Kan människan aldrig bli fri från ONDA begär?

Begär är inte ONDA och SYNDIGA i sig själva

Vi kan läsa om Jesus att han blev frestad i ALLT liksom vi:

Hebreerbrevet 4:15 Ty vi har inte en överstepräst som ej kan ha medlidande med våra svagheter, utan en som blev FRESTAD I ALLT LIKSOM VI, men utan synd.

Hebreerbrevet 2:17 Därför måste han I ALLT bli lik sina bröder för att bli en barmhärtig och trogen överstepräst inför Gud och sona folkets synder. 18 Eftersom han själv har lidit och blivit frestad, kan han hjälpa dem som frestas.

Vi kan också läsa i Jak. 1:14 att när vi frestas så lockas vi av vårt eget BEGÄR. Frestades Jesus? JA! Då vet vi också att även Jesus frestades av sitt eget begär och då kan begär i sig inte vara ont eller SYND för Jesus syndade ju aldrig. Jesus hade begär efter mat eftersom Bibeln säger att han var hungrig, men att längta efter något förbjudet är alltså inte synd i sig självt OM man väljer att inte ge efter för frestelsen och låta tanken frodas. Det verkar som Jesus platsar i Jak. 1:14 nedan men självfallet gick han INTE vidare till det stadiet som står beskrivet i v. 15. Jakob gör skillnad på BEGÄR (lust, KJV) och SYND, och begäret behöver alltså inte gå över till syndstadiet. Om nu begär i sig skulle vara synd, så skulle  dels Jesus vara en syndare, och dels så skulle Jakob tala osanning som menar att begär FÖREGÅR synd – och alltså inte är samma sak. En synd måste ju starta någonstans, för det är ju inte så att vi plötsligt hamnar i en synd utan att det föregåtts av tankar, resonemang och planer. Jakob menar att det börjar med frestelser (precis som för Adam och Eva), men frestelser i sig är inte synd.

Jakobsbrevet 1:14 Var och en som frestas, dras och lockas AV SITT EGET BEGÄR. 15. Därefter, sedan begäret har blivit havande, föder det synd och då synden är fullbordad, föder den död.

Så ordningen är: begär > frestelse > synd > död. Ingen måste gå hela vägen, och det är fullt möjligt att stoppa redan vid begär:

Eftersom vi vet att Jesus nådde till stadium 2 (frestelser), så kan begär/frestelser inte vara synd i sig. Det är när man ger in för frestelser som man syndar!

Om Jesus blev frestad så borde det betyda att han precis som vi kunde få lockande “bilder” i sitt huvud när han utsattes av Satans attacker, exempelvis när han samtalade med Satan i öknen:

Lukas 4:1 Uppfylld av den helige Ande återvände Jesus från Jordan och fördes av Anden omkring i öknen, där han frestades av djävulen i fyrtio dagar. Under de dagarna åt han ingenting, och när de var förbi, blev han HUNGRIGDå sade djävulen till honom: “Är du Guds Son, så befall att den här stenen blir bröd.” Jesus svarade honom: “Det står skrivet: Människan lever inte bara av bröd.

Att äta sötsaker trots att man är diabetiker och lider av fetma kan var en synd eftersom man riskerar sin hälsa helt i onödan. Att äta är förstås inte en synd, men att äta vid fel tillfälle kan vara synd. Om man är utan mat i flera dagar blir man förstås HUNGRIG och det gäller Jesus också som bestämt sig för att fasta under 40 dagar. Vi kan läsa att det var just när Jesus blev hungrig som Satan valde att attackera honom med sina frestande förslag, för Satan vill väldigt gärna anfalla när vi är som svagast och där han kan tänkas segra. Att bli erbjuden bröd i en situation när man är väldigt hungrig borde låta aptitligt och frestande för vem som helst, och Jesus var alltså en människa precis som oss.  Om vi skulle vara i en sådan situation skulle vi förmodligen få en bild i våra huvuden på ett nybakat saftigt bröd och vi skulle tänka på hur läckert det skulle vara att sätta tänderna i det. Varför skulle inte Jesus reagera på samma sätt nu när han inte gavs några kroppsliga fördelar över oss? När man hör ord får man bilder i sitt huvud som associeras till just dessa ord, och Jesus är inget undantag. Däremot tror jag inte Jesus lät bilden på ett gott bröd stanna länge i sitt huvud eftersom det skulle göra frestelsen ännu mer outhärdlig och därmed svårare att bemästra. Bättre att mota Olle i grind, som man säger på svenska. Med det vill jag säga att begär inte behöver vara onda i sig själva. 

