Den HELIGE ANDE är också GUD och del av treenigheten

spirit 4Den helige Ande är sänd av Fadern och sonen för att arbeta i våra hjärtan, och han överbevisar världen om synd. Han fyller de kristnas hjärtan med sin närvaro och är en stor hjälp för oss så att vi kan leva heliga liv, och att vara Guds lärljungar som sprider hans sanna ord. Den helige Ande hjälper oss att förstå skriften och de djupare sakerna som finns hos Gud, och han ger oss andliga gåvor så vi kan bygga upp varandra i Kristi kropp. Den helige Ande beskrivs som en person som har en vilja, som hör, talar, har känslor, har kunskap och som har gemenskap med oss. Bibeln kom till genom att heliga män skrev ner Guds budskap genom inspiration av den helige Ande.

Acts. 2:38 Petrus svarade dem: “OMVÄND ER och låt er alla döpas i Jesu Kristi namn, så att era synder blir förlåtna. DÅ skall ni få DEN HELIGE ANDE som gåva.

Det kanske kan kännas oöverstigligt att förstå exakt hur Gud fungerar i sin gudom, med Fader som är Gud, med Jesus som är Gud och med den helige Ande som är Gud, men vi måste inte förstå deras exakta samröre för att bli frälsta. Vi behöver i princip bara förstå att dessa tre personer verkligen existerar i vår ENDE Gud, och att Gud kan befinna sig på flera olika ställen på samma gång. Inte heller måste vi förstå exakt hur en bilmotor fungerar för att kunna köra en bil, även om det är bra om vi förstår lite grand – som var motorn sitter, vad som är själva syftet, hur den underhålls, vilka indikationer det finns som visar att något är fel, etc. Huvudsaken är att instruktören vet hur en motor fungerar, och det gör han in i minsta detalj. Vi kan lita på att han har allting under kontroll vad gäller själva motorn.

Det finns en teori enligt apokryfiska böcker som säger att demoner/onda andar har sitt ursprung i de fallna änglar som vi kan läsa om i 1 Mos (Guds söner) och som kom ner på jorden och fick gigantiska barn (nefilim) tillsammans med vissa kvinnor. När de fallna änglarna sedan dog bort från jorden så sägs det att onda andar ifrån dem kunde ansätta människorna, vilket då skulle vara de fall som vi kan läsa om i Bibeln. Om det är sant, och om den helige Ande fungerar på samma sätt – fast givetvis med ett ursprung i Gud – så skulle det kunna förklara varför Jesus måste gloriferas och dö bort från jordelivet innan Anden kunde komma i en helt annan form än Jesus. Om demoner/onda andar kan kallas för Satan (just för att det handlar om Satan själv fast i en annan form), så skulle den helige Ande kallas för Gud just för att det handlar om Gud i egen hög person. Fast det här handlar förstås om spekulationer om andevärlden, och det är ingenting som är avgörande för vår frälsning – bara vi förstår vilken Gud det är som vi tillber. Det är exempelvis av yttersta vikt att vi förstår att Jesus är JAGÄR och ordet som blev kött och levde iband oss – alltså GUD! Läs mer om det här.

Om Jesus och den helige Ande vore en och samma person, så skulle det vara svårt att förstå Jesus hänvisning till den helige Ande som en annan Hjälpare som inte kan göra sitt inträde såvida inte Jesus själv försvinner bort. Den helige Ande räknas inte som “den” eller “det” (som någon sorts kraft) utan pronomet “han” används. Den helige Ande ska vittna om och förhärliga JESUS, och om nu inte Jesus vore Gud så hade det varit mer logiskt och direkt att låta den helige Ande förhärliga GUD. Speciellt om vi kan läsa att Gud inte delar sin ära med NÅGON (Jes. 42:8). Den helige Ande talar det han HÖR och förkunnar budskapet därefter, så det är också en indikation på att det är en egen tänkande och hörande person som är separat från både Gud Fader och sonen:

