FÖRHÄRDAR och förstockar Gud människor så att de inte kan tro och göra gott?

heart4

Finns förhärdade och förstockade människor enligt Guds vilja?

Reformert troende är ofta av åsikten att alla människor föds helt fördärvade, förblindade och med fullständigt tillslutna hjärtan som gör att de inte kan söka Gud eller ens utöva någon minsta form av rättfärdighet. Därför borde det vara ett problem för dem varje gång de kan läsa i Bibeln att GUD förhärdar hjärtan, för det borde ju betyda att de människorna inte hade fullständigt förhärdade och tillslutna hjärtan innan Gud utförde den proceduren.

Men Bibeln säger inte att människor är födda fördärvade, och inte heller skulle Gud komma på tanken att välja ut ett antal människor för att gangsteraktigt förhärda deras hjärtan så att de varken kan söka honom eller göra gott. Gud frestar ingen och det finns inget mörker i honom, så att då förhärda människor – som faktiskt innebär att man förhindrar dem från att leva rättfärdigt – skulle då resultera i att dessa människor skulle ha utmärkta ursäkter för att de vänder Gud ryggen och för att de syndar. Men att synda är alltid emot Guds vilja, och han skulle aldrig i livet vara den som initierar synd hos människor. Då vore det i så fall GUD som syndar och inte de stackars krakar han väljer att förhärda.

1) Tillsluta öron och ögon – Guds fel eller människans? Se mer i denna artikel om att göra öron döva och ögon blinda.

Notera nedan att det står att människorna själva sluter sina ögon och öron, och att det är de själva som vägrar att vända om så att Gud kan bota dem.

Matt. 13:13 Jag talar till dem i liknelser, eftersom de ser utan att se och hör utan att höra eller förstå. 14 På dem uppfylls Jesajas profetia: Även om ni hör, skall ni inte förstå, och även om ni ser, skall ni inte se.15 Ty detta folks hjärta är förstockat. De hör illa med sina öron, och DE SLUTER SINA ÖGON, så att de inte ser med ögonen eller hör med öronen eller förstår med hjärtat OCH VÄNDER OM, SÅ ATT JAG FÅR BOTA DEM16 Men saliga är era ögon som ser och era öron som hör.

Apostlagärningarna 28:27 Ty detta folks hjärta är förstockat. De hör illa med sina öron, och DE SLUTER SINA ÖGON, så att de inte ser med ögonen eller hör med öronen eller förstår med hjärtat OCH VÄNDER OM, SÅ ATT JAG FÅR BOTA DEM.

Nedan kan vi läsa om ett antal män som levde under det gamla testamentet och som valt att INTE böja knä för avgudar. Det valet resulterade i att de kallades för en “rest” som lämnats kvar åt Gud, och på samma sätt har Gud idag utvalt en rest av nåd, och han utväljer då självfallet de som inte tillbett avgudar och syndar. Detta beror inte på att människor på något sätt förtjänar att bli räddade (alla har vi syndat), utan det handlar hela tiden om en frälsning pga Guds nåd/barmhärtighet/snällhet. Däremot är inte frälsningen ovillkorlig, och det heter heller inte “en gång frälst alltid frälst”. Vi kan också läsa att vissa har blivit förstockade, och det är deras eget fel. Är man rebellisk och går sin egen väg så förtjänar man ett straff, och därför kan vi läsa “må deras bord bli en snara...må deras ögon bli förmörkade” osv. Om de i stället hade valt Guds väg så hade de inte fått en “likgiltighetens ande“, för människor har valet att förkasta eller “upptaga” Guds frälsningserbjudande. Paulus varnar å ena sidan att vi inte ska förhäva oss över grenarna, och å andra sidan informerar han oss vad som händer OM vi ändå förhäver oss. Roten som han talar om är Guds kärna och/eller judarna (valda att bli Guds egendomsfolk som ska sprida frälsningsplanen till övriga), och vi övriga är grenarna på den. Grenar kan brytas bort pga otro, och det är hela tiden TRO som är villkoret för att vi ska få vara kvar i trädet. Vi ombeds faktiskt att leva i fruktan, för det är inte alls så att Gud utvalt individer till himmel/helvete och att saker och ting utmynnar på det som Gud en gång bestämt gällande våra själars öden. Vem som helst kan när som helst brytas av trädet pga bristande tro och/eller brist på frukt (se Joh. 15) vilket i princip är samma sak (tror vi och älskar Jesus så lyder vi honom). Om vi inte ser till att vara kvar i hans godhet så kommer vi också att huggas av. Paulus går vidare och talar om olydnad, och olydnad är självfallet alltid emot Guds vilja.