Om begär skulle vara ont i sig självt så skulle det innebära att en nykter alkoholist syndar om han ibland suktar efter att supa även om han väljer att inte göra det. Det skulle också innebära att en person som känner sig dragen till människor av samma kön (homosexualitet) syndar även om han/hon för sin tros skulle väljer att leva i celibat för att vara Gud lydig. Det skulle innebära att två unga personer som är förlovade med varandra syndar när de åtrår varandra, trots att de för sin tros skulle väntar med sexuellt umgänge tills de gift sig. Denna felaktiga bild av synd får till resultat att synden helt urvattnas, och vi riskerar att ge upp i förtid eftersom vi får för oss att det inte tjänar någonting till nu när vi är förutbestämda att synda tills vi dör. Om vi syndar bara genom att få några frestande tankar i våra huvuden så kan vi ju då lika gärna ge efter för de tankarna eftersom vi ju redan gjort oss skyldiga till synd. Vad tjänar det till att “omvända sig” om vi vet att vi syndar igen samma dag genom att alltid tvingas leva under begär som anses vara onda”? Och hur kan ett sådant molande handikapp ens vara vårt fel? Vem har valt att tvingas leva med syndiga begär som får oss att synda vare sig vi vill eller ej?

Men säger inte Jesus att om en man ser på en kvinna med lust så har han redan syndat?

Matteus 5:28 Jag säger er: Var och en som med begär (“TO LUST” i KJV) ser på en kvinna har redan begått äktenskapsbrott med henne i sitt hjärta.

Det står alltså inte att det är en synd att råka möta en kvinna och anse att hon är rasande attraktiv. Men om man på egen hand väljer att ta fram bilder, se på filmer eller vistas i miljöer med unga damer FÖR ATT “lusta” (med det som syfte) så är det en synd. Syftet är ju ont. Gud vet precis vad vi gör och inte gör för att undgå situationer som vi anser är frestande och som kan få oss på fall. Ibland kanske vi hamnar i frestande situationer utan att ha bett om det, och Gud kan se även här hur vi väljer att hantera situationen. Gör vi vårt bästa för att undkomma situationen och ta sikte på att undgå liknande händelser i framtiden, eller bejakar vi den uppkomna situationen och söker oss till liknande miljöer vid upprepade tillfällen för att kunna bli frestade igen? Om vi sätter på TV:n och ser en film eller en situation som kanske får oss att minnas en frestande händelse eller en synd i vårt förflutna så kan vi välja att byta kanal och försöka få tankarna på annat håll, eller stanna kvar i filmen och i tanken och låta den fortgå. Satan gör sitt bästa genom att bombardera oss med olika frestande signaler i TV, radio, i tidningar, på jobbet, i skolan, och vi mår bäst i själen genom att sortera bort så mycket vi kan av sådana influenser. Som sagt, Gud ser vår situation och begär inte det omöjliga utan det MÖJLIGA. Om vi inte ens KAN undgå att synda så vore det ingen annans än GUDS fel. Det är ju han som skapat våra kroppar och sätt att fungera, och som är fullständigt medveten om vilken kapacitet vi har.

Är det då möjligt att undgå att frestas så till den grad att vi syndar?

1 Petrus 1:14 Som lydnadens barn skall ni inte styras av de begär som ni tidigare levde i när ni ännu var okunniga. 15 Nej, liksom han som har kallat er är helig, skall ni föra ett alltigenom helgat liv.

