RÄTTFÄRDIG enligt Bibeln – pga Jesus rättfärdighet eller vår egen?

repentPredikaren 7:30 Se, endast detta har jag funnit att Gud skapade människorna RÄTTSINNIGA. Men SEDAN har de tänkt ut många onda planer

Det finns oändligt många verser som säger att vi är rättfärdiggjorda när vi GÖR rättfärdighet (och likaså att vi inte längre är rättfärdiga om vi inte gör rättfärdighet). Johannes 15 säger att vi kan vara i vinträdet (Jesus) men ändå huggas av pga brist på FRUKT, vilket betyder brist på gärningar. Tyvärr så har vi skrämt varandra genom att ropa “GÄRNINGSLÄRA!” så fort det antyds att vi kan och ska härska över synden och att vi inte kan vara frälsta såvida vi inte visar frukt. Sanningen är att vi inte kan lyda två herrar och fortfarande vara arvingar till Guds rike, men vi kan omvända oss förstås!

Jesus lydde inte Fadern åt oss för att vi skulle slippa lyda, och ingen ska i framtiden kunna stå framför Gud och säga “Din sons rättfärdighet är tillräknad mig så du kan inte se mina synder utan bara Jesus rättfärdighet”. Gud är inte blind och kommer inte acceptera några ursäkter. Gud förväntar sig att vi ska sluta synda, och det heter inte heller “En gång rättfärdig alltid rättfärdig”. Vi måste förstås bli renade i Jesu blod, men om vi därefter smutsar ner oss i synd igen så är vi återigen orättfärdiga. Arvet efter Luther har nästan fått oss att tro att det fulaste vi kan säga är att GÄRNINGAR har något med vår frälsning att göra, men faktum är att det har massor med frälsningen att göra. Evigt liv är ju givet till de som LYDER Jesus enligt Hebr. 5:9. Det stämmer att vi kan inte bli frälsta pga av gärningar (ALLENA), och vi kan inte förtjäna vår frälsning genom något vi gör eller tror, men vi kan heller inte bli frälsta utan gärningar! Tro utan gärningar är död, och gärningar utan tro är död.

Ordet “rättfärdig” står med i Svenska Folkbibeln 608 gånger och det borde vara en indikation på att det är ett viktigt ämne. Nedan tar jag upp en del verser som har med ordet “rättfärdig“, men notera att det finns lika många verser som visserligen inte använder detta ord men som ändå visar att vi är andligt levande om vi undviker synd, och andligt döda om vi syndar. Det är Satan som säger det motsatta – att synd INTE leder till döden – så låt oss inte hjälpa honom med den läran på minsta vis.

Vi kan se om vi är Guds barn om vi lyder honom eller inte

1 John 2:29 Om ni vet att han är rättfärdig, då inser ni också att var och en som GÖR det som är rätt är född av honom.

Rom 2:13 Det är inte lagens hörare som blir rättfärdiga inför Gud, utan lagens GÖRARE skall förklaras rättfärdiga

1 John 3:6. Var och en som förblir i honom syndar inte. Var och en som syndar har inte sett honom och inte lärt känna honom.Kära barn, låt ingen bedra er. Den som GÖR RÄTT ÄR RÄTTFÄRDIG, liksom han är rättfärdig. 8. Den som gör synd är av djävulen, ty djävulen har syndat från begynnelsen. Och därför uppenbarades Guds Son, för att han skulle göra om intet djävulens gärningar. 9. Var och en som är född av Gud gör inte synd, ty Guds säd förblir i honom. Och han kan inte synda, eftersom han är född av Gud. 10. På detta känns Guds barn och djävulens barn igen: Var och en som inte GÖR rättfärdighet är inte av Gud, och inte heller den som inte älskar sin broder.

Apg 10:34 Då började Petrus tala: “Nu förstår jag verkligen att Gud inte gör skillnad på människor,35 utan tar emot den som fruktar honom och GÖR DET SOM ÄR RÄTT, vilket folk han än tillhör.

5 Mos. 25:16 För Herren, din Gud, avskyr alla som GÖR orätt på detta sätt.

Rom 2:6 Ty han skall ge åt var och en efter hans gärningar. 7. EVIGT LIV åt dem som med tålamod i GODA GÄRNINGAR söker efter härlighet och ära och oförgänglighet, 8. men över dem som är stridslystna och INTE VILL LYDA sanningen, utan lyder orättfärdigheten, kommer förtörnelse och VREDE. 9. bedrövelse och ångest över varje människas själ, som gör det som är ont, över judens först, men också över grekens. 10. Men härlighet och ära och frid åt var och en som gör det som är gott, juden först, men också greken.

