Vad betyder det att vara FÖRDÄRVAD, och DÖD i överträdelser och synder? (Ef. 2:1)

Att vara andligt död innebär på inga sätt att man inte på egen hand kan

  • söka Gud
  • undvika att synda
  • ta goda moraliska beslut och utföra goda handlingar

Jag säger detta eftersom det finns olika kristna riktningar som menar att Gud FÖRST måste “väcka upp oss” innan vi kan ta några som helst steg i rätt riktning och att utan Guds separata ingripande så kan vi aldrig komma ur vårt ständiga mörker där vi bara kan utföra onda gärningar enligt ett hopplöst obrutet mönster. Denna bild ger dock inte Bibeln. Där kan vi i stället läsa om hur ALLA människor fått tillräckligt med ljus för att söka och finna skaparen, och att han inte är långt borta från någon utav oss. Vi har löftet att vi KAN finna honom om vi söker honom av hela vårt hjärta och ingenstans står det att Gud först måste gripa in och ge enskilda människor kapacitet att söka honom. Den kapaciteten finns redan inbyggt i vårt system från skapelsens början! FÖRST måste vi söka honom just för att finna honom, och när vi omvänder oss blir vi renade från våra synder och blir nya förvandlade personer som gått från död till liv.

Jesaja 55:6 Sök HERREN medan han låter sig finnas, åkalla honom medan han är nära.

Jeremia 29:13 Ni skall söka mig, och ni skall också finna mig om ni söker mig av hela ert hjärta.

Apg. 17:26 Och han har av en enda människa skapat alla människor och folk, för att de skall bo över hela jorden. Han har fastställt bestämda tider och utstakat de gränser inom vilka de skall bo,27 för att de skall söka Gud, om de möjligen skulle kunna treva sig fram till honom och finna honom, fastän han inte är långt borta från någon enda av oss.

Hebr. 3:7 I dag, om ni hör hans röst, 8 så förhärda inte era hjärtan, som när era fäder väckte min förbittring på frestelsens dag i öknen. Där frestade de mig och satte mig på prov, fastän de såg mina gärningar under fyrtio år. 10 Därför blev jag vred på detta släkte och sade: Alltid far de vilse i sina hjärtan. De vill inte veta av mina vägar.

Joh. 1:Det sanna ljuset, som ger ljus åt alla människor, skulle nu komma till världen

Andligt död blir man när man väljer att vara olydig mot Gud och hans lagar!

Det är givetvis ett dåligt beslut att inte lyda Gud för då separeras vi från honom som är alltigenom helig. Om vi väljer att leva i synd blir vi i sanning andligt döda, och vi når detta tråkiga stadium genom överträdelser och synder – precis som Efesierbrevet 2 varnar oss för. En del kristna i det reformerta lägret baserar en stor del av sin teologi på idén att människan föds fördärvad och kommer att fortsätta på den vägen såvida Gud inte bryter in och väcker upp personen för att få henne att ändra kurs.  (Det innebär i slutänden att Gud är den som väljer vem som ska bli frälst och vem som ska hamna i helvetet.) De jämför vidare de andligt döda människorna med fysiskt döda människor och säger “Döda kan inte göra någonting! De är DÖDA! Inte bara sårade!”.  Men sanningen är ju den att fysiskt döda människor är så helt igenom döda att de inte ens kan synda! Döda kan ju inte göra någonting – vare sig gott eller ont. Det reformerta lägret medger ofta detta men hävdar fortfarande att andligt döda inte kan göra “någonting”, och med “någonting” menar de “moraliskt gott”. De menar alltså att andligt döda inte är så pass handlingsförlamade att de inte kan välja att synda och göra ont (för det är det enda de kan), men de ÄR helt handlingsförlamade när det handlar om att göra goda beslut och därmed totalt oförmögna att utföra goda gärningar – såvida Gud inte griper in och ändrar på sakens bestånd. BIBELN lär dock inte alls ut något liknande, och inte heller någon av de gamla kyrkofäderna de första 300 åren e Kr. Verserna här nedan talar sitt tydliga språk.