1 Petrus 4:1 Då nu Kristus har lidit till kroppen, skall också ni beväpna er med samma sinne. Ty den som får lida till kroppen har slutat syndaså att han den tid som är kvar inte längre lever efter människors begär utan efter Guds vilja 3. Det är nog med att ni förr levde på hedningarnas vis – i utsvävningar och begär, i fylleri och supkalas, i vilda fester och förbjudna avgudakulter.

Romarbrevet 6:12 Synden skall därför inte härska i er dödliga kropp, så att ni lyder dess begär

Romarbrevet 13:14 Nej, ikläd er Herren Jesus Kristus och ha inte en sådan omsorg om kroppen att begären väcks till liv.

Galaterbrevet 5:16  Vad jag vill säga är detta: vandra i Anden, så kommer ni inte att göra vad köttet begär.

Titus 2:12 (Nåden) Den fostrar oss att säga nej till ogudaktighet och världsliga begär och att leva anständigt, rättfärdigt och gudfruktigt i den tid som nu är,

1 Mosebok 4:7 (Gud sa…) Är det inte så att om du gör det som är gott, ser du frimodigt upp, men om du inte gör det som är gott, då lurar synden vid dörren. Den har begär till dig, men DU SKALL RÅDA över den. 

1 Korintierbrevet 10:13 Ingen annan frestelse har drabbat er än vad människor får möta. Gud är trofast, han skall inte tillåta att ni frestas över er förmåga, utan när frestelsen kommer, skall han också bereda en utväg, så att ni kan härda ut.

1 Johannesbrevet 5:3 Detta är kärleken till Gud: att vi håller hans bud. Och hans bud är inte tunga.

Jakobsbrevet 4: Underordna er därför Gud. Stå emot djävulen, så skall han fly bort från er

Kolosserbrevet 3:Döda därför era begär (“mortify therefore your members” i KJV) som hör jorden till: otukt, orenhet, lidelse, lusta, och girigheten som är avgudadyrkan.Allt sådant nedkallar Guds vrede över olydnadens barn. Bland dem vandrade också ni en gång,då ni levde i dessa synderMen nu skall också ni lägga bort allt detta: vrede, häftighet, ondska. Låt inte smädelser och fräckheter komma över era läpparLjug inte på varandra. Ni har ju klätt av er den gamla människan med hennes gärningar 10 och klätt er i den nya människan, som förnyas till rätt kunskap och blir en avbild av sin Skapare.

Hebreerbrevet 12:1 När vi alltså har en så stor sky av vittnen omkring oss, låt oss då lägga bort allt som tynger, och särskilt synden som snärjer oss så hårt, och löpa uthålligt i det lopp som vi har framför oss. —Ännu har ni inte gjort motstånd ända till blods i er kamp mot synden.

1 Petrus 5:Var nyktra och vaksamma. Er motståndare djävulen går omkring som ett rytande lejon och söker efter vem han skall sluka. Gör motstånd mot honom (resist i KJV), orubbliga i tron, och tänk på att era bröder här i världen utstår samma lidanden.

Paulus säger:

1 Korintierbrevet. 9: 25 Men alla som tävlar underkastar sig i allt hård träning – de för att vinna en segerkrans som vissnar, vi för att vinna en som aldrig vissnar.26 Jag löper alltså inte utan att ha målet i sikte. Jag boxas inte likt en som slår i tomma luften. 27 I stället slår jag min kropp och tvingar den till lydnad, för att jag inte själv på något sätt skall komma till korta vid provet, när jag predikar för andra.