Rom. 6:13 Ställ inte era lemmar i syndens tjänst, som vapen åt orättfärdigheten, utan ställ er själva i Guds tjänst. Ni som var döda men nu lever, ställ era lemmar i Guds tjänst som vapen åt rättfärdigheten14 Synden skall inte vara herre över er, ty ni står inte under lagen utan under nåden.15 Hur är det alltså? Skall vi synda, eftersom vi inte står under lagen utan under nåden? Naturligtvis inte! 16 Vet ni inte att om ni gör er till slavar under någon och lyder honom, då är ni hans slavar och det är honom ni lyder, antingen under synden, vilket leder till död, eller under LYDNADEN; VILKET LEDER TILL RÄTTFÄRDIGHET? 17 Men Gud vare tack! Ni var syndens slavar men har nu av hjärtat blivit lydiga mot den lära som ni blivit överlämnade åt. 18 Nu är ni slavar under rättfärdigheten, sedan ni har befriats från synden. 

Matt 25: 37 Då skall de RÄTTFÄRDIGA svara honom: Herre, när såg vi dig hungrig och gav dig att äta, eller törstig och gav dig att dricka?—40 Då skall konungen svara dem: Amen säger jag er: Allt vad ni har GJORT för en av dessa mina minsta bröder, det har ni GJORT mot mig.— 44 Då skall de svara: Herre, när såg vi dig hungrig eller törstig eller som främling eller naken eller sjuk eller i fängelse och tjänade dig inte? 45 Då skall han svara dem: Amen säger jag er: Allt vad ni INTE har gjort för en av dessa minsta, det har ni inte heller gjort för mig. 46 Och dessa skall gå bort till evigt straff, men de rättfärdiga till evigt liv.” (Att vara rättfärdig=göra rättfärdighet.)

1 Pet. 4:18. Och om den rättfärdige MED KNAPP NÖD BLIR FRÄLST, hur blir det då för den ogudaktige och syndaren?

1 Kor 6:9. Vet ni då inte att de orättfärdiga inte skall ärva Guds rike? LÅT INTE LURA ER. Varken otuktiga eller avgudadyrkare eller äktenskapsbrytare eller de som utövar homosexualitet eller de som låter sig utnyttjas för sådant, 10. eller tjuvar eller giriga eller drinkare eller hädare eller rövare skall ärva Guds rike.

Gal 6:7. Låt er inte bli vilseförda. Gud låter inte gäcka sig. Ty vad människan sår, det skall hon också skörda. 8. Den som sår i sitt kött skall av köttet skörda FÖRGÄNGELSE, men den som sår i Anden skall av Anden skörda EVIGT LIV. 9. och låt oss inte tröttna på att göra det goda, ty när tiden är inne skall vi skörda, OM vi inte ger upp.

Jak. 2: 20 Men vill du inte inse, du tanklösa människa, att tron utan gärningar är död? 21 Blev inte vår fader Abraham erkänd som rättfärdig genom gärningar, när han bar fram sin son Isak på altaret? 22 Du ser att hans tro samverkade med hans gärningar och att det var genom gärningarna som tron blev fullbordad. 23 Så uppfylldes Skriften som säger: Abraham trodde Gud, och det räknades honom till rättfärdighet, och han kallades Guds vän.24 Ni ser alltså att en människa erkänns som rättfärdig genom gärningar och inte bara genom tro25 Blev inte skökan Rahab på samma sätt erkänd som rättfärdig genom gärningar, när hon tog emot sändebuden och förde ut dem en annan väg? 26 Liksom kroppen utan ande är död, så är tron utan gärningar död.

VÅR rättfärdighet eller Jesus rättfärdighet?bible 6

Ibland kan vi läsa om att Jesus är vår rättfärdighet, och ibland kan vi läsa att det är VÅR rättfärdighet som gör oss rättfärdiga, så hur är det egentligen? Är vi frälsta pga Jesus rättfärdighet eller vår egen? Båda alternativen är egentligen rätt beronde på hur man menar.

