Är Gud Fader den ende sanne Guden, och därmed inte Jesus? Joh. 17:3

(ordagrant från grekiska till engelska: “we are in him that is true in the son of him Jesus Christ. He is the true God…”)

Jesus har alltså kommit och gett oss förstånd så att vi ska kunna känna den Sanne. Vem är den Sanne som Johannes också säger att vi är i? Vi kan läsa: “vi är i den Sanne, i hans Son Jesus Kristus“. Den Sanne som vi är i verkar alltså vara densamma som Jesus Kristus, och därför är Jesus Kristus densamme som den sanne Guden enligt den här texten. Att vara i Jesus Kristus verkar vara det som Johannes menar med att tillhöra Gud, som han uttrycker sig i versen innan, och att frälsningen består i att vara i Jesus Kristus är också vad en lång rad andra verser säger:

Samma sak – om att vara I JESUS KRISTUS – säger: 1 Kor. 1:30, 2 Kor. 1:21,  2 Kor. 12:2, 2 Kor.13:5, Gal. 2:20, Gal.3:27, Gal. 5:6,  Ef. 2:10, Ef.  2:13, Fil. 3:14, Kol.1:27-28, 1 Thess. 2:14, 1 Thess. 4:16, Fil. 1:20, 1 Pet. 5:10, Judas 1:1, och en massa andra bibelställen.

Joh. 14:Jesus svarade honom: »JAG ÄR vägen och SANNINGEN och livet; ingen kommer till Fadern utom genom mig.Haden I känt mig, så haden I ock känt min Fader; nu kännen I honom och haven sett honom. (1917)Jesus svarade: “Så länge har jag varit hos er, och du har inte lärt känna mig, Filippus. Den som har sett mig har sett Fadern. Hur kan du säga: Låt oss se Fadern? 10 Tror du inte att jag är i Fadern och att Fadern är i mig? De ord som jag talar till er, talar jag inte av mig själv. Fadern förblir i mig och gärningarna är hans verk. 11 Tro mig: jag är i Fadern och Fadern är i mig. Om ni inte kan tro det, så tro för gärningarnas skull. (SFB)

Joh. 1:18 Ingen har någonsin sett Gud. Den Enfödde, som själv är Gud, och är hos Fadern, har gjort honom känd. (i vissa handskrifter st

Joh. 1:18 No one has seen God at any time; the only begotten God who is in the bosom of the Father, He has explained Him. (NASB)

Joh. 1:18 No man hath seen God at any time, the only begotten Son, which is in the bosom of the Father, he hath declared him. (KJV)

Sammanhanget i Joh. 17:3 visar att det handlar om Jesus som talar om sin Fader som den ende sanne Guden både för honom själv (Jesus) SOM MÄNNISKA, och för alla andra människor på jorden. Jesus talade i egenskap av SONEN, eftersom Jesus tömde sig själv på en del av sina gudomliga egenskaper när han valde att födas som människa (dock inte från det faktum att han är Gud i köttslig gestalt), och under sin tid på jorden var han i en tjänares gestalt – och t  o m lägre än änglarna (Hebr. 2:7). Gud Fader i himlen var däremot INTE lägre än änglarna under några omständigheter, och det var heller inte han som levde på jorden och dog på korset. Att Jesus därför inför sina åhörare bekänner sin Fader som den ende sanne Guden (och alltså den som israelerna under alla tider bett till), är därför helt logiskt, och det säger inte emot att han själv som Gud är en del av treenigheten. Inte kan vi väl förvänta oss att han skulle argumentera emot Jesaja?:

Vi ska inte lägga till påståenden som inte står i den här versen, och framför allt inte om det leder till bibelmotsättningar gentemot andra verser som tydligt visar att Jesus är Gud (exempelvis kallar Gud Fader Jesus för GUD i Hebr. 1:8). Det är en väsentlig skillnad på att säga “Gud Fader, du är den ende sanne Guden” och, “Gud Fader, du är den ende som kan kallas Gud”.  Det försnämnda påståendet utesluter inte att andra gudomliga personer (som i treenigheten) kan kallas “den ende sanne Guden”, men det sistnämnda påstående utesluter det alternativet.