Jag har själv tävlat i terränglöpning och banlöpning, och jag vet att det inte alltid är särskilt komfortabelt och roligt att träna. För att lyckas väl ska man helst springa intervaller, vilka är speciellt krävande, och om man vill vara på elitnivå räcker det inte med att springa dagligen med en vilodag/vecka, utan man måste lägga in både morgonpass och kvällspass. Det säger sig självt att det är mer frestande att ta sovmorgon i stället för att sätta klockan på ringning kl 05.00 för att bege sig ut på ett löparpass en kolsvart höstmorgon innan jobbet. Men vill man ligga på topp är detta vad som krävs, och är det dit man vill nå så är det bara att bita i det sura äpplet och ha siktet inställt på målet. Man tvingas tygla sin kropp trots att kroppen egentligen vill ligga och dra sig i en varm säng. Paulus drar liknelsen med vårt andliga liv med just löpning eftersom det handlar om att tygla sin kropp för att få den att lyda och göra goda gärningar. Det kroppen (köttet) så gärna vill ha är ingen synd i sig självt, men om vi inte tyglar köttet och tvingar det bort från frestelser så hamnar vi i synd. Om Paulus och vi andra aldrig någonsin hamnat i frestelser så skulle det inte finnas någonting att “tygla”, men Paulus säger ju att det är detta som vi måste göra för att få kroppen att lyda. Alltså måste det finns någon form av begär i botten för att ens kunna frestas, och alltså kan begär i sig självt inte vara synd. Jesus hade som sagt begär, och hade han inte haft det så hade heller inte Satan någonting att vinna på genom att försöka fresta en “ofrestbar” person.

Onda begär” i Bibeln

Här är de verser i Svenska Folkbibeln som använder sig av det obibliska uttrycket “onda begär”. De är egentligen bara TVÅ. Jag lägger också till vad King James Bible (KJV) säger så att du kan se skillnaden, men jag kan bara tillägga att det inte står i den grekiska grundtexten att begären är ONDA. SFB är ingen bra översättning vad gäller detta tema!

Romarbrevet 7:5 Ty så länge vi behärskades av vår onda natur, var de syndiga begär som väcktes till liv genom lagen verksamma i våra lemmar, så att vi bar frukt åt döden.

Rom. 7:For when we were in the flesh, the motions of sins, which were by the law, did work in our members to bring forth fruit unto death.

2 Tim. 2:22 Fly bort från ungdomens onda begär och sträva efter rättfärdighet, tro, kärlek och frid tillsammans med dem som åkallar Herren av rent hjärta.

2 Tim. 2:22 Flee also youthful lusts: but follow righteousness, faith, charity, peace, with them that call on the Lord out of a pure heart.

Ordspråksboken talar om “ondas begär” men här syftar “de ondas” på onda MÄNNISKOR och versen påstår alltså inte att begären är onda

Ordspråksboken 10:3 HERREN låter ej den rättfärdiges själ hungra, men de ondas begär avvisar han.

Prov. 10:The Lord will not suffer the soul of the righteous to famish: but he casteth away the substance of the wicked.

2 Petrus. 2:10 särskilt dem som i orent begär följer sin köttsliga natur och föraktar Herren. Fräcka och självsäkra skyggar de inte för att smäda höga makter,

2 Pet. 2:10 But chiefly them that walk after the flesh in the lust of uncleanness, and despise government. Presumptuousare they, selfwilled, they are not afraid to speak evil of dignities.

“Syndiga begär”  i Bibeln

Se Rom. 7:5 enligt ovan, samt:

Efesierbrevet. 2:3 Bland dem var vi alla en gång, när vi följde våra syndiga begär och gjorde vad köttet och sinnet ville. Av naturen var vi vredens barn, vi liksom de andra.

Eph. 2:Among whom also we all had our conversation in times past in the lusts of our flesh, fulfilling the desires of the flesh and of the mind; and were by nature the children of wrath, even as others.

Du kan läsa mer om Ef. 2 i denna bloggartikel. Notera att det inte står något om att begär är syndiga i sig själva här heller, och läser du kvalifikationerna för att vara “vredens barn” så ser du att man måste åtminstone handla om en vuxen person för att kunna utföra de synder som står beskrivna.