1) Jesus (eller Gud Fader, eller hela treenigheten) är vår rättfärdighet på så sätt att han ju faktiskt ÄR helt igenom syndfri och dog som ett fullkomligt offer på korset för världens synder. Vi ju är fullständigt förlorade utan honom och hans blod. Under det gamla testamentets tid så kunde man visserligen inte ta del av Jesu blod eftersom Messias ankomst ännu låg i framtiden, men då kunde man bli renad och rättfärdig tack vare Guds barmhärtighet i och med att han i sin kärlek valt att ge förlåtelse för människornas synder när de visat detta med sann ånger och djuroffer. Det finns ingen förlåtelse för överträdelser av Guds lag utan blod. Idag när vi blivit renade och förlåtna har vi sedan den Helige Ande till hjälp som leder oss på rättfärdighetens väg – om vi bara vill. Väljer vi andens väg så syndar vi inte, men valet är vårt.

2) VÅR rättfärdighet handlar det om (efter att vi blivit förlåtna och renade) eftersom Gud sannerligen inte tänker leva rättfärdigt åt oss. Det är inte Guds ansvar att vi undviker synd utan vårt, och om det skulle hänga på Gud så skulle han förstås se till att ALLA levde rättfärdigt utan att misslyckas en enda gång. Inte heller har vi fått Jesus rättfärdighet överfört till oss på något sätt (som Luther lärde) utan det är endast VI som kan välja att hålla oss i vinträdet så att vi kan ge god frukt. VI måste klä oss i rättfärdighetens pansar och det kan vi göra om vi är i honom och om vi följer Anden i stället för köttet. Jesus renar oss när vi omvänder oss men han tänker INTE leva våra liv i stället för oss, och han överför INTE sitt rättfärdiga blod in i oss. VI måste hålla oss rena.

Men vad menas då med verser såsom denna?

Romarbrevet 10:3 De känner inte rättfärdigheten från Gud utan strävar efter att upprätta sin egen rättfärdighet och har inte underordnat sig rättfärdigheten från Gud.

Paulus försöker i Romarbrevet och andra brev få judarna att förstå att de inte är frälsta för att de omskär sig och lyder andra ceremoniella bud i Mose lag (eller andra bud) eftersom de i så fall måste se till att aldrig någonsin bryta något av de 613 judiska buden för att bli frälsta på den vägen. Vi är alltså inte frälsta pga gärningar och genom att samla poäng, utan genom TRO. Det betyder INTE att gärningar därför inte krävs överuvudtaget, utan det betyder att vi inte kan bli frälsta genom gärningar allena. Tror vi på Jesus så lyder vi honom! Att plötsligt börja leva totalt gudfruktigt kan aldrig rätta till de TIDIGARE synderna, och alltså krävs rening och tro. Judarna riskerade att fortsätta på den redan inslagna vägen och försökte vara duktiga i sig själva och utan Jesus, men det är en omöjlig väg.

1 Korinthierbrevet 7:19 Det har ingen betydelse om någon är omskuren eller oomskuren. Vad som betyder något är att man håller Guds bud.

Matt. 5:20 Jag säger er att om ER rättfärdighet inte går långt utöver de skriftlärdas och fariseernas, skall ni inte komma in i himmelriket.

5 Mos. 6:25 Det skall vara VÅR rättfärdighet, att vi noga följer alla dessa bud inför Herrens, vår Guds, ansikte så som han har befallt oss.

Ps. 7:En klagopsalm av David, som han sjöng till Herren på grund av vad benjaminiten Kush hade sagt.—Döm mig, Herre, efter MIN rättfärdighet, efter den fullkomlighet som övertäcker MIG.

Psaltaren 18:21 Herren gjorde väl mot mig efter min rättfärdighet, efter mina händers renhet lönade han mig.

Psaltaren 18:25 Därför har Herren lönat mig efter min rättfärdighet, efter mina händers renhet inför hans ögon.

2 Kor. 9:10 Han som ger såningsmannen säd till att så och bröd till att äta, skall ge er säd och mångdubbla den och låta ER rättfärdighet bära god skörd. (Not. VI måste så…)

Hosea 10:12 Så ÅT ER i rättfärdighet, skörda efter kärlekens bud, bryt er ny mark. Det är tid att söka Herren, till dess han kommer och lär er rättfärdighet.

Hes. 18:20 Den rättfärdiges rättfärdighet skall vara HANS EGEN, och den ogudaktiges ogudaktighet skall vara hans egen

1 Mos. 30:33 (Jakob) När du senare kommer för att med egna ögon se vad som har blivit min lön, då skall MIN rättfärdighet vara mitt vittne. Alla getter hos mig som inte är spräckliga eller brokiga och alla lamm som inte är mörka skall räknas som stulna.” 34 “Det är bra”, sade Laban. “Det får bli som du har sagt.

