Farao förhärdade sitt hjärta – emot Guds vilja

Skriften säger ju till farao: Just därför lät jag dig träda fram, att jag på dig skulle visa min makt och att mitt namn skulle förkunnas över hela jorden (Rom. 9:17)

 (Even for this same purpose have I raised thee up – KJV)

Guds poäng är att han inte ÄN  har eliminerat Farao, just för att kunna visa sin makt för människorna på jorden. Gud förskonade Faraos liv ett tag och även landet Egypten. Rom. 9:17-18 är en referens till 2 Mosebok:

2 Mosebok 9:15 Ty jag hade redan räckt ut min land för att slå dig och ditt folk med pest, så att du skulle bliva utrotad från jorden;16 men jag skonade dig, just därför att jag ville låta min kraft bliva uppenbarad för dig och mitt namn bliva förkunnat på hela jorden.17 Om du ytterligare lägger hinder i vägen för mitt folk och icke släpper dem,18 se, då skall jag i morgon vid denna tid låta ett mycket svårt hagel komma, sådant att dess like icke har varit i Egypten, allt ifrån den dag dess grund blev lagd ända till nu

Notera att Farao lade hinder i vägen för Guds folk och vägrade låta dem gå. Det var Faraos egen idé och inte Guds idé.

“Förhärda” i 2 Mosebok översätts från tre olika hebreiska ord för att förklara Faraos hjärtas tillstånd – Kabed, Qasah och Hazaq. Plågorna som drabbade Farao och egyptierna kallades för “straffdomar” (2 Mosebok 7:4). Det fanns skäl till detta eftersom Gud ville straffa dem för att de inte agerat enligt Guds vilja.  Om Egypten hade agerat som Assyrierna (se Jonas bok) så skulle katastroferna kunna ha undvikits.

2 Thess. 2:Den laglöses ankomst är ett verk av Satan och sker med stor kraft, med lögnens alla tecken och under 10 och med all slags orättfärdighet som bedrar dem som går förlorade, eftersom de inte tog emot sanningen och älskade den, så att de kunde bli frälsta. 11 Därför sänder Gud en kraftig villfarelse över dem så att de tror på lögnen 12 och blir dömda, alla dessa som inte har trott på sanningen utan njutit av orättfärdigheten.

Allt som allt var det tio stycken plågor och huvudsyftet med dem var att få Farao att släppa israelerna fria. Gissningsvis så utfördes de olika plågorna under en tidsperiod av 6 månader. Spåmännen erkände till slut Guds inverkan:

2 Mosebok 8:18 Spåmännen ville då göra samma tecken genom sina magiska konster. De försökte få fram mygg, men de kunde inte. Och myggen kom på människor och boskap. 19 Då sade spåmännen till farao: “Detta är Guds finger.” 

Även Farao (och tjänarna) erkände Guds tecken, men glömde snart det erkännandet.

2 Mosebok 9:27 Då sände farao bud efter Mose och Aron och sade till dem: “Den här gången har jag syndat. Det är Herren som är rättfärdig och jag och mitt folk har gjort orätt28 Be till Herren, för hans dunder och hagel har varat länge nog. Så skall jag släppa er och ni skall inte behöva bli kvar längre.”

2 Mosebok 10:16 Då kallade farao snabbt till sig Mose och Aron och sade: “Jag har syndat mot Herren, er Gud, och mot er. 17 Men förlåt nu min synd den här enda gången och be till Herren, er Gud, att han tar bort bara denna dödsplåga från mig.”

2 Mosebok 9:20 Den av faraos tjänare som fruktade Herrens ord lät sina slavar och sin boskap söka skydd i husen, 21 men den som inte brydde sig om Herrens ord lät sina slavar och sin boskap bli kvar ute på marken.