“Begär” på grekiska

Begär brukar översättas till covet på engelska, och när vi fick förbudet att “inte ha begär till sin nästas hus” så gavs förstås detta bud ursprungligen på hebreiska. Men även i nya testamentet kan vi förstås på budet repeterat genom förklaringar, och själva tanken är att vi inte ska leva våra liv i suktan efter saker och ting som männskor runt omkring har. Men vi måste förstå budet rätt. Att jaga statusprylar för att vi är avundsjuka på grannens fina grejor är en synd, men jag tror inte att det är en synd för en 10-årig flicka i Afrika att önska att hon hade ett ok – ett sådant som hon sett andra ha – för att det inte ska bli så tungt för henne att bära hem vattendunkarna. Att bara önska sig något behöver inte vara synd i sig självt trots att det vi önskar kanske inte går att realisera (önskar vi något ont är det förstås en synd), och det kan vi veta eftersom Jesus och Paulus kunde önska sig saker som det inte var säkert skulle ske.

Begär kommer från det grekiska ordet “epithumia”, och även Jesus hade epithumia:

Lukas 22:14 När stunden var inne, lade han sig till bords, och apostlarna tillsammans med honom. 15 Och han sade till dem: “Jag HAR LÄNGTAT MYCKET efter att äta detta påskalamm med er, innan mitt lidande börjar.

Jag tror alltså inte det är en synd att exempelvis längta riktigt mycket efter en god måltid tillsammans med nära och kära, även om man inte kan få det.

Paulus hade också epithumia:

Filemon 1:22 Men om livet här på jorden innebär att mitt arbete bär frukt, då vet jag inte vad jag skall välja. 23 Jag dras åt båda hållen. Jag SKULLE VILJA bryta upp och vara hos Kristus, det vore mycket bättre.

1 Thessalonikerbrevet. 2:17 Bröder, då vi nu för en kort tid har varit skilda från er, till det yttre, inte till hjärtat, har VI LÄNGTAT MYCKET efter er och blivit ännu ivrigare att få träffa er personligen.

Andra exempel på verser med  ordet “begär” i SFB. På engelska översätts de grekiska orden oftast med “lust” eller “covet”, medan SFB som sagt använder “begär”.

Romarbrevet 7:7 Vad skall vi då säga? Att lagen är synd? Nej, visst inte! Men det var först genom lagen jag lärde känna synden. Jag hade inte vetat vad begäret var, om inte lagen hade sagt:Du skall inte ha begär.8 Men synden grep tillfället och väckte genom budordet alla slags begär i mig. Ty utan lagen är synden död.

Rom. 7:7 What shall we say then? Is the law sin? God forbid. Nay, I had not known sin, but by the law: for I had not known lust, except the law had said, Thou shalt not covet.8 But sin, taking occasion by the commandment, wrought in me all manner of concupiscence. For without the law sin was dead.

Rom. 13:9 Dessa bud: Du skall inte begå äktenskapsbrott, Du skall inte mörda, Du skall inte stjäla, Du skall inte ha begär, och alla andra bud sammanfattas i detta ord: Du skall älska din nästa som dig själv.

Rom. 13:9 For this, Thou shalt not commit adultery, Thou shalt not kill, Thou shalt not steal, Thou shalt not bear false witness, Thou shalt not covet; and if there be any other commandment, it is briefly comprehended in this saying, namely, Thou shalt love thy neighbour as thyself.

1 Korintierbrevet 7:9 Men om de inte kan leva avhållsamt skall de gifta sig, eftersom det är bättre att gifta sig än att vara upptänd av begär.

1 Cor. 7:9 But if they cannot contain, let them marry: for it is better to marry than to burn.

1 Korintierbrevet. 10:6 Det som hände dem har blivit ett varnande exempel för oss, för att inte vi liksom de skall ha begär till det onda.

1 Cor. 10:6 Now these things were our examples, to the intent we should not lust after evil things, as they also lusted.

Galaterbrevet 5:24 De som tillhör Kristus Jesus har korsfäst sitt kött med dess lidelser och begär.

