Jordens form enligt Bibeln och Enoks bok – platt med hörnpelare och himlavalv

Vad säger Bibeln om jordens form och rörelser?

(Se bibelverser nedan.) Den absolut mest direkta bibeltolkningen är att jorden är platt och stationär, där alla kontinenter befinner sig på samma sida på en rund platta. Detta är inte ett bevis på att det stämmer överens med verkligheten, men det är beskrivningen som Bibeln ger. Vad som finns under plattan är svårt att säga, men Bibeln talar om händelser i underjorden – bl. a. såsom en temporär hemvist för fallna änglar – vilket skulle kunna ge en ledtråd till att plattan är tjock nog för att inrymma detta.

Bibeln ska tolkas i sitt sammanhang och gör man det så slipper man krångel och motsättningar. Självfallet kan vissa psalmer, poesi, profetior och liknelser vara lite svårare att tolka, men det föreligger inga anomalier. Vi kan läsa i Jobs bok (som innehåller många poetiska inslag): “Naken kom jag ur min moders liv och naken skall jag vända tillbaka dit” (Job 1:21), och om vi studerar Jobs belägenhet i kapitlet så kan vi kanske förstå vad det är han vill uttrycka, utan att för den skulle tro att han menar det han säger bokstavligt. Det är inte heller en god hermeneutik att stryka bildspråkets indikationer då man känner att resultatet inte passar ens personliga övertygelser – trots att det inte finns något i själva kontexten som manar till ett sådant tillvägagångssätt.

Vad gäller Bibelns beskrivning av jordens form och dess rörelser så är den mest ärliga  tolkningen att författarna menar att jorden är rund, har alla kontinenter på en och samma sida av en platta (eller uppepå en “halv glob”), har fyra hörnpelare samt är stationär med solen och månen kretsande runt sig (alltså inte kretsande under den runda plattan/halvgloben utan kretsande ovanpå jorden.) Om vi även läser Enoks bok (inte en kanonisk bok men en respekterad bok omnämnd i Bibeln) så står denna bild väldigt klar.

Sen går det förstås att tolka på ett annat sätt, men då blir det på det mindre direkta sättet och många liknelser och beskrivningar blir svårbegripliga (för att inte säga obegripliga). Lyckligtvis hänger inte vår frälsning på hur vi uppfattar jordens form, och som kristna måste vi vara tålmodiga och respektera att det finns människor som har olika uppfattningar om jorden. Om vi anser att de har fel så är bra argument det bästa sättet att få andra att ändra sig. Kanske människor har missuppfattat något och därför hamnat snett? Ge dem då bättre förklaringar på ett kärleksfullt sätt och försök bena ut det som de hakat upp sig på (t. ex att ingen jordrundning kan skönjas från ballonger/raketer ens 38 km ovanför jordens yta). Att bli arg eller upprörd är bara bortkastat. Jag har svårt att se att Jesus blev arg och upprörd på människor som helt ärligt stod fast vid sina övertygelser, men däremot kan vi se honom (och senare Paulus) resonera med dem och ge dem ett bättre perspektiv. Många blev på det sättet övertygade och ändrade uppfattning. Däremot kunde det hända att Jesus blev arg på människor som mot bättre vetande exempelvis förvandlade templet till ett rövarnäste.

Plattjordtro brer ut sig i en rask takt, och ett vanligt svar som anhängarna ger på “varför skulle globalisterna ljuga för oss?” är “För att dölja att vi har en Skapare. För att dölja Guds existens”. De menar också att det är omöjligt att kombinera en plattjordtro med ateism. Många vittnar också om hur de blivit mer intresserad av kristen tro sedan de börjat tro på en designad platt jord som är placerad i centrum. Därför borde kristna inte känna skräck och okontrollerad ilska inför den här rörelsen. Då är det bättre att lära känna deras modell för att kunna erbjuda bättre argument. Om det här kommer från onda makter så kan man fråga sig varför de onda makterna driver människor bort från ateism och fram till Gud? Satan brukar driva människor åt andra hållet så därför har kombinationen Big Bang, Darwinism/Evolutionstro samt heliocentrism varit ett utmärkt paketerbjudande för människorna på jorden. Det finns inget som så framgångsrikt drivit människor bort från Skaparen som just detta paket, där människor förmås tro att de bara är en liten obetydlig prick i ett universum (eller inte ens det), som mycket väl skulle kunna rymma fler jordliknande planeter med varelser som ingen bryr sig om och som inte har någon framtid. I en odesignad värld utan Skapare så kan människor också tryggt tänka att de kan vara sina egna gudar, helt utan någon auktoritet över dem och därmed ingen som dömer deras moraliska beslut.

