Jesus är den MESSIAS som skrifterna och profeterna talar om

Jesus birthJesus Kristus är MESSIAS 

Messias är en översättning från det grekiska ordet Χριστός (Christos) Strongs 5547, och används 538 gånger i Bibeln och kan också ha betydelse “den smorde”. Jesus Kristus betyder alltså Jesus Messias. 

Jesus identifieras flera gånger som Messias i Bibeln så det går inte komma runt det faktum att Josef och Marias son Jesus också är den utlovade Messias som det Gamla Testamentet talar så mycket om via profetior.

Matteus 1:16 och Jakob födde Josef, Marias man. Av henne föddes Jesus, som kallas KRISTUS.17 Alltså blir det tillsammans fjorton släktled från Abraham till David, fjorton led från David till fångenskapen i Babylon och från fångenskapen i Babylon till Kristus fjorton led.18 Med Jesu Kristi födelse gick det till så: hans mor Maria var trolovad med Josef, men innan de hade kommit tillsammans, visade det sig att hon var havande genom den helige Ande.

Den välbekanta historien om de vise männen som sökte Betlehems stjärna visar att de kände till att Messias skulle födas just där, såsom utlovats i skrifterna. De förväntade sig en Messias i form av en “furste” och en “herde”, och det kallas Jesus på flera ställen i Bibeln, och Messias skulle komma från Juda stam.

Matt. 2: 1 När Jesus var född i Betlehem i Judeen på kung Herodes tid, se, då kom visa män från Östern till Jerusalem och frågade: “Var är judarnas nyfödde konung? Vi har sett hans stjärna gå upp och har kommit för att tillbe honom.”När kung Herodes hörde det, blev han förskräckt, och hela Jerusalem med honom. Och han samlade folkets alla överstepräster och skriftlärda och frågade ut dem, var Messias skulle födasDe svarade: “I Betlehem i Judeen, ty så är skrivet genom profetenDu Betlehem i Juda land, inte är du minst bland Juda furstar, ty från dig skall utgå en FURSTE, som skall vara en HERDE för mitt folk Israel.” (Mika 5:2,  2 Sam 5:2, 1 Krön 11:2,  Joh 7:42).

Även folket jämställde människosonen med Messias och frågar Jesus hur det kommer sig att han menar att människosonen måste bli “upphöjd”, nu när skrifterna säger att Messias ska stanna kvar för alltid. Jesus berättar då att han själv är ljuset som de måste tro på för att vara ljusets barn och att han ännu en liten tid kommer att vara ett ljus ibland dem.

Joh. 12:34 Då sade folket till honom: “Vi har hört i lagen att Messias skall stanna kvar för alltid. Hur kan då du säga att Människosonen måste bli upphöjd? Vad är det för en Människoson?” 35 Jesus sade till dem: “Ännu en kort tid är ljuset ibland er. Vandra medan ni har ljuset, så att mörkret inte övervinner er. Den som vandrar i mörkret vet inte vart han går. 36 Tro på ljuset, medan ni har ljuset, så att ni blir ljusets barn.” När Jesus hade sagt detta drog han sig tillbaka och dolde sig för dem.

Jesus drar likhetstecken mellan Messias och Människosonen, och när han talar om sin återkomst till jorden så varnar han för att vi inte ska låta lura oss om vem som är människosonen Messias eftersom det ska bli uppenbarat för alla. Känner vi då minsta tvekan så är det inte Messias det handlar om eftersom hans ankomst ska lysa som blixten inför alla folk.

Matt. 24:Jesus svarade dem: “Se till att ingen bedrar er. 5 Ty många skall komma i mitt namn och säga: Jag är Messias, och de skall leda många vilse.—23 Om någon då säger till er: Se här är Messias, eller: Där är han, så tro det inte. 24 Ty falska messiasgestalter och falska profeter skall träda fram och göra stora tecken och under för att om möjligt bedra även de utvalda. 25 Jag har nu sagt er detta i förväg. 26 Om de alltså säger till er: Han är i öknen, så gå inte dit, eller: Han är i de inre rummen, så tro det inte. 27 Ty liksom blixten går ut från öster och syns ända borta i väster, så skall Människosonens ankomst vara.

