Gud gav oss INTE lagen för att visa att vi inte kan hålla den

lagVarför gavs lagen?

Det finns ganska många kristna som säger att lagen gavs “för att vi ska inse att vi aldrig i livet kan följa den och att vi på så sätt ska förstå av vi inte kan bli rättfärdiga i oss själva men att vi behöver Guds rättfärdighet (senare Jesus) och för att inse att vi är frälsta av nåd”. Detta är dock bara halvsant eftersom sanningen är att vi KAN följa lagen, och det är just för att vi KAN följa lagen men valt att INTE göra det som vi är skyldiga lagöverträdare. Om det vore så att vi var oförmögna att lyda lagen, med Guds vetskap, så vore vi inte skyldiga lagöverträdare utan faktiskt oskyldiga OFFER som det är synd om. Om vi inte har kapacitet att lyda lagen så måste vi anklaga vår skapare för att antingen har gjort lagen för svår för oss, eller för att ha skapat oss med för liten kapacitet för att lyda. Bibeln däremot säger att vi inte har några ursäkter för vår synd, och det innebär att vi alltid har haft valet att vara lydiga i stället för olydiga.

Ingen demokratisk domstol skulle dra ett litet barn eller en gravt handikappad person inför rätta eftersom det vore höjden av orättvisa.  Är man inte medveten om lagen och/eller inte kan hjälpa om man överträder den (pga brist på val), ja då är man heller inte skyldig. Gud är mer rättvis än någon Domstol på jorden.

Lagen gavs för överträdelsernas skull, och lagarna (genom dess bud och straff) var tänkta att hålla folket i schack genom att bevaka och övervaka dem via lagen ända till avkomlingen (Jesus) skulle träda fram. När avkomlingen Jesus sedan träder fram och offrar sitt liv för oss så får vi den Helige Ande till hjälp att göra det som lagen kräver – nämligen att älska Gud av hela vårt hjärta samt att älska vår nästa som oss själva. Ingen människa förklaras rättfärdig genom laggärningar eftersom ingen människa (som per definition kan synda) till fullo valt att följa lagen.

Gal. 3:19 Varför gavs då lagen? DEN BLEV TILLAGD FÖR ÖVERTRÄDELSERNAS SKUL för att gälla tills avkomlingen skulle träda fram, han som löftet gällde. Den utfärdades genom änglar och lades i en medlares hand.— 23 Innan tron kom hölls vi i fängsligt förvar och var BEVAKADE AV LAGEN, tills tron skulle uppenbaras. 24 Så blev lagen vår övervakare fram till Kristus, för att vi skall förklaras rättfärdiga av tro25 Men sedan tron har kommit, står vi inte längre under någon övervakare.— 27 Alla ni som har blivit döpta till Kristus har blivit iklädda Kristus.

1 Tim. 1:8 Men vi vet att lagen är god, om man brukar den rätt och inser att den inte är till för rättfärdiga utan för laglösa och upproriska, gudlösa och syndare, oheliga och oandliga, för dem som misshandlar sin far och mor, för dråpare, 10 för dem som utövar otukt och homosexualitet, för slavhandlare, lögnare, menedare och för alla som står emot den sunda läran

Rom. 3:20 Ty ingen människa förklaras rättfärdig inför honom genom laggärningar. Genom lagen ges insikt om synd.

Den moraliska lagen (som ingår i tio Guds bud) har ALLTID funnits och kommer alltid att gälla

Lagen kan missbrukas och fariseerna lade till egna människolagar ovanpå Guds lagar vilket gjorde det svårare för människor. Vi kan se samma fenomen idag när vi kristna applicerar våra egna definitioner på synd och lär ut felaktigheter till andra. Det finns kristna som menar att om vi inte tänker på Gud varje minut så innebär det att vi inte älskar honom över allting, vilket innebär att vi ständigt syndar. Detta blir som ett omöjligt ok för oss för vi kan ju aldrig nå upp till en sådan nivå. De löser problemet (som de orsakade själva) med idén att Jesus kan vara syndfri i stället för oss och att vi kan åka snålskjuts på hans rättfärdighet. Genom att intala människor att de aldrig kan sluta synda så urvattnas synden totalt, och man kan då få en känsla av uppgivenhet gällande synden eftersom man tydligen alltid måste dras med den och aldrig bli kvitt den oavsett hur mycket vi än anstränger oss. Vad spelar det då för roll om man syndar ännu lite mer om synden alltid är ständigt närvarande? Vi skulle då alltid kunna lita på en falsk brandförsäkring i form av Jesus rättfärdighet som är insprutad in i oss – vilket inte Bibeln lär.