Jag kan givetvis inte visa alla verser som handlar om DÖD för det finns hur många som helst, och den stora merparten handlar dessutom om fysiskt död. Det är mer intressant vad Bibeln säger om andlig död. Egentligen behöver vi bara nämna liknelsen om den förlorade sonen för att slå hål på teorin att andligt döda inte kan ta goda beslut. Det hjälpte honom inte ett dugg att han alltid var sonen till sin jordiska Fader eftersom hans egen Fader kallade honom “DÖD och FÖRLORAD” under den tid som sonen var ute och syndade med horor (vilket är ganska självklart). Det var SONEN som i sitt andligt döda tillstånd insåg sin synd och beslöt sig för att omvända sig och återgå till sin Fader. Denna liknelse ingår i en serie av andra liknelser som handlar just om Omvändelse, vilket alltså är den stora poängen med liknelsen om den förlorade sonen. Vi kan bli förlåtna för våra synder om vi omvänder oss och återvänder till ljuset, vilket är villkoret som hänger på oss. Min bloggartikel om Den förlorade sonen kan du läsa om här.

Lukas 15:17 Då kom han till besinning och sade: Hur många daglönare hos min far har inte mat i överflöd, och här håller jag på att dö av svält. 18 Jag vill stå upp och gå till min far och säga till honom: Far, jag har syndat mot himlen och inför dig. 19 Jag är inte längre värd att kallas din son. Låt mig få bli som en av dina daglönare. 24 Ty min son var död men har fått liv igen, han var förlorad men är återfunnen. Och festen började.—

Lasarus – en andligt levande man som dog en fysisk död

Det är mycket vanligt att Lasarus används som exempel för att ge stöd åt att andligt döda först måste uppväckas av Gud innan den kan bli andligt levande och kunna göra gott, men Lasarus är i så fall ett enastående dåligt exempel för att visa detta. Lasarus var en nära vän till Jesus och andligt levande innan han dog en fysisk död. Det handlar alltså om en andligt levande person som dog fysiskt och FORTSATTE att vara andligt levande även efter att han uppstod igen från de döda.

Joh. 11:11 Sedan han sagt detta tillade han: “Vår vän Lasarus sover, men jag går för att väcka honom.” 12 Då sade lärjungarna till honom: “Herre, sover han, så blir han frisk.” 13 Jesus hade talat om hans död, men de trodde att han talade om vanlig sömn. 14 Nu sade Jesus helt öppet till dem: “Lasarus är död. 15 Och för er skull, för att ni skall tro, är jag glad att jag inte var där. Men låt oss nu gå till honom.”—25 Jesus sade: “Jag är uppståndelsen och livet. Den som tror på mig skall leva om han än dör, 26 och var och en som lever och tror på mig skall aldrig någonsin dö. Tror du detta?” 27 Hon svarade: “Ja, Herre, jag tror att du är Messias, Guds Son, han som skulle komma till världen.”—39 Jesus sade: “Tag bort stenen!” Den dödes syster Marta sade till honom: “Herre, han luktar redan, det är fjärde dagen.”40 Jesus sade till henne: “Har jag inte sagt dig att om du tror, skall du få se Guds härlighet?” 41 De tog bort stenen, och Jesus lyfte blicken mot himlen och sade: “Fader, jag prisar dig för att du hör mig. 42 Själv vet jag att du alltid hör mig, men för att folket som står här skall tro att du har sänt mig bad jag denna bön.” 43 När han hade sagt det ropade han med hög röst: “Lasarus, kom ut!” 44 Då kom den döde ut, med fötter och händer inlindade i bindlar och med ansiktet täckt av en duk. Jesus sade till dem: “Befria honom och låt honom gå.” 45 Många judar, som hade kommit till Maria och sett vad Jesus gjorde, kom till tro på honom.

I denna historia kan vi se att Jesus visade sin gudomliga makt genom att bevisa att han t o m är Herre över döden. Genom att låta Lasarus uppstå från de döda kom också många till tro på honom (och var alltså inte utvalda till att tro före världens skapelse), och Jesus bad själv i sin bön till sin Fader att Lasarus skulle bli helbrägdagjord just för att folket runtomkring i och med detta mirakel skulle tro att Jesus är hans utsände son. Om människor redan var utvalda till att bli Guds barn från begynnelsen så hade Jesus bön här varit svårförståelig, eftersom ingenting han valde att göra skulle spela någon som helst roll för någon människas förmåga att tro. Jesus förväntade sig t o m att Marta skulle ha tro nog för att tänka sig att hennes bror skulle återvända från döden, för han frågade henne “Har jag inte sagt dig att om du tror, skall du få se Guds härlighet?

Vad säger Bibeln mer andliga döda och deras förmåga att söka och finna honom?