Många egyptier (12.38) anslöt sig till israelerna och räddades undand dödsängelns angrepp, och filistéerna i Kanaans land ärade Israels Gud och kände till vad som hände med Farao:

1 Sam. 4:Ve oss! Vem kan rädda oss från denne mäktige Guds hand? Det var denne Gud som slog egyptierna med alla slags plågor i öknen. 

Farao förhärdade sitt hjärta ett flertal gånger innan Gud sägs ha gjort det. OM Farao INTE förhärdade sitt hjärta innan Gud gjorde det skulle det betyda att hans hjärta INTE var hårt/förhärdat dessförinnan. Det är vanligtvis inte vad reformerta troende anser, eftersom de menar att de som inte är utvalda har HELT förhärdade hjärtan som Gud inte ska behöva förhärda ytterligare.

Hebr. 3:7 Därför säger den helige Ande:I dag, om ni hör hans röst,8 så förhärda inte era hjärtan, som när era fäder väckte min förbittring på frestelsens dag i öknen.Där frestade de mig och satte mig på prov,fastän de såg mina gärningar under fyrtio år.10 Därför blev jag vred på detta släkte och sade: Alltid far de vilse i sina hjärtan. De vill inte veta av mina vägar.11 Då svor jag i min vrede: De skall aldrig komma in i min vila.12 Bröder, se till att ingen av er har ett ont och trolöst hjärta, så att han avfaller från levande Gud13 Uppmuntra varandra i stället varje dag, så länge det heter i dag, så att ingen av er förhärdas genom syndens makt att bedra.—15 Det heter: I dag, om ni hör hans röst, så förhärda inte era hjärtan som när era fäder väckte min förbittring.

Detta betyder att det är vårt ansvar att ändra våra hjärtans inställning och att se till att vi inte förhärdar våra hjärtan. Om du skulle gå ut och evangelisera för några personer och uppmuntra dem att ge sina liv till Gud, så kanske någon av dem verkligen skulle känna sig manad att göra just detta. Han kanske känt sig dragen till Gud sedan tidigare. Men vad skulle då kompisarna säga, och skulle det inte betyda att all synd måste upphöra? Pga tvekan och rädsla för vad omgivningen skulle säga så kanske personen ifråga väljer att göra sitt hjärta hårt och tacka nej till erbjudandet, samtidigt som han t o m förnekar Gud. Vem orsakade då att personen förhärdade sitt hjärta? Ja, på sätt och vis kan man säga att det var du som evangelist! Hade det inte varit för dig så hade personen inte behövt förhärda sitt hjärta den dagen. Å andra sidan kan man säga att det var personen själv, eftersom det var hans eget beslut att tacka nej till Guds kallelse trots att han kände att mötet var gudomligt. Det kan hända att du stöter på den här personen vid andra tillfällen och påminner honom om det nödvändiga beslutet att ge sitt liv till Gud, och vid varje tillfälle som han tackar nej emot sitt samvete, så kan man säga att han förhärdar sitt hjärta (eller DU gjorde).  Evangelister är ständigt orsak till att människor “förhärdar sina hjärtan”, när de vägrar att ta emot evangeliet trots bättre vetande. På liknande sätt kan man säga att Farao kunde förhärda sitt hjärta samtidigt som det var Gud som manade fram förhärdningen. Vägrar vi att lyda och samarbeta med Gud så förhärdar vi våra hjärtan. Innan Farao stötte på israelernas Gud så kan man säga att hans hjärta inte var “förhärdat” eftersom han tidigare inte behövde ta ställning till några val från Gud. (Jag säger inte att han därför var frälst, eftersom han ändå kunde levt emot sitt eget samvete.) Jag kan tillägga att det inte heter “en gång förhärdad, alltid förhärdad”, men en människa måste se upp om hon väljer att göra sitt hjärta hårt om och om igen. Hjärtat riskerar att bli helt igenom genomhårt och samvetet blir mer och mer rymligt. Chanserna till omvändelse kan försvinna och en dag kan det vara helt för sent.