Rom. 11:Men vad svarar Gud honom? Jag har lämnat kvar åt mig sjutusen män som inte har böjt knä för Baal.På samma sätt finns det också i denna tid en rest som Gud har utvalt av nåd. Men om det var av nåd, så var det inte på grund av gärningar, annars vore nåden inte längre nåd. Vad följer då av detta? Jo, vad Israel strävar efter har det inte uppnått. De utvalda har nått det, men de andra har blivit förstockade. Det står skrivet: Gud har gett dem en likgiltighetens ande, ögon som inte ser och öron som inte hör, och detta ända till denna dag.-Och David säger: Må deras bord bli en snara och ett nät, en fälla och ett straff för dem.10  deras ögon bli förmörkade, så att de inte ser, och böj deras rygg för alltid—15 Ty om deras förkastelse betydde världens försoning, vad skall då inte deras upptagande betyda, om inte liv från de döda?—18 då skall du inte förhäva dig över grenarna. Men om du förhäver dig skall du veta att det inte är du som bär roten utan roten som bär dig.19 Nu invänder du kanske att grenarna bröts bort för att du skulle ympas in.20 Du har rätt, för sin otros skull bröts de bort, men du står kvar genom tron. Var inte högmodig utan lev i fruktan21 Ty om Gud inte skonade de naturliga grenarna skall han inte heller skona dig. 22 Se här Guds godhet och stränghet: hans stränghet mot dem som föll, hans godhet mot dig, om du blir kvar i hans godhet, annars blir också du borthuggen. 23 Men även de andra kommer att bli inympade, om de inte blir kvar i sin otro. Gud har ju makt att ympa in dem igen.—25 Bröder, jag vill att ni skall känna till denna hemlighet, för att ni inte skall ha för höga tankar om er själva: förstockelse har kommit över en del av Israel och så skall det förbli, till dess att hedningarna i fullt antal har kommit in.—30 Ni var tidigare olydiga mot Gud, men har nu fått barmhärtighet genom deras olydnad. 31 Så har nu också de varit olydiga för att de skulle få förbarmande genom den barmhärtighet som ni får.

Jesaja 6:10 Förhärda detta folks hjärta, gör deras öron döva och deras ögon blinda, så att de inte ser med sina ögon, hör med sina öron eller förstår med sitt hjärta och vänder om och blir helade.”

2) Jesus var ARG och BEDRÖVAD när han såg förstockade hjärtan

Markus 3:Sedan frågade han dem: “Är det på sabbaten mera tillåtet att göra gott än att göra ont, att rädda liv än att döda?” Men de teg. Då såg han sig omkring med VREDE, BEDRÖVAD ÖVER ATT DERAS HJÄRTAN VAR SÅ FÖRSTOCKADE. Och till mannen sade han: “Räck ut din hand.” Han räckte ut handen, och den var nu frisk.

3) När någon jude omvänder sig till JESUS KRISTUS så tas slöjan bort från hans hjärta 

Så det är inte så att Gud först tar bort en slöja så att en människa kan tro och omvända sig. Tvärt om så måste en människa först omvända sig och DÅ (tack vare människans beslut att omvända sig) så tas slöjan bort. Det ändrar inte på det faktum att vi är fullständigt förlorade utan Gud Fader och hans sons renande blod.

2 Kor 3:13 och gör inte som Mose, han som hängde en slöja för sitt ansikte, för att Israels barn inte skulle se hur det som bleknade försvann. 14 Men deras sinnen blev förstockade. Än i dag finns samma slöja kvar när gamla förbundets skrifter föreläses, och den tas inte bort, först i Kristus försvinner den. 15 Ja, än i dag ligger en slöja kvar över deras hjärtan när Mose föreläses. 16 Men NÄRHELST NÅGON OMVÄNDER SIG TILL HERREN, TAS SLÖJAN BORT17 Herren är Anden, och där Herrens Ande är, där är frihet. 

