ROMARVÄGEN TILL FRÄLSNING saknar den viktigaste kärnan

Roman roadJag är definitivt inget stort fan av “Romarvägen till frälsning” (från engelskans “The Romans’ road to salvation“), av den enkla anledningen att denna påstådda frälsningsväg är långtifrån komplett och faktiskt missar det allra viktigaste – nämligen grundkravet på OMVÄNDELSE för att ens kvalificera sig till frälsning. Jesus började sin evangelisationsbana på jorden med att predika “Omvänd er, för himmelriket är nära”, och likadant gjorde Johannes Döparen före honom.

Kravet på omvändelse för att få evigt liv

Lukas 13:Nej, säger jag er, men om ni inte omvänder er, kommer ni alla att gå under som de.

Lukas 5:32 Jag har inte kommit för att kalla rättfärdiga till omvändelse utan syndare.

Lukas 15:7 Jag säger er: På samma sätt blir det glädje i himlen över en enda syndare som omvänder sig – inte över nittionio rättfärdiga som ingen omvändelse behöver.

Lukas 2447och att omvändelse och syndernas förlåtelse skall predikas i hans namn för alla folk, med början i Jerusalem. 48 Ni är själva vittnen om detta.

2 Kor. 2:10 Ty en sorg efter Guds vilja för med sig en ånger som man inte ångrar och som leder till FRÄLSNING. Men världens sorg leder till död. 

Apg 11:18 När de hörde detta, lugnade de sig och prisade Gud och sade: “Så har Gud skänkt också åt hedningarna den omvändelse som ger liv.”

Apg 26:20 utan jag har predikat först i Damaskus och i Jerusalem och hela Judeen och sedan ute bland hedningarna, att de skall ångra sig och omvända sig till Gud och göra sådana gärningar som hör till omvändelsen.

Hebreerbrevet 6:1 Låt oss därför lämna bakom oss de första grunderna i Kristi lära och föras till fullkomlighet. Låt oss inte på nytt lägga grunden med omvändelse från döda gärningar och tro på Gud 

Men vad säger Romarvägen till frälsning?

Romarvägen till frälsning tar aldrig upp detta utomordentligt viktiga villkor utan fokuserar bara på löftena och gåvorna. Romarvägen till frälsning är tänkt att vara en systematisk miniväg till frälsning genom att metodiskt följa några nyckelverser från Romarbrevet som kortfattat utgör hela det nödvändiga frälsningsförloppet som vi människor måste ta oss igenom för att nå himmelriket. Det finns ett antal versioner av Romarvägen till frälsning, men jag har nedan tagit upp alla de verser som brukar användas.  Framför allt i de engelskspråkiga länderna så är det inte helt ovanligt för evangelister att använda Romarvägen till frälsning som en metod för att få människor att bli frälsta, och det finns numera moderna appar att ladda ner i sina mobiltelefoner som bygger på detsamma.

Frågan är dock om  människor verkligen blir frälsta eller om de bara tror att så är fallet? Utan omvändelse kan människor inte bli frälsta eftersom ingen kan bli frälst i sina synder, så att underlåta att informera om detta kan leda till villfarelser och riskerar att invagga andra i en falsk trygghet. Människor kan tro att de är på den säkra sidan – trots sin synd – för att de följt denna väg som de tror är hela sanningen. Man måste förstås anta att människor som lär ut den här metoden bara vill väl, men det känns ändå angeläget att skriva en bloggartikel om detta eftersom en frälsningsavgörande pusselbit saknas och eftersom kristna borde varnas för att inte hamna i en “enkel tro”. Ingenting blir bättre av att vi låter vilseförda kristna vilseföra ännu fler kristna. Jag säger inte heller att de som lär ut denna metod nödvändigtvis är ljumma kristna (att de vill evangelisera och är angelägna om människors frälsning kan tyda på motsatsen) men jag säger bara att vi måste göra vad vi kan för att undvika risken att orsaka ljumhet hos människor. Vi måste göra som Jesus och varna människor för synden (som leder till slaveri), och uppmuntra dem att omvända sig.

Romans 3:10 Det står skrivet: Ingen rättfärdig finns, inte en enda11 ingen förståndig finns, ingen finns som söker Gud.12 Alla har avvikit, alla har blivit fördärvade. Ingen finns som gör det goda, inte en enda.