Jesus  refererar här nedan inte endast på en framtida uppståndelse utan även till en nutida andlig uppståndelse och pånyttfödelse när de som hör och tror på Jesus går från död till LIV. De som är andligt döda KAN höra Jesus röst och de KAN välja att komma till honom. Sonen ger liv åt vilka han vill, och han vill ge liv till de som lyssnar på honom, kommer till honom och omvänder sig från sina synder. Jesus förebrår människor (i det här fallet fariséerna) för att de inte väljer att komma till honom för att få LIV. Det betyder att de trots att de är andligt döda KAN komma men de föredrar att ta emot ära av varandra i stället för att söka äran från den ende sanne Guden. Jesus säger att den som bevarar hans ord inte ska se döden, och han syftar på den andliga döden eftersom vi alla kommer att dö fysiskt. Detta hänger alltså på oss.

Joh. 5:14 Senare träffade Jesus honom på tempelplatsen och sade till honom: “Se, du har blivit frisk. Synda inte mer, så att inte något värre drabbar dig.“—21 Ty liksom Fadern uppväcker de döda och ger dem liv, så ger Sonen liv åt vilka han vill….24 Amen, amen säger jag er: Den som HÖR mitt ord och TROR på honom som har sänt mig, han har evigt liv och kommer inte under domen utan har övergått från döden till livet.—25 Amen, amen säger jag er: Den stund kommer, ja, den är nu inne, när de döda skall höra Guds Sons röst, och de som hör den skall få liv.28 Förvåna er inte över detta, ty den stund kommer, då alla som är i gravarna skall höra hans röst 29 och gå ut ur dem. De som har gjort gott skall uppstå till liv, och de som har gjort ont skall uppstå till dom.— 38 och hans ord har inte förblivit i er, eftersom ni inte tror på den som han har sänt. 39 Ni forskar i Skrifterna, därför att ni tror att ni har evigt liv i dem, och det är dessa som vittnar om mig. 40 Men ni vill inte komma till mig för att få liv.—44 Hur skall ni kunna tro, ni som tar emot ära av varandra och inte söker den ära som kommer från den ende Guden?

Johannes 8:51 Amen, amen säger jag er: Den som bevarar mitt ord skall aldrig någonsin se döden.”

Johannes 10:10 Tjuven kommer bara för att stjäla, slakta och döda. Jag har kommit för att de skall ha liv, ja, liv i överflöd.

Petrus förklarar att de som lever orättfärdigt är desamma som de som är andligt döda. De som syndar är de som är slavar under fördärvet, och Petrus menar att det man besegras av är man slav under. Följer man sina köttsliga begär så leder det till andlig död.

2 Petrus 2:Herren vet alltså att frälsa de gudfruktiga ur frestelsen och att hålla de orättfärdiga i förvar och straffa dem fram till domens dag, 10 särskilt dem som i orent begär följer sin köttsliga natur och föraktar Herren. Fräcka och självsäkra skyggar de inte för att smäda höga makter, —14 De har ögon fulla av otukt och kan inte få nog av synd. De lockar till sig obefästa själar och har hjärtan som är övade i att roffa åt sig, dessa förbannelsens barn. 15 De har lämnat den raka vägen och förts vilse och följt samma väg som Bileam, Beors son, som älskade den lön han skulle få för sin orättfärdighet. —17 Dessa människor är källor utan vatten och moln som jagas av stormvinden. Det djupa mörkret är förvarat åt dem. 18 De talar stora och tomma ord, och i sina köttsliga begär lockar de med utsvävningar till sig människor som med knapp nöd har kommit undan sådana som lever i villfarelse. 19 De lovar dem frihet men är själva slavar under fördärvet, ty det man besegras av är man slav under.

Judas håller med Petrus. De som syndar är de som är dubbelt döda.

Judasbrevet 1:12 De är smutsfläckar vid era kärleksmåltider, dessa som utan att skämmas festar tillsammans med er och tar för sig. De är moln utan vatten som drivs bort av vindarna, de är träd utan frukt på senhösten, dubbelt döda, uppryckta med rötterna.

Johannes säger att vi övergått från döden till livet när vi lever i kärlek, och den som inte älskar sina medmänniskor är dessvärre kvar i den andliga döden. När vi fått förlåtelse från våra synder är vi renade och pånyttfödda, och då är vi inte längre andligt döda utan levande.