Se gärna artikeln “Lista med 50 exempel på att jorden är platt. Varför tvivlar folk på ett jordklot?”

Bibeln säger ju inget om planeter?

Bibeln säger ingenting om planeter, men om sol, måne och stjärnor. Planeter kan tolkas som irrande stjärnor till skillnad från fasta stjärnor som har sina speciella platser i våra stjärntecken. Här finns en video som visar stjärnor i teleskop, som antas blinka eftersom de befinner sig i eller bakom vatten i himlavalet (se skapelseberättelsen). Här finns en video där man kan se vattenvågor på månen som också är tänkt att befinna sig i himlavalvet i eller bakom vatten. Här finns en film med en kristen amerikansk missilinstruktör som tror att jorden är platt.

1 Mos. 1:16 Gud gjorde de två stora ljusen, det större att härska över dagen och det mindre att härska över natten, likaså stjärnorna.

“Stor” och “större” (“great” på engelska) är en översättning från hebreiskans adjektiv gadol (Strong’s 1419) och kan betyda “stor” i betydelse av magnitud, styrka och intensitet. Det går därför inte att använda denna vers som stöd för att solen rent fysiskt är större än månen.

Bibeln om jordens form och rörelse

Bibeln talar om jordens rund, det separerande himlavalvet som stjärnorna placerades i, (inte ovanför), pelare som jorden placerats på, jordens fyra hörn, etc. Solen och månen sägs kretsa i banor över jorden (inte runtom jorden).

Här nedan följer en del Bibelverser om jordens form och rörelse. Ska man vara riktigt ärlig så finns inga bibelverser som hävdar att jorden är ett roterande globformat klot som toksnurrar kring sin egen axel (utan att havens vatten skingras) kring solen i en hisnande hastighet (107200 km/timmen) år efter år och som ändå lyckas bevara polstjärnan fixerad på samma plats liksom andra stjärnkonstellationer.

Verser som skulle kunna tolkas som om jorden vore platt (med fyra hörnpelare)footstool

Jesaja 66:1 Så säger Herren: Himlen är min tron och jorden min FOTAPALL. Vad för ett hus kan ni bygga åt mig, vad för en plats där jag kan vila?

1 Samuel 2:8 Han reser den ringe upp ur stoftet, ur dyn lyfter han upp den fattige för att sätta honom bland furstar. Ja, han låter honom ärva härlighetens tron. Ty jordens GRUNDPELARE är Herrens, och PÅ DEM har han byggt världen.

Job 9:6 han som får jorden att vackla från sin plats och dess PELARE att bäva

Kommentar: Jorden är som en fotapall för Gud. Självfallet förstår bibelläsaren att Gud inte använder jorden bokstavligen som en fotapall, men vi får trots det en liknelse och en bild presenterade för oss i Bibeln av en anledning. Det är svårt att tänka sig Gud använda sig av en rund boll som en fotapall, och inte heller blir pelare fastsatta under en rund boll särskilt begripligt. Om vi däremot tänker oss en platt jordskiva med fyra pelare/ben under, ja då framträder plötsligt något som definitivt påminner om en fotapall! Varför är inte detta den mest naturliga tolkningen? Gud har alltså byggt världen (som består av jorden och dess himlavalv) på dessa pelare.

Jesaja 40:22 Han är den som tronar över jordens rund, och dess inbyggare äro såsom gräshoppor; han är den som utbreder himmelen såsom ett flor och spänner ut den såsom ett TÄLT att bo inunder. (1917) (sitteth upon the circle of the earth, KJV)

Kommentar:  En cirkel eller här “rund” kan givetvis vara platt. Det hebreiska ursprungsordet är “chuwg” (Strong’s 2329) vilket bäst översätts med rund, cirkel eller krets. KJV översätter med circle, circuit och compass samt kan även ha en betydelse av “vault of the heavens” enligt Blueletterbible, vilket kan ge en bild av att Gud sitter ovanför en cirkelformad skiva som har en valvliknande himmelsbåge över sig – eller en fotapall som har ett liknande utseende. Om Gud velat visa att jorden är globformad så skulle författaren kunnat använda sig av ordet “dure”, som kan översättas med bl. a. “boll”. Att spänna ut himlen som ett tält att bo under är en  obegriplig liknelse om jorden vore en boll men passar perfekt in på en plan yta med en kupolliknande form över sig. Man spänner självfallet tält över en PLATT yta. Det är tänkt att vi BOR i detta tält (i tältet och inunder dess tak), men det blir svårt att ens tänka sig en bild där man spänner ett tält runtom en boll. Ett sådant arrangemang kan man inte ens kalla tält. Använder sig bibelförfattaren sig av obegripliga liknelser, eller finns faktiskt en klar bild som vi kan ta till oss? Om jorden är bollformad, varför använder förtfattaren inte ordet för “boll”

Hab. 3:11 Sol och måne står stilla i sin boning vid skenet av dina pilar som far fram, vid glansen av ditt blixtrande spjut.