Joh. 16:Nu går jag till honom som har sänt mig, och ingen av er frågar mig: Vart går du? Men eftersom jag har sagt er detta, är era hjärtan fyllda av sorg. Men jag säger er sanningen: Det är bäst för er att jag går bort. TY OM JAG INTE GÅR BORT; KOMMER INTE HJÄLPAREN TILL ER. Men när jag går bort, skall JAG sända honom till er. Och när HAN kommer, skall HAN överbevisa världen om synd och rättfärdighet och dom: om synd, ty de tror inte på mig, 10 om rättfärdighet, ty jag går till Fadern och ni ser mig inte längre, 11 om dom, ty denna världens furste är dömd. 12 Jag har ännu mycket att säga er, men ni kan inte bära det nu. 13 Men när HAN kommer, sanningens Ande, då skall HAN föra er in i hela sanningen. Ty HAN skall inte tala av sig själv, utan allt det han HÖR skall HAN tala, och HAN skall förkunna för er vad som kommer att ske.14 HAN skall förhärliga MIG, ty av det som är mitt skall han ta och förkunna för er15 Allt vad Fadern har är mitt. Därför sade jag att han skall ta av det som är mitt och förkunna för er.

Joh. 15: 26 När Hjälparen kommer, som JAG skall sända er från Fadern, sanningens Ande, som utgår från Fadern, då skall han vittna om MIG.

Apg. 1: 1 I min förra skrift,käre Teofilus, skrev jag om allt som Jesus gjorde och lärde,fram till den dag då han blev upptagen till himlen, sedan han genom den helige Ande hade gett sina befallningar åt apostlarna som han hade utvalt. Han visade sig för dem efter sitt lidande och gav dem många bevis på att han levde, då han under fyrtio dagar lät sig ses av dem och talade med dem om Guds rike. Vid en måltid tillsammans med apostlarna befallde han dem: “Lämna inte Jerusalem utan VÄNTA PÅ VAD FADERN HAR UTLOVAT, det som ni har hört av mig. Ty Johannes döpte med vatten, men ni skall om några dagar bli döpta i den helige Ande.”— Men när den helige Ande kommer över er, skall ni få kraft och bli mina vittnen i Jerusalem och i hela Judeen och Samarien och ända till jordens yttersta gräns.”

GUD skapade himmel och jord, men GUDS ANDE svävade över vattnet. De verkar vara separata:

1 Mos. 1:I begynnelsen skapade Gud himmel och jord. Jorden var öde och tom, och mörker var över djupet. Och Guds Ande svävade över vattnet.

Vår gemenskap är med Fadern och sonen enligt Johannes, men Paulus säger att gemenskapen är med Anden. De har båda rätt, som vanligt:

1 Joh. 1:Det vi har sett och hört förkunnar vi för er, för att också ni skall ha gemenskap med oss. Och vår GEMENSKAP är med Fadern och hans Son Jesus Kristus.

Fil. 2:2 Om ni nu har tröst hos Kristus, uppmuntran av hans kärlek och GEMENSKAP i Anden, om medkänsla och barmhärtighet betyder något, gör då min glädje fullkomlig genom att ha samma sinnelag och samma kärlek och genom att vara ett i själ och sinne.

Om Anden bara är någon slags kraft så vore det konstigt att den kraften kan bli mer förolämpad pga hädelse än en riktig person som Jesus. Det görs skillnad mellan Jesus och Anden eftersom straffet är olika beroende på vem som förolämpas. Vi kan också BEDRÖVA den helige Ande, vilket visar att han har känslor:

Luk. 12:10 Den som säger något mot Människosonen skall få förlåtelse. Men den som hädar den helige Ande skall inte få förlåtelse.

Markus 3:29 Men den som hädar den helige Ande får aldrig någonsin förlåtelse utan är skyldig till evig synd.

Ef. 4:29 Låt inget oanständigt tal komma över era läppar, tala bara det som är gott och blir till välsignelse där sådan behövs, så att det blir till glädje för dem som hör på. 30 Bedröva inte Guds helige Ande, som ni har fått som ett sigill för förlossningens dag.

Jesaja 63:10 Men de var upproriska, och bedrövade hans helige Ande. Därför blev han deras fiende, han stred själv mot dem.