Det fanns gudomliga lagar från människosläktets begynnelse eftersom det bland annat var en synd för Kain att döda sin bror:

1 Mosebok 4:7 Är det inte så att om du gör det som är gott, ser du frimodigt upp, men om du inte gör det som är gott, då lurar synden vid dörren. Den har begär till dig, men du skall råda över den.”

Människorna som levde under Adams tid blev alltså ombedda att RÅDA över synden, vilket betyder att de kunde stå emot den. Detta var långt innan Mose ens levde och det var han som gav israels folk de 613 lagarna som ofta benämns som “Mose lag“. Tio Guds bud är de första som blev nerskrivna, och man kan säga att de är en bra summering på självklara bud som gällt före, under och efter Mose tid – och för ALLA människor. Dessa tio bud inkluderas i det dubbla kärleksbudet och de blir ALDRIG någonsin omoderna! Bryter man dessa bud separeras man från Gud såvida man inte omvänder sig och det gäller som sagt även IDAG. De övriga buden som Mose fick gällde judarna och inte alla av buden gällde för evigt. Vissa av buden var dessutom kopplade till templet i Jerusalem och eftersom inte det finns kvar går det således inte att lyda buden som står i relation till det. Många av lagarna var ceremoniella och det vanligaste exemplet på en ceremoniell lag är omskärelsen.

Det är just omskärelsen som är det stora spöket i nya testamentet och som Paulus reagerar stå starkt emot. Väljer man att bli frälst på lagens väg går det inte an att välja och vraka bland buden eftersom ALLA då måste följas – och dessutom till punkt och pricka. Då är vi direkt tillbaka till gamla testamentet och Jesus har då dött för oss i onödan. Nedan vers summerar ganska bra varför Paulus spenderer så mycket tid och kraft för att varna för gärningslärare och för de som påstår att vi kan bli rättfärdiga genom lagen.

Apg: 15:Några från fariseernas parti hade kommit till tro, och de steg nu fram och sade att man måste omskära hedningarna och BEFALLA DEM ATT LYDA MOSE LAG

Gal. 4:Men nu, då ni känner Gud, ja, än mer, har blivit kända av Gud, hur kan ni då vända tillbaka till dessa svaga och ynkliga människostadgar som ni på nytt vill bli slavar under?

Drar man några verser ur sitt sammanhang så kanske det kan låta som att vi kan bli frälsta utan några gärningar överhuvudtaget (såsom i Rom. 4:5) vilket i så fall skulle innebära att han skulle säga emot Jakob, Johannes och Petrus, för att inte tala om sig själv. Men varningarna handlar alltså främst om de ceremoniella lagarna och inte den lydnad av Gud som gällt allt sedan Adams dagar, och som är inkluderat i det dubbla kärleksbudet. Paulus är INTE upprörd över att det fanns folk som spred budskapet att vi måste sluta med att lyda antika gamla lagar såsom att sluta mörda, stjäla, ljuga och begå äktenskapsbrott.  För sanningen är ju att vi inte är frälsta om vi bryter mot dessa bud! Paulus ogillade att de kristna tänkte gå tillbaka till den judiska lagen och till människostadgar. Här nedan är det än mer tydligt att Paulus gör skillnad på att lyda lagen (som tyngdpunkt på den ceremoniella lagen och med den falska tro att vi kan bli frälsta pga gärningar och/eller att vara födda judar) och att lyda GUD och hans bud:

1 Kor. 7.19 Det har ingen betydelse om någon är omskuren eller oomskuren. Vad som betyder något är att man håller Guds bud.

Gal. 5:Ty i Kristus Jesus beror det inte på om vi är omskurna eller oomskurna, utan om vi har en tro som är verksam i kärlek.

Gal. 6:15 Det har ingen betydelse om man är omskuren eller oomskuren. Det som verkligen betyder något är en ny skapelse.

Lagen i våra hjärtanlag i hjärtat

Numera är det tänkt att vi ska ha lagen i våra hjärtan och att vi ska följa den helige Ande. Han leder oss bort från synd, vilket är en stor hjälp för oss eftersom Bibeln lär oss att synd leder till döden.