Skulle det inte räcka med att Jesus nöjde sig med att vi ska be till den ende Guden, utan att göra tillägget om sonen? Nej, för Jesus ville här inte att åhörarna endast skulle fortsätta att tillbe den ende Guden som de gjort under det gamla testamentet, eftersom det ju tillkommit en ny dimension i och med honom själv – sonen. Jesus Kristus hade ju kommit för att dö för våra synder som ett felfritt offer en gång för alla, och om vi inte tror att han är JAGÄR så ska vi dö i våra synder. Alltså gjorde Jesus poängen att de visserligen ska tro på den ende Guden som de alltid gjort, men med tilllägget att de också måste tro på hans son – vilket innebär att tro att han är den han säger sig vara. Eftersom Gud Fader inte är detsamma som sonen, måste Jesus alltså separera den ende Guden och sonen. Detta utesluter inte att Jesus är Gud, men här ville Jesus göra en poäng även om SONEN som det är viktigt att vi bejakar.

Joh. 8:24 Därför sade jag till er att ni kommer att dö i era synder. Ty om ni inte tror att Jag Är, skall ni dö i era synder.”

Apg 2:38 Petrus svarade dem: “Omvänd er och låt er alla döpas i Jesu Kristi namn, så att era synder blir förlåtna. Då skall ni få den helige Ande som gåva.

Vad är det egentligen som står och inte står i versen?

  1. Det finns endast EN GUD ALLENA. Gud är EN! Detta är Bibeln mycket tydlig med
  2. Om Gud Fader är den ende Guden så utesluter det existensen av ANDRA GUDAR
  3. Att Gud är EN säger ingenting om hurdan Gud är, och om det finns flera personer/manifestationer av honom
  4. GUD FADER är Gud enligt Bibeln! Det är just som denne Gud Fader som vi ofta tänker oss JAHVE i Gamla Testamentet (och är han GUD så måste han vara en ENDE Guden eftersom det inte finns några andra)
  5. Eftersom Gud Fader är en Gud så är han DEN ENDE SANNE GUDEN. Det hade väl varit konstigt om israelerna under GT skulle behöva tro att det finns ytterligare gudar och/eller om den Gud som de tillber (Gud Fader)  INTE var den ende sanne Guden? (Och fortfarande så utesluts inte att Jesus också kan benämnas den ende sanne Guden.)
  6. Ändras detta faktum i Nya Testamentet då även Jesus har fötts som människa på jorden, och borde han ha en annan lära där han säger att Gud Fader INTE är den ende sanne Guden? Nej, det vore väl konstigt om Gud Faders status ändrades från GT till NT? Inga nya gudar har ju tillkommit och Guds status har inte förändrats.
  7. Kan även Jesus ingå i den ende sanne Guden? Absolut! Inte i form av GUD FADER förstås, men som sonen JESUS – del av treenigheten. Gud Fader är den ende sanne Guden, och det är Jesus Kristus också eftersom de är en och samma Gud. Dock är de inte samma personer i gudomen, men var och en av personerna kan sägas vara “den ende sanne Guden”. 
  8. Kan inte Jesus vara Gud eftersom han talar om Gud i tredje person? Jo, varför inte? Jesus talar ju om “JESUS KRISTUS” i tredje person, och det utesluter väl inte att Jesus inte kan vara Jesus Kristus?

Hur skulle Jesus bättre ha utryckt sig? Skulle han ha förbryllat sina lärljungar genom att säga att Gud Fader inte är den ende sanne Guden trots att de hela tiden har trott att han är just det och trots att deras förfäder trott detsamma? Visst kan väl Gud få vara hur han vill, och även vara i form av en treenighet? Visst kan väl 3 sandhögar skrapas ihop och bli 1 sandhög? Visst kan väl Gud vara i en brinnande buske samtidigt som han är i himlen och samtidigt som han är på samtliga kontinenter på jorden och betraktar varje människas rörelser och tankar? Gud kan väl vara överallt samtidigt eftersom han ska döma människornas innersta tankar?

