Gud Fader kallar sin son GUD i Hebreerbrevet 1, eftersom Jesus är GUD

Hebr. 1:8 Men om SONEN säger han: GUD, din tron står i evigheters evighet, och rättens spira är ditt rikes spira (SFB)

Hebr. 1:8 säger han om Sonen: »Gud, DIN TRON förbliver alltid och evinnerligen, och rättvisans spira är ditt rikes spira.9 Du har älskat rättfärdighet och hatat orättfärdighet; därför, O GUD, har din Gud smort dig med glädjens olja mer än dina medbröder»(1917)

Gud adresserar alltså sin son när han säger detta, och han kallar honom GUD! Den grekiska grundtexten medger ett par olika sätt att läsa texten; “Gud är din tron i evigheternas evighet… ” eller Din tron Gud, står i evigheters evighet…” Om man bestämt sig för att Jesus inte KAN vara Gud så vill man förstås gärna välja det första alternativet och dessutom gärna UTESLUTA det andra pga det störande resultatet. Annars kommer man ju till slutsatsen att Jesus verkligen ÄR Gud och många sektmedlemmar anstränger sig hårt för att undvika allting som osar “Jesus är Gud”.  Det finns inga anledningar att tro att världens kunniga teologer, som i många fall också är experter på grekiska, har haft fel när de gjort sina översättningar. Det inte särskilt logiskt att säga “Gud är din tron” för Gud är inte en tron eller ett monument för Jesus, utan hans Fader och kollega i treenigheten. Dessutom så delar de samma tron.

  • Hebr. 1:But unto the Son he saith, THY THRONE, O God, is for ever and ever: a sceptre of righteousness is the sceptre of thy kingdom. (KJV)
  • Hebr. 1:8 But of the Son he says,“Your throne, O God, is forever and ever (ESV)
  • Hebr. 1:But of the Son He says,“Your throne, O God, is forever and ever (NASB)
  • Hebr. 1:and unto the Son:`Thy throne, O God, [is] to the age of the age (Young’s Literal)
  • Hebr. 1:8 Mas del Hijo dice: Tu trono, oh Dios, por el siglo del siglo (Reina Valera 1960)
  • Hebr. 1:Mais au sujet du Fils, il dit: Ton trône, ô Dieu, subsiste pour toute éternité (La Bible du Semeur)
  • Hebr. 1:aber von dem Sohn: ”Gott, dein Stuhl währt von Ewigkeit zu Ewigkeit (Luther Bibel 1545)

Hebr. 1:8 är en referens till psalm 45 med nästan samma ordalydelse, och där ser vi att det handlar om GUD:

Psalm 45:6 Skarpa är dina pilar, folk skall falla för dig, konungens fiender skall träffas i hjärtat.GUD (Elohim), DIN TRON står i evigheters evighet, ditt rikes spira är rättens spira.Du älskar rättfärdighet och hatar orättfärdighet. Därför, GUD (Elohim), har DIN GUD Gud (Elohim) smort dig med glädjens oljamer än dina medbröder. (SFB)

Psalmer reflekterar ofta sanningen med poetiska uttryck. Psalm 45 börjar med att adressera en Kung (vilket även Jesus är fast inte på ett jordiskt sätt) och fortsätter med att adressera GUD. Om det handlar om GUD i psalmen så borde samma ordalydelse i Hebr. 1 också handla om GUD, för ordalydelsen är märkbart likadan! Det är inte ovanligt att texter drar paralleller mellan olika personer, städer och länder och Hesekiel 28 är ett bra exempel på detta eftersom en sektion tydligt handlar om Satan, men ändå börjar kapitlet med att adressera Kungen av Tyrus. Hebréerbrevet är alldeles uppenbart adresserat till Jesus så därför kan parallellen dras att Psalm 45 handlar om Jesus som är GUD, och därför är detta en Messiansk psalm. Hela sammanhanget i Hebréerbrevet:

Hebr. 1:1 Sedan Gud (Theos) i forna tider många gånger och på många sätt hade talat till fäderna genom profeterna, har han nu i den sista tiden talat till oss genom sin Son. Honom har han insatt till att ärva allting, och genom honom har han också skapat världen. Sonen utstrålar Guds härlighet och uppenbarar hans väsen och uppehåller allt genom sitt mäktiga ord. Och sedan han utfört en rening från synderna, sitter han nu på Majestätets högra sida i höjden.Sonen är så mycket större än änglarna som det namn han har ärvt är förmer än deras.Till vilken av änglarna har Gud någonsin sagt: Du är min Son, jag har i dag fött dig? Eller: Jag skall vara hans Fader, och han skall vara min Son? Och när han låter den Förstfödde träda in i världen, säger han också: Alla Guds änglar skall tillbe honom.Om änglarna säger han: Han gör sina änglar till vindar och sina tjänare till eldslågor.Men om Sonen säger han: Gud (Theos), din tron står i evigheters evighet, och rättens spira är ditt rikes spira.Du älskar rättfärdighet och hatar orättfärdighet. Därför, Gud (Theos), har din Gud (Theos) smort dig med glädjens olja mer än dina medbröder.10 Och: Du, Herre, har i begynnelsen lagt jordens grund, och himlarna är dina händers verk.11 De skall gå under, men du förblir. De skall alla nötas ut som en klädnad.12 Som en mantel skall du rulla ihop dem, och som en klädnad skall de bytas ut. Men du är densamme, och dina år har inget slut. 13 Till vilken av änglarna har han någonsin sagt: Sätt dig på min högra sida, tills jag har lagt dina fiender som en fotpall under dina fötter. 14 Är inte änglarna andar i helig tjänst, utsända för att tjäna dem som skall ärva frälsningen? (SFB)