Farao sägs ha förhärdat sitt eget hjärta i nedanstående verser:

  • 2 Mosebok 8:15 Men när farao såg att han fått lindring,stängde han till sitt hjärta och hörde inte på dem
  • 2 Mosebok 8:32 Men farao stängde till sitt hjärta också den här gången och släppte inte folket
  • 2 Mosebok 9:34 Men när farao såg att regnet och haglet och dundret hade upphört, framhärdade han i sin synd och stängde till sitt hjärta, både han och hans tjänare. (Här kan vi läsa att Farao framhärdade i sin SYND. Vad slags synd? Att vägra släppa israelerna, eller hur? Om det är GUD som tvingade på Farao ett förhärdat hjärta som gör att han syndar, så är det egentligen GUD som syndar. Alltså fungerar inte en sådan tolkning.)
  • 1 Samuelsboken 6:6 Varför förhärdar ni era hjärtan, som farao och egyptierna gjorde? När han använde sin makt mot dem, släppte de då inte israeliterna och lät dem gå?

Verser i 2 Mosebok som inte ger någon information om VEM som förhärdade Faraos hjärta:

  • 7:13 Ändå förblev faraos hjärta hårt och han lyssnade inte på dem
  • 7:14  Faraos hjärta är tillslutet, han vägrar att släppa folket
  • 7:22 Och faraos hjärta förblev hårt så att han inte lyssnade på dem
  • 8:19  Men faraos hjärta förblev hårt och han lyssnade inte på dem
  • 9:7 Men faraos hjärta förblev tillslutet och han släppte inte folket.
  • 9:35 Faraos hjärta förblev hårt och han släppte inte Israels barn

Gud sägs ha förhärdat Faraos hjärta vid nedanstående tillfällen i 2 Mosebok: 

  • 4:21 Men jag skall göra honom hård till sinnes så att han inte släpper folket.
  • 7:3 Jag skall förhärda faraos hjärta
  • 9:12 Men Herren gjorde faraos hjärta hårt så att han inte lyssnade på dem
  • 10:1  ty jag har förhärdat hans och hans tjänares hjärtan för att göra dessa tecken mitt ibland dem
  • 10:20 Men Herren gjorde faraos hjärta hårt
  • 10:27 Men Herren gjorde faraos hjärta hårt
  • 11:10 men Herren gjorde faraos hjärta hårt
  • 14:4 Och jag skall göra faraos hjärta hårt så att han förföljer dem. Jag skall förhärliga mig på farao och hela hans här, så att egyptierna förstår att jag är Herren.
  • 14:8 Och Herren gjorde faraos, den egyptiske kungens, hjärta hårt
  • 14:17 jag skall förhärda egyptiernas hjärtan

Exempel på förhärdade hjärtan

Hebreerbrevet 4:7 Därför bestämmer han på nytt en dag som han kallar i dag, när han långt senare säger genom David vad som redan är nämnt: I dag, om ni hör hans röst, förhärda inte era hjärtan.

Hesekiel 3:7 Men Israels hus vill inte lyssna på dig, ty de vill inte lyssna på mig. Hela Israels hus har hårda pannor och förhärdade hjärtan. 8 så förhärda inte era hjärtan, som när era fäder väckte min förbittring på frestelsens dag i öknen.

Psaltaren 95:7—I dag, om ni hör hans röst,så förhärda inte era hjärtan som i Meriba, som på Massas dag i öknen

Psaltaren 17:10 Sitt hjärta förhärdar de, med sin mun talar de stora ord.

Ordspråksboken 28:14 Salig är den människa som alltid fruktar Gud, den som förhärdar sitt hjärta faller i olycka.