1 Joh.3:14 Vi vet att vi har gått över från döden till livet, ty vi älskar bröderna. Den som inte älskar blir kvar i döden15 Den som hatar sin broder är en mördare, och ni vet att ingen mördare har evigt liv i sig

1 Joh. 1:Om vi bekänner våra synder, är han trofast och rättfärdig, så att han förlåter oss våra synder och renar oss från all orättfärdighet.

Jakob intygar även han att synd är vad som föder DÖD.

Jakobsbrevet 1:15 När så begäret har blivit havande föder det synd, och när synden är fullmogen föder den död

Paulus säger att döden kommit över alla människor EFTERSOM alla har syndat. (Inte för att vi ärvt någon synd av Adam.) Han menar precis som Petrus och de andra att vi är slavar under den vi lyder, så lyder vi synden är vi slavar under synden och DÖDA. Han är klar över att vi kan stå över synden och inte lyda dess begär och att de som VAR döda nu borde ställa sina lemmar i Guds tjänst genom att leva rättfärdigt. Slutet för ett liv i orättfärdighet är DÖD men om vi i stället lever ett liv utan synd så leder det till LIV.

Rom. 5:12 Därför är det så: Genom en enda människa kom synden in i världen och genom synden döden, och så kom döden över alla människor, eftersom alla hade syndat.

Rom 6:Vi vet att vår gamla människa har blivit korsfäst med Kristus, för att syndens kropp skall berövas sin makt, så att vi inte längre är slavar under synden. —12 Synden skall därför inte härska i er dödliga kropp, så att ni lyder dess begär. 13 Ställ inte era lemmar i syndens tjänst, som vapen åt orättfärdigheten, utan ställ er själva i Guds tjänst. Ni som var döda men nu lever, ställ era lemmar i Guds tjänst som vapen åt rättfärdigheten. 14 Synden skall inte vara herre över er, ty ni står inte under lagen utan under nåden. 15 Hur är det alltså? Skall vi synda, eftersom vi inte står under lagen utan under nåden? Naturligtvis inte! 16 Vet ni inte att om ni gör er till slavar under någon och lyder honom, då är ni hans slavar och det är honom ni lyder, antingen under synden, vilket leder till död, eller under lydnaden, vilket leder till rättfärdighet? 17 Men Gud vare tack! Ni var syndens slavar men har nu av hjärtat blivit lydiga mot den lära som ni blivit överlämnade åt. 18 Nu är ni slavar under rättfärdigheten, sedan ni har befriats från synden.— 20 Medan ni var syndens slavar, var ni fria från rättfärdigheten. 21 Men vad skördade ni då för frukt? Jo, det som ni nu skäms för. Slutet på sådant är döden22 Men nu, då ni befriats från synden och blivit Guds slavar, blir frukten att ni helgas och till slut får evigt liv. 23 Ty syndens lön är döden, men Guds gåva är evigt liv i Kristus Jesus, vår Herre.

Rom. 7:Ty så länge vi behärskades av vår onda natur, var de syndiga begär som väcktes till liv genom lagen verksamma i våra lemmar, så att vi bar frukt åt döden. (KJV:For when we were in the FLESH, the MOTIONS OF SINS, —)Men nu är vi lösta från lagen, eftersom vi har dött bort från det som höll oss fångna. Så står vi i Andens nya tjänst och inte i bokstavens gamla tjänst.—Förr levde jag utan lagen, men när budordet kom, fick synden liv 10 och jag dog. Då visade det sig att budordet som skulle föra till liv, blev till död. 11 Ty synden grep tillfället och bedrog mig genom budordet och dödade mig genom det

Rom 8:De som lever efter sin köttsliga natur tänker på det som hör till köttet, men de som lever efter Anden tänker på det som hör till Anden. Köttets sinne är DÖD, men Andens sinne är liv och fridKöttets sinne är fiendskap mot Gud. Det underordnar sig inte Guds lag och kan det inte heller. De som följer sin syndiga natur kan inte behaga Gud.12 Vi har alltså skyldigheter, bröder, men inte mot vår onda natur, så att vi skall leva efter köttet. (KJV: 12— we are debtors, not to the flesh, to live after the flesh.) 13 Om ni lever efter köttet kommer ni att dö. Men om ni genom Anden dödar kroppens gärningar skall ni leva.

