Både solen och månen ger sitt eget ljus enligt Bibeln, och är HAN respektive HON

sunSolen och månen – objekt som ger sitt eget ljus

Den mest direkta tolkningen av Bibelns beskrivning av sol och måne är att var och en av dem de ger sitt eget ljus. Frågan är om vi vill vara ärliga när vi läser Guds ord, eller om vi föredrar att göra tillägg eller ändra på det som står skrivet? Har Gud sagt …? Det skulle inte vara svårt för Gud att framföra förklaringen att det endast är sol och stjärnor som ger ljus, samt att månen endast reflekterar solens ljus, men så står det inte beskrivet i Bibeln.

Solen och månen beskrivs som två stora ljus (till skillnad från stjärnorna som är de mindre ljusen), och syftet för dessa två ljus är att lysa ÖVER JORDEN (inte lysa på avlägsna platser i ett universum) samt att vara till tecken för olika tider på jorden. Sett från jorden så skulle dessa ljus också skilja ljuset från mörkret – såsom i dag och natt. I skapelseberättelsen står det ingenting om vare sig ett gigantiskt universum eller planeter (som i stället är irrande stjärnor), men däremot om ett himlavalv med vatten både under och över det, samt att sol, måne och stjärnor befinner sig i/på detta valv för att utföra sina funktioner inför människorna på jorden. Det finns alltså inget utrymme för tankegången att det skulle finnas solar/stjärnor vars ljus inte ens kan nå jorden med sitt ljus, för enligt Guds skapelse så beskrivs bara en (1) sol, samt ett flertal stjärnor som är skapta enbart för invånarna på jorden.

Om det existerar ett flertal avlägsna stjärngalaxer, så som Big Bang teorin förespråkar, så skulle fallet vara att de flesta stjärnor INTE ger ljus över jorden – vilket ju var deras skapelsefunktion enligt Bibeln. Solen är någonting helt annat än en stjärna enligt Bibeln och det är stjärnorna (dock ej de irrande stjärnorna som du kan läsa om här) som utgör de olika stjärnkonstellationerna – återigen sett från jorden. Polstjärnan och stjärnkonstellationerna behåller sina fasta punkter år efter år och har gjort så genom hela vår kända historia.

1 Mos. 1:15 Gud sade: “Varde på himlavalvet ljus som skiljer dagen från natten!” De skall vara tecken som utmärker särskilda tider, dagar och år, 15 och de skall vara ljus på himlavalvet som lyser över jorden.” Och det skedde så. 16 Gud gjorde de två stora ljusen, det större att härska över dagen och det mindre att härska över natten, likaså stjärnorna.17 Han satte dem på himlavalvet till att lysa över jorden, 18 till att härska över dagen och natten och till att skilja ljuset från mörkret. Och Gud såg att det var gott. 19 Och det blev afton och det blev morgon. Det var den fjärde dagen.

Dessutom kan vi läsa i Bibeln på flera ställen att stjärnor (som beskrivs som levande varelser) kommer att falla ner på jorden, och ändå fortsätter livet på jorden. Detta är något som många inte vill acceptera som en sanning för att det passar så illa med det man tidigare fått lära sig genom NASA.

Upp. 6:13 Himlens stjärnor föll ner på jorden, som när ett fikonträd fäller sina omogna frukter, när det skakas. 14 Och himlen försvann som när en bokrulle rullas ihop, och alla berg och öar flyttades från sin plats.15 Kungarna på jorden, stormännen och härförarna, de rika och de mäktiga, alla slavar och fria, gömde sig i hålor och bland bergsklyftor, 16 och de sade till bergen och klipporna: “Fall över oss och göm oss för hans ansikte som sitter på tronen och för Lammets vrede.

Jesaja beskriver framtida händelser (såsom Sions kommande härlighet) med att månen inte längre skall lysa med sitt sken, samt att månens ljus (och solens ljus) ska ändra karaktär. Kan vi ta till oss det budskapet?:

Jesaja 30:26 Månens ljus skall vara som solens och solens ljus skall vara sju gånger klarare, som ett sjufaldigt dagsljus, när den dag kommer då Herren förbinder sitt folks skador och helar såren efter slagen som det fått.

Jesaja 60:19 Solen skall inte mer vara ditt ljus om dagen, månen skall inte mer lysa dig med SITT SKEN.Herren skall vara ditt eviga ljus, din Gud skall vara din härlighet.20 Din sol skall inte mer gå ner, din måne inte mer avta, ty Herren skall vara ditt eviga ljus, och dina sorgedagar skall upphöra.

Andra verser som beskriver månen med sitt ljus:

Joel 2:10 Inför dem darrar jorden, himlen bävar, solen och månen förmörkas, stjärnorna mister sitt sken.

Joel 3:15 Solen och månen förmörkas,och stjärnorna mister sitt sken.

1 Kor.15:41 Solen har sin glans, månen en annan och stjärnorna ännu en annan. Den ena stjärnan skiljer sig från den andra i glans.