När vi läser historien om hur Jesus döptes så ser vi också att samtidigt som detta inträffade så hördes en röst från himlen som sa “Detta är min älskade son” och den helige Ande kom ner över Jesus som en duva. Dessa händelser inträffade samtidigt, och det var Gud Fader som talade från himlen, till Guden Jesus Kristus på jorden samtidigt som Guden den helige Ande kom ner över Jesus. Alla tre personerna i treenigheten var i samspel:

Mark 1: Vid den tiden kom Jesus från Nasaret i Galileen och blev döpt i Jordan av Johannes. 10 Och se, när han steg upp ur vattnet, såg han himlen dela sig och Anden komma ner över honom som en duva. 11 Och en röst kom från himlen: “Du är min Son, den Älskade. I dig har jag min glädje.”

Anden kan vittna att vi är Guds barn, han hjälper oss i vår svaghet, han ber för oss och han som utforskar hjärtan vet vad Anden menar (så de är separata). Anden väljer att göra det GUD vill, och om GUD betyder exempelvis Gud Fader, så är Anden separat från honom eftersom den ene lyder den andre. Om det i stället är Gud Fader eller Jesus som är aktörerna här så kan man fråga sig varför det inte står så?:

Rom. 8:16 Anden själv vittnar med vår ande att vi är Guds barn.

Rom. 8:26 Så hjälper också Anden oss i vår svaghet. Ty vi vet inte vad vi bör be om, men Anden själv ber för oss med suckar utan ord,27 och han som utforskar hjärtan vet vad Anden menar, eftersom Anden ber för de heliga så som Gud vill.

Det är JESUS ord vi ska hålla fast vid, och gör vi det säger Jesus att han och Fadern skall komma och ta sin boning i oss. Hur går det till, att vi kristna alla kan bebos , om de inte tar den helige Ande som hjälp? Jesus Kristus kan vara i oss, och det är självfallet inte köttslig form. Vi uppmanas att uppfyllas av den helige Ande, och om den helige Ande bor i oss och agerar som en gudomlig hjälpare, så resulterar det att vi inhyser Gud i oss på något sätt:

Joh. 14:23 Jesus svarade: “Om någon älskar mig, håller han fast vid mitt ord, och min Fader skall älska honom, och vi skall komma till honom och ta vår boning hos honom.

2 Kor. 13:5 Pröva er själva om ni lever i tron, pröva er själva! Eller vet ni inte med er att Jesus Kristus är i er? Gör ni inte det, består ni inte provet.

Ef. 5:18 Berusa er inte med vin, sådant leder till ett liv i laster. Låt er i stället uppfyllas av Anden,

1 Kor. 6:19 Eller vet ni inte att er kropp är ett tempel åt den helige Ande, som bor i er och som ni har fått av Gud, och att ni inte tillhör er själva?

Här kan vi ännu mer lära oss om att den helige Ande är Guds ande, men ändå separat från honom eftersom vi alla kan få del av den helige Ande inom oss själva. Samtidigt som förstås Herren Gud är kvar i sin himmel och på andra ställen, som han nu behagar:

1 Kor. 2:Denna vishet har ingen av den här världens härskare känt – om de hade känt den, skulle de inte ha korsfäst härlighetens Herre. Men vi känner, som Skriften säger, vad ögat inte har sett och örat inte hört och människohjärtat inte kunnat ana, vad Gud har berett åt dem som älskar honom. 10 Ty för oss har Gud uppenbarat det genom sin AndeAnden utforskar allt, också djupen i Gud11 Vem vet vad som finns i människan utom människans egen ande? Så vet heller ingen vad som är i Gud utom Guds Ande12 Men vi har inte fått världens ande, utan den Ande som är från Gud, för att vi skall veta vad vi har fått av Gud. 13 Detta förkunnar vi också, inte med ord som mänsklig visdom lär utan med ord som Anden lär, när vi återger andliga ting med andliga ord. 14 En oandlig människa tar inte emot det som tillhör Guds Ande. Det är dårskap för henne, och hon kan inte förstå det, eftersom det måste bedömas på ett andligt sätt. 15 Den andliga människan däremot bedömer allt, men själv kan hon inte bedömas av någon.16 Ty vem har lärt känna Herrens sinne, så att han kan undervisa honom? Men vi har Kristi sinne.

