Varför dolde Jesus budskapet om sina liknelser för fariséerna?

Lukas 8: 10 Han svarade: “Ni har fått nåden att förstå Guds rikes hemligheter, men de andra får dem i liknelser, för att de skall se och ändå inte se och höra och ändå inte förstå. 

Läser man denna vers utan sammanhang kan man få intrycket av att Jesus inte VILL att fariséerna (som syftas på här) ska förstå liknelserna, men ÄR detta verkligen hur versen ska förstås? Självklart inte.

“Hör, du som har öron! säger Jesus när han just berättat liknelsen om Såningsmannen i Matteus 13. Nästan alla människor HAR öron – och med största sannolikhet ALLA de som stod runt Jesus och lyssnade på honom (fast han satt i och för sig i en båt)  – så det borde betyda att Jesus förväntade sig att ALLA faktiskt kunde höra och förstå vad han menade om de bara VILLE. Men det var just det som var problemet med fariséerna. De hade inget intresse av att få insikt om Jesus liknelser eftersom de inte ens trodde att han var Guds son utan en stor bluff. I stället för att närma sig honom för att lära sig mer av hans visdom så var deras målsättning att hitta fel, sätta dit honom och avslöja honom. Detta är förstås totalt fel inställning för att ta emot Guds ord från den sanna källan. Vi kan läsa Jesus egen förklaring till varför liknelsernas budskap doldes för fariséerna. Han noterar att det finns ett stort antal människor som sluter sina ögon och vägrar att omvända sig så att Jesus kan bota dem. När Jesus säger “den som har skall få, och det i överflöd, men den som inte har, från honom skall tas också det han har”, så handlar detta om att den som söker vishet får vishet som leder till ännu mer nyfikenhet och vishet och en strävan efter att få ännu mer från samma källa. Men den som inte är intresserad av andlig vishet förlorar det korn av vishet han kanske en gång hade. Jesus fortsatte sedan att förklara liknelsen men endast de som valde att följde efter honom hade chansen. Därför är det förstås bäst att hålla oss nära honom så att vi kan förstå. Jesus jämförde människors självpåtagna blindhet med vad som står skrivet i Jesajas bok.

Matt. 13:10 Lärjungarna kom då fram till Jesus och frågade: “Varför talar du till dem i liknelser?”11 Han svarade dem: “Ni har fått lära känna himmelrikets hemligheter, men det har inte de andra. 12 Ty den som har skall få, och det i överflöd, men den som inte har, från honom skall tas också det han har13 Jag talar till dem i liknelser, eftersom de ser utan att se och hör utan att höra eller förstå. 14 På dem uppfylls Jesajas profetia: Även om ni hör, skall ni inte förstå, och även om ni ser, skall ni inte se. 15 Ty detta folks hjärta är förstockat. De hör illa med sina öron, och de sluter sina ögon, så att de inte ser med ögonen eller hör med öronen eller förstår med hjärtat och vänder om, så att jag får bota dem. 16 Men saliga är era ögon som ser och era öron som hör. 17 Amen säger jag er: Många profeter och rättfärdiga längtade efter att få se det ni ser, men fick inte se det, och få höra det ni hör, men fick inte höra det.

Liknelsen i sig visar att säd kan hamna på olika underlag och att vårt eget handlande och reaktioner på världen runtomkring orsakar resultatet av sådden. Vi kan läsa att en person faktiskt kan ta emot ordet med glädje och hålla ut en tid och trots detta välja att inte hålla ut ända till slutet. Den lyckosamma säden är den som förstår, så därför är fariséernas attityd att tillsluta sina öron och ögon inte ett vinnande koncept.

18 Hör alltså vad som menas med liknelsen om såningsmannen. 19 När någon hör budskapet om riket men inte förstår det, kommer den onde och rycker bort det som blivit sått i hans hjärta. Detta är sådden vid vägen. 20 Det som såddes på stenig mark är den som hör ordet och genast tar emot det med glädje, 21 men inte har någon rot. Han håller ut endast en tid, och möter han lidande eller förföljelse för ordets skull, så kommer han genast på fall. 22 Det som såddes bland tistlar är den som hör ordet, men världsliga bekymmer och bedräglig rikedom kväver ordet, så att det blir utan frukt. 23 Men det som såddes i god jord är den som hör ordet och förstår, och som bär frukt, hundrafalt och sextiofalt och trettiofalt.”

