Gud delar inte sin ÄRA med någon, men delar den med JESUS (Jes. 42:8)

Det här är några kommentarer som är tänkta till de som genom att använda nedanstående verser försöker hävda att vår Herre Jesus Kristus inte är Gud i kött och som försöker förminska hans ära genom att urvattna den. Kommentarerna står efter verserna.  Ingenstans i verserna står det att vi också kan äras på det sättet Jesus äras, eller att vi kan vara ett med Gud på det sättet som Jesus är ett med sin Fader.

2 Kor 3:12 Då vi har ett sådant hopp, går vi helt öppet till väga 13 och gör inte som Mose, han som hängde en slöja för sitt ansikte, för att Israels barn inte skulle se hur det som bleknade försvann. 14 Men deras sinnen blev förstockade. Än i dag finns samma slöja kvar när gamla förbundets skrifter föreläses, och den tas inte bort, först i Kristus försvinner den. 15 Ja, än i dag ligger en slöja kvar över deras hjärtan när Mose föreläses. 16 Men närhelst någon omvänder sig till Herren, tas slöjan bort. 17 Herren är Anden, och där Herrens Ande är, där är frihet. 18 Och vi alla som med avtäckt ansikte skådar Herrens härlighet som i en spegel, vi förvandlas till en och samma bild, från härlighet till härlighet. Det sker genom Herren, Anden. 2 Kor. 4:Är vårt evangelium dolt, så är det dolt för dem som går förlorade. Ty den här tidsålderns gud har förblindat de otroendes sinnen, så att de inte ser ljuset som strålar ut från evangeliet om Kristi härlighet – han som är Guds avbild

Gud delar inte sin ära med NÅGON

Jesaja 42:5 Så säger Gud, Herren, han som har skapat himlen och spänt ut den, han som har utbrett jorden med allt som växer där, han som har givit liv åt folket som bor där och ande åt dem som vandrar på den. — Jag är Herren, det är mitt namn. Jag ger inte min ära åt någon annan eller mitt lov åt avgudabilder.

Jesaja 48: 11 För min egen skull, ja, för min egen skull gör jag det, ty hur skulle jag kunna låta mitt namn bli ohelgat? Jag ger inte min ära åt någon annan.

Jesaja 45:23 Jag har svurit vid mig själv, ett sanningsord har utgått från min mun, ett ord som inte skall tas tillbaka: För mig skall alla knän böja sig. Alla tungor skall ge mig sin ed

men ändå kan vi läsa gång på gång att han ger äran till JESUS, just i situationer som är kopplat till skapelsen:

Hebr. 3: Men Jesus är värd mycket större ära än Mose, liksom byggmästaren är värd större heder än själva huset.

Joh. 5:21Ty liksom Fadern uppväcker de döda och ger dem liv, så ger Sonen liv åt vilka han vill. 22 Inte heller dömer Fadern någon, utan hela domen har han överlämnat åt Sonen, 23 för att alla skall ära Sonen liksom de ärar Fadern. Den som inte ärar Sonen ärar inte heller Fadern, som har sänt honom.

Fil. 2:Därför har också Gud upphöjt honom över allting och gett honom namnet över alla namn,10 för att i Jesu namn alla knän skall böja sig,i himlen och på jorden och under jorden,11 och alla tungor bekänna, Gud, Fadern, till ära, att Jesus Kristus är Herren.

