Får djur komma in i himlen, och är Gud grym som låter djur lida?

animalDen rättfärdige vet hur hans boskap känner det, de ogudaktigas hjärtelag är grymt
Ordspråksboken 12:10

Här är en del verser om vad vi kan förvänta oss i himlen vad gäller djuren. Det är ju tänkt att människan ska vara förvaltare över jorden och alla djuren, och det inkluderar att behandla djuren väl. Att döda djur är tillåtet, men från början var det inte tänkt att “levande djur” eller människor skulle dö, och hade Adam aldrig syndat emot Gud och kastats ut från Eden och bort från Livets träd, så hade han kunnat leva för evigt. Syndens lön är döden.

Före synden:

1 Mosebok 1:28 Gud välsignade dem och sade till dem: “Var fruktsamma och föröka er och uppfyll jorden! Lägg den under er och råd över fiskarna i havet, över fåglarna under himlen och över alla djur som rör sig på jorden!”:29 Och Gud sade: “Se, jag ger er alla fröbärande örter på hela jorden och alla träd med frukt som har frö. Detta skall ni ha till föda. 30 Men åt alla djur på jorden, åt alla fåglar under himlen och åt allt som krälar på jorden, åt allt som har liv ger jag alla gröna örter till föda.” Och det skedde så. 31 Gud såg på allt som han hade gjort, och se, det var mycket gott. Och det blev afton och det blev morgon. Det var den sjätte dagen.

Efter synden:

1 Mosebok 3:18 Törne och tistel skall den bära åt dig och du skall äta av markens örter.19 I ditt anletes svett skall du äta ditt bröd till dess du vänder åter till jorden, ty av den har du tagits. Jord är du, och jord skall du åter bli.”—22 Herren Gud sade: “Se, människan har blivit som en av oss med kunskap om gott och ont. Hon får nu inte räcka ut handen och även ta av livets träd och så äta och leva för evigt.”

1 Mos. 6:19 Av allt LEVANDE, av alla varelser, skall du föra in ett par i arken för att de skall överleva tillsammans med dig. Hankön och honkön skall det vara. 20 Av fåglarna efter deras slag, av fyrfotadjuren efter deras slag och av alla kräldjur på marken efter deras slag skall ett par av varje slag gå in till dig för att förbli vid liv.

Efter synden och efter att människorna gått ut från arken:

1 Mos. 9:1 Gud välsignade Noa och hans söner och sade till dem: “Var fruktsamma, föröka er och uppfyll jorden. 2 Fruktan och skräck för er skall komma över alla djur på jorden och alla fåglar under himlen, över allt som krälar på marken och över alla fiskar i havet. De är givna i er hand. Allt som rör sig och har liv skall ni ha till föda. Så som jag har gett er de gröna örterna ger jag er nu allt detta4 Men kött som har sin själ i sig, nämligen sitt blod, skall ni inte äta,och för ert eget blod, som har er själ i sig, skall jag kräva räkenskap. Jag skall utkräva det av alla djur, likaså av människorna. Av var och en som dödar sin broder skall jag utkräva den människans liv.Den som utgjuter människoblod, hans blod skall utgjutas av människor, ty Gud har gjort människan till sin avbild.—9 “Se, jag skall upprätta mitt förbund med er och era efterkommande efter er 10 och med alla levande varelser som är hos er: fåglar, boskapsdjur och jordens alla vilda djur, alla som har gått ut ur arken, alla djur på jorden. 11 Jag skall upprätta mitt förbund med er: Aldrig mer skall allt liv utrotas genom flodens vatten. Aldrig mer skall en flod komma och fördärva jorden.”

Nephesh chayyāh

animal3

Detta är ett hebreiskt uttryck som handlar om “levande djur”, och med det begreppet så åsyftas förmodligen de djur som har BLOD i sig (livet finns i blodet) – möjligen i kombination med att de kan andas med lungor (för att inte inkludera exempelvis myggor i begreppet). Insekter, bakterier och växter är inte inkluderade i “nephesh chayyāh” och det var heller inte Guds tanke att de organismer som inte ingår i begreppet skulle leva för evigt. De organismer som inte ingår i “nephesh chayyāh” lider inte heller när de skadas eller dör, men det gör däremot de som ingår i begreppet.

