vin. Det blod som Jesu offrade på korset utgjöts för att ge människorna förlåtelse för sina synder, och förlåtelsen sker på villkor att vi just omvänder oss från våra synder. Då blir våra synder borttagna och vi blir renade i Jesu blod. Jesus startade också ett nytt FÖRBUND i och med sin död på korset, och därför lever vi nu under det nya testamentet där vi inte längre lever under djuroffersystemet (och de många ceremoniella judiska lagarna) eftersom Jesus i stället en gång för alla offrade sig på korset.

Matt. 26:26 Medan de åt tog Jesus ett bröd, tackade Gud, bröt det och gav åt lärjungarna och sade: “Tag och ät. Detta är min kropp.” 27 Och han tog en bägare, tackade Gud och gav åt dem och sade: “Drick alla av den. 28 Ty detta är mitt blod, förbundsblodet, som är utgjutet för många till syndernas förlåtelse. 29 Jag säger er: Från denna stund kommer jag inte att dricka av det som vinstocken ger, förrän på den dag då jag dricker det nytt tillsammans med er i min Faders rike.” 30 När de hade sjungit lovsången, gick de ut till Oljeberget.

Mark 14:22 Medan de åt tog Jesus ett bröd, tackade Gud, bröt det och gav åt dem och sade: “Tag, detta är min kropp.” 23 Och han tog en bägare, tackade Gud och gav åt dem, och de drack alla ur den. 24 Och han sade till dem: “Detta är mitt blod, förbundsblodet, som är utgjutet för många. 25 Amen säger jag er: Jag skall inte dricka av det som vinstocken ger, förrän den dag då jag dricker det nytt i Guds rike.” 26 När de sedan hade sjungit lovsången, gick de ut till Oljeberget.

Lukas 22:14 När stunden var inne, lade han sig till bords, och apostlarna tillsammans med honom. 15 Och han sade till dem: “Jag har längtat mycket efter att äta detta påskalamm med er, innan mitt lidande börjar. 16 Ty jag säger er att jag inte kommer att äta det förrän det får sin fullbordan i Guds rike.” 17 Och han tog en bägare, tackade Gud och sade: “Tag detta och dela mellan er. 18 Ty jag säger er att jag från denna stund inte skall dricka av vinstockens frukt förrän Guds rike kommer.” 19 Och han tog ett bröd, tackade Gud, bröt det och gav åt dem och sade: “Detta är min kropp, som utges för er. GÖR DETTA TILL MINNE AV MIG.” 20 På samma sätt tog han bägaren efter måltiden och sade: “Denna bägare är DET NYA FÖRBUNDET I MITT BLOD, som utgjuts för er.21 Men se, den som förråder mig, han har sin hand med mig på bordet. 22 Ty Människosonen går bort som det är bestämt, men ve den människa, genom vilken han blir förrådd.”

Kort tid innan denna måltid jämförde Jesus sig själv med BRÖDET som ger liv åt människorna, och han säger att vi måste äta hans bröd och dricka hans blod för att få liv. Det är Anden som ger liv, och vi kan inte få andligt liv genom att äta vanlig mat och vanlig dryck. En sådan mat och dryck kommer inte att bestå, men det som Jesus erbjuder kommer att bestå för evigt:

nattvard 2

Joh. 6:32 Då sade Jesus till dem: “Amen, amen säger jag er: Det är inte Mose som har gett er brödet från himlen, utan det är min Fader som ger er det sanna brödet från himlen. 33 Guds bröd är det bröd som kommer ner från himlen och ger världen liv.” 34 De sade till honom: “Herre, ge oss alltid det brödet!” 35 Jesus svarade: “Jag är livets bröd. Den som kommer till mig skall aldrig hungra, och den som tror på mig skall aldrig någonsin törsta. — 41 Judarna var mycket förargade över att han hade sagt: “Jag är det bröd som har kommit ner från himlen.” —-4Jag är livets bröd.49 Era fäder åt manna i öknen, och de dog. 50 Men det bröd som kommer ner från himlen är sådant att den som äter av det inte skall dö. 51 Jag är det bröd som ger liv, det bröd som har kommit ner från himlen. Den som äter av det brödet skall leva i evighet. Och brödet jag ger är mitt kött, för att världen skall leva.52 Judarna började då tvista med varandra och säga: “Hur kan han ge oss sitt kött att äta?” 53 Jesus svarade: “Amen, amen säger jag er: Om ni inte äter Människosonens kött och dricker hans blod, har ni inte liv i er. 54 Den som äter mitt kött och dricker mitt blod har evigt liv, och jag skall låta honom uppstå på den yttersta dagen55 Ty mitt kött är verklig mat och mitt blod är verklig dryck56 Den som äter mitt kött och dricker mitt blod förblir i mig och jag i honom57 Liksom den levande Fadern har sänt mig, och jag lever därför att Fadern lever, så skall också den som äter mig leva därför att jag lever.58 Detta är det bröd som har kommit ner från himlen. Det är inte som det bröd fäderna åt och sedan dog. Den som äter detta bröd skall leva i evighet.“—63 Det är Anden som ger liv, köttet är inte till någon nytta. De ord som jag har talat till er är Ande och liv.— 70 Jesus svarade dem: “Har jag inte själv valt ut er tolv? Och en av er är en djävul!”71 Han menade Judas, Simon Iskariots son. Det var han som skulle förråda honom, och han var en av de tolv.

Brödet bröts den första dagen i veckan – söndag

Gud skapade hela världen på en vecka vilket medförde att vi använder veckan som ett mönster för våra liv och för att få regelbundenhet får våra vanor. Därför kan det vara ganska lämpligt att ha en brödsbrytelse för Jesu åminnelse just en gång i veckan, och varför inte på en söndag? (Se denna artikel  på engelska om Sabbathen.) Den första dagen på veckan är på söndagen. Självfallet går det förstås att ha en gemensam måltid utöver själva brödsbrytelsen, och självfallet kan man ha brödsbrytelse även under andra dagar och fler än en gång i veckan. Har man brödsbrytelse till Jesu åminnelse alldeles för ofta kan det innebära att det går inflation i tillfället och det finns då risk att varje tillfälle känns mindre högtidligt och speciellt. Det är viktigt att vi ser på tillfället med en stor vördnad och reflekterar över vad Jesu gjorde för oss och när han valde att lida stort på korset för att ge oss möjlighet att träda in i hans rike för evigt.

Apg. 2:42 De höll troget fast vid apostlarnas lära och gemenskapen, vid brödsbrytelsen och bönerna43 Och fruktan kom över alla, och många under och tecken gjordes genom apostlarna. 44 Alla troende var tillsammans och hade allting gemensamt. 45 De sålde sina egendomar och allt vad de ägde och delade ut till alla, efter vad var och en behövde. 46 Varje dag var de endräktigt tillsammans i templet, och i hemmen bröt de bröd och höll måltid med varandra i jublande, innerlig glädje

Apg. 20:Den första dagen i veckan var vi samlade till brödsbrytelse. Paulus samtalade med de församlade, och eftersom han skulle resa nästa dag, fortsatte han att tala ända till midnatt. Det fanns ganska många lampor i det rum på översta våningen, där vi var samlade. I fönstret satt en ung man som hette Eutykus. Han föll i djup sömn när Paulus talade så länge, och i sömnen föll han ner från tredje våningen, och när man lyfte upp honom var han död. 10 Paulus gick då ner, böjde sig över honom och tog honom i sina armar och sade: “Var inte oroliga. Han lever.” 11 Därefter gick Paulus upp igen och bröt brödet och åt. Sedan han hade talat länge, ända till gryningen, gick han därifrån. 12 Och de förde fram den unge mannen. Han levde, och de blev mycket uppmuntrade.

Paulus går igenom innebörden av brötsbrytelsen. Brödet som vi bryter ur ett stycke och delar, och vinet som vi dricker ur samma bägare, symboliserar även vår gemenskap med varandra och Jesus, och att vi är i en och samma kropp. Paulus varnar också för att äta offerkött som var vanligare på den tiden.