Menar Gud inte vad han sa, ELLER är Jesus också Gud? Tror vi det sistnämnda så löser sig alla problem. Den “ära” som vi ev. kan få är endast I JESUS och inte alls på samma plan som den ära Fadern delar med Jesus. Vi har för det första ett VILLKOR hängande över oss, men det har inte Jesus eftersom han alltid är Gud och därför alltid äras. Vi måste vara kvar i vinträdet till slutet för att få ta del av hela Guds rike och det är vårt hopp och något att se fram emot. Vi har ingen ära i oss själva eftersom det är JESU BLOD som renar oss så att vi kan bli nya skapelser. Ingen kan se Herren och hans härlighet i det här livet och leva, så det är inte heller vad nedan verser säger. Vi kan läsa att när någon omvänder sig så kan slöjan tas bort från våra ansikten, och vi kan få ta del av mer utav Jesus för det är först I HONOM som slöjan kan tas bort. Då kan vi bli FRIA eftersom vi inte längre har någon synd. Ännu så länge ser vi som i en spegel (som även Paulus säger i Korinthierbrevet) men vi kan efterlikna Jesus och en dag får vi nya gudomliga kroppar. JESUS är Guds avbild. Vi är i och för sig alla skapta till Guds avbild, men här handlar avbilden om något annat för annars skulle Paulus lika gärna kunna säga “Vi är alla Guds avbilder”. Men han säger att JESUS är Guds avbild som att det är något väldigt unikt, vilket dete också är eftersom han är en inkarnation av treenigheten i form av en människa på jorden. Det är något som aldrig vi kan vara.

Joh. 17:1  Sedan Jesus hade sagt detta, såg han upp mot himlen och bad: “Fader, stunden har kommit. Förhärliga din Son, för att Sonen må förhärliga dig. Du har gett honom makt över alla människor, för att han skall ge evigt liv åt alla dem som du har gett åt honom. Detta är evigt liv att de känner dig, den ende sanne Guden (theon), och den som du har sänt, Jesus KristusJag har förhärligat dig på jorden genom att fullborda det verk som du har gett mig att utföra. Fader, förhärliga nu mig med den härlighet som jag hade hos dig innan världen var till.

Kontexten vad gäller “Jag och Fadern är ett” i Joh. 10:30 en helt annan än den i Joh. 17:21-22. I den sistnämnda passagen så handlar det om att vara ett i samma mål och syfte, men i Joh. 10 här ovan så handlar det om att vara ett med Gud med samma auktoritet och ande. Detta blir extra tydligt när vi läser att judarna direkt var framme med sina stenar för att döda Jesus. Självfallet är det inte dödsstraff på att ha samma mål och syfte som Gud, men däremot att lägga sig på samma suveräna nivå och göra sig likställd med Gud. Notera också att Jesus menar att han delade Faderns härlighet med honom innan världen var till! Om inte detta är att ÄRA någon till fullo så vet jag inte vad som fattas! Detta är ingenting annat är MAXIMAL ära, och jag tror inte att Gud ljuger i Jesaja 42:8 när han säger att han inte delar sin ära med NÅGON. Notera också att Jesus talar om sig själv i tredje person. En del menar att Jesus inte kan vara Gud eftersom han talar om “Gud” i tredje person, men med samma logik så kan han inte vara Jesus heller.

2 Peter 1:Ty allt som hör till liv och gudsfruktan har hans gudomliga makt skänkt oss genom kunskapen om honom, som har kallat oss genom SIN HÄRLIGHET OCH ÄRA.Genom dem har han gett oss sina dyrbara och mycket stora LÖFTEN, för att ni i kraft av dem SKALL få del av gudomlig natur, sedan ni kommit undan det fördärv som på grund av begäret finns i världen. Gör därför allt ni kan för att i er tro visa dygd, i dygden insikt,

Här talas det om framtida LÖFTEN, och vilka VILLKOR som gäller för att få ta del av dem. Som omvända kristna kan vi förstås redan nu få smakprov genom den Helige Ande som bor i oss. Att vi överhuvudtaget kan få ta del av en gudomlig makt i framtiden beror endast på det som Jesus gjorde för oss. Återigen så kan vi läsa om JESUS härlighet och ära. Den ära som Gud lovade i Jesaja 42:8 att han inte ska dela med någon. Ändå delar han den med Jesus precis i sådana situationer som handlar om världens skapelse och himlamakt!

2 Kol. 2:Se till att ingen rövar bort er med sin tomma och bedrägliga filosofi, byggd på mänskliga traditioner och stadgar och inte på Kristus. Ty i honom bor gudomens hela fullhet i kroppslig gestalt, 10 och i honom är ni uppfyllda, han som är huvudet över alla makter och väldigheter. 11 I honom blev också ni omskurna, inte med människohand, utan med Kristi omskärelse, då ni avkläddes er {syndiga] natur 12 och begravdes med honom genom dopet. I dopet blev ni också uppväckta med honom genom tron på Guds kraft,[a] han som har uppväckt honom från de döda.

