Jesus är den ENFÖDDE sonen, vilket INTE betyder att han är SKAPAD

begottenJoh. 3:15 för att var och en som tror på honom skall ha evigt liv. 16 Ty så älskade Gud världen att han utgav sin ENFÖDDE Son, för att den som tror på honom inte skall gå förlorad utan ha evigt liv. 17 Inte sände Gud sin Son till världen för att döma världen utan för att världen skulle bli frälst genom honom. 18 Den som tror på honom blir inte dömd, men den som inte tror är redan dömd, eftersom han inte tror på Guds ENFÖDDE  Sons namn.

Enfödd betyder inte skapad

“Enfödd” kommer från det grekiska ordet monogenés (Strong’s 3439) och kan betyda ende, enda, enfödd (ensam-född) och/eller unik. Från 3411/misthōtós “one-and-only” och 1085/génos “offspring, stock”one-and-only; “one of a kind” – bokstavligen “en” (monos) av sitt slag, genos” (den ENDE av sitt slag). Jesus är alltså fullständigt unik och den ende av sitt slag.

Nedan följer de verser där ordet används.

Lukas 7:12 Just som han närmade sig stadsporten, se, då bar man ut en död. Han var sin mors ende son, och hon var änka. Mycket folk från staden gick med henne

Lukas 8:42 Han hade en enda dotter som var i tolvårsåldern, och hon låg för döden.

Lukas 9:38 Då ropade en man ur folkhopen: “Mästare, jag ber dig, hjälp min son! Han är mitt enda barn.

Joh. 1:14 Och Ordet blev kött och bodde bland oss, och vi såg hans härlighet, en härlighet som den Enfödde har av Fadern, och han var full av nåd och sanning.15 Johannes vittnar om honom och ropar: “Det var om honom jag sade: Han som kommer efter mig är före mig, eftersom han var före mig.” 16 Av hans fullhet har vi alla fått, nåd och åter nåd. 17 Ty lagen gavs genom Mose, nåden och sanningen kom genom Jesus Kristus. 18 Ingen har någonsin sett Gud. Den Enfödde, som själv är Gud, och är hos Fadern, har gjort honom känd.

1 Joh. 4:Så uppenbarades Guds kärlek till oss: han sände sin enfödde Son till världen för att vi skulle leva genom honom.— 12 Ingen har någonsin sett Gud. Om vi älskar varandra förblir Gud i oss, och hans kärlek har nått sitt mål i oss.

Hebr 11:17 I tron bar Abraham fram Isak som offer, när han blev satt på prov. Ja, sin ende son bar han fram som offer, fastän han hade fått löftena.

Framför allt den sistnämnda versen är intressant eftersom vi vet att Abraham INTE hade en ende son utan faktiskt flera. Ismael är den mest kände brodern och han är dessutom äldre än Isak och alltså den som bokstavligen är förstfödd. Dessutom fick Abraham fler söner tillsammans med Ketura – 1 Mos. 25:2-6.

Septuaginta har översatt Psalm 25:16 med “Vänd dig till mig och var mig nådig, ty jag är ENSAM [monogenes] och betryckt”.

Joh. 17:Fader, förhärliga nu mig med den härlighet som jag hade hos dig INNAN världen var till.

Jesus var till sin natur Gud (“being in the form of God, thought it not robbery to be equal with God“) men utgav SIG SJÄLV att BLI människa. Så fort han fick den nya skepnaden så blev han faktiskt lägre än änglarna under sin korta tid på jorden. Om han var lägre än änglarna som människa var han självfallet också lägre än Gud Fader, eftersom Gud Fader (eller treenigheten) inte kan vara lägre ä det eller dem som han skapat. Därför är det inga konstigheter med att Jesus beskrev det som att Fadern var större än honom, eller att han kommunicerade med Fadern (som han kallar GUD eftersom Fadern ÄR Gud) genom böner precis som vi. Denna ordning gäller alltså när det handlar om JESUS I KÖTT. Men Jesus har inte alltid varit i kött eftersom han tidigare (och efter) alltid funnits tillsammans med Fadern i andlig form.

Fil. 2:6 Fastän han var till i Gudsgestalt, räknade han inte tillvaron som Gud såsom segerbyteutan utgav SIG SJÄLV genom att anta en tjänares gestalt då han BLEV MÄNNISKA. Han som till det YTTRE var SOM en människaödmjukade sig och blev lydig ända till döden – döden på korset.Därför har också Gud upphöjt honom över allting och gett honom namnet över alla namn, 10 för att i Jesu namn alla knän skall böja sig, i himlen och på jorden och under jorden, 11 och alla tungor bekänna, Gud, Fadern, till ära, att Jesus Kristus är Herren.