Mattheus 18:19 Vidare säger jag er: Om två av er här på jorden kommer överens om att be om något, vad det än är, så skall de få det av min Fader i himlen. 20 Ty där två eller tre är samlade i mitt namn, DÄR ÄR JAG MITT IBLAND DEM.

Jag vill gärna tro att Jesus har kapacitet att vara mitt ibland flera olika kristna gäng som samlas och ber om något i hans namn, trots att det handlar om miljontals grupper som samlas samtidigt på flera olika kontinenter. Vi behöver inte hoppas på att Jesus inte redan är upptagen pga ett fullbelagt schema, och att han därför tvingas att ta en grupp i sänder. Jag tror ingen person i gudomen har problem med att vara på flera olika ställen samtidigt, och därför är det heller inget problem att Jesus kan sitta på den högra sidan om Gud Fader på tronen. Personerna i gudomen kan vara enade (de är alltid enade i mål och natur) eller agera isär – som när Jesus vandrade som människa på jorden samtidigt som Gud Fader var kvar i sin himmel. Jesus var faktiskt en människa som var under lagen, och lagen är ju under GUD. Som människa måste alltså Jesus vara lägre i rang än Gud Fader (kort kallad GUD), och endast i den egenskapen var människan Jesus lägre än Gud Fader. Tidigare delade ju Jesus sin ära med Gud Fader och var jämnställd honom.

Gal. 4:Men när tiden var fullbordad sände Gud sin Son, född av kvinna och STÄLLD UNDER LAGENför att han skulle friköpa (redeem, KJV) dem som stod under lagen, så att vi skulle få söners rätt.

Joh. 17:5 Fader, förhärliga nu mig med den härlighet som jag hade hos dig INNAN världen var till.

Att säga att Gud Fader är den ende sanne Guden gör automatiskt Jesus till den ende sanne Guden eftersom Jesus är ett med sin Faderbible with cross

De är inte bara ett i gemenskap och livssyn (för vi ska alla vara ett med Gud på det sättet), utan ett med honom som i samma natur och källa.

Joh. 10:30 Jag och Fadern är ett.”—37 Om jag inte gör min Faders gärningar, så tro mig inte. 38 Men om jag gör dem, så tro på gärningarna, om ni inte kan tro på mig. Då skall ni inse och förstå att Fadern är i mig och jag i Fadern.”

2 Korinthierbrevet 5:19 Ty Gud var i Kristus och försonade världen med sig själv. Han tillräknade inte människorna deras överträdelser, och han har anförtrott åt oss försoningens ord.

Jesus kallas VÅR ENDE HÄRSKARE och HERRE – Hur kan då även Fadern ha samma egenskaper?

Att vara härskare och herre över alla är faktiskt det mest suveräna man kan vara, och det är alltså Jesus Kristus. Han är dessutom DEN ENDE härskaren. Betyder nedan verser därför att Gud Fader inte är någon härskare eller Herre?

JudeTy hos er har det nästlat sig in vissa personer. Om dem är det redan för länge sedan skrivet att de skulle drabbas av domen. Gudlösa som de är förvanskar de vår Guds nåd till försvar för ett liv i utsvävningar och förnekar vår ENDE Härskare och Herre, Jesus Kristus.

1 Tim. 6:14 bevara det som han har befallt rent och oförfalskat, till vår Herre Jesu Kristi ankomst, 15 som han skall låta oss få se när tiden är inne, han, den salige, ENDE HÄRSKAREN, konungarnas Konung och herrarnas Herre16 som ENSAM är odödlig och bor i ett ljus dit ingen kan komma, och som ingen människa har sett eller kan se. Honom tillhör ära och evig makt! Amen.