2 Samuelsbokem 22:21 Herren gjorde väl med mig efter MIN rättfärdighet, efter mina händers renhet lönade han mig.—25 Därför har Herren lönat mig efter min rättfärdighet, efter min renhet inför hans ögon

1 Kungaboken 8:32 må du då höra det i himlen och utföra ditt verk och skaffa dina tjänare rätt. Du skall förklara den skyldige skyldig och låta hans gärningar komma över hans huvud, men förklara den rättfärdige rättfärdig och låta honom få efter HANS rättfärdighet. (även 2 Krön 6:23)

Ordspråksboken 11:6 De redbaras rättfärdighet räddar dem, de trolösa fångas av sina begär.

Job menade att han var den som klädde sig i rättfärdighet och ansåg att han därför var rättfärdig i sina egna ögon (och Guds) eftersom han levde gudfruktigt och rättfärdigt. Jobs vänner kritiserade honom pga den ståndpunkten och det finns en klar likhet med situationen idag när de som menar att vi kan och ska leva rättfärdigt och utan synd då blir anklagade för att vara perfektionister, gärningslärare, fariséer, legalister och att inte behöva Gud. Men Gud menade att Job talade RÄTT och vredgades på Jobs vänner.

Job 29:14 I rättfärdighet klädde jag mig, den var min klädnad. Rättvisan var min mantel och huvudbonad.’

Job 32:1 De tre männen upphörde nu att svara Job, eftersom han i sina egna ögon var rättfärdig.

Job 34:5 Ty Job har sagt: “Jag är rättfärdig, men Gud har berövat mig min rätt.

Job 35:2 Tror du det är rätt att säga: “Min rättfärdighet är större än Guds”

Job 35:7 Om du är rättfärdig, vad ger du honom, vad får han ta emot av din hand?

Job. 42:Sedan Herren hade talat dessa ord till Job, sade Herren till Elifas från Teman: “Min vrede är upptänd mot dig och dina båda vänner, ty ni har inte talat om mig vad som är rätt, så som min tjänare Job har gjort. Tag er därför nu sju tjurar och sju baggar och gå till min tjänare Job och offra dem som brännoffer för er, och min tjänare Job skall be för er. Jag skall visa nåd mot honom och inte göra mot er som er dårskap har förtjänat. Ty ni har inte talat om mig vad som är rätt, så som min tjänare Job har gjort.”

Andra verser om rättfärdighetJesus9

Upp. 19:7 Ty Lammets bröllop har kommit, och hans brud har gjort sig redo.Åt henne har givits att klä sig i skinande, rent linnetyg.” Linnetyget är DE HELIGAS rättfärdighet.

Matteus 23:28 Så är det också med er. Utanpå ser ni ut att vara rättfärdiga, men inuti är ni fulla av hyckleri och ondska

Lukas 1: 5 På den tiden då Herodes var kung i Judeen fanns det i Abias prästavdelning en präst som hette Sakarias. Hans hustru var av Arons släkt och hette Elisabet. 6 De var båda rättfärdiga inför Gud och levde oförvitligt efter alla Herrens bud och föreskrifter.

Lukas 1:17 Han skall gå framför honom i Elias ande och kraft, för att vända fädernas hjärtan till barnen och omvända de olydiga till ett rättfärdigt sinnelag och så skaffa åt Herren ett folk som är berett.”

Lukas 18:För några som var säkra på att de själva var rättfärdiga och som föraktade andra, berättade Jesus också denna liknelse:—13 Publikanen stod långt borta och vågade inte ens lyfta blicken mot himlen utan slog sig för bröstet och bad: Gud, var nådig mot mig, syndare.14 Jag säger er: Han gick hem rättfärdig, inte den andre. Ty var och en som upphöjer sig skall bli förödmjukad, men den som ödmjukar sig skall bli upphöjd.” (Fariséen höll sig kvar  sin synd genom att förakta andra, upphöja sig själv och inte omvända sig, medan publikanen bekände sina synder och omvände sig.)

Apostlagärningarna 24:25 Men då Paulus talade om rättfärdighet och självbehärskning och den kommande domen, blev Felix förskräckt och sade: “Gå din väg för den här gången. När jag får tid skall jag kalla på dig.”

Efesierbrevet 4:24 Ni har iklätt er den nya människan, som är skapad till likhet med Gud, i sann rättfärdighet och helighet.