I Jesus bor gudomens HELA FULLHET i kroppslig gestalt, kan vi läsa. Det betyder att Jesus är Gud i kött. Vi kan vidare läsa att VI kan bli “uppfyllda” I JESUS. Det står INTE att “gudomens hela fullhet kan komma i kroppslig gestalt I OSS” (så vi kan alltså inte vara gudar i köttslig form) utan det står att I JESUS kan vi bli “uppfyllda” och I JESUS kan vi bli omskurna. Kravet är då att vi är I JESUS. Vad betyder detta? Jo, tack vare Jesus så kan även vi ta del av gudomligheten på det sätt att vi kan bli renade från våra synder och därmed bli nya människor, och vi får den Helige Ande I OSS som kan leda oss till hela sanningen. Jesus bad oss också “Var fullkomliga såsom er Fader i himlen är fullkomlig” (Matt. 5:48). Det betyder inte att vi kan bli gudar, utan vi har möjligheten att bli renade och att sedan vandra i ljuset utan synd. Det betyder inte att vi måse ha ett fläckfritt förflutet för att nå det stadiet. Vi har löftet om att få nya kroppar när vi en gång träder in i Guds rike, som faktiskt också är inom oss.

Ef 3:16 Jag ber att han i sin härlighets rikedom skall ge kraft och styrka åt er inre människa genom sin Ande, 17 och att Kristus genom tron skall bo i era hjärtan och ni skall bli rotade och grundade i kärleken. 18 Ni skall då tillsammans med alla de heliga kunna förstå bredden och längden och höjden och djupet19 och lära känna Kristi kärlek, som går långt utöver vad någon kan förstå. Så skall ni bli helt uppfyllda av all Guds fullhet. 20 Han som förmår göra långt mer än allt vi ber om eller tänker, genom den kraft som mäktigt verkar i oss, 21 honom tillhör äran i församlingen och i Kristus Jesus, genom alla släktled i evigheternas evighet, amen.

Notera att det inte finns några löften om att vi, liksom Jesus, kan få gudomens hela fullhet i kroppslig gestalt”. Det är bara Jesus som är Gud i köttet. Däremot så finns det löften – OM VI ÄR I JESUS – att vi kan få ta del av Guds FULLHET. Inte att VI kan bli gudomliga men att vi kan få TA DEL av den. VI kan inte bo i några hjärtan, men JESUS kan bo i våra hjärtan. Det skulle vara svårt om Jesus endast var en vanlig människa. Om Jesus inte är Gud borde detalltid stå att vi ska lära känna GUDS kärlek, men det står gång på gång i Bibeln att vi ska lära känna JESUS kärlek. Han är alltså på samma nivå som Gud. För att han är Gud! Vi kan få ta del av JESU kraft genom att gåvorna i den Helige Ande, och vi kan t o m hela människor och utföra mirakel. Allt genom Jesu kraft. HONOM TILLHÖR ÄRAN. Den ära som Gud säger i Jesaja att han inte delar med någon annan….

Jesus i öknen under Exodus:

1 Kor. 10:10 Bröder, jag vill ni skall veta att alla våra fäder var under molnskyn och att alla gick genom havet. Alla blev i molnskyn och i havet döpta till Mose.Alla åt samma andliga mat och alla drack samma andliga dryck. De drack ur en andlig klippa som följde dem, och den klippan var Kristus. Men de flesta av dem hade Gud inte behag till. De föll och låg kringspridda i öknen.Det som hände dem har blivit ett varnande exempel för oss, för att inte vi liksom de skall ha begär till det onda. Bli inte heller avgudadyrkare som en del av dem. Det står ju skrivet: Folket satte sig ner för att äta och dricka och steg upp för att dansa. Låt oss inte heller begå otukt, som en del av dem gjorde, och därför föll tjugotretusen på en enda dag. Och låt oss inte fresta Kristus, som en del av dem gjorde, de dödades av ormar.


Editor's Picks