Han säger vidare att “vredens barn” är de som väljer att göra det köttet vill (emot Guds vilja), och därmed har de dragit över sig DÖD genom sina överträdelser. I Jesu renade blod kan vi däremot bli levande igen om vi omvänder oss! Gud visar sin vrede över olydnadens barn och Paulus varnar oss för att vi inte ska låta synden bedra oss – vilket är en reell risk. Han varnar oss gång på gång att vi måste se till att vandra i ljuset, och t o m att vi ska VAKNA UPP om vi sover och STÅ UPP FRÅN DE DÖDA. Om vi väljer att göra detta så ska Kristuas lysa över oss. Detta är alltså tvärt emot vad det reformerta lägret säger när de påstår att Gud först måste väcka upp oss för att vi SEDAN ska kunna tro och göra gott. Här läser vi att det är VI som har ansvaret att vakna upp och stå upp från de döda.

Ef. 2 Också er har Gud gjort levande, ni som var döda genom era överträdelser och synderTidigare levde ni i dem på den här världens vis och följde härskaren över luftens välde, den ande som nu är verksam i olydnadens sönerBland dem var vi alla en gång, när vi följde våra syndiga begär och gjorde vad köttet och sinnet ville. Av naturen var vi vredens barn, vi liksom de andra.Men Gud som är rik på barmhärtighet har älskat oss med så stor kärlek,också när vi ännu var döda genom våra överträdelser, att han har gjort oss levande tillsammans med Kristus

Ef. 5:6 Låt ingen bedra er med tomt prat. Allt sådant nedkallar Guds vrede över olydnadens barn.—Ni var en gång mörker, men nu är ni ljus i Herren. Vandra då som ljusets barn.11 Ha inget att göra med mörkrets ofruktbara gärningar utan avslöja dem i stället.14 ty allt som uppenbaras är ljus. Därför heter det: “Vakna upp, du som sover, och stå upp från de döda, så skall Kristus lysa över dig.” *) 15 Se alltså noga till hur ni lever, att ni inte lever som ovisa människor utan som visa.17 Var därför inte oförståndiga utan förstå vad som är Herrens vilja.

*) Jesaja 60: 3 Hednafolk skall vandra i ditt ljus och kungar i glansen som går upp över dig.4 Lyft dina ögon och se dig omkring:Då skall du se det och stråla av fröjd, ditt hjärta skall bäva och vidga sig.

Här upprepar Paulus att vi är döda genom våra överträdelser, men att vi kan bli levande tack vare det Jesus gjorde för oss på korset och genom att våra synder raderas vid vår omvändelse. Om vi sedan skulle välja att leva orättfärdigt så är vi återigen döda.

Kolosserbrevet 2:13 Ni som var döda på grund av era överträdelser och er oomskurna natur, också er har han gjort levande med Kristus. Han har förlåtit oss alla överträdelser14 och strukit ut det skuldebrev som med sina krav vittnade mot oss. Det har han tagit bort genom att spika fast det på korset.

1 Timotheosbrevet 5:6 Men den som för ett utsvävande liv är levande död

Om andlig död i Gamla testamentet

Även i gamla testamentet så ser vi att de som dör andligen är de som syndar, och det enkla botemedlet är att INTE synda. Att rättfärdighet räddar från döden är ett återkommande tema i Ordspråksboken.

Jesaja 59:1 Se, Herrens hand är inte för kort, så att han ej kan frälsa,  hans öra är inte tillslutet, så att han ej kan höra.2 Nej, det är era missgärningar som skiljer er och er Gud från varandra, era synder döljer hans ansikte för er, så att han inte hör er.Ty era händer är fläckade av blod, era fingrar av missgärning. Era läppar talar lögn,  er tunga bär fram orättfärdighet.

Psaltaren 9:18 De ogudaktiga skall vika tillbaka ner i dödsriket, alla hednafolk som glömmer Gud.

Ordspråksboken 1:32 Ty de oförståndigas avfällighet skall döda dem och dårarnas sorglöshet förgöra dem.

Ordspråksboken 8:36 Men den som syndar mot mig skadar sin själ, alla de som hatar mig älskar döden.

Ordspråksboken 10:2 Orätt vinning är till ingen nytta, men rättfärdighet räddar från döden.

Ordspråksboken 11:4 Ägodelar hjälper inte på vredens dag, men rättfärdighet räddar från döden.

Ordspråksboken 11:19 Den som står fast i rättfärdighet vinner liv, den som far efter ont drar över sig död.

Ordspråksboken 12:28 På rättfärdighetens väg är liv, ingen död finns på den vägen.