Efesierbrevet 6:14 Stå alltså fasta, spänn på er sanningen som bälte kring era höfter och kläd er i rättfärdighetens pansar

Titus 2:11 Ty Guds nåd har uppenbarats till frälsning för alla människor. 12 Den fostrar oss att säga nej till ogudaktighet och världsliga begär och att leva anständigt, rättfärdigt och gudfruktigt i den tid som nu är

Jakobsbrevet 3:18 Rättfärdighetens frukt sås i frid och ges åt dem som skapar frid.

1 Petrusbrevet 3:12 Ty Herrens ögon är vända till de rättfärdiga, och hans öron är öppna för deras böner. Men Herrens ansikte är vänt emot dem som gör det onda

Rättfärdighet i gamla testamentetduva

Jakobsbrevet 2:21 Blev inte vår fader Abraham erkänd som rättfärdig genom gärningar, när han bar fram sin son Isak på altaret?

1 Mosebok 18:18 Av Abraham skall det ju bli ett stort och mäktigt folk, och i honom skall alla folk på jorden bli välsignade. 19 Ty jag har utvalt honom för att han skall befalla sina barn och efterkommande att hålla sig till Herrens väg och handla rättfärdigt och rätt, så att Herren kan uppfylla sina löften till Abraham.”

5 Mosebok 24:13 Du måste ge honom panten tillbaka när solen går ner, så att han kan ha sin mantel på sig när han sover och så välsigna dig. Detta skall bli dig till rättfärdighet inför Herren, din Gud.

1 Kungaboken 3:6 Salomo svarade: “Du har visat stor nåd mot din tjänare, min fader David, därför att han vandrade inför dig i sanning och rättfärdighet och med ärligt hjärta mot dig. Du bevarade åt honom denna stora nåd och gav honom en son som sitter på hans tron, så som det är i dag.

Ps. 15:En psalm av David. Herre, vem får vistas i ditt tält,  vem får bo på ditt heliga berg?2 Den som lever fullkomligt och handlar rättfärdigt, den som talar sanning av hjärtat,den som inte baktalar med sin tunga,inte handlar illa mot sin nästa  och inte vanärar sin granne,den som föraktar den förkastlige  men ärar dem som fruktar Herren,den som inte bryter sin ed  om än det blir till egen skada,den som inte driver ocker med sina pengar och inte tar mutor för att fälla den oskyldige. Den som handlar så skall aldrig vackla.

Ordspråksboken 10:2 Orätt vinning är till ingen nytta, men rättfärdighet räddar från döden

Ordspråksboken 10:16 Den rättfärdiges arbete leder till liv, den ogudaktiges vinning leder till synd.

Ordspråksboken 11:4 Ägodelar hjälper inte på vredens dag, men rättfärdighet räddar från döden

Ordspråksboken 11:19 Den som står fast i rättfärdighet vinner liv, den som far efter ont drar över sig död.

Ordspråksboken 12:10 Den rättfärdige vet hur hans boskap känner det, de ogudaktigas hjärtelag är grymt.

Ordspråksboken 12:22 Lögnaktiga läppar är en styggelse för Herren, de som handlar rättfärdigt behagar honom.

Ordspråksboken 12:26 Den rättfärdige väljer sitt sällskap, de ogudaktigas väg för andra vilse.

Ordspråksboken 13:6 Rättfärdighet bevarar den redbare, ondska fäller syndaren.

Ordspråksboken 20:7 Den rättfärdige lever i ostrafflighet, lyckliga är hans barn efter honom.

Ordspråksboken 21:21 Den som far efter rättfärdighet och godhet, finner liv, rättfärdighet och ära.

Ordspråksboken 25:26 Som en grumlad källa och en förorenad brunn är en rättfärdig som ger efter för en ogudaktig.

Ordspråksboken 29:16 När de ogudaktiga blir fler, frodas synden, men de rättfärdiga skall se deras fall.

Jesaja 3:10 Säg till den rättfärdige att det skall gå honom väl, ty sina gärningars frukt skall de äta.

Malaki 3:18 Då skall ni återigen se skillnad på rättfärdiga och gudlösa, på den som tjänar Gud och den som inte tjänar honom.

Jesaja 26:10 När den ogudaktige får nåd, lär han sig inte rättfärdighet. I det land där rätt skulle råda, handlar han orätt, han ser inte Herrens höghet.

Jesaja 28:17 Och jag skall låta rätten vara mätsnöret och rättfärdigheten sänklodet.