Solen och månen beskrivs också som han respektive hon. Översättningen är mer tydlig på ett språk som engelska pga hur pronomen fungerar:

Eccl. 1:5 The sun also ariseth, and the sun goeth down, and hasteth to HIS PLACE where HE AROSE. (Predikaren 1:5)

Ez. 32:7 And when I shall put thee out, I will cover the heaven, and make the stars thereof dark; I will cover the sun with a cloud, and the moon shall not give HER light. (Hesekiel 32:7)

Isaiah 13:10 For the stars of heaven and the constellations thereof shall not give their light: the sun shall be darkened in HIS going forth, and the moon shall not cause HER light to shine. (Jesaja 13:10)

Matt. 24:29 Immediately after the tribulation of those days shall the sun be darkened, and the moon shall not give HER light, and the stars shall fall from heaven, and the powers of the heavens shall be shaken (Matteus 24:29)

Även i Enoks bok så ser vi konsekvent samma sorts översättning där solen är han och månen är hon, liksom att de båda anses alstra sitt eget ljus även om detta ljus kan variera. Enligt Enoks bok är sol och måne exakt lika stora och har skapats för att ge ljus just över jorden. Även om vi inte kan veta med säkerhet huruvida Enoks bok bör inkluderas i skrifterna som kommit till genom den helige Ande, så kan det ändå förhålla sig så att informationen ändå stämmer. Enoks bok bekräftar Bibelns berättelser fullt ut.

Ch. LXXIII.1 1. And after this law I saw another law dealing with the smaller luminary, which is named the Moon. 2. And her circumference is like the circumference of the heaven, and her chariot in which she rides is driven by the wind, and light is given to her in (definite) measure. 3. And her rising and setting change every month: and her days are like the days of the sun, and when her light is uniform (i.e.full) it amounts to the seventh part of the light of the sun. — 5. And the one half of her goes forth by a seventh part, and her whole circumference is empty, without light, with the exception of one-seventh part of it, (and) the fourteenth part of her light. 6. And when she receives one-seventh part of the half of her light, her light amounts to one-seventh part and the half thereof.

Vi är inte skapta genom stjärnstoft, och inte heller har vi kommit till av en slump genom en långsam evolutionsprocess på flera miljarder år. Vi har en Skapare som bryr sig om oss, och som Satan gör allt för att dölja genom att förminska vår unika plats i Guds skapelse genom att sprida olika villoläror. Jorden är skapad för att befolkas, och det innebär att det inte finns utrymme för en period då jorden låg öde och tom under en längre tid än ett ögonblick. Guds tanke var hela tiden att jorden skulle fyllas med liv, och enligt Bibeln tog hela skapelseprocessen sex vanliga dagar. Det kan vara mycket att smälta om man är uppväxt med en helt annan sorts berättelse:

Jesaja 45:18 Ty så säger Herren, han som har skapat himlen, han som ensam är Gud, som har format jorden och gjort den. Han som har berett den har INTE skapat den till att vara ÖDE utan format den till att bebos: Jag är Herren, och det finns ingen annan.

2 Mos. 20:11 Ty på sex dagar gjorde Herren himlen och jorden och havet och allt som är i dem, men på sjunde dagen vilade han. Därför har Herren välsignat sabbatsdagen och helgat den.

Rom. 1:19 Det man kan veta om Gud är uppenbart bland dem, Gud har ju uppenbarat det för dem. 20 Ända från världens skapelse ses och uppfattas hans osynliga egenskaper, hans eviga makt och gudomliga natur genom de verk som han har skapat. Därför är de utan ursäkt.21 Fastän de kände till Gud, prisade de honom inte som Gud eller tackade honom, utan förblindades av sina falska föreställningar, så att mörkret sänkte sig över deras oförståndiga hjärtan. 22 De påstod att de var visa, men de blev dårar. 23 De bytte ut den odödlige Gudens härlighet mot bilder av dödliga människor, av fåglar, fyrfotadjur och kräldjur. 24 Därför utlämnade Gud dem så att de följde sina egna begär och bedrev allt slags otukt och förnedrade sina kroppar. 25 De bytte ut Guds sanning mot lögnen och tog sig för att dyrka och tjäna det skapade i stället för Skaparen, han som är välsignad i evigheter, amen.

Joh. 3:12 Om ni inte tror när jag talar till er om det som hör jorden till, hur skall ni då kunna tro, när jag talar till er om det som hör himlen till?

Här är en tankeväckande respons till anställda på Creation.com, vilka tyvärr misslyckats med att beskriva sina motståndares (plattjordtroende) åsikter på ett korrekt sätt. En viktig och intressant debatt hur som helst, för plattjordtro har nu spridit sig så pass mycket att Youtube känt sig tvungna att censurera. Youtube har även valt att sätta in olika sorters censur gällande kritik angående den officiella historien av 9/11, liksom filmer som gör gällande att det förekommer helbrägdagörelser framför allt kopplat till barn.


Editor's Picks