Om nu endast Fadern är Gud och ensam ska ha äran så borde den helige Ande vittna endast om honom (Gud Fader), men Jesus menar att den helige Ande vittnar om honom (Jesus).

Johannes 15:26 När Hjälparen kommer, som jag skall sända er från Fadern, sanningens Ande, som utgår från Fadern, då skall han vittna om mig.

Jesus Kristus korsfästes just för att han menade att han var människosonen Messias och Gud i mänsklig gestalt. Se mina tidigare inlägg om Gudsnamnet JAGÄR som Jesus ideligen kopplade ihop med sig själv, och som han gör även i nedanstående vers på en direkt fråga från översteprästen. Om Jesus inte var Messias och Guds son så skulle självfallet ett mer sanningsenligt svar vara “NEJ! Det skulle vara en hädelse om jag kallade mig själv för Guds son!“, men något sådant svar gav inte Jesus, utan “JAG ÄR“. Översteprästen uppfattade direkt att Jesus hädade och rev sönder sina kläder, och judarna omkring ansåg att han var skyldig. Skyldig till vadå? Hädelse! Att likställa sig själv med Gud.

Markus 14:60 Då reste sig översteprästen och steg fram och frågade Jesus: “Svarar du inte på vad dessa vittnar mot dig?” 61 Men Jesus teg och svarade inte. Översteprästen frågade honom vidare: “Är du Messias, den Välsignades son?” 62 Jesus svarade: “ Jag Är. Och ni skall få se Människosonen sitta på Maktens högra sida och komma bland himlens moln.”63 Då rev översteprästen sönder sina kläder och sade: “Behöver vi några fler vittnen? 64 Ni har hört hädelsen. Vad anser ni?” Alla fann de honom skyldig till döden.

Paulus likställer Kristus med Jesus – den som Gud uppväckt och satt på sin högra sida – som profeterats om i skrifterna. Kung David uttryckte sig med “Herren sade till min Herre: Sätt dig på min högra sida”, trots att Bibeln också är klar över att det endast finns EN Herre och EN Gud. Treenigheten löser detta.

Apg. 2:31 I förväg såg han Kristi uppståndelse och sade: Han skall inte lämnas kvar i graven, och hans kropp skall inte se förgängelsen. 32 Det är denne Jesus som Gud har uppväckt, och vi är alla vittnen till det. 33 Sedan han nu genom Guds högra hand har blivit upphöjd och av Fadern tagit emot den utlovade helige Ande, har han utgjutit detta som ni ser och hör. 34 Ty David har inte farit upp till himlen. Men han säger: Herren sade till min Herre: Sätt dig på min högra sida, 35 tills jag har lagt dina fiender som en fotpall under dina fötter. (Ps. 110:1)

Apostlagärningarna 18:5 När Silas och Timoteus kom ner från Makedonien, var Paulus helt upptagen med att predika ordet och vittna för judarna att Jesus är Messias.

Johannes Döparen kallar Jesus för GUDS LAMM, och Andreas säger till sin bror att de nu hittat MESSIAS, som vi kan läsa betyder Kristus. Andreas förde Petrus till Jesus.

Joh. 1:35 Nästa dag stod Johannes där igen med två av sina lärjungar. 36 När han såg Jesus komma sade han:Se Guds lamm!” 37 De båda lärjungarna hörde vad han sade och följde Jesus38 Jesus vände sig om, och när han såg att de följde honom, frågade han dem vad de ville. De svarade: “Rabbi” – det betyder lärare – “var bor du?” 39 Han sade till dem: “Kom och se!” Då gick de med honom och såg var han bodde och stannade hos honom den dagen. Det var omkring tionde timmen.40 Andreas, Simon Petrus bror, var en av de två som hade hört vad Johannes sade och som hade följt Jesus. 41 Han fann först sin bror Simon och sade till honom: “Vi har funnit Messias” – det betyder Kristus. 42 Och han förde honom till Jesus. Jesus såg på honom och sade: “Du är Simon, Johannes son, du skall heta Kefas” – det betyder Petrus.

Guds lamm kan vi läsa om igen i Uppenbarelseboken, och vi kan se människor som sjunger sången till Lammet, där de också kallar honom Gud och menar att endast han är helig, att folk ska komma och tillbe inför honom och att han har makt att döma.