Kommentar: Den här versen är mycket vanlig att använda som stöd för att det inte finns några rättfärdiga överhuvudtaget och att även kristna är syndare och orättfärdiga. Vad folk inte alltid känner till är att Paulus som skrev Romarbrevet kallade sig själv för RÄTTFÄRDIG (+ helig och ostrafflig) och han citerade här ett par PSALMER där det står om både orättfärdiga och rättfärdiga människor. Bibeln berättar om en lång rad av rättfärdiga människor, såsom Noa, Abraham, Lot, Josef, Job, Simon, osv, och de kallades rättfärdiga just för att de lydde Gud och utförde goda gärningar. Läs mer i detta blogginlägg.

1 Pet. 4:18. Och om den rättfärdige MED KNAPP NÖD BLIR FRÄLST, hur blir det då för den ogudaktige och syndaren?

1 Kor 6:9. Vet ni då inte att de orättfärdiga inte skall ärva Guds rike? LÅT INTE LURA ER.

Rom. 3:23 Alla har syndat och saknar härligheten från Gud

Kommentar: Ja, alla HAR syndat vilket betyder alla (människor) som KAN synda – och förutom Jesus. Alltså inte bebisar och mentalt handikappade.  Det här är en nyttig vers eftersom den visar att alla gjort sig skyldiga till synd och är i behov av en frälsare.

Rom. 6:23 Ty syndens lön är döden, men Guds gåva är evigt liv i Kristus Jesus, vår Herre.

Kommentar: Amen, Guds gåva är evigt liv. Gåvor är ingenting som man betalar för  eller förtjänar pga att man samlar poäng el. dyl, men däremot kan det finnas VILLKOR för att få gåvor. De flesta som ger gåvor förväntar sig att mottagaren sträcker ut sin hand för att ta åtminstone ta emot gåvan och därmed visa att man faktiskt väljer att acceptera det som erbjuds i stället för att kasta den ifrån sig. Upptäcker vi att mottagaren tackar nej till gåvan (eller rätt och slätt kastar den i golvet) så väljer vi förmodligen att inte tvinga på personen gåvan som han uppenbarligen inte vill ha, utan vi väljer att ta tillbaks gåvan och behålla den själva – eller kanske ger en annan villigare mottagare. Gud har större villkor för sina gåvor än så! Han nöjer sig inte med att vi  bara sträcker ut en hand för att ta emot det som ges. Vi måste OMVÄNDA oss för att kunna platsa som gåvomottagare. Frälsningserbjudandet är en gåva som erbjuds ALLA, men alla väljer inte att omvända sig eller tro på Jesus. Om någon får en gåva som han tar emot och sedan förstör eller kastar bort så är gåvan fortfarande gratis. Om jag skickar en gåva till en person som måste masa sig iväg till posten för att kvittera den, så är presenten fortfarande gratis även om han måste GÖRA något för att bli innehavare av den.

Rom. 5:Men Gud bevisar sin kärlek till oss genom att Kristus dog i vårt ställe, medan vi ännu var syndare. (SFB)

Kommentar: 1917 års översättning kommer närmare grundtexten. “I vårt ställe” är i SFB översatt från grekiskans “hyper” som kan betyda “för“.

Rom. 5:men Gud bevisar sin kärlek till oss däri att Kristus dog FÖR OSS, medan vi ännu voro syndare. (1917)

Och det är förstås sant att Jesus dog för oss när vi var syndare. Hade vi varit rättfärdiga så hade han inte behövt dö för oss, och inte heller kan man säga att Jesus valde att dö för oss för att vi var en samling goda och rättfärdiga människor som var värda ett sådant offer. Att Jesus dör för oss betyder förstås inte att alla som han dör för blir frälsta (som kalvinister tror).

Rom. 10:Om du därför med din mun bekänner att Jesus är Herren[c] och i ditt hjärta tror att Gud har uppväckt honom från de döda, skall du bli frälst.10 Ty med hjärtat tror man och blir rättfärdig, med munnen bekänner man och blir frälst.

Kommentar: Det finns många verser som har med villkoren för frälsningen, och därför är det i många fall mer populärt att ta med de verser där villkoren INTE står med. Om endast en tom bekännelse på att Jesus är Guds son och Messias skulle rädda en individ och en tro att Gud uppväckt Jesus från de döda, ja då kan även demoner vara kandidater för frälsningen eftersom de inte har något problem med en sådan tro. Bibeln säger också:

1 John 2:29 Om ni vet att han är rättfärdig, då inser ni också att var och en som GÖR det som är rätt är född av honom.

Rom 2:13 Det är inte lagens hörare som blir rättfärdiga inför Gud, utan lagens GÖRARE skall förklaras rättfärdiga