Här nedan är samma situation som i Matt. 13 fast i Markus. De som står utanför har inte förstått hemligheten och därför är förstås det bästa alternativet att stå INNANFÖR hos Jesus. Om fariséerna inte ser eller hör så kan de heller inte se en anledning att omvända sig, och då kan Jesus blod inte rädda dem och ge dem förlåtelse. Jesus fortsätter med att visa att han förväntar sig att hans liknelser och förklaringar skall förstås. För hur ska vi  annars kunna förstå några liknelser alls nu när de fungerar på samma sätt?

Markus 4:10 När han blev ensam med de tolv och de andra som var med honom, frågade de honom om liknelserna. 11 Då sade han till dem: “Ni har fått del i Guds rikes hemlighet. Men de som står utanför får allt i liknelser, 12 för att de skall se med sina ögon och ändå inte se och höra med sina öron och ändå inte förstå och omvända sig och få förlåtelse.” 13 Han sade vidare till dem: “Om ni inte förstår denna liknelse, hur skall ni då kunna förstå några liknelser alls? 

Även Johannes fortsätter på samma tema. Fåren FÖLJER EFTER HONOM. Det är så de kan bli räddade och det är så de kan höra mer om hans lära och få vishet som leder till ännu mer vishet. Fariséerna är bra exempel på “främlingar” som INTE kände igen Jesus röst och därmed inte ville följa honom för att höra mer. De trodde absolut inte att han var den som han utgav sig att vara. Jesus är DÖRREN till frälsningen, men kravet på oss är att vi måste nalkas dörren och gå in genom den. Inte stå utanför och söka fel. Då blir vi kvar i andligt mörker och då förstår vi inte vad som förmedlas på andra sidan dörren. Det blir då en dårskap.

John 10:När han har fört ut alla sina får, går han före dem, och fåren följer honom, därför att de känner igen hans röst.Men en främling följer de inte, utan flyr bort från honom, därför att de inte känner igen främlingars röst.” Denna liknelse framställde Jesus för dem, men de förstod inte vad det var han talade om.Då sade Jesus än en gång: “Amen, amen säger jag er: Jag är dörren till fåren. Alla som har kommit före mig är tjuvar och rövare, men fåren har inte lyssnat till dem. Jag är dörren. Den som går in genom mig skall bli frälst, och han skall gå in och gå ut och finna bete. 

I Jesajas bok kan vi läsa att Gud ville ha en frivillig som varnade israelerna och som skulle försöka förmå dem att omvända sig. Jesaja anmälde sig som frivillig. 

Jesaja 6:8 Och jag hörde Herrens röst. Han sade: “Vem skall jag sända och vem vill vara vår budbärare?” Då sade jag: “Här är jag, sänd mig!” Han sade: “Gå och säg till detta folk: Ni skall höra och höra, men inte förstå, och ni skall se och se, men inte begripa. 10 Förhärda detta folks hjärta,  gör deras öron döva och deras ögon blinda,  så att de inte ser med sina ögon, hör med sina öron  eller förstår med sitt hjärta och vänder om och blir helade.”

Gud gav honom några passande ord att profetera mot folket. Felet var inte att folket inte fått höra Guds ord, utan att de kunde höra hans ord men vägrade att lyssna. Folket omvände sig inte för att de inte ville omvända sig. Läs mer om att tillsluta sina ögon och öron här (på engelska). Jesus förebrådde också andra människor för att de vägrade att omvända sig vilket är Guds förhoppning för alla människor:

Matt 11:20 Sedan började Jesus gå till rätta med de städer där han hade utfört sina många kraftgärningar och förebrå dem att de inte hade omvänt sig. 21 “Ve dig, Korasin! Ve dig, Betsaida! Ty om de kraftgärningar som har utförts hos er hade blivit gjorda i Tyrus och Sidon, skulle de för länge sedan ha omvänt sig i säck och aska.

Jesus tycker att det är ett bra arrangemang av Fadern att dölja hemligheten för de visa och kloka (som fariséerna) som satte sin egen ära och rikedom först, och i stället avslöja hemligheten för de små. Han fortsätter i samma andetag att erbjuda vila åt ALLA som arbetar och bär tunga bördor, och det gör vi allihop. Men då måste vi förstås vara medvetna om hans kallelse och välja att komma. Det är när vi väljer att komma till HONOM som vi kan få vila och kunskap. VI måste knacka på hans dörr och Jesus ber OSS att sätta på oss hans lätta ok. Gud gör det inte åt oss. Jesus ber oss att lära av honom och lägger ansvar på OSS att söka hans kunskap. Han kallar och vi måste svara och agera.