Upp. 15:Och jag såg liksom ett glashav blandat med eld, och på glashavet såg jag dem stå som hade vunnit seger över vilddjuret och dess bild och dess namns tal. De har Guds harpor i händerna och sjunger Moses, Guds tjänares, sång och sången till Lammet“Stora och underbara är dina gärningar, HERRE GUD, du Allsmäktige. Rättfärdiga och sanna är dina vägar, du folkens konung.Vem skulle inte frukta dig, Herre, och prisa ditt namn? Ty endast du är helig, och alla folk skall komma och tillbe inför dig, ty dina rättfärdiga domar har uppenbarats.”

Skrifterna talar om Jesus Kristusjesus12

Petrus berättar om Jesus Kristus och säger att frid ges genom som är allas Herre. Jesus är den som Gud bestämt ska vara domare över levande och döda, och Petrus säger att OM HONOM (Jesus Kristus) vittnar alla profeterna.

Apg. 10:36 Detta är det ord som Gud sände till Israels folk, när han förkunnade frid genom Jesus Kristus, han som är allas Herre.-–39 Vi är vittnen till allt han gjorde både på den judiska landsbygden och i Jerusalem. Honom hängde de upp på trä och dödade.—42 Och han befallde oss att predika för folket och vittna om att han är den som Gud har bestämt till domare över levande och döda. 43 OM HONOM VITTNAR ALLA PROFETERNA, att var och en som tror på honom får syndernas förlåtelse genom hans namn

Om vi inte tror på den som Fadern sänt är det illa ute med oss. Jesus menar att skrifterna (alltså GT) vittnar om honom själv och att Moses därmed skrivit om honom. Judarna som Jesus samtalade med trodde inte på skrifterna eftersom de inte trodde på Jesus budskap om honom själv, men själva var de förstås övertygade om att de tolkade skrifterna helt korrekt.  Även idag är det vanligt att sekter vägrar att tro att Jesus är Messias och jämbördig med Gud Fader.

Joh. 5:37 Fadern som har sänt mig har vittnat om mig. Hans röst har ni aldrig hört, och hans gestalt har ni aldrig sett, 38 och hans ord har inte förblivit i er, eftersom ni inte tror på den som han har sänt. 39 Ni forskar i Skrifterna, därför att ni tror att ni har evigt liv i dem, och det är DESSA SOM VITTNAR OM MIG.-–.46 Om ni trodde Mose, skulle ni tro på mig, ty OM MIG HAR HAN SKRIVIT. 47 Men tror ni inte hans skrifter, hur skall ni då kunna tro mina ord?”

Paulus menar att lagen och profeterna vittnar om en rättfärdighet som vi kan få genom Jesus Kristus.

Rom. 3:21 Men nu har utan lagen en rättfärdighet från Gud blivit uppenbarad, en som lagen och profeterna vittnar om, 22 en rättfärdighet från Gud genom tro på Jesus Kristus, för alla som tror. Ty här finns ingen skillnad.

Jesus menar återigen att profeterna vittnat om honom, och likställerdet lidande som Messias måste utstå (som alltså GT talar om) med honom själv eftersom han är den utlovade Messias. Mose, profeterna och psalmerna vittnar om honom själv. Att Messias ska lida och uppstå igen på tredje dagen står i skrifterna, enligt Jesus.

Lukas 24:13 Och se, två av dem var just den dagen på väg till en by som heter Emmaus och ligger sextio stadier från Jerusalem. 14 Och de gick och samtalade med varandra om allt som hade hänt. 15 När de nu talades vid och överlade, närmade sig Jesus själv och slog följe med dem.— 21 Men vi hade hoppats att han var den som skulle frälsa Israel. Till allt detta kommer att han redan har låtit den tredje dagen gå, sedan detta skedde.—24 Då gick några av oss till graven, och de fann att det var så som kvinnorna hade sagt, men honom själv såg de inte.”25 Han sade till dem: “Så oförståndiga ni är och tröga till att tro på allt som profeterna har sagt.26 Måste inte Messias lida detta för att gå in i sin härlighet?” 27 Och han började med Mose och alla profeterna och förklarade för dem vad som var sagt om honom i alla Skrifterna.—44 Och han sade till dem: “Detta är vad jag sade till er, medan jag ännu var hos er: Allt måste uppfyllas som är skrivet om mig i Mose lag, hos profeterna och i psalmerna.” 45 Sedan öppnade han deras sinnen, så att de förstod Skrifterna46 Och han sade till dem: “Det står skrivet att Messias skall lida och på tredje dagen uppstå från de döda, 47 och att omvändelse och syndernas förlåtelse skall predikas i hans namn för alla folk, med början i Jerusalem.