Joshua 10:12 På den dagen då Herren gav amoreerna i israeliternas våld, talade Josua till Herren inför hela Israel: ”Du sol, stå stilla i Gibeon, du måne, i Ajalons dal!”13 Och solen stod stilla och månen blev stående, till dess folket hämnats på sina fiender. Detta står skrivet i ”Den redliges bok”. Solen blev stående mitt på himlen och gjorde sig ingen brådska att gå ner för att fullborda dagen.

Kommentar: I en heliocentrisk modell där jorden kretsar kring solen så skulle ovan inte kunnat inträffa. Versen hävdar att det var solen som stod stilla (och månen), vilket förlängde dagen (den ljusa tiden på dygnet) på jorden. Ur jordens perspektiv kvittar det egentligen om solen rör sig en aning i en heliocentrisk modell där jorden cirkulerar runt solen med en helt otrolig hastighet (utan att havet krusas eller blåser av klotet och utan att atmosfären rubbas). Joshuas händelse skulle däremot kunna fungera i en geocentrisk modell och om jorden vore platt. Författaren refererar till the book of Jasher (den redliges bok), och där kan vi läsa samma sak; att sol och måne stod stilla enligt Joshuas bön till Gud. En del kanske hävdar att sol och måne stod stilla från Israelinvånarnas perspektiv, men dels måste vi då göra en avstickare från texten och dels så löser det inte problemet med hur dagen kunde förlängas.

Jasher 88:63 And when they were smiting, the day was declining toward evening, and Joshua said in the sight of all the people, Sun, stand thou still upon Gibeon, and thou moon in the valley of Ajalon, until the nation shall have revenged itself upon its enemies.64 And the Lord hearkened to the voice of Joshua, and the sun stood still in the midst of the heavens, and it stood still six and thirty moments, and the moon also stood still and hastened not to go down a whole day.

Jesaja 38:8 Se, jag skall låta skuggan på trappstegen gå tillbaka de tio steg som den har flyttat sig på Ahas trappa med solen.” SOLEN GICK DÅ TILLBAKA tio av de steg på trappan som den redan hade gått.

Kommentar: Samma sak här. Om solen backar ur jordens perspektiv (som snurrar kring solen), så är det svårt att förstå hur stegen på soluret kunde gå tillbaka. Versen säger att det var solen som gick tillbaka de tio stegen. Inte att det var jorden som åstadkom detta genom snurrande kring sin axel eller runt solen. En sol som backar något från sin bana kring en platt jord skulle däremot kunna åstadkomma detta.

Predikaren 1:5 Solen går upp och solen går ner och skyndar sedan åter till den plats där den går upp.6 Vinden far mot söder och vänder sig mot norr. Den vänder sig ständigt på sin färd fram och börjar sitt kretslopp på nytt.

Jeremiah 49:36 Jag skall låta fyra vindar komma mot Elam från himlens fyra hörn. Jag skall skingra dem åt alla väderstreck, och inget hednafolk skall finnas dit de fördrivna från Elam inte skall komma.

Matteus 24:31 Med starkt basunljud skall han sända ut sina änglar, och de skall samla hans utvalda från de fyra väderstrecken, från himlens ena ända till den andra.

Upp. 7:1 Sedan såg jag fyra änglar stå vid jordens fyra hörn och hålla tillbaka jordens fyra vindar, så att ingen vind skulle blåsa över jorden eller över havet eller mot något träd.

Upp. 20:8 Och han skall gå ut för att bedra folken vid jordens fyra hörn, Gog och Magog, och samla dem till striden, och deras antal är som sanden i havet.De drog upp över hela jordens VIDD och omringade de heligas läger och den älskade staden. Men eld kom ner från himlen och förtärde dem.

