Är vår rättfärdighet som en smutsig klädsel eller fläckad klädnad? (Jesaja 64:6)

filthy ragsVi är alla orena, alla våra rättfärdiga gärningar är som en SMUTSIG KLÄDSEL (Isaiah 64:6)

eller “fläckad klädnad som i 1917, eller “filthy rags” som i KJV

Det här är den välkända “fläckade klädnad-versen” som är så vanlig när man vill uttrycka att vi människor alltid är som små fula trasor inför Gud oavsett vad vi gör – vare sig vi är ateister eller kristna – och att t o m våra allra bästa gärningar ändå är som smutsiga klädnader i Guds ögon. Men det är INTE vad versen förmedlar om vi ska läsa hela sammanhanget. I samma kapitel kan vi läsa om människor som väntar på Gud och tänker på honom, och vi kan läsa om människor som övade (gjorde) rättfärdighet. Vi kan framför allt läsa skälet till att vissa människors rättfärdighet är som en smutsig klädnad inför Gud och det är pga MISSGÄRNINGAR. Synd separerar oss alltid från Gud och gör honom vred, och det gäller även om vi blandar onda och goda gärningar. Det är givet att vi anses som smutsiga inför Gud när vi syndar och inte anstränger oss för att göra bättring, och se på trasorna i bilden. Visst kan vi skymta olika grader av vita ytor, men vad spelar det för roll när det är så mycket smuts på dem? De betraktas ändå som smutsiga trasor även om det finns rena partier, och likadant är det med oss människor om vi blandar synd och goda gärningar. Här är hela sammanhanget:

Jesaja 64:4 Aldrig någonsin har man hört, aldrig har något öra uppfattat, aldrig har något öga sett en annan Gud än dig handla så mot dem som väntar på honom.Du kom för att hjälpa dem som ÖVADE RÄTTFÄRDIGHET med fröjd, dem som på dina vägar tänkte på dig. Men se, du blev vred, TY VI SYNDADEVi har gjort så länge; skall vi någonsin bli frälsta?Vi är alla orena, alla våra rättfärdiga gärningar är som en smutsig klädsel.Vi kommer alla att vissna som löv. Som löv förs bort av vinden kommer vi att föras bort av våra MISSGÄRNINGARDet finns ingen som åkallar ditt namn, ingen som vaknar upp för att hålla sig till dig. Ty du har dolt ditt ansikte för oss, du låter oss gå under GENOM VÅR MISSGÄRNING.Men Herre, du är vår Fader.Vi är leret, och du är den som danat oss, vi är alla verk av din hand. Var då inte måttligt vred, Herre, tänk inte för alltid på vår missgärning. Tänk på att vi alla är ditt folk.

I kapitlet direkt efter kan vi se ytterligare stöd för att det är MISSGÄRNINGAR och TROTS som orsakar så att Gud ser oss som orättfärdiga och smutsiga, och det bättre alternativet är förstås att upphöra med missgärningar. Gud vill inte att människor ska vara rebelliska och vandra på ett sätt som gör oss oheliga. Vi kan läsa nedan om människor som trotsar honom, som vandrar på den väg som inte är god, som följer sina egna tankar, som ständigt kränker honom som bär fram falska offer, som har oren mat på sina tallrikar, som utövar missgärningar, som hånar honom, som överger honom, som tillber falska gudar, som inte svarar när han ropar, som gör det som är ont, som misshagar honom, etc. Om sådana människor emellanåt slänger in några goda gärningar så skulle de ändå betraktas som rakt igenom onda:

Jesaja 65:1 Jag låter mig sökas av dem som inte frågade efter mig,jag låter mig finnas av dem som inte sökte mig. Till ett folk som inte åkallade mitt namn sade jag: “Här är jag, här är jag.”Hela dagen har jag räckt ut mina händer mot ett trotsigt folk,  som vandrar på den väg som inte är god, som följer sina egna tankarett folk som ständigt kränker mig rakt i ansiktet. De bär fram offer i trädgårdar och tänder offereld på tegelaltaren,de har sitt tillhåll bland gravar och tillbringar nätter i undangömda nästen, äter svinkött och har oren mat i sina kärl. —6 Se, det står skrivet inför mig: Jag skall inte tiga, förrän jag har givit vedergällning,
ja, vedergällning i deras famn,både för deras egna missgärningar och för deras fäders, säger Herren. De som tände offereld på bergen och hånade mig på höjderna. Jag skall mäta upp i deras famn lönen för vad de tidigare har gjort.—11 Men ni som överger Herren och glömmer mitt heliga berg, ni som dukar bord åt Gad och häller upp blandat vin åt Meni,12 er har jag bestämt åt svärdet. Ni skall alla få böja er ner för att slaktas, DÄRFÖR att ni inte svarade när jag kallade, inte hörde när jag talade. Ni gjorde det som var ont i mina ögon och valde det som misshagade mig.13 Därför säger Herren Herren så: Se, mina tjänare skall äta, men ni skall hungra, mina tjänare skall dricka, men ni skall törsta, mina tjänare skall jubla, men ni skall stå med skam

Gud är således inte alls imponerad av några enstaka goda gärningar om vi för det mesta utövar synd. Som vi vet så är lydnad bättre än syndoffer. Om vi däremot bekänner våra synder och omvänder oss så renas vi från våra synder och betraktade som rättfärdiga inför Gud, eftersom vi inte längre har några synder på vårt syndkonto. Men skulle vi därefter återigen synda så är vi återigen betraktade som smutsiga inför Gud.

Vårt arbete anses som GOTT inför Gud OM vi lever rättfärdigt, och då betraktas vi INTE som en smutsig klädnad

Matt. 25:21 Hans herre sade till honom: Bra, du gode och trogne tjänare. Du har varit trogen i det lilla. Jag skall sätta dig över mycket. Gå in i din herres glädje!

Apg 10:34 Då började Petrus tala: “Nu förstår jag verkligen att Gud inte gör skillnad på människor, 35 utan tar emot den som fruktar honom och gör det som är rätt, vilket folk han än tillhör

Rom. 2:Han skall ge var och en efter hans gärningar: evigt liv åt dem som uthålligt gör det goda och söker härlighet, ära och odödlighet,

Luke 6:45 En god människa bär fram det som är gott ur sitt hjärtas goda förråd, och en ond människa bär fram det som är ont ur sitt hjärtas onda förråd. Ty vad hjärtat är fullt av, det talar munnen.

2 Pet 2:Men han frälste den rättfärdige Lot, som plågades av de ogudaktigas utsvävande liv.

Predikaren 2:26 Åt den människa som är god i hans ögon ger han vishet och kunskap och glädje. Men åt syndaren ger han besväret att samla in och lägga på hög för att det skall ges åt den som är god i Guds ögon. Också detta är fåfänglighet och ett jagande efter vind.


Editor's Picks