4) Se mer om Faraos förhärdade hjärta i denna artikel

1 Samuelsboken 6:6 Varför förhärdar ni era hjärtan, som farao och egyptierna gjorde? När han använde sin makt mot dem, släppte de då inte israeliterna och lät dem gå?

5) Sichon var inte VILLIG att låta israels folk gå genom landet

Det står inte att Sichon hade en “neutral” inställning gentemot Israel och att han plötsligt från en klar himmel drabbades av ett förhärdat hjärta – pga Guds beslut – så att han (Sichon) tvingades att ta ett beslut att inte låta israelerna passera hans land. Nej, det var Sichon själv som hade en fientlig inställning till både Israel och deras Gud, och DÄRFÖR förhärdade Gud hans hjärta och gjorde det hårt. Är man riktigt ond i botten så finns det en risk att man drabbas av ett förhärdat hjärta.

5 Mosebok 2:Och säg till folket: Ni kommer att dra fram genom det område som tillhör era bröder, Esaus barn, som bor i Seir. De är rädda för er, men var försiktiga.30 Men Sichon, kungen i Hesbon, var inte villig att låta oss gå igenom sitt land, ty Herren, din Gud, hade förhärdat hans ande och gjort hans hjärta hårt för att ge honom i din hand, så som det är i dag. 31 Och Herren sade till mig: “Se, jag börjar nu att ge Sichon och hans land till dig. Börja inta det så att du får hans land till besittning.32 Sichon drog då emot oss med allt sitt folk för att strida mot oss vid Jahas.33 Men Herren, vår Gud, överlämnade honom till oss, och vi slog honom, hans söner och allt hans folk.

Det kanske låter motstridigt att vi å ena sidan kan läsa att DE förhärdade sina hjärtan, och å andra sidan att “från Herren kom det…” att de förhärdade sin hjärtan. För om det nu var Gud som förhärdade oförhärdade hjärtan så kanske det inte borde stå att DE gjorde det? Men nu är det uttryckt som det gör för att det var de själva som valde olydnadens väg och att Gud därför straffade dem med förhärdade hjärtan (genom att låsa deras onda hjärtan i den fas som de själva positionerat dem i).

Josua11:20 Ty från Herren kom det att DE FÖRHÄRDADE SINA HJÄRTAN och gick ut i strid mot Israel, för att han skulle ge dem till spillo och inte visa dem nåd. I stället skulle han utrota dem så som Herren hade befallt Mose.

6) Gud manar israelerna att inte förhärda sina hjärtan mot de behövande

Det innebär att det inte är Gud som förhärdar oförhärdade hjärtan till höger och vänster, för då hade han inte behövt uppmana andra att se till att så inte sker. Det vore en ologisk uppmaning om det är Gud som är grundorsaken till alla hjärtans tillstånd.

5 Mosebok 15:7 Om det finns någon fattig hos dig, en av dina bröder, i någon av dina städer i det land som Herren, din Gud, ger dig, skall du inte förhärda ditt hjärta eller tillsluta din hand för din fattige broder,

7) Sidkia gjorde det som var ont i Guds ögon och vägrade att ödmjuka sig

Om allting sker enligt Guds vilja kan man fundera på varför Gud skulle tvinga Sidkia att göra det som han själv (Gud) anser är något ONT. Det skulle göra Gud till någon som orsar ondska och synd i världen. Däremot kan Gud ibland orsaka FYSISKA besvärligheter och plågor (såsom den världsvida floden), men då handlar det inte om andlig ondska (såsom synd) utan om fysisk ondska/plåga som oftast drabbar just syndare. Sidkias liv, och människor runtomkring honom, visar att Guds vilja inte alltid sker. Eller vill Gud att folk vägrar att omvända sig, handlar trolöst mot honom, bedriver styggelser, orenar Herrens hus, gör narr av hans sändebud, föraktar hans ord och hånar hans profeter som han skickar till dem i hopp om att de ska ta sitt förnuft till fånga och omvända sig? Gud var VRED på människorna, och det är tecken på att de gått sin egen väg och bort från den rättfärdiga vägen.