Kommentar: Order VIDD ovan beskriver jordens hela yta och inte delar av jordens yta, vilket skulle vara en illa vald beskrivning om jorden tvärtom skulle vara globformad och så långt från “platos” som man kan komma. Ordet är översatt från substantivet πλάτος/platos, Strong’s 4114, bredd, något utsträckt och platt, används ibland som motsats till höjd, översätts även “broad plain” = NASB. Adjektivet är πλατύς Strong’s 4116 som kan användas som beskrivning av en “gata” som ju är utsträckt och bred. Grunden är verbet πλάσσω/plassó, Strong’s 4111, som kan definieras som “forma/breda ut”. Jämför med svenska “platt” och  även “platå” som handlar om ett utbrett flackt område. Definition NE: “platåʹ (franska plateau, av fornfr. platel ’platt föremål’, ’skål’, ’tallrik’), detsamma.

Jesaja 11:12 Han skall resa ett baner för hednafolken och samla de fördrivna av Israel och de kringspridda av Juda från jordens fyra hörn.

Jesaja 43:6 Jag skall säga till länderna i norr: ”Ge hit!” och till södern: ”Håll dem inte tillbaka! För hit mina söner fjärran ifrån och mina döttrar från jordens ände.

Job 28:24 Ty han skådar till jordens ändar, han ser allting under himlen.

Job 37:3 Han sänder ut det över hela himlen, sina blixtar till jordens ändar.—18 Kan du, med honom, breda ut skyarna som ett valv, fast som en spegel av gjuten metall?

Kommentar: Det finns många verser om fyra väderstreck, fyra vindar, fyra hörn och jordens ändar. Vare sig ett klot eller en rund platt skiva har några hörn, men om man tänker sig jorden som en rund yta med kupolliknande valv samt fyra pelar – ungefär som en fotpall – så skulle det kunna passa in. Det passar däremot inte in på en klotformad jord.

job 38Job 38:4 Var fanns du när jag lade jordens grund? Svara, om du har så stort förstånd.5 Vem har bestämt hennes mått – du vet! Och vem spände mätsnöret över den?6 Var fick hennes grundpelare sina fästen? Vem lade hennes hörnsten,—12 Har du, sedan dina dagar började,befallt dagen att gry och anvisat morgonrodnaden en plats13 där den kunde fatta jorden i dess hörn, så att de ogudaktiga skakades bort från den?14 Då ändrar jorden form som leran under sigillet, och allt träder fram som i ny dräkt. (14 “The earth is changed like clay into which a seal is pressed— AMP.)

Kommentar: Här ovan finns många detaljer som passar bäst på en platt jord. Ett mätsnöre går inte att spänna kring ett klot, utan ett mätsnöre spänner man över en platt yta. Vi kan vidare läsa om jordens grund, grundpelare, fästen, hörnsten och jordens hörn. Det passar med fotpallsmodellen, men inte gällande ett runt klot. Att fatta jorden vid dess hörn ock skaka bort personer, låter onekligen som om man greppar en filt i dess hörn och skakar bort vad som finns uppepå filten. Lera ändrar onekligen form om det utsätts för en stämpel/sigill. Då blir det utplattat med höga kanter.

Dan. 4:7 Detta var den syn jag hade på min bädd: Jag såg i min syn ett träd stå mitt på jorden, och det var mycket högt. 8 Trädet var stort och väldigt och så högt att det räckte upp till himlen och SYNTES TILL JORDENS ÄNDE.

Matteus 4:8 Därefter tog djävulen honom upp på ett mycket högt berg och visade honom alla riken i världen och deras härlighet. 9 Och han sade: ”Allt detta vill jag ge dig, om du faller ner och tillber mig.”

Upp.1:7 Se, han kommer med molnen, och varje öga skall se honom, även de som har genomborrat honom, och alla jordens stammar skall jämra sig över honom. Ja, amen.

Kommentar: Ovan verser ger uppfattningen att jorden är platt, och med ett högt perspektiv ovanifrån så kan hela plattan ses med alla kontinenter. Annars måste människor på andra sidan klotet se igenom hela klotet för att kunna se Jesu återkomst bland molnen.

Hes. 32:7 När det är ute med dig, skall jag täcka över himlen och förmörka stjärnorna. Jag skall täcka över solen med moln, och månen skall inte lysa mer.