Hebr. 2:Men Jesus, som för en liten tid gjordes ringare än änglarna, honom ser vi nu krönt med härlighet och ära därför att han led döden. Genom Guds nåd skulle han smaka döden i allas ställe. (“skulle komma alla till godo att han smakade döden” 1917)

Vad menas med att sonen Jesus har FÖTTS av Gud?begotten3

SON kan ha en symbolisk betydelse som Markus 3:17, Lukas 3:38 och Gal 3:26 visar. Jesus var inte Josefs son (Marias make) eftersom han inte hade något fysiskt ursprung från honom, så alltså är det bättre att säga att Jesus är GUDS son eftersom säden kom från GUD och inte Josef. Jesus kan självfallet vara både Guds son och Gud i kött, och Bibeln säger att han är bådadera. Jesus som KÖTT startade i Marias mage, men Jesus existerade innan dess eftersom han t o m skapade himmel och jord med sina egna händer som denna artikel visar. En far kan visserligen inte bokstavligt talat föda en son, men om det är en man som stått för uppfostran och uppehälle (vanligtvis den bokstavlige fadern) så kan man uttrycka det som att en far “fött” sonen – såsom fostrat honom.

Ordspråksboken 23:22 Lyssna till din far som har fött dig och förakta inte din mor när hon blir gammal.

“Du är min son, jag har idag fött dig”…

Ps. 2:2 Jordens kungar reser sig och furstarna rådslår med varandra mot Herren och hans Smorde:“Låt oss slita sönder deras band och kasta av oss repen.”Han som bor i himlen ler, Herren gör narr av dem.Han talar till dem i vrede, i glödande harm förskräcker han dem:Det är jag som har insatt min konung på Sion, mitt heliga berg.” Jag vill kungöra Herrens beslut. Han sade till mig: “Du är min Son, jag har i dag fött dig. Begär av mig, så skall jag ge dig hednafolken till arvedel och hela jorden till egendom. Du skall krossa dem med järnspira, slå sönder dem som lerkrukor.”—12 Ge Sonen hyllningskyss, så att han ej blir vred och ni går under på er väg, ty snart kan hans vrede upptändas. Saliga är alla som flyr till honom.

Apg. 13:33 det har Gud uppfyllt åt oss, deras barn, genom att låta Jesus träda fram, så som det är skrivet i andra psalmen: Du är min son, jag har i dag fött dig.

Hebr. 1:Till vilken av änglarna har Gud någonsin sagt: Du är min Son, jag har i dag fött dig? Eller: Jag skall vara hans Fader, och han skall vara min Son?Och när han låter den Förstfödde träda in i världen, säger han också: Alla Guds änglar skall tillbe honom. Om änglarna säger han: Han gör sina änglar till vindar och sina tjänare till eldslågor.Men om Sonen säger han: Gud, din tron står i evigheters evighet, och rättens spira är ditt rikes spira.Du älskar rättfärdighet och hatar orättfärdighet. Därför, Gud, har din Gud smort dig med glädjens olja mer än dina medbröder.10 Och: Du, Herre, har i begynnelsen lagt jordens grund, och himlarna är dina händers verk.

Hebr. 5:Och på samma sätt var det med Kristus. Han tog sig inte värdigheten som överstepräst, utan fick den av honom som sade: Du är min Son, jag har i dag fött dig

Jesus föddes förstås inte i 30-årsåldern när han valde att döpa sig av Johannes Döparen, så det är inte logiskt att tro att “fött dig” betyder att Jesus föddes/skapades av Gud. I stället så rör det sig om en gudomlig bekräftelse på Jesus ankomst till världen som den utlovade Messias, och dopet var ett passande tillfälle för en sådan bekräftelse inför flera vittnen eftersom den händelsen var en slags offentlig startsignal för att Johannes Döparen skulle ge stafettpinnen över till Jesus. Johannes kom ju för att predika om ljuset som skulle komma efter honom, och till slut kom också Jesus till honom personligen och lät sig döpas av honom. Guds tilltal från himlen var också ett citat från en Messiansk psalm, och samma ord för “födas” används här nedan.

