Kan vi undvika onda tankar och är det samma sak som FRESTELSER? – Mark. 7:21-23

onda tankarNär Jesus i Mark. 7:21-23 och Matt. 15:18-20 förklarar vad som orenar en människa så ger han en lång rad exempel, och även om han inte säger att hans exempel måste läsas i kronologisk ordning så börjar han ändå listigt nog med “onda tankar” eftersom synd alltid börjar med en ond tanke. Det är ju inte så att man fuskar, ljuger och stjäl och först efteråt får en ond tanke.

Onda (Strong’s 4190) tankar (Strong’s 1261) NT

I sammanhanget här nedan verkar “onda tankar” inte handla om frestelser, utan om onda och orena syften/planer i våra hjärtan. Det är något vi kan undvika.

Mark.7:Han svarade dem: “Rätt profeterade Jesaja om er, ni hycklare. Hos honom står det skrivet: Detta folk ärar mig med sina läppar, men deras hjärtan är långt ifrån mig.  Förgäves dyrkar de mig, eftersom de läror de förkunnar är människobud. Ni upphäver Guds bud och håller er till människors stadgar.” Ni upphäver Guds bud och håller er till människors stadgar.”Han sade också till dem: “Ni upphäver fullkomligt Guds bud för att hålla fast vid era egna stadgar.—14 Jesus kallade till sig folket på nytt och sade: “Hör på mig allesammans och förstå: 15 Ingenting som utifrån går in i människan kan göra henne oren, men det som går ut ur människan, det orenar henne.”17 När han hade lämnat folket och kommit hem, frågade hans lärjungar vad han menade med denna liknelse. 18 Han svarade dem: “Är ni också oförståndiga? Inser ni inte att det som utifrån går in i människan inte kan göra henne oren, 19 eftersom det inte går in i hennes hjärta utan ner i magen och ut på avträdet?” Därmed förklarade han all mat för ren. 20 Och han tillade: “Det som går ut ur människan, det gör henne oren. 21 Ty inifrån, från människans hjärta, utgår onda tankar, otukt, stöld, mord, 22 äktenskapsbrott, girighet, ondska, svek, lösaktighet, avund, hädelse, högmod och dårskap. 23 Allt detta onda kommer inifrån och gör människan oren.

Jesus bannade de skriftlärda fariseerna för att deras HJÄRTAN var långt ifrån honom, vilket indikerar att det bättre alternativet är att ha hjärtan som verkligen älskar och ärar honom precis som Gud tänkt.

Matt. 15:Detta folk ärar mig med sina läppar, men deras hjärtan är långt ifrån mig.Förgäves dyrkar de mig, eftersom de läror de förkunnar är människors bud.”10 Sedan kallade han till sig folket och sade till dem: “Lyssna och förstå! 11 Det som kommer in i munnen gör inte människan oren. Men det som går ut ur munnen, det orenar henne.” —  18 Men det som går ut ur munnen kommer från hjärtat, och det gör människan oren. 19 Ty från hjärtat kommer onda tankar, mord, äktenskapsbrott, otukt, stöld, falskt vittnesbörd och hädelser. 20 Sådant orenar människan. Men att äta utan att tvätta händerna gör inte människan oren.”

Om man har onda tankar, såsom Jesus beskriver dem här ovan, så är man inte frälst. Man har självfallet chansen att omvända sig från sina onda tankar och i stället leva sitt liv för Jesus, men så länge som man lever mer eller mindre som Jesus beskriver här ovan, så är man andligt död eftersom man älskar synden mer än Gud.

Allt det som Jesus uttrycker som orenar oss måste tolkas och förstås rätt, inklusive det här med “onda tankar”. I ovan sammanhang är det tydligt att det inte handlar om oskyldiga frestelser som man klarar av att avvisa, utan det verkar handla om onda planer/avsikter i hjärtat – som Jesus fortsätter att ge exempel på i samma andetag. Judas hade som bekant onda avsikter när han tänkte förråda Jesus, och han betraktades som oren redan innan han hann utföra det som hans onda hjärta tänkt ut. Om man låter sitt hjärta vara fullt av onda tankar/avsikter, så kanske man exempelvis spenderar tid på att fundera ut hur man ska tillskansa sig pengar och andra fördelar på ett oärligt sätt, eller man kanske funderar ut sätt att sprida osanna rykten om någon som man hatar. Sådana tankar är orena redan innan man hinner sätta dem i verket, och Gud ser definitivt vad som finns i våra hjärtan. Han ser också om en före detta alkoholist får en frestande tanke/minne av ett alkoholrus, och om personen sedan slår tanken ur hågen (för att han hellre vill lyda Gud) eller om han ger in för tanken och faktiskt går till systemet och köper en flaska som han sedan använder för att dricka sig berusad med. Att dricka sig berusad handlar visserligen inte om att ha onda tankar om en medmänniska med avsikt att skada eller göra illa, men det är ändå emot Guds vilja.