Moln kan alltså täcka solen? Runt hela jorden dessutom?

flat earthOm jorden som står stilla på fästen, med vatten ovanför himlavalvet

1 Mos. 1:1 I begynnelsen skapade Gud himmel och jord. 2 Jorden var öde och tom, och mörker var över djupet. Och Guds Ande svävade över vattnet.3 Gud sade: ”Varde ljus!” Och det blev ljus. 4 Gud såg att ljuset var gott, och han skilde ljuset från mörkret. 5 Gud kallade ljuset dag, och mörkret kallade han natt. Och det blev afton och det blev morgon. Det var den första dagen.6 Gud sade: ”Varde mitt i vattnet ett valv som skiljer vatten från vatten!” 7 Gud gjorde valvet och skilde vattnet under valvet från vattnet ovan valvet. Och det skedde så. 8 Gud kallade valvet himmel. Och det blev afton och det blev morgon. Det var den andra dagen.9 Gud sade: ”Vattnet under himlen skall samlas till en enda plats så att det torra blir synligt.” Och det skedde så. —14 Gud sade: ”Varde på himlavalvet ljus som skiljer dagen från natten!” De skall vara tecken som utmärker särskilda tider, dagar och år, 15 och de skall vara ljus på himlavalvet som lyser över jorden.” Och det skedde så. 16 Gud gjorde de två stora ljusen, det större att härska över dagen och det mindre att härska över natten, likaså stjärnorna. 17 Han satte dem på himlavalvet till att lysa över jorden, 18 till att härska över dagen och natten och till att skilja ljuset från mörkret. Och Gud såg att det var gott.

Psalm 19:1 Himlarna vittnar om Guds härlighet, himlavalvet förkunnar hans händers verk.—3 Den ena dagen talar om det för den andra, den ena natten kungör det för den andra,4 utan tal och utan ord, deras röst hörs inte. 5 De når ut över hela jorden, deras ord når till världens ände. Åt solen har han gjort en hydda i dem, 6 den är som en brudgum som går ut ur sin kammare, den gläder sig som en hjälte att löpa sin bana. 7 Den går upp vid himlens ena ände och går sin kretsgång till den andra. Ingenting undgår dess hetta.

Psalm 148:4 Prisa honom, ni himlars himmel och ni vatten ovan himlen.

Jesaja 13:10 Ty himlens stjärnor och stjärnbilder sänder inte mer sitt ljus. Solen går upp mörk, och månens ljus lyser inte.1—13 Därför skall jag få himlen att darra, och jorden att gunga och skaka i sina grundvalar -genom Herren Sebaots förbittring, på hans brinnande vredes dag. (10. — the sun shall be darkened in his going forth, KJV)

Kommentar: Ljusen sägs här placerats himlavalvet och inte ovanför. Himlavalvet sägs vidare vara himlen och vatten fanns både ovanför himlen och nedanför i haven. Mitt i vattnet placerades alltså valvet, med vatten både ovanför och under det. Om jorden är klotformad så passar valvet inte riktigt in, och ett valv är heller inget valv om det handlar om något som är runt hela jordklotet. Om jorden är platt däremot så kan man lättare tänka sig en bågformad kupol ovanför den plana ytan. Månen verkar ha sitt eget ljus även om ljusstyrkan är svagare än solens ljus. Vi får ingen bild av att solen är 400 gånger längre bort än månen och att det är därför som de har samma storlek sett från jorden. Enligt Enoks bok (se nedan) så har sol och måne samma storlek. Både solen och månen sägs  vara placerat på valvet och inte ovanför. För att det ska passa i en plattjordmodell så måste alla dessa himlakroppar vara oerhört mycket mindre än vid den klassiska klotmodellen. Planeterna står inte nämnda och förmodas därför hamna i stjärnkategorin (och definitivt inga himlakroppar som har en fast yta).

1 Mos 10:4 Och de sade: “Kom, så bygger vi oss en stad och ett torn som har spetsen uppe i himlen. Låt oss göra oss ett namn, så att vi inte sprids ut över hela jorden.”5 Då steg Herren ner för att se på staden och tornet som människorna byggde. 6 Herren sade: “Se, de är ett enda folk och de har ett enda språk. Detta är deras första tilltag, och härefter skall ingenting vara omöjligt för dem vad de än beslutar sig för.

Kommentar: Om det ovanför dessa människor fanns ett öppet universum som sträcker sig miljontals ljusår bortåt utan slut, så vore deras tilltag att nå himlen helt omöjligt och förundransvärd i sin naivitet. På Gud låter det snarare som om det fanns en slags möjlighet, och han kliver även ner för att stoppa dem. Även att kunna nå ett himlavalv tillräckligt nära för att skjuta upp pilar mot det, som Den redliges bok säger, låter tillräckligt svårt. Enligt den redliges bok var tornet enormt och det tog ett par dagar att gå runt det.