2 Krön. 36:11 Sidkia var tjugoett år när han blev kung, och han regerade elva år i Jerusalem. 12 Han gjorde det som var ont i Herrens, sin Guds, ögon. Han ödmjukade sig inte under profeten Jeremia, som talade Herrens ord. 13 Och han gjorde uppror mot kung Nebukadnessar, som hade tagit en ed av honom vid Gud. Han var hårdnackad och FÖRHÄRDADE SITT HJÄRTA, SÅ ATT HAN INTE OMVÄNDE SIG TILL HERREN, Israels Gud.14 Också alla de ledande prästerna och folket gick allt längre i sin trolöshet mot Gud. De bedrev hednafolkens alla styggelser och orenade Herrens hus, det som han hade helgat i Jerusalem. 15 Herren, deras fäders Gud, skickade sina budskap till dem gång på gång genom sina sändebud, ty han hade medlidande med sitt folk och sin boning. 16 Men de gjorde narr av Guds sändebud, de föraktade hans ord och hånade hans profeter, till dess att Herrens vrede över hans folk växte så att det inte mer fanns någon bot.

8) Idag om ni hör hans röst; förhärda inte era hjärtan!heart 5

Under Exodus förhärdade människorna sina hjärtan och Gud blev vred och tänkte nästan ge upp sin satsning på dem. Folket satte Gud på prov trots de väldiga gärningar som de fick se, och de for vilse med sina egna hjärtan och vände ryggen till Gud. Inte undra på att Gud kände avsky inför dem.

Ps. 17:10 Sitt hjärta förhärdar de, med sin mun talar de stora ord.

Ps. 95:7 Ty han är vår Gud och vi är folket i hans hjord, fåren som står under hans vård. I dag, om ni hör hans röst,så FÖRHÄRDA INTE ERA HJÄRTAN SOM I MERIBA, som på Massas dag i öknendär era fäder frestade mig och satte mig på prov,  och satte mig på prov, fastän de såg mina gärningar. 10 I fyrtio år väckte det släktet min avsky, och jag sade:”De är ett folk som FAR VILSE MED SINA HJÄRTAN, de vill inte veta av mina vägar.”

Ordspråksboken 28:14 Salig är den människa som alltid fruktar Gud, den som förhärdar sitt hjärta faller i olycka.

Här nedan ser vi alldeles uppenbart att Guds uppmaning är att vi inte ska förhärda våra hjärtan när vi hör Guds röst och hans kallelse till omvändelse. Gud vill inte att någon ska gå förlorad. Hans eget egendomsfolk valde att fara vilse i sina hjärtan och de ville inte veta av hans vägar. Paulus varnar sina bröder (och oss alla) att vi inte ska ha ett ont och trolöst hjärta så att vi avfaller från Gud – vilket alltså är en risk trots att vi är i vinträdet (Jesus). Även kristna riskerar att förhärdas genom synden, men vi är Kristi vänner OM vi håller ut till slutet. Gud förbittras självfallet på de som väljer att förhärda sina hjärtan, just så som han gjorde under israelernas ökenvandring. De som var över 20 år kunde inte komma in i det utlovade landet, och det var inte för Gud ursprungligen hade tänkt att det skulle vara på det sättet, utan för att det visade sig att de själva saknade TRO. De saknade inte en tro på en skapare och Gud, men de saknade tro på hans förmåga och de visade inte sin tro i sina handlingar.

Hebr. 3:7 Därför säger den helige Ande: I dag, om ni hör hans röst,så förhärda inte era hjärtan, som när era fäder väckte min förbittring på frestelsens dag i öknenDär frestade de mig och satte mig på prov, fastän de såg mina gärningar under fyrtio år. 10 Därför blev jag vred på detta släkte och sade: ALLTID FAR DE VILSE I SINA HJÄRTAN. DE VILL INTE VETA AV MINA VÄGAR11 Då svor jag i min vrede: De skall aldrig komma in i min vila.12 Bröder, se till att ingen av er har ett ont och trolöst hjärta, så att han avfaller från levande Gud. 13 Uppmuntra varandra i stället varje dag, så länge det heter i dag, så att ingen av er förhärdas genom syndens makt att bedra.14 Ty vi är Kristi vänner, OM vi ända till slutet stadigt håller fast vid vår första tillförsikt. 15 Det heter: I DAG, OM NI HÖR HANS RÖST, SÅ FÖRHÄRDA INTE ERA HJÄRTAN som när era fäder väckte min förbittring.16 Vilka var det då som väckte förbittring, fastän de hade hört hans röst? Var det inte alla de som Mose hade fört ut ur Egypten? 17 Vilka var han vred på under fyrtio år? Var det inte de som syndade och blev liggande döda i öknen? 18 Och vilka gällde eden han svor, att de aldrig skulle komma in i hans vila, om inte dem som var olydiga? 19 Vi ser alltså att DET VAR FÖR SIN OTROS SKULL SOM DE INTE KUNDE KOMMA IN.