Uppenbarelseboken 1:och från Jesus Kristus, det trovärdiga vittnet, den förstfödde bland de döda, den som är HÄRSKAREN över konungarna på jorden. Honom som älskar oss, och som har löst oss från våra synder med sitt blod (1917)

Kol. 2:Se till att ingen rövar bort er med sin tomma och bedrägliga filosofi, byggd på mänskliga traditioner och stadgar och inte på Kristus. Ty i honom bor GUDOMENS HELA FULLHET i kroppslig gestalt, 10 och i honom är ni uppfyllda, han som är HUVUDET ÖVER ALLA MAKTER OCH VÄLDIGHETER.

4 Mosebok 24:19 Ur Jakob skall en härskare komma, och de överlevande skall han utrota ur staden.”

Jesaja 45: 18 Ty så säger Herren,  han som har skapat himlen, han som ensam är Gud,  som har format jorden och gjort den. Han som har berett den  har inte skapat den till att vara öde utan format den till att bebos: Jag är Herren, och DET FINNS INGEN ANNAN.

Nehemja 9:6 Du ENSAM är HERREN. Du gjorde himlarna och himlarnas himmel och hela deras härskara, jorden och allt som är på den, haven och allt som är i dem, och du håller dem alla vid liv. Himlens härskara tillber dig.

Det finns endast EN HERRARNAS HERRE  och det är Jesus – och ändå kallas Fadern samma sak?

Även om Bibeln talar om diverse herrar så finns det endast en Herrarnas Herre. Gud Fader säger t o m att Herren är hans NAMN! Se verser ovan och även dessa:

1 Tim. 6:14 bevara det som han har befallt rent och oförfalskat, till vår Herre Jesu Kristi ankomst, 15 som han skall låta oss få se när tiden är inne, han, den salige, ENDE Härskaren, konungarnas Konung och herrarnas Herre16 som ENSAM är odödlig och bor i ett ljus dit ingen kan komma, och som ingen människa har sett eller kan se. Honom tillhör ära och evig makt! Amen.

Upp. 17:14 De skall strida mot Lammet, och Lammet skall besegra dem, tillsammans med de kallade, utvalda och troende, eftersom han är herrarnas Herre och konungarnas Konung.”

Upp. 19:11 Och jag såg himlen öppen, och se: en vit häst, och han som satt på den heter Trofast och SANN, och han dömer och strider i rättfärdighet. 12 Hans ögon var som eldslågor, och på sitt huvud bar han många kronor. Han hade ett namn skrivet som ingen känner utom han själv. 13 Han var klädd i en mantel som hade doppats i blod, och det namn han har fått är “Guds Ord”.14 De himmelska härarna följde honom på vita hästar, och de var klädda i vitt, rent linnetyg. 15 Och ut ur hans mun kom ett skarpt svärd, som han skall slå folken med, och han skall styra dem med järnspira, och han trampar Guds, den Allsmäktiges, stränga vredes vinpress. 16 Och på sin mantel och på sin höft har han ett namn skrivet: “Konungarnas Konung och herrarnas Herre.“

Matt. 22:42 “Vad anser ni om Messias? Vems son är han?” De svarade honom: “Davids”. 43 Då sade han till dem: “Hur kan då David, driven av Anden, kalla honom Herre och säga:44 Herren sade till min Herre: Sätt dig på min högra sida, tills jag har lagt dina fiender under dina fötter.45 Om nu David kallar honom sin Herre, hur kan då Messias vara Davids son?

1 Kor. 8:Ty även om det skulle finnas så kallade gudar, i himlen eller på jorden – det finns också många gudar och många herrar – så har vi bara en Gud, Fadern, från vilken allting är och till vilken vi själva är, och EN HERRE, Jesus Kristus, genom vilken allting är och genom vilken vi själva är.

5 Mos. 10:17 Ty Herren, er Gud, är gudarnas Gud och HERRARNAS HERRE, den Gud som är stor och väldig och inger fruktan, som inte är partisk och inte tar mutor.