Jesus läste skrifterna i sin hemstad och menar att det som står skrivet i Jesaja 61 är skrivet om honom själv.

Lukas 4:16 Så kom han till Nasaret, där han hade vuxit upp. På sabbaten gick han till synagogan som han brukade. Han reste sig för att läsa ur Skriften, 17 och man räckte honom profeten Jesajas bokrulle. När han öppnade den, fann han det ställe där det står skrivet:18 Herrens Ande är över mig, ty han har smort mig till att predika glädjens budskap för de fattiga. Han har sänt mig för att ropa ut frihet för de fångna och syn för de blinda, för att ge de betryckta frihet 19 och predika ett nådens år från Herren. 20 Sedan rullade han ihop bokrullen, räckte den till tjänaren och satte sig. Alla i synagogan hade sina ögon fästa på honom. 21 Då började han tala till dem: “I dag har detta skriftställe gått i uppfyllelse inför er som lyssnar.” 22 Men alla vittnade mot honom och häpnade över de nådens ord som utgick från hans mun. Och de frågade: “Är inte han Josefs son?”

Jesaja 61:1 Herrens, Herrens Ande är över mig, ty Herren har smort mig till att predika glädjens budskap för de ödmjuka. Han har sänt mig att förbinda dem som har ett förkrossat hjärta, att ropa ut frihet för de fångna och befrielse för de bundna–8 Ty jag, Herren, älskar det rätta och hatar orättfärdigt rov. Jag skall ge dem deras lön i trofasthet och sluta ett evigt förbund med dem.—10 Jag gläder mig storligen i Herren, min själ fröjdar sig i min Gud, ty han har klätt mig i frälsningens klädnad och svept in mig i rättfärdighetens mantel,lik en brudgum med högtidsbindeln på sitt huvud, lik en brud som pryder sig med sina smycken.11 Ty liksom jorden låter sina växter spira fram och en trädgård låter sin sådd växa upp, så skall Herren Herren låta rättfärdighet och lovsång växa upp inför alla hednafolk.

Paulus förklarar att Jesus är en stötesten för judarna, eller egentligen för vem som helst som vägrar att tro att Jesus är den utlovade Messias, Guds son och Gud med oss.

Rom. 9:32 Varför? Därför att de inte sökte rättfärdigheten av tro, utan tänkte sig kunna vinna rättfärdigheten genom gärningar. De har snubblat på stötestenen33 så som det står skrivet: Se, jag lägger i Sion en stötesten och en klippa till fall. Men den som tror på honom skall inte stå där med skam. (Jesaja 10:21-22)

Jesaja 8:13 Håll Herren Sebaot helig. Låt honom vara er fruktan och den ni bävar för. 14 Han skall vara en helgedom. Men för Israels båda hus skall han vara en stötesten och en klippa till fall och för Jerusalems invånare en snara och en fälla. 15 Många bland dem skall snubbla, falla och krossas, snärjas och tas till fånga.16 Bind ihop vittnesbördet och försegla undervisningen bland mina lärjungar.17 Jag vill vänta på Herren, som döljer sitt ansikte för Jakobs hus, och hoppas på honom. 18 Se, jag och barnen som Herren har givit mig är tecken och förebilder i Israel från Herren Sebaot, som bor på Sions berg.

Jesaja 28:16 Därför säger Herren Herren så: Se, jag har lagt en grundsten i Sion, en beprövad sten, en dyrbar hörnsten, en fast grundval.  Den som tror på den behöver inte fly.

Paulus resonerade med folk och förklarade för dem att skrifterna talar om Jesus och att han som Messias måste lida och uppstå. Det går en skiljelinje mellan folk beroende på om de tror att Jesus är den utlovade Messias eller inte.