Job 9:6 han som får jorden att vackla från sin plats och dess PELARE att bäva,7 han som befaller solen att inte gå upp och förseglar stjärnorna,8 han som ensam spänner ut himlarna och skrider fram över havets rygg, 9 han som har gjort Karlavagnen och Orion, Sjustjärnorna och söderns stjärnbilder

Job 22:12 Bor inte Gud i himlens höjd? Och se på stjärnorna däruppe, hur högt de sitter! 13 Och du säger: ”Vad kan Gud veta? Kan han döma genom detta töcken?14 Molnen bildar en slöja så att han inte ser, och på himlavalvet vandrar han.”

Job 26:7 Han spänner ut himlen i norr över det tomma, han hänger upp jorden på intet.—9 Han gömmer sin tron för vår åsyn, han höljer den med sina skyar.10 En välvd horisont har han satt över vattnen, där ljuset gränsar mot mörkret.

Kommentar: Om jorden är klotformad så är det svårt att förstå uppgiften att himlen spänns ut just i norr, och det här med att “spänna ut” något över något klotformat låter konstigt (och långtifrån ett “tält” som man kan läsa om i andra verser). På en plattjordmodell däremot är norr i mitten på jorden med polstjärnan över sig allra högst upp i himlabågen, vilket passar ihop väl med Jobs uttryck. Om jorden snurrar som en karusell och tokrusar i en bana runt solen, så låter det konstigt att Gud skulle “hänga upp jorden på intet”. Det vore ju raka motsatsen. Om jorden däremot vore platt och stationär så kan man lättare tänka sig denna beskrivning. En horisont är platt och rak. Ett valv är bågformat. Om man tänker sig en platt jord med ett himlavalv så passar det ihop med “välvd horisont”.

Job 37:3 Han sänder ut det över hela himlen, sina blixtar till jordens ändar.—18 Kan du, med honom, breda ut skyarna som ett VALV, fast som en spegel av gjuten metall?

2 Samuel 22:16 Havets bäddar kom i dagen, jordens grundvalar blev synliga, genom Herrens näpst,  för hans vredes stormvind.

Psalm 75:4 Jorden och alla som bor där kan vackla, men jag har gjort dess pelare stadiga.” Sela.

Job 26:7 Han spänner ut himlen i norr över det tomma, han hänger upp jorden på intet.8—.10 En välvd horisont har han satt över vattnen, där ljuset gränsar mot mörkret.11 Himlens PELARE skälver, de häpnar över hans bestraffningar.

Kommentar: Att hänga jorden på intet låter som om jorden hänger fast och inte rör sig. Framför all om himlavalvet även har stadiga pelare som riskerar att skälva. Ett klot som rusar runt solen varje dag “skälver” ju hela tiden.

Psalm 18:16 Vattnens bäddar kom i dagen, jordens grundvalar blev synliga för din näpst, Herre, för din vredes stormvind.

Psalm 93:1 Herren är konung! Han har klätt sig i höghet. Herren har klätt sig och rustat sig med makt. Därför står världen fast, den vacklar inte.

Psalm 96:10 Säg bland folken: ” Herren är konung! Därför står världen fast och vacklar inte. Han dömer folken med rättvisa.”

Psalm 104:2 Insvept i ljus som i en mantel, spänner du ut himlen som ett tält.3 Du timrar på vattnen dina salar, molnen gör du till din vagn, du far på vindens vingar.—5 Du grundade jorden på dess fästen, så att den ej vacklar till evig tid.6 Med djupet täckte du den som med en klädnad, upp över bergen stod vattnen.

Ords. 8:27 När han beredde himmelen, var jag tillstädes, när han spände ett VALV över djupet,28 när han fäste skyarna i höjden, när djupets källor bröto fram med makt (1917) (27 — drew a circle on the FACE of the deep, NKJV)

1 Krön. 16:30 tillbed Herren i helig skrud. Bäva inför honom, alla länder. Jorden står fast, den kan inte rubbas.

Kommentar: Jorden verkar stå helt stilla på speciella fästen och riskerar endast att vackla om Gud plötsligt skulle orsaka det. Jorden verkar stå fast och kan inte rubbas från sina fästen.

Amos 9:6 Det är han som bygger sin sal i himlen och har grundat sitt valv över jorden. Han kallar på havets vatten och sprider ut det över jordens yta – Herren är hans namn. (FACE of the earth, KJV)

Jeremia 10:12 Han har skapat jorden genom sin kraft, han har grundat världen genom sin vishet, och genom sitt förstånd har han spänt ut himlen.

Jesaja 44:24 Så säger Herren, din återlösare, han som format dig alltifrån moderlivet: Jag, Herren, är den som har gjort allt, den som ensam har spänt ut himlen och brett ut jorden Vem var med mig?