Jesaja 43:10 Ni är mina vittnen, säger Herren, och min tjänare, som jag har utvalt, för att ni skall känna mig och tro mig och förstå att jag är den som har förutsagt detta. Före mig blev ingen Gud formad, efter mig skall ingen komma.11 Jag, jag är Herren, förutom mig finns ingen frälsare.

Jesaja 42:8 Jag ÄR HERREN, DET ÄR MITT NAMN. Jag ger inte min ära åt någon annan eller mitt lov åt avgudabilder.

Jesus är ENSAM odödlig – och ändå är Fadern också odödlig?

1 Tim. 6:14 bevara det som han har befallt rent och oförfalskat, till vår Herre Jesu Kristi ankomst, 15 som han skall låta oss få se när tiden är inne, han, den salige, ende Härskaren, konungarnas Konung och herrarnas Herre16 som ENSAM är odödlig och bor i ett ljus dit ingen kan komma, och som ingen människa har sett eller kan se. Honom tillhör ära och evig makt! Amen.

Hebr.1:Men om Sonen säger han: Gud, din tron står i evigheters evighet, och rättens spira är ditt rikes spira.Du älskar rättfärdighet och hatar orättfärdighet. Därför, Gud, har din Gud smort dig med glädjens olja mer än dina medbröder.10 Och: Du, Herre, har i begynnelsen lagt jordens grund, och himlarna är dina händers verk.11 De skall gå under, men du förblir. De skall alla nötas ut som en klädnad. 12 Som en mantel skall du rulla ihop dem, och som en klädnad skall de bytas ut. Men du är densamme, och dina år har inget slut.

Rom. 1:23 De bytte ut den odödlige Gudens härlighet mot bilder av dödliga människor, av fåglar, fyrfotadjur och kräldjur.

Jesus Kristus är vår ENDE FRÄLSARE – fast ändå är Fadern det också?Creation

Titus. 2:13 medan vi väntar på det saliga hoppet, att vår store Gud och FRÄLSARE Jesus Kristus skall träda fram i härlighet. 14 Han har offrat sig själv för oss för att friköpa oss från all laglöshet och rena åt sig ett egendomsfolk, som är uppfyllt av iver att göra goda gärningar.

2 Peter 1:1  Från Simeon Petrus, Jesu Kristi tjänare och apostel, till dem som genom rättfärdigheten FRÅN VÅR GUD OCH FRÄLSAREN JESUS KRISTUS har fått på sin lott samma dyrbara tro som vi.

Apg 13:23 Av hans efterkommande har Gud enligt sitt löfte fört fram Jesus som Frälsare för Israel.

Apg  4:11 Jesus är stenen som ni byggnadsarbetare kastade bort, men som blev en hörnsten. 12 Hos ingen annan finns frälsningenInte heller finns det under himlen något annat namn, som givits åt människor, genom vilket vi blir frälsta.”

Jesaja 43:10 Ni är mina vittnen, säger Herren, och min tjänare, som jag har utvalt, för att ni skall känna mig och tro mig och förstå att jag är den som har förutsagt detta. Före mig blev ingen Gud formad, efter mig skall ingen komma.11 Jag, jag är Herren, FÖRUTOM MIG FINNS INGEN FRÄLSARE.12 Jag har förkunnat det och berett frälsning, jag har kungjort det och ingen främmande gud ibland er. Ni är mina vittnen, säger Herren, och jag är Gud.13 Redan från första dagen är jag denne Gud. Ingen kan rädda ur min hand. När jag vill göra något, vem kan då förhindra det?

Isaiah 45:21 Tag till orda och lägg fram er sak! Ja, låt dem tillsammans rådslå. Vem har sedan lång tid låtit er höra detta och för längesedan förkunnat det? Har inte jag, Herren, gjort det? Och det finns ingen Gud utom mig, jag, en rättfärdig Gud som frälsar, ingen utom mig.22 Vänd er till mig och bli frälsta, ni jordens alla ändar, ty jag är Gud och det finns ingen annan. 23 Jag har svurit vid mig själv, ett sanningsord har utgått från min mun, ett ord som inte skall tas tillbaka: För mig skall alla knän böja sig. Alla tungor skall ge mig sin ed 24 och säga om mig: Endast i Herren är rättfärdighet och styrka. Till honom skall man komma, och alla som varit förbittrade på honom skall blygas.