Gal. 5:24 And they that are Christ’s have crucified the flesh with the affections and lusts.

Efesierbrevet 4:22 Ni har lämnat ert förra liv och lagt av den gamla människan som går under, bedragen av sina begär,

Eph. 4:22 That ye put off concerning the former conversation the old man, which is corrupt according to the deceitful lusts;

Kolosserbrevet 3:5 Döda därför era begär som hör jorden till: otukt, orenhet, lidelse, lusta, och girigheten som är avgudadyrkan.

Col. 3:5 Mortify therefore your members which are upon the earth; fornication, uncleanness, inordinate affection, evil concupiscence, and covetousness, which is idolatry:

1 Timoteusbrevet 5:11 Yngre änkor skall du däremot avvisa. Ty när de drivs av begär och sätter sig upp mot Kristus, vill de bara gifta sig

1 Tim. 5:11 But the younger widows refuse: for when they have begun to wax wanton against Christ, they will marry;

1 Timoteusbrevet 6:9 Men de som vill bli rika, de råkar ut för frestelser och snaror och många oförnuftiga och skadliga begär, som störtar människor i fördärv och undergång.

1 Tim. 6:9 But they that will be rich fall into temptation and a snare, and into many foolish and hurtful lusts, which drown men in destruction and perdition.

2 Timoteusbrevet 2:22 Fly bort från ungdomens onda begär och sträva efter rättfärdighet, tro, kärlek och frid tillsammans med dem som åkallar Herren av rent hjärta.

2 Tim. 2:22 Flee also youthful lusts: but follow righteousness, faith, charity, peace, with them that call on the Lord out of a pure heart.

2 Timoteusbrevet 3:6 Bland dem finns sådana som smyger sig in i hemmen och snärjer svaga kvinnor, som är tyngda av synder och drivs av många slags begär

2 Tim. 3:6 For of this sort are they which creep into houses, and lead captive silly women laden with sins, led away with divers lusts,

2 Timoteusbrevet 4:3 Ty det skall komma en tid då människor inte längre skall stå ut med den sunda läran, utan efter sina egna begär skall de samla åt sig mängder av lärare, allteftersom det kliar dem i öronen.

2 Tim. 4:3 For the time will come when they will not endure sound doctrine; but after their own lusts shall they heap to themselves teachers, having itching ears;

Titus 3:3 Vi var själva en gång oförnuftiga, olydiga och vilsegångna. Vi var slavar under många slags begär och lustar, vi levde i ondska och avund, vi var avskyvärda och vi hatade varandra.

Tit. 3:3 For we ourselves also were sometimes foolish, disobedient, deceived, serving divers lusts and pleasures, living in malice and envy, hateful, and hating one another.

Jakobsbrevet 4:1  Varifrån kommer strider och tvister ibland er? Kommer de inte från begären, som för krig i era lemmar?

Jas. 4:1 From whence come wars and fightings among you?come they not hence, even of your lusts that war in your members?

1 Petrus 2:11 Mina älskade, jag uppmanar er som främlingar och gäster att hålla er borta från de köttsliga begären som för krig mot själen.

1 Pet. 2:11 Dearly beloved, I beseech you as strangers and pilgrims, abstain from fleshly lusts, which war against the soul;

2 Petrus 3:3  Framför allt skall ni veta, att i de sista dagarna kommer det människor som drivs av sina begär och som förtalar och hånar er

2 Pet. 3:3 Knowing this first, that there shall come in the last days scoffers, walking after their own lusts,

1 Johannesbevet 2:16 Ty allt som finns i världen, köttets begär och ögonens begär och högmod över livets goda, det kommer inte från Fadern utan från världen.

1 John 2:16 For all that is in the world, the lust of the flesh, and the lust of the eyes, and the pride of life, is not of the Father, but is of the world.