Matt. 11:25 Vid den tiden sade Jesus: “Jag prisar dig, Fader, du himlens och jordens Herre, för att du har dolt detta för de visa och kloka och uppenbarat det för de små26 Ja, Fader, detta var din goda vilja.—28 Kom till mig, alla ni som arbetar och bär på tunga bördor, så skall jag ge er vila29 Ta på er mitt ok och lär av mig, ty jag är mild och ödmjuk i hjärtat. Då skall ni finna ro för era själar.

Matt. 7:7 Bed och ni skall få, sök och ni skall finna, bulta och dörren skall öppnas för er.8 Ty var och en som ber, han får, och den som söker, han finner, och för den som bultar skall dörren öppnas.

Drottningen av Söderlandet ges här som ett exempel på en person som anstränger sig för att få vishet där vishet står att finna. Hon väntade inte på att det skulle knacka på dörren och serveras henne, utan hon reste en enormt lång väg för att träffa Salomo, och fick till slut verkligen ta del av hans vishet. Hur mycket mer borde vi då inte söka vishet hos vår SKAPARE som kan ge oss evigt liv?

Matt. 12:42 Drottningen av Söderlandet skall vid domen träda upp mot detta släkte och bli det till dom. Ty hon kom från jordens yttersta gränser för att lyssna till Salomos vishet. Och se, här är mer än Salomo.

Paulus delar med sig av sin vishet. Han predikar om Guds hemliga vishet med förhoppning att människor ska lyssna och lära. Åt dem som ÄLSKAR honom har Gud förberett en härlighet, men kravet är alltså att vi älskar honom. För att älska honom måste vi nalkas honom och vilja ta emot kunskap för annars får vi ingen. En oandlig människa tar inte emot det som tillhör Guds ande, men en andlig människa är en person som söker och finner. Ateisterna kan inte förstå vilken skatt vi har i Gud, men det är för att de valt att ställa sig utanför och leta efter fel.

1 Kor. 2:Nej, vi förkunnar Guds hemliga vishet, den vishet som är fördold och som Gud från evighet har bestämt att bli till härlighet för oss. Denna vishet har ingen av den här världens härskare känt – om de hade känt den, skulle de inte ha korsfäst härlighetens Herre. Men vi känner, som Skriften säger, vad ögat inte har sett och örat inte hört och människohjärtat inte kunnat ana, vad Gud har berett åt dem som älskar honom10 Ty för oss har Gud uppenbarat det genom sin Ande. Anden utforskar allt, också djupen i Gud.—14 En oandlig människa tar inte emot det som tillhör Guds Ande. Det är dårskap för henne, och hon kan inte förstå det, eftersom det måste bedömas på ett andligt sätt. 15 Den andliga människan däremot bedömer allt, men själv kan hon inte bedömas av någon

Ett exempel på en person som valde att lyssna och ta emot det Paulus predikade om var Lydia. Hon var en kvinna som trodde på Gud och fruktade honom redan innan, och därför var hon en god kandidat för att ta emot Paulus budskap. Pga hennes tro öppnade Gud hennes hjärta och hon fick ta emot mer vishet.

Apostlagärningarna 16:14 En av dem som lyssnade hette Lydia. Hon handlade med purpurtyger och var från staden Tyatira, och hon hörde till dem som fruktade Gud. Och Herren öppnade hennes hjärta, så att hon tog till sig det som Paulus predikade.

Jag kan tillägga att om den reformerta/kalvinistiska teorin är sann – att Gud förutbestämde från tidernas begynnelse vem som ska komma till himmel eller helvete – så skulle Jesus berättarteknik inte göra någon som helst skillnad för utgången. Varför försöka dölja meningen med sina liknelser för några som redan är utvalda att leva i ständigt mörker och inte förstå dem? Om fariséerna är utvalda av Gud att hela sina liv vara just ej utvalda och andligt blinda, ja då kan Jesus presentera sina liknelser på precis vilket sätt som helst och fariséerna skulle fortsätta att vara precis lika blinda hur han än bad sig åt.


Editor's Picks