1 John 3:6. Var och en som förblir i honom syndar inte. Var och en som syndar har inte sett honom och inte lärt känna honom.Kära barn, låt ingen bedra er. Den som GÖR RÄTT ÄR RÄTTFÄRDIG, liksom han är rättfärdig. 8. Den som gör synd är av djävulen, ty djävulen har syndat från begynnelsen. Och därför uppenbarades Guds Son, för att han skulle göra om intet djävulens gärningar9. Var och en som är född av Gud gör inte synd, ty Guds säd förblir i honom. Och han kan inte synda, eftersom han är född av Gud. 10. På detta känns Guds barn och djävulens barn igen: Var och en som inte GÖR rättfärdighet är inte av Gud, och inte heller den som inte älskar sin broder.

Rom. 10:13 Ty var och en som åkallar Herrens namn skall bli frälst.

Kommentar: Rom. 10:13 refererar till versen innan som förklarar att frälsningen är öppen för både judar och greker, och med det vill Paulus förklara att man inte blir frälst för att man är född jude och fått lagen, utan för att man har Jesus som sin Herre och åkallar honom som Guds son. Omvändelse är fortsatt en förutsättning. 

Joel 2:32 Och det skall ske att var och en som åkallar Herrens namn skall bli frälst. Ty på Sions berg och i Jerusalem skall det finnas en räddad skara så som Herren har sagt, bland kvarlevan som Herren kallar.

Räcker det med att tro på att Jesus är Guds son och att bekänna och åkalla honom?

Matteus 7:21 Inte skall var och en som säger ‘Herre, Herre’ till mig komma in i himmelriket, utan den som GÖR min himmelske Faders vilja.

Alltså NEJ, eftersom en som i sanning tror på Jesus också GÖR hans vilja.

Johannes 14:15 Om ni älskar mig, håller ni fast vid mina bud.—Den som har mina bud och håller fast vid dem, han är den som älskar mig. Den som älskar mig skall bli älskad av min Fader, och jag skall älska honom och uppenbara mig för honom.”—23 Jesus svarade: “Om någon älskar mig, håller han fast vid mitt ord, och min Fader skall älska honom, och vi skall komma till honom och ta vår boning hos honom.

Rom. 5: 1 Då vi alltså har förklarats rättfärdiga av tro, har vi frid med Gud genom vår Herre Jesus Kristus.

Kommentar:Ja, en tro som visar sig i gärningar. Tro utan gärningar är död

Rom. 8:Så finns nu ingen fördömelse för dem som är i Kristus Jesus.

Kommentar: Notera att villkoret är att vi måste vara I KRISTUS JESUS för att inte vara fördömda. Jesus är vinstocken som vi måste hålla oss fast i.

Joh. 15:1 Jag är den sanna vinstocken, och min Fader är vingårdsmannen.Varje gren i mig som inte bär frukt skär han bort, och varje gren som bär frukt rensar han, för att den skall bära mer frukt.— Om någon inte förblir i mig, kastas han ut som en gren och torkar bort, och man samlar ihop sådana grenar och kastar dem i elden, och de bränns upp.

Rom. 8:38 Ty jag är viss om att varken död eller liv, varken änglar eller furstar, varken något som nu är eller något som skall komma, varken makter,39 höjd eller djup eller något annat skapat skall kunna skilja oss från Guds kärlek i Kristus Jesus, vår Herre.

Kommentar: Paulus talar om “oss” här. Vilka är det? Kapitlet startar med informationen att det handlar om de som är I KRISTUS JESUS (se ovan). Det är alltså de som är i vinträdet och bär frukt, och det är dessa som är kvar i Guds kärlek.

Joh. 15:10 Om ni håller mina bud, förblir ni i min kärlek, liksom jag har hållit min Faders bud och förblir i hans kärlek—14 Ni är mina vänner, om ni gör vad jag befaller er.

Några verser som BORDE vara med på denna Romarresa Roman road2

Rom. 2:Han skall ge var och en efter hans gärningar:evigt liv åt dem som uthålligt gör det goda och söker härlighet, ära och odödlighet, men vrede och dom åt dem som söker sitt eget och inte lyder sanningen utan orättfärdighetenNöd och ångest skall komma över varje människa som gör det onda, främst över juden och även över greken

Rom. 2:13 Det är inte lagens hörare som blir rättfärdiga inför Gud, utan lagens görare skall förklaras rättfärdiga. 14 Ty när hedningar som saknar lagen, av naturen gör vad lagen befaller, då är de sin egen lag, fastän de inte har lagen. 15 De visar att det som lagen kräver är skrivet i deras hjärtan. Om det vittnar också deras samveten och, när de är tillsammans, deras tankar, som anklagar eller försvarar dem.