Jesus säger “det som går ut ur munnen kommer från hjärtat, och det gör människan oren”, och ingen måste uttrycka ondska med munnen. Om vi inte hade några onda tankar/avsikter i våra hjärtan så skulle vi heller inte uttrycka något syndigt med munnen. Det går alltså att helt och fullt att avhålla sig från de synder som Jesus ger exempel på i Markus 7.

Matt. 9:Några skriftlärda tänkte: “Han hädar.” Jesus såg deras tankar och sade:Varför tänker ni så ont i era hjärtan?

Jesus menade inte här ovan att de skriftlärda försökte hantera vanliga frestelser, utan han syftade på deras onda avsikter som de själva var grundare till.

1 Mos. 6:Och Herren såg att människornas ondska var stor på jorden och att deras hjärtans alla tankar och avsikter ständigt var alltigenom onda.

Här ovan handlar det om hebreiska ord för hjärtan, tankar och onda, och även om vi kan läsa att människorna strax före floden bara hade tankar i sina hjärtan som var endast onda, så tror jag ändå det fanns plats för “goda” handlingar som att de åtminstone ibland gav sina barn mat, svarade på vardagsfrågor, klappade hundar, etc. Visserligen tjänar man ju själv på att ha glada miner omkring sig i hushållet, men ändå kan man inte säga att det är “ont” att planera vad slags mat man ska ge sina barn för att de ska bli mätta. Jag tror Mose ville beskriva det generella moraliska förfallet vad gäller tiden strax före floden, och jag tror verkligen att alla människor (så snart de blivit vuxna nog att resonera) spenderade sina dagar med att fundera ut olika sätt att mörda, plåga, stjäla, ljuga, fuska, förtala, etc.

Fler verser som beskriver onda tankar, som verkar syfta på onda och onödiga avsikteronda tankar 2

De onda tankar som beskrivs här nedan (och i verserna ovan) verkar ha fokus på onda avsikter/planer i hjärtat, och när människor med flit tänker ut ondska mot sina medmänniskor. Så behöver inte frestelser fungera, eftersom frestelser kan drabba oss utan att vi bett om det. Löftet är förstås att Gud alltid ger oss en utväg ut ur varje frestelse, så ingen av oss måste ge in för dem och därmed synda.

Jes. 59:7 Deras fötter hastar till det som är ont, de är snara att utgjuta oskyldigt blod. Deras tankar är fördärvets tankar, förödelse och förstöring råder på deras vägar.

Jer. 4:14 Tvätta bort ondskan från ditt hjärta, Jerusalem, så att du blir räddad! Hur länge skall onda tankar bo i ditt bröst?

Jer. 7:24 Men de ville inte höra eller lyssna till mig utan följde sina egna tankar och sitt onda, hårda hjärta och vände ryggen till mig, inte ansiktet. (in the imagination of their evil heart, KJV)

Jer. 18:12 Men de kommer att svara: Det är lönlöst. Vi vill följa våra egna tankar och göra var och en efter sitt onda och hårda hjärta.”

Hes. 38:10 Så säger Herren, Herren: På den dagen skall tankar stiga upp i ditt hjärta, och du skall tänka ut onda planer.

Est. 9:25 Men när saken kom till kungens kännedom, gav han genom en skrivelse befallning om att de onda planer som Haman haft mot judarna skulle vända tillbaka över hans eget huvud. Och Haman själv och hans söner hängdes upp på pålen.

Ps. 10:2 Genom ogudaktigas övermod måste den nödställde lida. Låt dem fångas i de onda planer de tänkt ut.

Ps. 21:12 Ty de ville dra ont över dig, de tänkte ut onda planer, men de förmår ingenting.

Ps. 37:12 Den ogudaktige har onda planer mot den rättfärdige, han biter samman sina tänder mot honom.

Ps. 58:3 Nej, i hjärtat gör ni upp onda planer, era händer banar väg för våld i landet.

Ps. 64:7 De smider sina onda planer och säger: “Nu är vi färdiga med det vi tänkt ut!” Ja, människans hjärta och inre är outgrundligt.

Ord. 1:31 därför skall de äta sina gärningars frukt och mättas av sina onda planer.

Ord. 6:18 ett hjärta som smider onda planer, fötter som skyndar till det som är ont,

Ord. 12:20 De som smider onda planer har falskhet i hjärtat, de som främjar frid får glädje.

Pred. 7:30 Se, endast detta har jag funnit att Gud skapade människorna rättsinniga. Men sedan har de tänkt ut många onda planer.

Hes. 38:1 Herrens ord kom till mig. Han sade: “Du människobarn, vänd ditt ansikte mot Gog i Magogs land, mot storfursten över Rosh, Mesek och Tubal, och profetera mot honom—10 Så säger Herren, Herren: På den dagen skall tankar stiga upp i ditt hjärta, och du skall tänka ut onda planer.

Begär och frestelser är inte synd

Jakob förklarar att om man frestas så lockas man av sitt eget begär, och vi vet att Jesus frestades i allt liksom vi. Eftersom begär kommer före frestelser så kan inte begär i sig självt vara synd.

Jak. 1: 14 Var och en som frestas, dras och lockas av sitt eget begär. 15 När så begäret har blivit havande föder det synd, och när synden är fullmogen föder den död16 Bedra inte er själva, mina älskade bröder.