Jesaja 33:15 Den som vandrar i rättfärdighet och talar vad rätt är, den som föraktar det som vinns genom förtryck och som avhåller sina händer från att ta mutor, den som stoppar till sina öron för att inte höra om blodsgärningar och sluter sina ögon för att inte se det onda, 16 han skall bo på höjderna, klippfästen skall vara hans värn. Sitt bröd skall han få, vatten skall aldrig fattas honom.

Jesaja 48:1 Hör detta, ni av Jakobs hus, ni som är uppkallade efter Israels namn och flöt fram ur Juda källa,
ni som svär vid Herrens namn och bekänner er till Israels Gud, men inte i sanning och rättfärdighet.—-Så säger Herren, din återlösare, Israels Helige: Jag är Herren, din Gud, som lär dig vad nyttigt är, som leder dig på den väg du skall vandra. 18 O, att du hade lyssnat på mina bud! Då skulle frid flyta till dig som en ström och din rätt som havets vågor.19 Dina barn skulle då ha varit som sanden, din livsfrukt som de oräkneliga sandkornen. Deras namn skulle aldrig bli utrotat eller utplånat ur min åsyn.

Jesaja 51:7 Hör på mig, ni som känner rättfärdigheten, du folk, som har min undervisning i ditt hjärta. Frukta inte för människors smädelser, var inte rädd för deras hån.

Jesaja 56:1  Så säger Herren: Håll fast vid det som är rätt, handla rättfärdigt, ty min frälsning kommer snart, min rättfärdighet blir uppenbarad inom kort.

Jesaja 58:1Ropa med full hals, håll ej tillbaka. Höj upp din röst som en basun och förkunna för mitt folk dess överträdelse, för Jakobs hus dess synder. Väl söker de mig dag ut och dag in och vill ha kunskap om mina vägar, som om de vore ett folk som övar rättfärdighet och inte överger sin Guds domslut.—ja, dela ditt bröd åt den hungrige skaffa de fattiga och hemlösa en boning, kläd den nakne var du än ser honom och drag dig inte undan för den som är ditt kött och blod. Då skall ditt ljus bryta fram som morgonrodnaden och ditt helande visa sig med hast. Din rättfärdighet skall gå framför dig och Herrens härlighet följa i dina spår.

Jesus tog inte vår synd på sig och att vi fick hans rättfärdighetJude2

Vi kan inte vara rättfärdiga på samma gång som vi lever i synd – inte ens om vi är pånyttfödda kristna. Jesu blod täcker inte synder såvida vi inte omvänt oss ifrån dem, och vi ska inte tro att vi kan lura Gud för han ser våra hjärtan och också våra synder. Jesus var en gång tvungen att dö pga av våra synder så varför skulle synd i människornas liv helt plötsligt inte längre ha någon negativ effekt på våra själar efter att han dött på korset? Dog verkligen Jesus för att det skulle bli mindre problematiskt för oss att synda? Inget oheligt ska komma in i himmelriket och synd gör oss oheliga.

1 John 3:7 Kära barn, låt ingen bedra er. Den som GÖR rätt är rättfärdig, LIKSOM han är rättfärdig.

Abraham var inte svag i tron utan han var fullt övertygad om vad Gud lovat honom och lydde honom (Rom 4:19-21, Heb 11:8) och DÄRFÖR var hans tro räknad honom till rättfärdighet (Rom 4:22). Gud behövde inte låtsas att han var rättfärdig. Att få rättfärdighet tillräknad sig är liktydigt med att få alla sina synder förlåtna och Gud använder inte längre synderna emot oss. När en person kommer till Kristus i tro och omvändelse så förlåter Gud honom alla hans synder som han gjort i sitt förflutna (inte de synder som eventuellt ligger framför honom). Det är hans tro som är räknad till rättfärdighet (Rom. 4:5) och det står ingenting om att KRISTUS rättfärdighet skulle ha blivit överförd eller tillräknad oss. När vi blivit rättfärdiggjorda är den vår rättfärdighet som vi fått genom sann tro. Om Jesus rättfärdighet varit överförd till oss så hade det inneburit att gärningar varit nödvändiga för borttagande av synd även om det handlar om Jesus gärningar. Om “tillräknad” skulle betyda “överförd” när Gud ser på en oomskuren individ som om han vore omskuren (Rom. 2:26) så skulle det betyda att en persons omskärelse blivit överförd till en annan vilket är en absurd tanke. Den självklara förståelsen är snarare att de helt enkelt betraktas som omskurna och inte som att en persons omskärelse överförts till någon annan. Varken Jesus eller någon av hans apostlar lärde ut att Jesus rättfärdighet blivit överförd till oss, och inte heller de gamla kyrkofäderna före Augustinus. Bibeln talar mycket om att rättfärdighet tillräknas oss men aldrig att det skulle vara Jesus rättfärdighet som överförts till oss. “Tillräknad” rättfärdighet betyder att bli betraktad som rättfärdig i och med att våra synder inte längre används emot oss (Ps. 31:1-2; Rom. 4:7-8). Gud ser helt klart de troendes dåliga gärningar i Uppenbarelseboken (Upp 2:2, 2:9; 2:13; 2:19; 3:1; 3:8; 3:15) och inte “Jesus rättfärdighet som blivit tillräknad oss”. Vi kan inte lura Gud utan han ser oss precis som vi är. (Prov. 15:3; Eze. 8:12; 9:9; Jer. 32:19; Mal. 2:17; Heb. 4:13).