Jesus skapade världen med sina egna händer – ändå sägs Fadern ha skapat ENSAM

En del försöker lösa problemet med att säga att Gud Fader skapade VIA Jesus, men det står att Jesus skapade allting med sina egna händer och att ingen och ingenting fanns före honom. Vi kan läsa att skaparen ska tillbes av änglar…

Hebr.1:Och när han låter den Förstfödde träda in i världen, säger han också: Alla Guds änglar skall tillbe honom. Men om Sonen säger han: Gud, din tron står i evigheters evighet, och rättens spira är ditt rikes spira.Du älskar rättfärdighet och hatar orättfärdighet. Därför, Gud, har din Gud smort dig med glädjens olja mer än dina medbröder.10 Och: Du, Herre, har i begynnelsen lagt jordens grund, och himlarna är dina händers verk—

Kol. 1:16 Ty i honom skapades allt i himlen och på jorden, det synliga och det osynliga, tronfurstar och herradömen, makter och väldigheter. Allt är skapat genom (BY HIM, KJV) honom och till honom. 17 Han är till före allting, och allt består genom honom.

Jesaja 44:24 Så säger Herren, din återlösare, han som format dig alltifrån moderlivet: Jag, Herren, är den som har gjort allt, den som ENSAM har spänt ut himlen och brett ut jorden VEM VAR MED MIG?

Nehemja 9:6 Du ENSAM är HERREN. Du gjorde himlarna och himlarnas himmel och hela deras härskara, jorden och allt som är på den, haven och allt som är i dem, och du håller dem alla vid liv. Himlens härskara tillber dig.

Läs mer om skaparen (som är både Jesus och Fadern) i denna bloggartikel

Jesus har gjort massor av under och mirakel – och ändå säger Bibeln att Herren Gud ENSAM gör under

Matteus 4:23 Jesus vandrade omkring i hela Galileen och undervisade i deras synagogor och predikade evangeliet om riket och botade alla slags sjukdomar och krämpor bland folket

Apg  4:10 så skall ni alla och hela Israels folk veta att den här mannen står frisk framför er i kraft av Jesu Kristi, nasaréns, namn. Honom korsfäste ni, men Gud har uppväckt honom från de döda.

Ps. 72: Lovad vare Herren Gud, Israels Gud, som ENSAM gör under!

Jesus är det SANNA ljuset – ändå sägs Gud Fader vara ljus?

Joh. 1:Det sanna ljuset, som ger ljus åt alla människor, skulle nu komma till världen. 10 Han var i världen och världen hade blivit till genom honom, och världen kände honom inte.

Uppenbarelseboken 21:23 Staden behöver inte ljus från sol eller måne, ty Guds härlighet lyser upp den, och dess ljus är Lammet.

Uppenbarelseboken 22:5 Någon natt skall inte finnas mer, och de behöver inte någon lampas sken eller solens ljus. Ty Herren Gud skall lysa över dem, och de skall regera som kungar i evigheternas evigheter.

Jesaja 60:19 Solen skall inte mer vara ditt ljus om dagen, månen skall inte mer lysa dig med sitt sken. Herren skall vara ditt eviga ljus, din Gud skall vara din härlighet.

Jesus kallas GUD, trots att Fadern också är Gud och vi endast har EN Gud

Vi kan förstås använda en lång rad med verser som visar att Jesus är Gud, men här är några som visar det direkt.

Rom. 9:De har fäderna, och från dem har Kristus kommit som människa, han som är över allting, GUD, prisad i evighet, amen.

