Grenar i VINTRÄDET /vinstocken (Jesus) kan tas bort pga brist på FRUKT – Joh. 15

tree2

“Om ni håller mina bud förblir ni i min kärlek!

Många kristna vill gärna tänka i banorna “en gång frälst alltid frälst”, och att gärningar (frukt) inte har någonting med frälsningen att göra utan bara bör betraktas som ett extra plus i kanten. Vanligtvis missförstår de Paulus garanti att vi kan vara frälsta utan laggärningar (alltså utan Mose lag och dess 613 bud), men inser inte att det fortfarande finns andra Guds bud att hålla – nämligen de bud/lagar som gällde INNAN Mose lag trädde i kraft. Det är fortfarande lika förbjudet att mörda, ljuga, begå äktenskapsbrott och stjäla som det alltid varit, och vi lever inte i laglöshet där allting tillåts passera utan nämnvärda konsekvenser. Synd leder fortfarande till död och den sanningen kommer alltid att bestå (Satan hävdade som bekant det motsatta). Jesus svarar på frågan “vad gott ska jag göra för att få evigt liv?” (“vad ska jag göra för att få evigt liv till arvedel?)”:

Matt. 19: 17—vill du ingå i livet, så håll buden.»18 —»Vilka?» Jesus svarade: »’Du skall icke dräpa’, ‘Du skall icke begå äktenskapsbrott’, ‘Du skall icke stjäla’, ‘Du skall icke bära falskt vittnesbörd’,19 ‘Hedra din fader och din moder’ och ‘Du skall älska din nästa såsom dig själv.

se även Mark. 10:19 och Lukas 18:18:21

Lukas 10:27 [lagklok man]Han svarade och sade: »’Du skall älska Herren, din Gud, av allt ditt hjärta och av all din själ och av all din kraft och av allt ditt förstånd och din nästa såsom dig själv.’»28 [Jesus]Han sade till honom: »Rätt svarade du. Gör det, så får du leva.

Om någon vill argumentera att detta inte längre gäller eftersom det vi just läste handlar om det gamla testamentet så håller inte det argumentet. Jesus dog inte för att vi ska kunna synda i fred, utan Jesus undervisade om behovet av omvändelse och att ta sitt kors och följa honom.

Lukas 13:3 Nej, säger jag er, men om ni inte omvänder er, kommer ni alla att gå under som de. —5 Nej, säger jag er, men om ni inte omvänder er, kommer ni alla att gå under på samma sätt.”

Lukas 15:7 Jag säger er: På samma sätt blir det glädje i himlen över en enda syndare som omvänder sig – inte över nittionio rättfärdiga som ingen omvändelse behöver.

Rom. 2:7 Evigt liv skall han giva åt dem som med uthållighet i att GÖRA DET GODA söka härlighet och ära och oförgänglighet.

Vinträdet/vinstocken som är Jesus Kristus – medan vi är grenarna

Här nedan är avsnittet om det sanna vinträdet i Reformationsbibelns version. Notera alla “om”, och notera att Jesus kallar sina lärljungar för “rena” – alltså renade från synd. Trots att de ansågs vara andligt rena så undervisade Jesus dem om att de och andra människor ändå riskerar att huggas av vinträdet (honom själv) pga brist på frukt. Därför försöker Jesus gång på gång övertala sina får att förbli i honom så att de kan bära frukt. Ett tecken på att en människa inte förblivit i honom är brist på god frukt i dennes liv.

Joh 15:1 Jag är det sanna vinträdet, och min Fader är vingårdsmannen.2. Varje gren i mig som inte bär frukt tar han bort, och varje gren som bär frukt rensar han, för att den ska bära mer frukt.3. Ni är redan nu rena på grund av det ord som jag har talat till er.4. Förbli i mig, och jag i er. Såsom grenen inte kan bära frukt av sig själv, OM den inte förblir i vinträdet, så kan inte heller ni det, OM ni inte förblir i mig. 5. Jag är vinträdet, ni är grenarna. Den som förblir i mig, och jag i honom, han bär rik frukt. För utan mig kan ni ingenting göra. 6. OM någon inte förblir i mig, kastas han ut som en gren och torkar bort, och man samlar ihop dem och kastar dem i elden för att brännas. Matt. 7. OM ni förblir i mig, och mina ord förblir i er, kan ni be om vad ni vill, och det ska bli gjort för er.8. Min Fader blir förhärligad genomatt ni bär rik frukt och ni ska vara mina lärjungar. 9. Såsom Fadern har älskat mig, så har också jag älskat er. Förbli i min kärlek.10. OM ni håller mina bud, blir ni kvar i min kärlek, liksom jag har hållit min Faders bud och är kvar i hans kärlek.11. Detta har jag sagt till er för att min glädje ska vara kvar i er och för att er glädje ska bli fullkomlig.12. Detta är mitt bud, att ni ska älska varandra såsom jag har älskat er. Ingen har större kärlek än denna, att man ger sitt liv för sina vänner.14. Ni är mina vänner, OM ni gör vad än jag befaller er.15. Jag kallar er inte längre tjänare, för tjänaren vet inte vad hans herre gör, utan vänner har jag kallat er, eftersom jag låtit er veta allt vad jag har hört av min Fader.16. Ni har inte utvalt mig, utan jag har utvalt er och bestämt er till att ni ska gå ut och bära frukt, och att er frukt ska bestå, för att Fadern må ge er vad ni än ber honom om i mitt namn. —22. Om jag inte hade kommit och talat till dem, skulle de inte ha synd, men nu har de ingen ursäkt för sin synd. (Reform. 2016)