Men förlåtelse, rättfärdiggörelse, helgelse är villkorat av att vi har ett hjärta av omvändelse (Jes. 55:17; Hes. 18:32; Mk. 1:4; Lk. 13:3; 13:5; 24:47) och en tro från hjärtat. Slutlig frälsning får vi om vi står fasta till änden (Matt. 10:22; 24:13; Mk. 13:13; Apg 13:43; Apg 14:22; Heb. 3:6; 3:14; 2 Pet. 2:20). Omvändelse är när en person ändrar sitt sinne och bestämmer sig för att inte längre synda (Jes. 1:16; 55:7; Jn. 5:14; 8:11; 1 Kor. 15:34; Ef. 4:22-28), och tro är att acceptera sanningen och lyda av hjärtat. Idén att vi kan vara rättfärdiga i position och orättfärdiga i handling är helt emot vad skriften säger (1 Jn. 3:7; 3:10) och ignorerar villkoren för att få förlåtelse. Idén är en villolära (2 Pet. 2:1; Jude 1:4-5) som tyvärr har spridit sig i de flesta kyrkor. Jesus är upphovet till evig frälsning till alla som LYDER honom (Heb. 5:9). Det goda budskapet måste lydas (Rom. 2:8; 6:17; 10:16; Gal. 3:1; 5:7; 2 Tess. 1:8; 1 Pet. 4:17) och kristen är den som håller Guds bud (1 Jn. 2:3; 3:22; 5:2-3). Endast de som håller Guds bud kommer att ärva kungariket (Matt. 7:21; 19:17; 25:21, 23, 46; Lk. 10:28; Heb. 12:14; Upp. 22:14), medan alla syndare kommer att gnissla tänder utanför den heliga staden (Matt. 7:23; Lk. 13:27; Upp. 22:15). Guds vrede har inte respekt till person så den som syndar är orsak till Guds vrede och fördömelse (Jn. 3:19; Rom. 1:18, 2:6-11; Heb. 10:26-31; 1 Jn. 3:8, 3:15, 3:20; 2 Jn. 1:9).

Kristna är inte syndare: (Ps. 66:18; Jn. 9:31; 2 Kor. 6:14; 1 Tim. 1:9; Jas. 5:16; 1 Pet. 3:12; 4:18; 1 Jn. 3:22) utan kristna är heliga (Apg 9:13; 9:32; 9:41; 26:10; Rom. 1:7; 8:27; 12:13; 15:25-16; 15:26; 15:31; 16:2; 16:15; 1 Kor. 1:2; 6:1-2; 14:33; 16:1; 16:15; 2 Kor. 1:1; 8:4; 9:1; 9:12; 13:13; Ef. 1:1; 1:15; 1:18; 2:19; 3:8; 3:18; 4:12; 5:3; 6:18; Fil. 1:1; 4:22; Col. 1:2; 1:4; 1:12; 1:26; 1 Tess. 3:13; 2 Tess. 1:10; 1 Tim. 5:10; Filem. 1:5; 1:7; Heb. 6:10; 13:24; Jud. 1:3; 1:14; Upp. 5:8; 8:3-4; 11:18; 13:7; 13:10; 14:12; 15:3; 16:6; 17:6; 18:24; 19:8; 20:9). Kristna är de som TIDIGARE var olydiga (Tit. 3:3; 1 Pet. 3:20) men som inte är det längre (Rom. 6:17; Fil 2:12). Många kristna menar att vi aldrig kan sluta synda och måste synda tills uppståndelsen kommer och vi får nya kroppar, men kommer det bli någon ändring efter döden? Inte enligt Bibeln:

Upp 22:11. Den som gör orätt han FORTSÄTTER att göra orättoch den som är oren han FORTSÄTTER att orena sig. Och den som är rättfärdig han fortsätter att vara rättfärdig och den som är helig han fortsätter att vara helig.