Ordspråksboken 13:14 Den vises undervisning är en källa till liv, en hjälp att undgå dödens snaror.

Ordspråksboken 14:12 En väg kan synas rätt för en människa, men till slut kan den leda till döden. (Även 16:25)

Ordspråksboken 14:27 HERRENS fruktan är en källa till liv, en hjälp att undgå dödens snaror.

Ordspråksboken 14:32 Den ogudaktige kommer på fall genom sin ondska, den rättfärdige har en tillflykt vid sin död.

Ordspråksboken 15:24 Den förståndige vandrar livets väg uppåt, så att han undviker dödsriket där nere.

Ordspråksboken 18:21 Tungan har makt över död och liv, de som gärna brukar den får äta dess frukt.

Ordspråksboken 21:6 Att vinna skatter med lögnaktig tunga är ett jagande efter vind för dem som söker döden.

Ordspråksboken 21:16 Den människa som far vilse från klokhetens väg hamnar i de dödas församling.

Hesekiel 18:23 Skulle jag finna någon glädje i den ogudaktiges död? säger Herren, HERREN. Nej, jag vill att han vänder om från sin väg och får leva.

Hesekiel 18:20 Den som syndar, han skall dö; en son skall icke bära på sin faders missgärning, och en fader skall icke bära på sin sons missgärning. Över den rättfärdige skall hans rättfärdighet komma, och över den ogudaktige skall hans ogudaktighet komma.  21Men om den ogudaktige omvänder sig från alla de synder som han har begått, och håller alla mina stadgar och övar rätt och rättfärdighet, då skall han förvisso leva och icke dö. 22Ingen av de överträdelser han har begått skall du tillräknas honom; genom den rättfärdighet han har övat skall han få leva. 23Menar du att jag har lust till den ogudaktiges död, säger Herren, HERREN, och icke fastmer därtill att han vänder om från sin väg och får leva? 24Men om den rättfärdige vänder om från sin rättfärdighet och gör vad orätt är, alla sådana styggelser som den ogudaktige gör — skulle han då få leva, om han gör så? NEJ, INTET AV ALL DEN RÄTTFÄRDIGHET HAN HAR ÖVAT SKALL DÅ IHÅGKOMMAS, UTAN GENOM DEN OTROHET HAN HAR BEGÅTT OCH DEN SYND HAN HAR ÖVAT SKALL HAN DÖ. —26Om den rättfärdige vänder om från sin rättfärdighet och gör vad orätt är, så måste han dö till straff därför; genom det orätta som han gör måste han dö.27Men om den ogudaktige vänder om från den ogudaktighet som han har övat, och i stället övar rätt och rättfärdighet, då får han behålla sin själ vid liv.28Ja, eftersom han kom till insikt och vände om från alla de överträdelser han hade begått, skall han förvisso leva och icke dö.

Hesekiel 18:32 Jag finner ingen glädje i någons död, säger Herren, HERREN. Vänd därför om, så får ni leva.

Hes. 33:Men om du varnar den ogudaktige för den väg han går, för att han skall vända om ifrån den, och han ändå inte vänder om ifrån sin väg, då skall han dö genom sin missgärning, men du själv har räddat ditt liv.10 Du människobarn, säg till Israels hus: Ni säger: Våra överträdelser och synder tynger oss, och vi förgås genom dem. Hur kan vi då leva? 11 Svara dem: Så sant jag lever, säger Herren, Herren, jag gläder mig inte åt den ogudaktiges död. I stället vill jag att den ogudaktige vänder om från sin väg och får leva. Vänd om, vänd om från era onda vägar! Inte vill ni väl dö, ni av Israels hus?.

5 Mosebok 24:16 Föräldrar skall inte dödas för sina barns skull, och barn skall inte dödas för sina föräldrars skull. Var och en skall lida döden genom sin egen synd.

2 Kungaboken 14:6 Men mördarnas barn dödade han inte enligt det som stod skrivet i Moses lagbok där HERREN befallt: “Föräldrar skall inte dödas för sina barns skull, och barn skall inte dödas för sina föräldrars skull. Var och en skall dö genom sin egen synd.

Krönikeboken 25:4 Men deras barn dödade han inte, utan handlade enligt det som stod skrivet i Mose lagbok, där HERREN hade befallt: “Föräldrar skall inte dö för sina barns skull, och barn skall inte dö för sina föräldrars skull. Var och en skall dö genom sin egen synd.”


Editor's Picks