Isaiah 63: Varför, o Herre, låter du oss gå vilse från dina vägar och varför förhärdar du våra hjärtan, så att vi inte fruktar dig? Vänd tillbaka, för dina tjänares skull, för din arvedels stammars skull. (Man kan alltså vara medveten om hjärtats hårdhet och be att Gud griper in. Att Gud gör hjärtan hårda beror på deras egna synder. )

5 Mosebok 10: 16 Omskär därför ert hjärtas förhud och var inte längre hårdnackade17 Ty Herren, er Gud, är gudarnas Gud och herrarnas Herre, den Gud som är stor och väldig och inger fruktan, som inte är partisk och inte tar mutor.

5 Mosebok 15:Om det finns någon fattig hos dig, en av dina bröder, i någon av dina städer i det land som Herren, din Gud, ger dig, skall du inte förhärda ditt hjärta eller tillsluta din hand för din fattige broder, utan villigt öppna din hand för honom och villigt låna honom vad han behöver i sin brist. Se till att inte denna onda tanke uppstår i ditt hjärta: “Det sjunde året, friåret, är nära”, och du så ser med ont öga på din fattige broder och inte ger honom något. Han kan då ropa till Herren mot dig, och synd kommer att vila på dig.

5 Mosebok 30:1 När allt detta kommer över dig, välsignelsen och förbannelsen som jag har förelagt dig, och du lägger detta på ditt hjärta bland alla de hednafolk dit Herren, din Gud, fördriver dig, 2 och du vänder om till Herren, din Gud, och lyder hans röst, i allt vad jag i dag befaller dig, du och dina barn, av hela ditt hjärta och av hela din själ3DÅ skall Herren, din Gud, göra slut på din fångenskap och förbarma sig över dig. Herren, din Gud, skall då åter samla dig från alla folk, dit han har skingrat dig.—6 Herren, din Gud, skall omskära ditt hjärta och dina efterkommandes hjärtan, så att du älskar Herren, din Gud, av hela ditt hjärta och av hela din själ. Då ska du få leva. (Notera villkoret för att Gud ska omskära hjärtan.)

1 Kung. 8:57 Må då Herren, vår Gud, vara med oss, så som han har varit med våra fäder. Må han inte överge oss eller lämna oss,58 utan vända våra hjärtan till sig, så att vi alltid går på hans vägar och håller fast vid de bud och stadgar och föreskrifter som han har givit våra fäder. 59 Må dessa mina ord med vilka jag bönfallit inför Herren, vara nära Herren, vår Gud, dag och natt, så att han skaffar rätt åt sin tjänare och rätt åt sitt folk Israel dag efter dag, 60 för att alla folk på jorden skall veta att Herren är Gud och ingen annan. 61 Låt era hjärtan vara hängivna Herren, vår Gud, så att ni alltid lever efter hans stadgar och håller hans bud, så som ni nu gör.”

1 Krön. 29:18 Herre, Abrahams, Isaks och Israels, våra fäders Gud, låt ditt folks hjärtas håg och tankar för evigt vara redo till sådant och vänd deras hjärtan till dig19 Ge min son Salomo ett hängivet hjärta, så att han håller dina bud, dina vittnesbörd och dina stadgar och utför allt detta och bygger detta tempel, som jag har skaffat förråd till.” (Vi kan påverka med våra böner.)

Krön. 36:13 Och han gjorde uppror mot kung Nebukadnessar, som hade tagit en ed av honom vid Gud. Han var hårdnackad och förhärdade sitt hjärta, så att han inte omvände sig till HERREN, Israels Gud.

Jer. 4:4 Omskär er för Herren,  avlägsna ert hjärtas förhud, ni Juda män och ni Jerusalems invånare. Annars skall min vrede bryta fram som en eld för era onda gärningars skull,  och den skall brinna så att ingen kan släcka den.

Josua 11:20 Ty från HERREN kom det att de förhärdade sina hjärtan och gick ut i strid mot Israel, för att han skulle ge dem till spillo och inte visa dem nåd. I stället skulle han utrota dem så som HERREN hade befallt Mose.


Editor's Picks