Judas 1:7 Så är det med Sodom och Gomorra och städerna däromkring. På samma sätt bedrev de otukt och följde onaturliga begär. De står som ett varnande exempel och får sitt straff i evig eld. — 16 De knotar och klagar och följer sina begär. De är stora i orden och smickrar dem som de kan ha nytta av.—18 De sade till er: “I den sista  skall det finnas människor som hånar och följer sina egna gudlösa begär.

Jude 1:7 Even as Sodom and Gomorrha, and the cities about them in like manner, giving themselves over to fornication, and going after strange flesh, are set forth for an example, suffering the vengeance of eternal fire.—16 These are murmurers, complainers, walking after their own lusts; and their mouth speaketh great swellingwords, having men’s persons in admiration because of advantage.—How that they told you there should be mockers in the last time, who should walk after their own ungodly lusts.

Rättfärdig i Guds ögon trots vår synd?

En del säger att vi ständigt har onda begär eller synd i våra hjärtan men att vi ändå som kristna betraktas som rättfärdiga i GUDS ögon trots vår synd, eftersom Jesus var rättfärdig åt oss. Men vad säger Gud om en sådan tanke att vi skulle vara rättfärdiga trots att vi egentligen inte är det?

Malaki 2:17 Ni tröttar ut Herren med era ord. Ni frågar: “På vilket sätt har vi tröttat ut honom?” Jo, ni säger: “Den som gör det onda är god i Herrens ögon, och han gläder sig över dem”, eller: “Var är Gud som dömer?”

Och du kan inte säga “Jamen människor levde under betingelser i Gamla Testamentet eftersom Jesus inte dött än”, eftersom det inte ändrar på sakens innehåll. Man hade inte Jesus offer på den tiden men man hade djuroffer. Lever man orättfärdigt så är man orättfärdig trots att man offrat ett djur som “syndoffer”. Inga offer i världen kan stryka över ens synd om man inte ångrar sig och omvänt sig.

Om man skulle leva i begär som i sig själva är ONDA, kan man då säga att vi håller lagen? NEJ, eller hur? Att göra ont kan aldrig vara att hålla lagen. Ändå säger Bibeln:

Romarbrevet 2:27 En sådan som till kroppen är oomskuren men håller lagen skall döma dig som bryter mot lagen, du som har lagens bokstav och omskärelsen.

Romarbrevet 2:14 Ty när hedningar som saknar lagen, av naturen gör vad lagen befaller, då är de sin egen lag, fastän de inte har lagen15 De visar att det som lagen kräver är skrivet i deras hjärtan. Om det vittnar också deras samveten och, när de är tillsammans, deras tankar, som anklagar eller försvarar dem.

Sen påstår inte Paulus att en människa hållit lagen hela livet, men man kan faktiskt få förlåtelse och rening från sina synder vid sin omvändelse och sedan framledes hålla lagen genom att inte smutsa ner sig IGEN. Och det är den moraliska lagen vi ska hålla (tio Guds bud) eftersom det inte krävs av oss att hålla de  judiska ceremoniella lagarna. Man kan också säga att vi inte är under lagens “förbannelse” (håller vi inte lagen till 100% leder det till död vilket är en förbannelse) OM vi leds av ANDEN. Anden leder oss BORT från synd.

Galaterbrevet 5:18 Men om ni leds av Anden, står ni inte under lagen

Jag tror Jesus var en människa som vi med samma behov av mat, social kontakt och komfort som vi andra. Även om Jesus skulle längta efter att ha en hustru vid sin sidan och egna barn, så valde han att säga nej till allt detta av en rad skäl. Han kom ju inte till jorden för att bilda familj utan för att dö för hela mänskligheten, och han visste att hans liv på jorden skulle vara kort. Han bestämde sig därför att trycka ner sådana BEGÄR och fokusera på det som betyder något på längre sikt och på sitt uppdrag.

Matteus 8:20 Jesus sade till honom: “Rävarna har lyor och himlens fåglar har bon, men Människosonen har inget att vilahuvudet mot.”

Läs gärna min artikel om arvsynden (som vi inte är födda med) här. 


Editor's Picks