Hebr. 1:8  Men om Sonen säger han: GUD, din tron står i evigheters evighet, och rättens spira är ditt rikes spira.Du älskar rättfärdighet och hatar orättfärdighet. Därför, GUD, har din Gud smort dig med glädjens olja mer än dina medbröder.

Kol. 2:Se till att ingen rövar bort er med sin tomma och bedrägliga filosofi, byggd på mänskliga traditioner och stadgar och inte på Kristus. 9 Ty i honom bor GUDOMENS HELA FULLHET i kroppslig gestalt, 10 och i honom är ni uppfyllda, han som är HUVUDET ÖVER ALLA MAKTER OCH VÄLDIGHETER.

Jesaja 43:10 Ni är mina vittnen, säger Herren, och min tjänare, som jag har utvalt, för att ni skall känna mig och tro mig och förstå att jag är den som har förutsagt detta. Före mig blev ingen Gud formad, efter mig skall ingen komma.

Jesus säger att vi ska tillbe endast Herren Gud, men ändå låter han sig tillbes gång på gång

Inte vid något tillfälle protesterade Jesus när människor tillbad honom. Till skillnad mot Petrus som protesterade när han råkade ut för tillbedjan av Kornelius, och till skillnad mot ängelns protester i Uppenbarelseboken som dyrkades för mycket av Johannes,

Matt. 28:9 Och se, Jesus kom emot dem och hälsade dem. Och de gick fram och fattade om hans fötter och TILLBAD honom.

Matt. 28:16 De elva lärjungarna begav sig till det berg i Galileen dit Jesus hade befallt dem att gå.17 Och när de såg honom, TILLBAD de honom, men andra tvivlade18 Då trädde Jesus fram och talade till dem och sade: ”Jag har fått all makt i himlen och på jorden.

Mattheus 4:10 Då sade Jesus till honom: “Gå bort, Satan! Ty det står skrivet: Herren, din Gud, skall du tillbe, och endast honom skall du tjäna.”

Upp. 14:7 Han sade med hög röst: ”Frukta Gud och ge honom äran, ty stunden för hans dom har kommit. Tillbe honom som har skapat himlen och jorden, havet och vattenkällorna.”

Läs fler exempel i den här bloggartikeln.

Fil. 2:Var så till sinnes som Kristus Jesus var.Fastän han var till i Gudsgestalt, räknade han inte tillvaron som Gud såsom segerbyteutan utgav sig själv genom att anta en tjänares gestalt då han blev människa. Han som till det yttre var som en människaödmjukade sig och blev lydig ända till döden – döden på korset. 9 Därför har också Gud upphöjt honom över allting och gett honom namnet över alla namn, 10 för att i Jesu namn alla knän skall böja sig, i himlen och på jorden och under jorden, 11 och alla tungor bekänna, Gud, Fadern, till ära, att Jesus Kristus är Herren. 13 Och allt skapat i himlen och på jorden och under jorden och på havet, ja, allt som finns i dem hörde jag säga: ”Honom som sitter på tronen, honom och Lammet, tillhör tacksägelsen och priset, ÄRAN och makten i evigheternas evigheter.”

Jesaja 42:8 Jag är Herren, det är mitt namn. Jag ger inte min ära åt någon annan eller mitt lov åt avgudabilder.

Jesaja 44: 6 Så säger Herren, Israels Konung, och hans Återlösare, Herren SebaotJag är den förste och jag är den siste, förutom mig finns ingen Gud7 Vem är som jag? Låt honom ta till orda, ja, lägga fram för mig vad som har hänt alltsedan jag insatte det gamla folket, och vad som skall komma,  ja, låt dem berätta vad som kommer att ske.

Gud (egentligen Herrens Ängel som säger sig vara Gud) säger att han är Abrahams Gud, men det utesluter inte att han även är andras Gud

Läs mer om hur Herrens Ängel är detsamma som Gud fast i en annan form i den här bloggartikeln.

För att inte nämna att Jesus kallar sig JAGÄR, alfa och omega, och en rad andra Gudsnamn


Editor's Picks