Jakobs ordning är alltså 1) begär, 2) frestelser, 3) synd, 4) död. Synden kommer alltså inte in i bilden förrän punkt 3, för annars gör vi Jesus till en syndare och dessutom drabbas vi av ett antal verser som vi måste justera om vi insisterar på att även ska göra frestelser till synd. Även om synd och andlig död ALLTID orsakas av att man gett in för en frestelse, så betyder det förstås inte att man alltid måste ge in för frestelser, eftersom vi har förmågan att säga nej.

Hebreerbrevet 4:15 Ty vi har inte en överstepräst som ej kan ha medlidande med våra svagheter, utan en som blev FRESTAD I ALLT LIKSOM VI, men utan synd.

Hebreerbrevet 2:17 Därför måste han I ALLT bli lik sina bröder för att bli en barmhärtig och trogen överstepräst inför Gud och sona folkets synder. 18 Eftersom han själv har lidit och blivit frestad, kan han hjälpa dem som frestas.

Även om man kan råka ut för ofrivilliga frestelser (som Jesus) så kan vi även utsätta oss själva för frestelser genom att söka upp dem:

1 Tim. 6:9 Men de som vill bli rika, de råkar ut för frestelser och snaror och många oförnuftiga och skadliga begär, som störtar människor i fördärv och undergång.

Läs mer om onda begär här.

Även GOD kan tolkas olika beroende på sammanhang

Vi kan läsa i Matt.19:17, Mark. 10:18 och Lukas 18:19 “Ingen är god utom en, och det är Gud”, men trots detta kan vi exempelvis läsa om ett par män (Josef och Barnabas) som också beskrivs som “goda”, och exakt samma grekiska ord (agathos) används. Se Luk. 23:50 och Apg. 11:24. Dessutom finns det ännu fler personer i Bibeln som beskrivs som laglydiga, rättfärdiga och heliga människor. Jag menar att det beror på vad slags GOD man syftar på, och sammanhanget visar oss vilket ämne som diskuteras. På samma sätt kan “ond” tolkas olika beroende på sammanhang. Markus 7 visar med all tydlighet att det handlar om en genuin ondska i form av onda avsikter, och ger flera exempel på vad som kan finnas i ett ont hjärta som är vänt från Gud.

Vi kan leva med rena hjärtan och goda samveten

Om vi har synd i oss så har vi inte rena hjärtan eller goda samveten, men det lär oss Bibeln att vi borde ha och kan ha. Jesus manade fariseerna (oss alla) att göra insidan av bägaren ren, vilket betyder att vi kan. Vi kan helt klart leva rent både på insidan av bägaren och på utsidan, för den helige Andes makt är starkare än Satans makt. Frågan är bara vem vi väljer att lyda.

1 Tim. 1:5 Vad all förmaning syftar till är KÄRLEK AV ETT RENT HJÄRTA, AV ETT GOTT SAMVETE, och av en uppriktig tro.

1 Tim. 6:13 Inför Gud, som giver liv åt allt, och inför Kristus Jesus, som under Pontius Pilatus vittnade med den goda bekännelsen, manar jag dig14 att, själv UTAN FLÄCK och tadel, HÅLLA VAD JAG HAR BJUDIT, intill vår Herres, Jesu Kristi, uppenbarelse (1917)

(1 Tim. 6:14 That thou keep this commandment WITHOUT SPOT, UNREBUKABLE, until the appearing of our Lord Jesus Christ – KJV)

2 Tim. 2:22 Flee also youthful lusts: but follow righteousness, faith, charity, peace, with them that call on the Lord OUT OF A PURE HEART. (KJV)

Hebr. 10:22 Låt oss därför MED UPPRIKTIGT HJÄRTA gå fram i full trosvisshet, MED ETT HJÄRTA SOM ÄR RENAT FRÅN ETT ONT SAMVETE och med en kropp som är badad i rent vatten.

Ps. 24:4 Den som har oskyldiga händer OCH RENT HJÄRTA, den som inte vänder sin själ till lögn och inte svär falskt.

Apg. 8:21 Du har inte någon del eller lott i den här saken, eftersom ditt hjärta inte är uppriktigt inför Gud. 22 Vänd dig därför bort från din ondska och be till Herren. Kanske skall han förlåta dig vad du tänker i ditt hjärta.

Matt. 5:8 SALIGA ÄR DE RENHJÄRTADE, de skall se Gud.

Matt. 23:26 Du blinde farisé, GÖR FÖRST INSIDAN AV BÄGAREN REN, så blir också utsidan ren.

Vi är antingen andligt döda eller andligt levande. De sistnämnda har rena hjärtan, men inte de förstnämnda. Begär och frestelser har vi inte blivit försäkrade om att vi ska bli befriade från, men vi har blivit lovade att vi INTE gör det köttet begär om vi vandrar med den helige Anden, och vi har blivit utlovade en utväg ut ur varje frestelse. Vi ombeds att “synda inte mer”, vilket betyder att vi kan, vilket du kan läsa mer om här.


Editor's Picks

Editor's Picks