Jesus ställer villkor till sina barn “OM ni håller mina bud, blir ni kvar i min kärlek”. Men är inte det gärningslära? Nej, den gärningslära som Paulus så ofta varnade för handlade om nykristna judar som åtminstone delvis (som när det gällde frågan om omskärelsen) ville återgå till det judiska lagsystemet som ju tillhör vår historia. Om de dessutom ville återgå till den gamla lagen så krävdes det att de skulle följa alla buden (inte bara några få utvalda) och då skulle Jesus ha dött för dem i onödan enligt Galaterbrevet.

Jesus varnar i Johannesbrevet sina utvalda lärljungar att OM de inte förblir i honom så kommer de att tas bort utav Fadern för att kastas ut och förtorkas, vilket visar att de åtminstone hade liv vid en tidigare tidpunkt – för annars skulle de inte kunna förtorkas. De samlas sedan ihop och kastas i elden vilket är en klar bild av helvetet. Det är vårt eget ansvar att se till att hålla oss i vinträdet men vi kan få hjälp av den Helige Ande att leva ett heligt liv med mycket frukt. Vi kan slippa elden och i stället leva en evighet i Guds rike! Om det hade varit upp till Gud att se till att vi bär mycket frukt så hade han givetvis gjort detta med bravur och han hade sett till att vi aldrig någonsin misslyckades på den punkten vid något tillfälle. Ef. 2:10 (som inte är i närheten att citeras lika ofta som Ef. 2:9) säger:

Ef. 2:10 Ty hans verk är vi, skapade i Kristus Jesus till goda gärningar, som Gud har förberett, så att vi skall VANDRA I DEM.

Vi är alltså skapade för att vandra i goda gärningar, men det sker inte per automatik. Vad händer om vi väljer att inte vandra i de goda gärningar som Gud förberett för oss? Skulle det inte spela någon roll om vi vandrade i dem eller inte? Vi huggs inte av vinträdet och kastas i elden efter en fruktlös vecka eller månad men vi ges inte heller oändliga chanser. Vi vet inte när ni måste lämna jordelivet och om vi verkligen älskar Gud av hela vårt hjärta så vill vi ha kontakt med honom, bli fyllda av den helige Ande och följa honom. Gud har stort tålamod med oss, men inte obegränsat:

Lukas 13:6 Sedan berättade han denna liknelse: “En man hade ett fikonträd planterat i sin vingård, och han kom för att se om det fanns frukt på det, men han fann ingen. 7 Då sade han till sin trädgårdsmästare: I tre år har jag kommit och letat efter frukt på det här fikonträdet men inte hittat någon. Hugg ner det! Varför skall det få suga ut jorden?8 Men trädgårdsmästaren svarade honom: Herre, låt det stå kvar även i år, tills jag har grävt omkring det och gödslat. 9 Kanske bär det frukt nästa år. Annars skall du hugga ner det.”

Matt. 7:18 Ett gott träd kan inte bära dålig frukt, inte heller kan ett dåligt träd bära god frukt. 19 Ett träd som inte bär god frukt blir nerhugget och kastat i elden. 20 Alltså skall ni känna igen dem på deras frukt. 21 Inte skall var och en som säger ‘Herre, Herre’ till mig komma in i himmelriket, utan den som GÖR min himmelske Faders vilja.

Jesaja 5:7 Herren Sebaots vingård är Israels hus och Juda folk hans älsklingsplantering. HAN VÄNTADE LAGLYDNAD men fann blodiga lagbrott, han väntade RÄTTFÄRDIGHET men fann skriande orättfärdighet.

Matteus 12:33 Om ni förutsätter att trädet är bra, så är frukten bra, eller att trädet är dåligt, så är frukten dålig. Ty av frukten känner man trädet.

Läs mer om fruktträd i denna bloggartikel.


Editor's Picks