Det var aldrig tänkt att “nephesh chayyāh” någonsin skulle dö, men i och med att Adam kastades ut ur Eden när han syndade så kan inte heller vi nå Livets träd och så få näring av trädet, vilket innebär att alla djur dör fysiskt pga det Adam gjorde. (Däremot har ingen ärvt Adams synd, som en del lär ut). Det kanske kan låta orättvis, men då ska vi komma ihåg att vi endast lever på den här jorden en mycket kort tid, och sedan börjar det riktiga livet där vi ska spendera evigheten. Min tro är att människor som omvänt sig från sina synder och tyr sig till Gud som sin frälsare kommer in i Guds rike, och likaså människor (t ex bebisar, förståndshandikappade) och djur som är neutrala och som inte har förmåga att synda.

Jesaja 11:4 utan med rättfärdighet skall han döma de fattiga, med rättvisa skaffa rätt åt de ödmjuka på jorden. Han skall slå jorden med sin muns stav, med sina läppars andedräkt döda de ogudaktiga. Rättfärdighet skall vara bältet runt hans midja, trofasthet bältet om hans höfter. Vargar skall bo tillsammans med lamm, leoparder ligga bland killingar. Kalvar och unga lejon och gödboskap skall vara tillsammans, och en liten pojke skall valla demKor och björnar skall gå och beta, deras ungar skall ligga tillsammans, och lejon skall äta halm som oxar.Ett spädbarn skall leka vid huggormens hål, ett avvant barn räcka ut handen mot giftormens öga.Ingen skall göra något ont eller förstöra något på hela mitt heliga berg, ty landet skall vara fullt av Herrens kunskap, liksom vattnet täcker havet.

Jesaja 65: Vargar skall gå i bet med lamm, lejon skall äta halm som oxar, och stoft skall vara ormens föda. Ingenstans på mitt heliga berg skall de göra något ont eller skadligt, säger Herren.

Hosea 2:18 På den dagen skall jag för deras räkning sluta ett förbund med djuren på marken, med fåglarna under himlen och med kräldjuren på jorden. Båge och svärd och vad som hör till kriget skall jag bryta sönder och skaffa bort ur landet och låta dem bo i trygghet.

Predikaren 3:18 Jag tänkte: För människornas skull sker detta, för att Gud skall pröva dem och för att de skall se att de i sig själva är som djuren. 19 Ty det går människors barn som det går djuren, det går dem alla lika. Den enes död är som den andres. Alla har de samma livsande. Ja, människorna har inget att komma med framför djuren. Allt är förgängligt. 20 Alla går till en och samma plats. Alla har blivit till av stoft, alla vänder åter till stoft. 21 Vem vet om människornas ande stiger uppåt eller om djurens ande far ner under jorden?

Job 12:10 I hans hand är allt levandes själ och alla mänskliga varelsers anda.

1 Mos. 9: 16 När regnbågen syns i skyn och jag ser på den, skall jag tänka på det eviga förbundet mellan Gud och alla levande varelser, allt liv på jorden.” 17 Och Gud sade till Noa: “Detta är tecknet på det förbund som jag har upprättat mellan mig och allt liv på jorden.”animal2

Lukas 12: 6 Säljs inte fem sparvar för två öre? Och inte en enda av dem är bortglömd hos Gud. 7 Ja, till och med alla hårstrån på ert huvud är räknade. Var inte rädda. Ni är mer värda än många sparvar.

Rev. 19:11 Och jag såg himlen öppen, och se: en vit häst, och han som satt på den heter Trofast och Sann, och han dömer och strider i rättfärdighet. 12 Hans ögon var som eldslågor, och på sitt huvud bar han många kronor. Han hade ett namn skrivet som ingen känner utom han själv. 13 Han var klädd i en mantel som hade doppats i blod, och det namn han har fått är “Guds Ord”.14 De himmelska härarna följde honom på vita hästar, och de var klädda i vitt, rent linnetyg.


Editor's Picks