Matt.22:36 ”Mästare, vilket är det största budet i lagen?” 37 Han svarade: ”Du skall älska Herren din Gud av hela ditt hjärta och av hela din själ och av hela ditt förstånd.38 Detta är det största och främsta budet. 39 Sedan kommer ett som liknar det: Du skall älska din nästa som dig själv. 40 På dessa två bud hänger hela lagen och profeterna.”

Johannes 15:12 Detta är mitt bud att ni skall älska varandra så som jag har älskat er.

Gal. 5:14 Ty hela lagen är uppfylld i detta enda budord: Du skall älska din nästa som dig själv. —18 Men om ni leds av Anden, står ni inte under lagen.

Rom. 8:Ty livets Andes lag har i Kristus Jesus gjort mig fri ifrån syndens och dödens lag.Ty det som lagen icke kunde åstadkomma, i det den var försvagad genom köttet, det gjorde Gud, då han, för att borttaga synden, sände sin Son i syndigt kötts gestalt och fördömde synden i köttet.Så skulle lagens krav uppfyllas i oss, som vandra icke efter köttet, utan efter Anden (1917)

Rom 13:8 Stå inte i skuld till någon utom i kärlek tillvarandra. Ty den som älskar sin nästa har uppfyllt lagen.

Rom. 3:31 Sätter vi då lagen ur kraft genom tron? Nej, inte alls! Vi upprätthåller lagen.

Mark. 7:Ni upphäver Guds bud och håller er till människors stadgar.”Han sade också till dem: ”Ni upphäver fullkomligt Guds bud för att hålla fast vid era egna stadgar. 10 Mose har sagt: Hedra din far och din mor och: Den som förbannar sin far eller sin mor skall straffas med döden. 11 Men ni påstår att om någon säger till sin far eller mor: Vad du kunde ha fått av mig ger jag i stället som ‘korban’, som offergåva,12 då tillåter ni honom inte längre att göra något för sin far eller mor. 13 Ni upphäver Guds ord genom de stadgar som ni följer och för vidare. Och mycket annat sådant gör ni.”

Gal. 5:16 Vad jag vill säga är detta: vandra i Anden, så kommer ni inte att göra vad köttet begär17 Ty köttet söker det som är emot Anden och Anden söker det som är emot köttet. De två strider mot varandra för att hindra er att göra det ni vill. 18 Men om ni leds av Anden, står ni inte under lagen19 Köttets gärningar är uppenbara: de är otukt, orenhet, lösaktighet, 20 avgudadyrkan, svartkonst, fiendskap, kiv, avund, vredesutbrott, gräl, splittringar, villoläror,21 illvilja, fylleri, utsvävningar och annat sådant. Jag säger er i förväg vad jag redan har sagt: DE SOM LEVER SÅ SKALL INTE ÄRVA GUDS RIKE.22 Andens frukt däremot är kärlek, glädje, frid, tålamod, vänlighet, godhet,23 trohet, mildhet och självbehärskning. Sådant är lagen inte emot.24 De som tillhör Kristus Jesus har korsfäst sitt kött med dess lidelser och begär.25 Om vi har liv genom Anden, låt oss då även följa Anden.

Vi ska hålla buden och lära människor att göra detsamma – då blir vi störst i himmelriket

Vill du bli störst i himmelriket ska du för det första sluta att kritisera de som menar att vi KAN undvika att synda och att vi KAN vara Jesu trogna här och nu (och inte behöver vänta tills vi dör). Sen bör du ansluta dig till nämnda skara och hjälpa till att föra budskapet vidare till så många som möjligt. Det som bör predikas är omvändelse, Guds kärlek och att himmelriket är nära. Vi har olika gåvor och vi kan arbeta på lite olika sätt, men vi behövs alla i Guds församling!

Matt. 5:17 Tro inte att jag har kommit för att upphäva lagen eller profeterna. Jag har inte kommit för att upphäva utan för att fullborda. 18 Amen säger jag er: Innan himmel och jord förgår, skall inte en enda bokstav, inte en prick i lagen förgå, förrän allt har skett.19 DEN SOM DÄRFÖR UPPHÄVER ETT AV DESSA BUD och lär människorna så, han skall kallas den MINSTE i himmelriket. Men den som håller dem och lär människorna dem, han skall kallas stor i himmelriket. 20 Jag säger er att om er rättfärdighet inte går långt utöver de skriftlärdas och fariseernas, skall ni inte komma in i himmelriket.