Apg. 17: Till dem gick Paulus som han brukade, och under tre sabbater samtalade han med dem utifrån Skrifterna och förklarade och visade att Messias måste lida och uppstå från de döda. Och han fortsatte: “Denne Jesus som jag predikar för er, han är Messias.” Några av dem blev övertygade och slöt sig till Paulus och Silas. Därtill kom ett stort antal greker som fruktade Gud och inte så få kvinnor av förnäm släkt.

Här nedan står det uttryckligen på flera sätt att skrifterna talar om Jesus Kristus som den Helige, och som Messias. Paulus menar att Mose sagt att Gud ska upprätta en profet i likhet med honom själv (som ledare för israel och för allt folk som vill ansluta sig) och det är mycket viktigt att vi lyssnar på den profeten som är Livets furste och den som har makt att ge liv eller fördömelse. Eftersom evigt liv i Guds rike kan fås just via Jesus Kristus använder Satan religiösa sekter för att sprida villoläran att Jesus INTE är Messias och Gud i kött.

Apg. 3:13 Nej, Abrahams, Isaks och Jakobs Gud, våra fäders Gud, har förhärligat sin tjänare Jesus, som ni utlämnade och förnekade inför Pilatus, när denne hade beslutat att frige honom. 14 Ni förnekade den Helige och Rättfärdige och begärde att få en mördare frigiven.15 Livets furste dödade ni, men honom har Gud uppväckt från de döda. Det är vi vittnen till.16 Och genom tron på hans namn har det namnet gett styrka åt denne man, som ni ser och känner. Tron som det namnet skänker har gett honom full hälsa så som ni alla ser.17 Nu vet jag, bröder, att varken ni eller era rådsherrar visste vad ni gjorde.18 Men Gud har på detta sätt låtit det gå i uppfyllelse som han har förutsagt genom alla sina profeter, att hans Messias skulle lida19 Ångra er därför och vänd om, så att era synder blir utplånade 20 och tider av vederkvickelse kommer från Herrens ansikte och han sänder Messias som är bestämd för er, nämligen Jesus. 21 Honom måste himlen ta emot tills de tider kommer då allt det blir återupprättat, som Gud har förkunnat genom sina heliga profeters mun från urminnes tid. 22 Mose har sagt: En profet som är lik mig skall Herren er Gud låta träda fram åt er, ur era bröders krets. Lyssna till honom i allt vad han säger er. 23 Men var och en som inte lyssnar till den profeten skall utrotas ur folket. 24 Alla profeterna, så många som har talat från Samuel och framåt, har också förkunnat dessa dagar. 25 Ni är barn till profeterna och arvtagare till förbundet som Gud slöt med era fäder, när han sade till Abraham: I din avkomma skall alla folk på jorden välsignas.26 För er först och främst har Gud låtit sin tjänare träda fram, och han har sänt honom för att välsigna er genom att vända var och en bort från sina onda gärningar.”

Jesus var med israelerna under Exodusjesus13

1 Kor. 10:1 Bröder, jag vill ni skall veta att alla våra fäder var under molnskyn och att alla gick genom havet. Alla blev i molnskyn och i havet döpta till Mose.Alla åt samma andliga mat och alla drack samma andliga dryck. De drack ur en andlig klippa som följde dem, och den klippan var Kristus. Men de flesta av dem hade Gud inte behag till. De föll och låg kringspridda i öknen.Det som hände dem har blivit ett varnande exempel för oss, för att inte vi liksom de skall ha begär till det onda. Bli inte heller avgudadyrkare som en del av dem. Det står ju skrivet: Folket satte sig ner för att äta och dricka och steg upp för att dansa. Låt oss inte heller begå otukt, som en del av dem gjorde, och därför föll tjugotretusen på en enda dag. Och låt oss inte fresta Kristus, som en del av dem gjorde, de dödades av ormar.

Juda 1:Ty hos er har det nästlat sig in vissa personer. Om dem är det redan för länge sedan skrivet att de skulle drabbas av domen. Gudlösa som de är förvanskar de vår Guds nåd till försvar för ett liv i utsvävningar och förnekar vår ende Härskare och HERRE, Jesus Kristus.Även om ni redan vet allt vill jag påminna er om hur HERREN*) räddade sitt folk ur Egypten och sedan dödade dem som inte trodde.

*) I många handskrifter står det här JESUS, vilket utmynnar i samma sak eftersom Jesus är HERREN


Editor's Picks