Hebr. 4:7 Därför bestämmer han på nytt en dag som han kallar i dag, när han långt senare säger genom David vad som redan är nämnt: I dag, om ni hör hans röst, förhärda inte era hjärtan.

9) Folket är upproriska och bedrövar Guds helige Ande

Folket är upproriska och bedrövar Guds helige Ande, vilket resulterar i att Gud blir deras fiende och strider emot dem eftersom hans utvalda egendomsfolk blivit som avgudadyrkarna runtomkring dem. Ändå frågar de sig varför han låter dem gå vilse från sina vägar och varför han förhärdar deras hjärtan.

Jes. 63:10 Men de var upproriska, och bedrövade hans helige AndeDÄRFÖR blev han deras fiende, han stred själv mot dem.—16 Du är ju vår Fader. Abraham vet inte längre av oss, Israel känner oss inte. Men du, Herre, är vår Fader. Vår Återlösare av evighet är ditt namn. 17 Varför, o Herre, låter du oss gå vilse från dina vägar och varför förhärdar du våra hjärtan, så att vi inte fruktar  dig? Vänd tillbaka, för dina tjänares skull, för din arvedels stammars skull. 18 En liten tid ägde ditt heliga folk sitt land. Våra fiender trampade ner din helgedom. 19 Vi har blivit lika dem som du aldrig har varit herre över, dem som inte har uppkallats efter ditt namn.

Jer. 6:27 Jag har satt dig att pröva mitt folk och gjort dig till en fast borg, för att du skall lära känna och pröva deras vandel.28 Alla är de förhärdade upprorsmakare, som går med förtal, de är som koppar och järn. Alla handlar de fördärvligt.

Nog ville väl Gud att hans folk skulle lyssna på honom och lyda honom? Ändå kan vi läsa att de inte ville lyssna, och att de hade hårda pannor och förhärdade hjärtan. De var ett upproriskt släkte, och Gud tvingades ge Hesekiel extra kraft för att han skulle kunna stå emot dem. Det var dock ingen garanti för att de skulle vända om. Om Hesekiel såg till att varna den ogudaktige och han ändå vägrar att omvända sig, så skall han dö i sina synder.

Hes.3:Ty du blir inte sänd till ett folk med främmande språk och obegripligt tal, utan till Israels hus, inte till många folk med främmande språk och obegripligt tal som du inte förstår. Om jag sände dig till sådana skulle de lyssna på digMen Israels hus vill inte lyssna på dig, ty DE VILL INTE LYSSNA PÅ MIG. Hela Israels hus har hårda pannor och FÖRHÄRDADE HJÄRTAN.Se, jag gör ditt ansikte hårt som deras ansikten och din panna hård som deras pannor. Jag gör din panna hård som diamant, hårdare än flinta. Frukta inte för dem och bli inte förskräckt, ty de är ett upproriskt släkte.”—18 När jag säger till den ogudaktige: Du skall dö, och du inte varnar honom och inte säger något för att varna den ogudaktige för hans ogudaktiga väg och så rädda hans liv, då skall den ogudaktige dö i sin missgärning, men hans blod skall jag utkräva av din hand. 19 Men om du varnar den ogudaktige och han ändå inte vänder om från sin ogudaktighet eller sin ogudaktiga väg, då skall han dö i sin missgärning, men du har räddat din själ.

10) Gud är barmhärtig mot vem han vill och förhärdar vem han vill

Exempelvis kan Gud välja att vara barmhärtig mot de som omvänder sig och tror, och att förhärda de som vägrar att tro och som är rebelliska och talar illa om Guds väg

Romarbrevet 9:18 Alltså är han barmhärtig mot vem han vill och vem han vill förhärdar han.

Apostlagärningarna 19:9 Men där fanns några som förhärdade sig och inte ville tro utan talade illa om ‘den vägen’, så att alla hörde det. Då lämnade han dem och tog lärjungarna med sig, och varje dag höll han samtal i Tyrannus hörsal.

Se mer om människans fria vilja i Rom. 9 i denna artikel. 


Editor's Picks