Predikanter som Albert Barnes, Asbury Lowrey, George Otis Jr., Gordon Olson, Michael Saia, Charles Finney etc talar alla emot idén att kunna gömma sina synder bakom Jesu blod. Exempel:

Holiness isn’t something you can borrow; you either have it or you don’t. The theological doctrine of imputed righteousness has been grossly distorted in our day. We are told that God looks at us through the blood of Christ and sees us as righteous, regardless of our actual state? Let’s stop kidding ourselves. God sees us exactly the way we are. If we are living in obedience, He sees it. If we are living selfish, unholy lives, we can be sure he sees that too. /George Otis Jr. (The God They Never Knew, Published by Mott Media, p. 40)

The doctrine of a literal imputation of Christ’s obedience or righteousness is supported by those who hold it, by such passages as the following: Rom. iv. 5-8.”But to him that worketh not, but believeth on him that justifieth the ungodly, his faith is counted for righteousness. Even as David also describeth the blessedness of the man, unto whom God imputed righteousness without works, saying, Blessed are they whose iniquities are forgiven, and whose sins are covered. Blessed is the man to whom the Lord will not impute sin.” But here justification is represented only as consisting in forgiveness of sin, or in pardon and acceptance. Again, 2 Cor. v. 19, 21. “To wit, that God was in Christ, reconciling the world unto himself, not imputing their trespasses unto them; and hath committed unto us the word of reconciliation. For he hath made him to be sin for us, who knew no sin; that we might be made the righteousness of God in him.” Here again the apostle is teaching only his much-loved doctrine of justification by faith, in the sense that upon condition or in consideration of the death and mediatorial interference and work of Christ, penitent believers in Christ are forgiven and rewarded as if they were righteous.” (Charles Finney)

Paulus citerar i Romarbrevet 3 Psalm 32:6 där det står: “såsom också David prisar den människa salig, vilken Gud tillräknar rättfärdighet utan gärningar” och det är den ceremoniella lagen där omskärelse ingår som Paulus framför allt har i tankarna, för självfallet skulle Paulus aldrig säga att vi kan vara rättfärdiga UTAN att lyda buden att inte mörda, stjäla, ljuga, begå äktenskapsbrott, osv.

Rom 4:4 Den som har gärningar att peka på får sin lön, inte av nåd utan som något han har förtjänat.Men den som utan att bygga på gärningar tror på honom som förklarar den ogudaktige rättfärdig, honom räknas HANS TRO till rättfärdighet. Därför prisar också David den människa salig, som Gud tillräknar rättfärdighet utan gärningar: Saliga är de, vilkas överträdelser är förlåtna och vilkas synder är överskylda.Salig är den man som Herren inte tillräknar synd.Gäller denna saligprisning endast de omskurna eller även de oomskurna? Vi säger ju att tron räknades Abraham till rättfärdighet. 10 När blev den tillräknad honom? Sedan han blivit omskuren? Nej, det skedde medan han ännu var oomskuren. 11 Han tog emot omskärelsens tecken som bekräftelse på rättfärdigheten genom tron, och den ägde han redan som oomskuren. Så skulle han vara fader till alla oomskurna som tror, och så skulle rättfärdighet tillräknas dem.

Rom. 3 visar att det handlar om Paulus redogörelse att det inte är omskärelsen och de judiska lagarna som frälser utan tron på Jesu blod. Om vi har gjort oss skyldiga till synder (vilket vi har) så hjälper det heller inte en människa att börja leva rättfärdigt (gärningar) eftersom den gamla synden först måste SONAS.  Det kan endast Jesu blod göra. Rom. 3 säger INTE att det inte är så noga längre med att lyda tio Guds bud, för det är PRECIS lika viktigt idag som det alltid har varit. Rom. 3. avslutas med:

Rom. 3:29 Eller är Gud endast judarnas Gud? Är han inte också hedningarnas? Jo, också hedningarnas, 30 lika säkert som Gud är en, han som förklarar den omskurne rättfärdig av tro och den oomskurne genom tro. 31 Sätter vi då lagen ur kraft genom tron? Nej, inte alls! Vi upprätthåller lagen. 


Editor's Picks