Notera att det inte står att vi med knapp nöd kan komma in i Guds rike trots att vi syndar, för sanningen är ju att syndare inte kommer in i Guds rike. Jesus fortsätter ju sedan att säga att vi överhuvudtaget inte kommer in i Guds rike om vår rättfärdighet inte överträffar den som fariséerna har. Så gissningsvis handlar varningen om kristna som visserligen lever rättfärdigt men som ändå på något sätt förminskar det som ett eller flera av buden säger genom att exempelvis tro på vad andra säger om saken (eller av tradition och/eller andra skäl) och därför mer eller mindre lockar andra att synda då de valt att missförstå buden till sin egen nackdel. Förminskar man allvaret vad gäller överträdelse av lagen (tio Guds bud) så är risken större att människor syndar eftersom det tror att följderna inte är så allvarliga. Synd leder till döden, så vi får akta oss för att urvattna den.

1 Petrusbrevet 4:18 Och om den rättfärdige med knapp nöd blir frälst, vad blir det då av den ogudaktige och syndaren?

Fariséer brukar ofta förknippas med väldigt laglydiga individer. Felet med fariséerna var dock att de var laglydiga – ofta i absurdum – gällande de judiska ceremoniella lagarna men det var värre med den moraliska delen av lagen eftersom vi vet att de var HYCKLARE. De levde inte som de lärde, och de solade sig gärna i den beundran och den respekt de fick från dödliga människor i stället för att leva i ödmjukhet inför den levande Guden. Vi kan se att Jesus inte är i närheten av att föreslå en lösning på problemet som skulle kunna innebära att vi kan gömma oss bakom hans (framtida) blod och att han skulle kunna vara rättfärdig i stället för oss. Nej, han säger att VI måste lyda buden (den moraliska lagen) och se till att vi även lär andra människor att göra likadant. Det innebär att om vi sprider en lära som utmynnar i att ”ingen kan sluta synda”, ”vi syndar tills vi dör men vi är alltid förlåtna tack vare Jesu död”, ”vi kan alltid gömma oss bakom Jesu blod så att inte Gud ser vår synd”, ”om vi skulle kunna undvika synd så hade Jesus dött i onödan”, ”en gång frälst, alltid frälst”, ”synd leder numera inte till andlig död”, etc, så LÄR vi faktiskt andra att SYNDA eftersom vi förminskar allvaret med synden. Satan förminskade också syndens allvar när han lärde Eva att synd INTE leder till död. Satan LJÖG som bekant så svaret är inte att gömma sig bakom Jesus och tro att han är den som ska leva rättfärdigt så att vi slipper, utan svaret är omvändelse och att vi vandrar rättfärdigt i ljuset.

Gud ansåg inte att det var för svårt att lyda lagenlove

5 Mos. 30:2och du så vänder åter till HERREN, din Gud, och hör hans röst, du med dina barn, AV ALLT DITT HJÄRTA OCH AV ALL DIN SJÄL, i alla stycken såsom jag i dag bjuder dig 3då skall HERREN, din Gud, åter upprätta dig och förbarma sig över dig–10när du hör HERRENS, din Guds, röst, så att du håller hans bud och stadgar, det som är skrivet i denna lagbok, och när du vänder åter till HERREN, din Gud, av allt ditt hjärta och av all din själ.11Ty DET BUD SOM JAG I DAG GIVER DIG ÄR DIG ICKE FÖR SVÅRT och är icke långt borta.—14Nej, ordet är dig mycket nära, i din mun och i ditt hjärta, SÅ ATT DU KAN GÖRA DÄREFTER.15Se, jag förelägger dig i dag livet och vad gott är, döden och vad ont är,16då jag nu i dag bjuder dig (COMMAND YOU, KJV) att älska HERREN, din Gud, att vandra på hans vägar och HÅLLA HANS BUD och stadgar och rätter, för att du må leva och föröka dig, och för att HERREN, din Gud, må välsigna dig i det land dit du nu kommer, för att taga det i besittning.

1 John 5:3. Ty detta är kärleken till Gud, att vi håller hans bud. Och hans bud är INTE tunga

Titus 2:11 Ty Guds nåd har uppenbarats till frälsning för alla människor. 12 Den fostrar oss att säga NEJ till ogudaktighet och världsliga begär och att leva anständigt, rättfärdigt och gudfruktigt I DEN TID SOM NU ÄR 

Läs mer om lagen i den här artikeln.


Editor's Picks