Rom. 3:31 Sätter vi då lagen ur kraft genom tron? Nej, inte alls! Vi upprätthåller lagen.

Rom. 6:12 Synden skall därför inte härska i er dödliga kropp, så att ni lyder dess begär. 13 Ställ inte era lemmar i syndens tjänst, som vapen åt orättfärdigheten, utan ställ er själva i Guds tjänst. Ni som var döda men nu lever, ställ era lemmar i Guds tjänst som vapen åt rättfärdigheten.  16 Vet ni inte att om ni gör er till slavar under någon och lyder honom, då är ni hans slavar och det är honom ni lyder, antingen under synden, vilket leder till död, eller under lydnaden, vilket leder till rättfärdighet?

Rom. 8:De som lever efter sin köttsliga natur tänker på det som hör till köttet, men de som lever efter Anden tänker på det som hör till Anden. Köttets sinne är död, men Andens sinne är liv och frid.—13 Om ni lever efter köttet kommer ni att dö. Men om ni genom Anden dödar kroppens gärningar skall ni leva.

Rom. 12:Och anpassa er inte efter den här världen, utan låt er förvandlas genom sinnets förnyelse, så att ni kan pröva vad som är Guds vilja, det som är gott och fullkomligt och som behagar honom.

Rom. 11:19 Nu invänder du kanske att grenarna bröts bort för att du skulle ympas in.20 Du har rätt, för sin otros skull bröts de bort, men du står kvar genom tron. Var inte högmodig utan lev i fruktan. 21 Ty om Gud inte skonade de naturliga grenarna skall han inte heller skona dig22 Se här Guds godhet och stränghet: hans stränghet mot dem som föll, hans godhet mot dig, om du blir kvar i hans godhet, annars blir också du borthuggen. 

Summerat är alltså Romarvägen till frälsning en ganska riskabel resa. Man får intrycket att allt som krävs är en tro som inte behöver vara kopplad till gärningar, och det finns heller ingen information om att det finns risker för avfall. Det finns en oerhörd massa OM, men ingen av dessa finns med på Romarresan. Romarbrevet trycker mycket på att vi inte kan tjäna två herrar och fortfarande vara frälsta, och att vi måste GÖRA rättfärdighet för att vara rättfärdiga, men dessa verser kanske var alltför obekväma för att inkludera och ingenting som folk vill höra.

Det finns på denna väg inga som helst varningar för att SYND separerar oss från Gud eller att vi måste separera oss från världen och ta vårt kors varje dag för att vara värdiga att ärva Guds rike.

1 Joh. 2:15 Älska inte världen, inte heller det som är i världen. Om någon älskar världen, finns inte Faderns kärlek i honom. 16 Ty allt som finns i världen, köttets begär och ögonens begär och högmod över livets goda, det kommer inte från Fadern utan från världen.

Den sanna vägen måste innehålla hela evangeliet. Inte bara om Guds kärlek och vilja att förlåta, och inte heller räcker det att vara medveten om att man gjort sig skyldig till att bryta Guds lag och därmed syndat. Vi måste förklara hur vi kan gå vidare från det stadiet och BORT från synden som alltjämt separerar oss från Gud. Vi bör INTE lära ut att vi FORTFARANDE är stackars syndare frälsta av nåd. Självklart är vi frälsta av nåd, men om vi omvänt oss och blivit renade från våra synder så ÄR vi rena och det är tänkt att vi i stället för att vara syndare ska vara Guds heliga barn vilket vi får hjälp att fortsätt att vara med hjälp av den Heliga Anden:

Titus 2:11 Ty Guds nåd har uppenbarats till frälsning för alla människor. 12 Den fostrar oss att säga nej till ogudaktighet och världsliga begär och att leva anständigt, rättfärdigt och gudfruktigt I DEN TID SOM NU ÄR 

Detta är ett fantastiskt löfte! Gud lämnar oss inte i sticket.

1 Kor. 10:13 Ingen annan frestelse har drabbat er än vad människor får möta. Gud är trofast, han skall inte tillåta att ni frestas över er förmåga, utan när frestelsen kommer, skall han också bereda en utväg, så att ni kan härda ut.

Men sen ska vi komma ihåg att nivån på vår lydnad till Jesus är starkt kopplad till hur mycket tid vi lägger ner på tillbedjan, lovsång och Bibelläsning. Om vi är sparsamma på den fronten är det förstås mycket svårare att säga nej till världens frestelser.


Editor's Picks