Jämför gärna psalmen om Kungen och om Gud med drottning Sabas uttryck om Salomo:

2 Krön. 9: Välsignad vare Herren, din Gud, som har funnit sådant behag i dig att han har satt dig på sin tron till att vara konung inför Herren, din Gud! Eftersom din Gud älskar Israel och vill hålla det vid makt till evig tid, därför har han satt dig till konung över dem, för att du skall skipa lag och rätt.”

Och Kung Davids nästan profetiska uttryck:

1 Krön. 28:Bland alla mina söner – för Herren har gett mig många söner – utvalde han min son Salomo till att sitta på Herrens kungatron och regera över Israel. Han sade till mig: Din son Salomo är den som skall bygga mitt hus och mina förgårdar. Ty honom har jag utvalt till min son, och jag skall vara hans fader. Jag skall befästa hans kungamakt FÖR EVIGT, om han står fast vid att följa mina bud och föreskrifter, som han nu gör. (+ 1 Krön. 29:22-25)

Nu är inte Salomo någon Gud (och det tråkiga med Salomo är att han förmodligen dog som en syndare ihop med sina ännu mer syndiga fruar) men det är en intressant jämförelse att denna Kung sattes på Herrens tron för att regera “för evigt” som Guds representant på jorden, liksom också Jesus sattes på Herrens tron för att regera för evigt. I Salomos fall så handlar det om att regera på jorden, och i Jesus fall så handlar det om att regera i Guds rike där även änglarna ska komma att TILLBE honom. I båda fallen så är denna upphöjelse och löfte om den eviga regenttiden kopplad till kravet att lyda bud och föreskrifter. Salomo gjorde det inte, men Jesus var lydig till döden på korset. Messias skulle komma från Davids blodslinje (och Salomo är pappa till David), och även David var ju en Kung som satt på tronen. Denna Kung i Ps. 45 med alla sina gudomliga uttryck, verkar vara en profetisk liknelse till den kommande Kungarnas Kung som skulle framträda många år senare i form av Jesus, Messias. Även Jahve kallas Kungarnas Kung. Kungen i Ps. 45 är en profetisk bild av den kommande SANNA regenten i form av Jesus, som inte har ett begränsat rike på jorden utan ett evigt i himlen.

Gud ENSAM är Gud, så hur kommer det sig då att även Jesus kallas Gud? Endast treenigheten löser detta! Vidare läser vi här nedan att ingen i skyn ens kan jämföras Gud Herren, och VEM i all världen är honom lik? Absolut INGEN enligt psalmerna! Ändå läser vi i Hebr. 1:3 att Jesus är “hans väsens avbild” som 1917 säger. Antingen innehåller psalmerna och boken Jesaja lögner, eller också är Jesus Gud och ingår i samma treenighet:

Ps. 89:4 “Jag har slutit ett förbund med min utvalde, med ed har jag lovat min tjänare David:5 Din ätt skall jag låta bestå för evig tid och bygga din tron från släkte till släkte.” Sela.6 Himlarna prisar dina under, Herre, och din trofasthet i de heligas församling.7 Ty vem i skyn kan jämföras med Herren? Vem bland Guds söner är Herren lik?

Ps. 86:10 Herre, ingen är dig lik bland gudarnainga gärningar är som dina. Alla folk som du har gjort  skall komma och tillbe inför dig, Herre, de skall ära ditt namn. 10 Ty du är stor och du gör under. DU ENSAM ÄR GUD.

Hebr. 1:3 And He is the radiance of His glory and the EXACT REPRESENTATION of His nature, and upholds all things by the word of His power. When He had made purification of sins, He sat down at the right hand of the Majesty on high (NASB)

Bortförklaringar – vem helst kan kallas GUD så det betyder inget att Jesus kallas GUD i Hebr 1

Om vi ständigt och jämt stöter på gudar i vår vardag så borde det väl tydliggöras när det är just skaparguden i Bibeln som uttrycker sig? Men i själva verket så är det sällan något problem att förstå vilken Gud som uttrycker sig eftersom vi har lärt oss att det endast finns EN Gud allena och då borde det givetvis vara den Guden som det handlar om såvida ingenting annat tydligt sägs. De enda gångerna som några människor frågar sig “vilken Gud handlar det om egentligen?” så verkar det ENDAST röra just de verser där JESUS påstås vara GUD! Inga andra verser ifrågasätts! Men om vi ser i Hebr. 1 så kopplas flera gudomliga attribut till Jesus som GUD, och dessa attribut kan absolut inte kopplas till vanliga människor som fått auktoritet av Gud att utföra hans domar. Hebr 1 säger att Jesus är Gud och att han:

  1. ärver allting
  2. utstrålar Guds härlighet
  3. uppenbarar hans (Guds) väsen
  4. uppehåller allt genom sitt ord
  5. renar människor från synden
  6. är större än änglarna (trots att vi kan läsa i Fil. att han är lägre än änglarna som människa på jorden)
  7. skall TILLBES av änglarna (endast GUD ska vi tillbe säger Bibeln uttryckligen)
  8. har en tron som står i evigheters evighet
  9. har en rättens spira som är sitt eget rikes spira (attribut som tydligt kopplas till GUD i GT)
  10. älskar rättfärdighet och hatar orättfärdighet (uttryck ofta kopplat till Gud)
  11. kallas GUD och är SMORD
  12. kallas HERRE (även Herrarnas Herre på andra ställen, som också Gud kallas)
  13. har I BEGYNNELSEN lagt jordens grund och skapat himlarna MED SINA EGNA HÄNDER (trots att vi kan läsa i GT att Gud ENSAM skapat jorden och himlarna och att INGEN var med honom)
  14. är densamme och hans år tar inte slut

Detta är knappast något man kan säga om någon annan människa på jorden – inte ens Moses! Gud Fader kallar sin son Gud för att han ÄR Gud, och för att han har alla attribut som skaparguden har!

Gud skapade hela världen ensam och med sina egna händer – och Jesus också!jorden

Vi vet att Gud inte delar sin ära med någon (Jesaja 42:8) så varför ger han så mycket ära och makt åt sonen? Notera också denna ordalydelse från Hebr. 1., vilket är en referens till nedan psalm med nästan exakt samma ordalydelse. Även denna psalm talar om GUD som lade jordens grund och skapade allting med sina egna händer. Om denna ordalydelse handlar om GUD i psalmen så borde exakt samma ordalydelse också handla om GUD i Hebr. 1, men ändå kopplar Gud Fader detta med JESUS. Kan vi tro på det Gud säger, eller menar vi att han har fel som gör sonen till GUD?:

Hebr. 1:10 Och: Du, Herre, har i begynnelsen lagt jordens grund, och himlarna är dina händers verk.*) 11 De skall gå under, men du förblir. De skall alla nötas ut som en klädnad.12 Som en mantel skall du rulla ihop dem, och som en klädnad skall de bytas ut. Men du är densamme, och dina år har inget slut.

*) Ps. 102:25 Jag sade: MIN GUD tag inte bort mig mitt i livet, dina år varar från släkte till släkte. 26 För länge sedan lade du jordens grund, himlarna är dina händers verk. 27 De skall gå under, men du förblir. De skall alla nötas ut som en klädnad, du skall förvandla dem som man byter kläder, och de försvinner. 28 Men du är densamme och dina år har inget slut.

Det är också värt att nämna vad  Jesaja säger

Jesaja 44:24 Så säger Herren, din återlösare,  han som format dig alltifrån moderlivet: Jag, Herren, är den som har gjort allt, den som ENSAM har spänt ut himlen och brett ut jorden. Vem var med mig?

Jesaja 42: 5 Så säger Gud, Herren,  han som har skapat himlen och spänt ut den, han som har utbrett jorden med allt som växer där,han som har givit liv åt folket som bor där och ande åt dem som vandrar på den.

Kol. 1:13 Ty han har frälst oss från mörkrets välde och försatt oss i sin älskade Sons rike.14 I honom hava vi förlossningen, förlåtelsen för våra synder,15 i honom som är den osynlige Gudens avbild och förstfödd före allt skapat. 16 Ty i honom skapades allt i himmelen och på jorden, synligt såväl som osynligt, både tronänglar och herrar och furstar och väldigheter i andevärlden. Alltsammans har blivit skapat genom honom och till honom.17 Ja, han är till före allt annat, och alltsammans äger bestånd i honom. 

Om vi kan läsa verser precis som det står så finns det ingen anledning att krångla till det och riskera att hamna i bibelmotsättningar. Om Gud Fader kallar sin son för GUD, kan vi lita på det eller måste vi anstränga oss för att hitta alternativa översättningar som ger ett annat mera önskvärt resultat? Varför kämpa emot Bibelns klara budskap att Jesus är Gud, som alltid funnits tillsammans med Fadern i treenigheten, och som valde att födas i mänskligt kött och dö som ett syndoffer för oss?

2 Johannesbrevet 1:7 Ty många villolärare hava gått ut i världen, vilka icke bekänna att Jesus är Kristus, som skulle komma i köttet; en sådan är Villoläraren och Antikrist.


Editor's Picks