1 Kor. 10:Välsignelsens bägare som vi välsignar, är den inte gemenskap med Kristi blod? Brödet som vi bryter, är det inte gemenskap med Kristi kropp? 17 Eftersom det är ett bröd, är vi som är många en kropp, ty alla får vi vår del av detta enda bröd.18 Se på det jordiska Israel. Har inte de som äter av offren del i altaret?19 Vad menar jag då med detta? Att kött från avgudaoffer skulle betyda något eller att en avgud skulle betyda något? 20 Nej, vad hedningarna offrar, det offrar de åt onda andar och inte åt Gud, och jag vill inte att ni skall ha någon gemenskap med de onda andarna. 21 Ni kan inte dricka både Herrens bägare och onda andars bägare. Ni kan inte ha del både i Herrens bord och i onda andars bord. 22 Eller vill vi utmana Herren? Är vi starkare än han?nattvard

1 Kor. 11:17 När jag nu ger dessa föreskrifter berömmer jag er inte, eftersom era sammankomster är mer till skada än till nytta. 18 Först och främst hör jag att det förekommer stridigheter bland er, när ni möts i församlingen, och delvis tror jag att det är så. 19 Partier måste finnas bland er, för att det skall visa sig vilka det är som håller provet. 20 När ni nu samlas, kan inte Herrens måltid (b) hållas.21 Vid måltiden tar genast var och en för sig av sin egen mat, så att den ene är hungrig, den andre berusad. 22 Har ni inte era hem där ni kan äta och dricka? Eller föraktar ni Guds församling och får dem att skämmas som ingenting har? Vad skall jag då säga till er? Skall jag berömma er? Nej, för detta berömmer jag er inte.23 Jag har själv tagit emot från Herren vad jag meddelade er: Den natt då Herren Jesus blev förrådd, tog han ett bröd, 24 tackade Gud, bröt det och sade: “Detta är min kropp, som är utgiven för er. GÖR DETTA TILL MINNE AV MIG.25 På samma sätt tog han bägaren efter måltiden och sade: “Denna bägare är det nya förbundet i mitt blod. Så ofta ni dricker av den, GÖR DET TILL MINNE AV MIG.” 26 Ty så ofta ni äter detta bröd och dricker av denna bägare, FÖRKUNNAR NI HERRENS DÖD TILL DESS HAN KOMMER.27 Den som därför äter brödet eller dricker Herrens bägare på ett ovärdigt sätt, han syndar mot Herrens kropp och blod. 28 Var och en skall pröva sig själv och så äta av brödet och dricka av bägaren. 29 Ty den som äter och dricker utan att urskilja Herrens kropp, han äter och dricker en dom över sig.30 Därför finns det många svaga och sjuka bland er, och ganska många är insomnade. 31 Om vi gick till rätta med oss själva, skulle vi inte bli dömda.32 Men när vi döms fostras vi av Herren, för att vi inte skall bli fördömda tillsammans med världen.33 Därför, mina bröder, när ni samlas för att äta, så vänta på varandra34 Om någon är hungrig skall han äta hemma, så att sammankomsten inte blir till en dom för er. Allt det andra skall jag ge er föreskrifter om när jag kommer.

b) Herrens måltid föregicks av en brödramåltid, den s k agapen, dvs kärleksmåltiden.

Kanske kändes det naturligt för de första kristna att inta den sista måltiden ungefär som originalet tilldrog sig, genom att äta en hel måltid innan med övergick till brödsbrytelse och vin (i Jesus fall handlade rätten om ett påskalamm med tillbehör). Om däremot gemenskapen är väldigt stor så kanske det var lättare att helt enkelt äta hemma och att alla sedan delar bröd och vin i den stora gemenskapen. Under Jesus tid serverades dock mat till stor del med tanke på änkor och andra behövande eftersom det inte fanns så många andra sociala inrättningar för dem att tillgå.

Judas 1:12 De är smutsfläckar vid era kärleksmåltider, dessa som utan att skämmas festar tillsammans med er och tar för sig. De är moln utan vatten som drivs bort av vindarna, de är träd utan frukt på senhösten, dubbelt döda, uppryckta med rötterna.


Editor's Picks