Matt. 2:2 När Jesus var född i Betlehem i Judeen på kung Herodes tid, se, då kom visa män från Östern till Jerusalem—Och han samlade folkets alla överstepräster och skriftlärda och frågade ut dem, var Messias skulle födas. (+ Lukas 1:31)

1 Joh. 5:5 Var och en som tror att Jesus är Kristus, han är född av Gud, och var och en som älskar Gud som har fött, älskar också den som är född av honom.18 Vi vet att ingen som är född av Gud syndar. Han som är född av Gud bevarar honom, så att den onde inte kan röra honom.

Nedan är ett ORDSPRÅK, och man använder inte psalmer och ordspråk för att bygga doktriner utav, eftersom de kanske endast speglar verkligheten med poetiska termer. Ordspråk/psalmer måste läsas i ljuset av texter som INTE är ordspråk, och säger exempelvis Paulus i Kolosserbrevet att inget och ingenting fanns före Jesus, så måste vi ta honom på orden. Här nedan får vi hur som helst bilden att Jesus fanns före 1 Mos. 1:1, eftersom han fanns till före djupen, och innan jorden lades. Vi kan läsa att Gud “ägde” Jesus (possessed, KJV) redan vid begynnelsen, och eftersom Fadern och sonen är starkt sammanflätade i Gudomen så är det en bra bild. Notera också hur skribenten verkar beskriva skapelse utifrån sonens sits, och menar att om man finner honom så finner man livet och får nåd från HERREN. Han gör alltså skillnad mellan “mig” (som är den som här ger liv) och Herren. Han säger vidare att den som syndar mot “mig” skadar sin SJÄL. Om inte Jesus är Herren Gud så är det förvirrande att läsa om två personer som har makt över liv och död.

Ord. 8:22 Herren ägde mig redan vid begynnelsen av sin väg, före sina gärningar i urtiden. 23 Av evighet är jag insatt, från begynnelsen, innan jorden fanns.24 Innan djupen blev till föddes jag (BROUGHT FORTH, KJV), innan källorna flödade av vatten.25 När bergens grund ännu inte var lagd och inga höjder fanns, då föddes jag, 26 innan han gjort land och fält och jordens första stoft.27 När han beredde himlen var jag där, när han välvde en sfär över djupen, 28 när han fäste skyarna i höjden och djupets källor bröt fram med kraft,29 när han satte en gräns för havet och vattnet stannade där han befallt, när han lade jordens grund, 30 då var jag verksam vid hans sida. Jag var hans glädje dag efter dag, alltid jublande inför honom. 31 Jag jublade över hans värld, jag gladdes över människorna.32 Så lyssna nu, mina barn. Saliga är de som håller sig till MINA vägar.33 Hör MIN förmaning och bli visa, förkasta den inte.34 Salig är den människa som hör MIG, som dag efter dag vakar vid mina dörrar och håller vakt vid MINA dörrposter.35 TY DEN SOM FINNER MIG FINNER LIVET OCH FÅR NÅD FRÅN HERREN.36 Men den som syndar mot MIG skadar sin SJÄL, alla de som hatar MIG älskar döden.

Man kan vara yngst i en barnaskara och ändå vara förstfödd

Kol 1:15 i honom som är den osynlige Gudens avbild och förstfödd före allt skapat.—18 Han är huvudet för sin kropp, församlingen. Han är begynnelsen, den förstfödde från de döda, för att han i ALLT skulle vara den främste.

Det står ”förstfödd” och inte ”först skapad”. Även Kung David skulle bli ”förstfödd”, vilket också kan betyda först i arvsordning eller suveränitet, för Kung David var inte först född av sina föräldrar.

Ps 89:4»Jag har slutit ett förbund med min utvalde, med ed har jag lovat min tjänare David:5‘Jag skall befästa din säd för evig tid och bygga din tron från släkte till släkte.’» Sela. 7Ty vilken i skyn kan liknas vid HERREN, vilken bland Guds söner kan aktas lik HERREN?9HERRE, härskarornas Gud, vem är dig lik? Stark är HERREN; och din trofasthet är runt omkring dig. 12Din är himmelen, din är ock jorden; DU har grundat jordens krets med allt vad därpå är.—21 Jag har funnit min tjänare DAVID och smort honom med min helig olja.— 28 Ja, jag skall göra honom till den FÖRSTFÖDDE, till den högste bland konungarna på jorden.

Även Efraim är benämnd som ”förstfödd” trots att den äldre brodern är Manasse, och Romarbrevet menar att vi alla ska vara ”förstfödda”:


Editor's Picks