Herren är Anden, säger Paulus, och både Gud Fader och sonen kallas båda för Herrarnas Herre. Så det verkar finnas tre herrar i gudomen, och det är ju fullt möjligt:

2 Kor. 3:17 Herren är Anden, och där Herrens Ande är, där är frihet. 18 Och vi alla som med avtäckt ansikte skådar Herrens härlighet som i en spegel, vi förvandlas till en och samma bild, från härlighet till härlighet. Det sker genom Herren, Anden.

Anden är den som ger oss andliga gåvor, och som gör att vi kan tala främmande språk och profetera. Om det är Gud Fader eller Jesus som gör detta så kanske Lukas och Paulus borde ha sagt det? Men de gör skillnad på Anden, Fadern och sonen:

Apg 2: Och de uppfylldes alla av den helige Ande och började tala främmande språk, allteftersom Anden ingav dem att tala.

1 Kor. 12: Därför skall ni också veta att ingen som talar genom Guds Ande säger: “Förbannad är Jesus”, och att ingen kan säga “Jesus är Herren” annat än i kraft av den helige Ande.Det finns olika slags nådegåvor, men Anden är densammeDet finns olika slags tjänster, men Herren är densamme. Det finns olika slags kraftgärningar, men Gud är densamme, han som verkar allt i alla. Men hos var och en uppenbarar sig Anden så att det blir till nyttaDen ene får av Anden ord av vishet, den andre ord av kunskap genom samme Ande. En får tro genom samme Andeen får gåvor att bota sjuka genom samme Ande,10 en annan att utföra kraftgärningar. En får gåvan att profetera, en annan att skilja mellan andar. En får gåvan att tala olika slags tungomål, en annan att uttyda tungomål. 11 Men allt detta verkar en och samme Ande, som efter sin vilja fördelar sina gåvor åt var och en.12 Ty liksom kroppen är en och har många lemmar, men kroppens alla lemmar – och de är många – utgör en kropp, så är det också med Kristus. 13 en Ande har vi alla blivit döpta för att höra till en kropp, vare sig vi är judar eller greker, slavar eller fria, och alla har vi fått en och samme Ande utgjuten över oss.

Ananias och hans fru valde att låta Satan uppfylla deras hjärtan och det utmynnade i att de ljög mot den helige Ande, och det i sin tur betyder att de ljög mot Gud. Deras aktioner innebar att de frestade den helige Ande. Om det bara finns en Gud utan dimensioner och utan någon annan person än en enda, så kan man undra varför det helt enkelt inte bara står GUD på alla dessa ställen? Varför kan vi läsa om att både den helige Ande och att Gud blir frestade som om de vore två olika personer? Förmodligen för att de ÄR två personer i en och samma GUD:

Apg. 5:3 Då sade Petrus: “Ananias, varför har Satan uppfyllt ditt hjärta, så att du ljög mot den HELIGE ANDE och tog undan en del av pengarna för jorden? 4 Var inte egendomen din så länge du hade den kvar? Och när den var såld, var inte pengarna dina? Varför har du i ditt hjärta bestämt dig för att göra något sådant? Du har ljugit, inte bara för människor UTAN FÖR GUD.—” 9 Petrus sade till henne: “Varför har ni kommit överens om att fresta HERRENS ANDE?

Petrus säger att det är den helige Ande som intalat människor genom tiderna vad de ska tala i form av profetior – vilka också är nerskrivna i vår Bibel – och Paulus säger att skriften är utandad av GUD. Det verkar som det är separata personer men ändå en och samma:

spirit 3

2 Petrus 1:21 Ty ingen profetia har burits fram genom någon människas vilja, utan ledda av den helige Ande har människor talat vad de fått från Gud.