Jesaja 45:12 Det är jag som har gjort jorden och skapat människorna på den. Det är mina händer som har spänt ut himlen, och hela dess här har jag givit befallning.

Jesaja 48:13 Min hand har lagt jordens grund, min högra hand har spänt ut himlen. Jag kallade på dem, då stod de där.

Hesekiel 1:26 Ovanför valvet över deras huvuden syntes något som liknade en tron gjord av safirsten. På det som liknade en tron satt en gestalt som såg ut som en människa.

Sakarja 12:1 En profetia, Herrens ord om Israel. Så säger Herren, han som har utspänt himlen och lagt jordens grund och som har format människans ande i henne

Upp. 6:13 Himlens stjärnor föll ner på jorden, som när ett fikonträd fäller sina omogna frukter, när det skakas. 14 Och himlen försvann som när en bokrulle rullas ihop, och alla berg och öar flyttades från sin plats.

Kommentar: Stora stjärnor kan omöjligen falla ner på jorden, och framför allt inte som när frukt ramlar från ett träd till marken. Jorden skulle hinna brinna upp av hettan långt innan stjärnan ens närmade sig. Om däremot stjärnorna var ofantligt mycket mindre i storlek (och svagare i ljus) så skulle liknelsen passa, och ännu mer om vi kan koppla ihop stjärnor med änglar (såsom fallande änglar). Vidare låter liknelsen om en hoprullad bokrulle illa om det handlade om en atmosfär runt hela jordklotet, men passar bra i en solfjädermodell med en himlakupol över en platt yta. Att spänna ut himlen så att det liknar ett valv är svårt på en klotformad jord.

Enoks bokplatt jord

Enoks boks är citerad i Juda brev samt av kyrkofäder, och återfanns dessutom bland Dödahavsrullarna. I Enoks kapitel 72-82 så kan vi läsa många detaljer om jordens form och rörelser. Enligt Enoks bok så är solen inte särskilt stor och heller inte särskilt långt bort eftersom den tillsammans med månen och stjärnorna är placerade i (inte ovanför) himlavalvet. Stjärnorna rör sig enligt vissa banor på himlavalvet, och Enok talar om portaler som de utgår ifrån. Stjärnor är inte omtalade som stora “solar”, utan (liksom i Bibeln) kopplade till änglar/budbärare och intelligens. Lucifer är som bekant omtalad som en stjärna som föll så uppenbarligen är det möjligt för stjärnor att avvika från sina ålagda banor, dock med stora konsekvenser (se Juda brev om änglar som föll).

Exempel från Enok här nedan.

1 Enoch 18:1. I saw the treasuries of all the winds: I saw how He had furnished with them the whole creation and the firm foundations of the earth. 2. And I saw the corner-stone of the earth: I saw the four winds which bear [ the earth and ] the firmament of the heaven. 3. And I saw how the winds stretch out the vaults of heaven, and have their station between heaven and earth: these are the pillars of the heaven . 4. I saw the winds of heaven which turn and bring the circumference of the sun and all the stars to their setting. 5. I saw the winds on the earth carrying the clouds: I saw the paths of the angels. I saw at the end of the earth the firmament of the heaven above. —9. And I saw a flaming fire. And beyond these mountains 10. is a region the end of the great earth: there the heavens were completed.  — 15. And the stars which roll over the fire are they which have transgressed the commandment of the Lord in the beginning of their rising, because they did not come forth at their appointed times.

1 Enoch 33:2. And to the east of those beasts I saw the ends of the earth whereon the heaven rests, and the portals of the heaven open. 3. And I saw how the stars of heaven come forth, and I counted the portals out of which they proceed, and wrote down all their outlets, of each individual star by itself, according to their number and their names, their courses and their positions, and their times and their months, as Uriel the holy angel who was with me showed me.

I 1 Enok kapitel 72 finns alla detaljer om solens rörelser över jorden, och förklaringar för sommar- och vintersolståndet. Månens rörelser finns i kapitel 73. Tar bara med stycken här:

1 Enoch 72:1. The book of the courses of the luminaries of the heaven, the relations of each, according to their classes, their dominion and their seasons, according to their names and places of origin, and according to their months, which Uriel, the holy angel, who was with me, who is their guide, showed me; and he showed me all their laws exactly as they are, and how it is with regard to all the years of the world and unto eternity, till the new creation is accomplished which dureth till eternity. 2. And this is the first law of the luminaries: the luminary the Sun has its rising in the eastern portals of the heaven, and its setting in the western portals of the heaven. —5. The chariot on which he ascends, the wind drives, and the sun goes down from the heaven and returns through the north in order to reach the east, and is so guided that he comes to the appropriate (lit. ‘that’) portal and shines in the face of the heaven. 6. In this way he rises in the first month in the great portal, which is the fourth those six portals in the cast. 7. And in that fourth portal from which the sun rises in the first month are twelve window-openings, from which proceed a flame when they are opened in their season. 8. When the sun rises in the heaven, he comes forth through that fourth portal thirty mornings in succession, and sets accurately in the fourth portal in the west of the heaven. 9. And during this period the day becomes daily longer and the night nightly shorter to the thirtieth morning. 10. On that day the day is longer than the night by a ninth part, and the day amounts exactly to ten parts and the night to eight parts. —26. And on that day the night becomes longer and amounts to the double of the day: and the night amounts exactly to twelve parts and the day to six. 27. And the sun has (therewith) traversed the divisions of his orbit and turns again on those divisions of his orbit, and enters that portal thirty mornings and sets also in the west opposite to it. —35. And this is the law and the course of the sun, and his return as often as he returns sixty times and rises, i.e. the great luminary which is named the sun, for ever and ever. 36. And that which (thus) rises is the great luminary, and is so named according to its appearance, according as the Lord commanded. 37. As he rises, so he sets and decreases not, and rests not, but runs day and night, and his light is sevenfold brighter than that of the moon; but as regards size they are both equal. –

1 Enoch 73:1. And after this law I saw another law dealing with the smaller luminary, which is named the Moon. 2. And her circumference is like the circumference of the heaven, and her chariot in which she rides is driven by the wind, and light is given to her in (definite) measure. 3. And her rising and setting change every month: and her days are like the days of the sun, and when her light is uniform (i.e. full) it amounts to the seventh part of the light of the sun. 4. And thus she rises. And her first phase in the east comes forth on the thirtieth morning: and on that day she becomes visible, and constitutes for you the first phase of the moon on the thirtieth day together with the sun in the portal where the sun rises. 5. And the one half of her goes forth by a seventh part, and her whole circumference is empty, without light, with the exception of one-seventh part of it, (and) the fourteenth part of her light. 6. And when she receives one-seventh part of the half of her light, her light amounts to one-seventh part and the half thereof. 7. And she sets with the sun, and when the sun rises the moon rises with him and receives the half of one part of light, and in that night in the beginning of her morning [in the commencement of the lunar day] the moon sets with the sun, and is invisible that night with the fourteen parts and the half of one of them. 8. And she rises on that day with exactly a seventh part, and comes forth and recedes from the rising of the sun, and in her remaining days she becomes bright in the (remaining) thirteen parts.

Enligt Enok är solen och månen lika stora:

1 Enoch 78:3. These are the two great luminaries: their circumference is like the circumference of the heaven, and the size of the circumference of both is alike. 4. In the circumference of the sun there are seven portions of light which are added to it more than to the moon, and in definite measures it is s transferred till the seventh portion of the sun is exhausted. — 12. And on the first day she is called the new moon, for on that day the light rises upon her. 13. She becomes full moon exactly on the day when the sun sets in the west, and from the east she rises at night, and the moon shines the whole night through till the sun rises over against her and the moon is seen over against the sun. 14. On the side whence the light of the moon comes forth, there again she wanes till all the light vanishes and all the days of the month are at an end, and her circumference is empty, void of light. 15. And three months she makes of thirty days, and at her time she makes three months of twenty-nine days each, in which she accomplishes her waning in the first period of time, and in the first portal for one hundred and seventy-seven days.

Läs gärna Samuel Birley Rowbotham’s bok “Earth not a globe”, där han går igenom några intressanta experiment för att se om jorden är rund eller platt, och han tar även tar upp Bibelns anspråk. Se även denna artikel med länkar till några kända youtubefilmer med plattjordargument, för att förstå bättre hur anhängarna resonerar. Det är intressanta filmer oavsett ståndpunkt. För att kunna övertyga en medmänniska om att byta ståndpunkt så måste man först förstå medmänniskans ursprungliga övertygelser och undersöka varför de upplevs vara så attraktiva. Då slipper man dessutom risken att tillskriva en annan person åsikter han/hon kanske inte har. För att slå hål på en modell tjänar man på att först förstå hur modellen i fråga fungerar.

Är Enoks bok borttagen från Bibeln av den katolska kyrkan? Läs här.

Se gärna Bart Sibrels (en kristen man) dokumentärfilm om månlandningen “A funny thing happened on the way to the moon”.


Editor's Picks