2 Tim. 3:16 Hela Skriften är utandad av Gud och nyttig till undervisning, till bestraffning, till upprättelse och till fostran i rättfärdighet,

Den helige Ande kan tala och ge instruktioner. Om det är Gud Fader eller Jesus så kunde det ha stått så, men det står om den helige Ande. De verkar vara olika men ändå samma:

Apg 8:29 Då sade Anden till Filippus: “Gå fram till vagnen och håll dig tätt intill den.”

Apg. 11:11 Och se, just då stod tre män utanför huset där vi var. De hade skickats till mig från Cesarea.12 Anden sade till mig att jag skulle följa med dem utan att tveka.

Apg. 13:  När de tjänade Herren och fastade, sade den helige Ande: “Avskilj åt mig Barnabas och Saulus för den uppgift som jag har kallat dem till.”

Vi har fri vilja och tvingas inte lyda den helige Anden, men om vi är uppmärksamma på hur Anden vill leda oss så kan man säga att Anden “manar” eller “hindrar” oss från att göra någonting. Då utgår man från att man bestämt sig för att lyda den helige Anden, och om då Anden har en avvikande uppfattning än en själv så kan man uttrycka det som att man “hindras” från att göra det man först planerade, även om det inte nödvändigtvis finns något egentligt hinder/tvång.

Apg 7:51 Hårdnackade är ni och oomskurna till hjärta och öron. Alltid står ni emot den helige Ande, ni som era fäder

Apg 16:6 Sedan tog de vägen genom Frygien och Galatien, eftersom de av den helige Ande hindrades från att predika ordet i Asien.

Nedan kan vi se att det kommer att vara 1) den helige Ande 2) Faderns Ande, 3) JESUS, som ska tala genom oss i tider av stress och vedermöda. Så vem av dem är det? Eller kan det vara så att dessa tre är med i samma gudomlighet och treenighet?

Markus 13:11 När man för bort er och utlämnar er, så gör er inte bekymmer för vad ni skall säga. Vad som ges er i den stunden skall ni tala. Det är inte ni som då talar, utan DEN HELIGE ANDE.

Matt. 10:19 Men när man utlämnar er, så bekymra er inte för hur ni skall tala eller vad ni skall säga. Det kommer att ges åt er i den stunden,20 och då är det inte ni som talar, utan ER FADERS ANDE kommer att tala genom er.

Lukas 21:14 Bestäm er därför att inte förbereda något försvarstal.15 Ty JAG skall själv lägga orden i er mun och ge er vishet som ingen av era fiender skall kunna stå emot eller motsäga.

Jesus och Anden…

2 Kor. 3:16 Men närhelst någon omvänder sig till Herren, tas slöjan bort. 17 Herren är Anden, och där Herrens Ande är, där är frihet. 18 Och vi alla som med avtäckt ansikte skådar Herrens härlighet som i en spegel, vi förvandlas till en och samma bild, från härlighet till härlighet. Det sker genom Herren, Anden.

Hebr. 9: 14 hur mycket mer skall då inte Kristi blod rena våra samveten från döda gärningar, så att vi tjänar den levande Guden. Ty Kristus har genom den evige Ande framburit sig själv som ett felfritt offer åt Gud.

Vi ska uppenbarligen döpa i tre namn, och vad är skälet till det om det inte finns flera personer i vår Gud?

Matt. 28:19 Gå därför ut och gör alla folk till lärjungar! Döp dem i Faderns och Sonens och den helige Andes namn

1 John 5:Det är han som kom genom vatten och blod, Jesus Kristus, inte bara genom vattnet, utan genom vattnet och blodet. Och det är Anden som vittnar, eftersom Anden är sanningen. Ty det är tre som vittnar: Anden, vattnet och blodet, och de tre säger ett och detsamma.

Gudomen, Gudhuvudet (Godhead) Strong’s 2320 theotés

Kol. 2:Ty i honom bor gudomens hela fullhet i kroppslig gestalt, 10 och i honom är ni uppfyllda, han som är huvudet över alla makter och väldigheter.

(Apg 17:29 och Rom. 1:20 använder sig inte utav ovan grekiska ord, utan 2304 respektive 2305)


Editor's Picks