PLANETER i Bibelns skapelseberättelse, irrande stjärnor och fallna änglar – Judas 1:13

“De är vilda havsvågor, som kastar upp sina skändligheters skum, de är IRRANDE STJÄRNOR, åt vilka det svarta mörkret är förvarat för evigt (Judas 13)

This post is written in English here.

”Irrande” är en översättning från det grekiska ordet  πλανήτης (planétés, Strong’s 4107), och används endast en gång i Bibeln, i Judasbrevet 1:13 där vi kan läsa om irrande stjärnor. På svenska skulle man kunna säga att de vandrar “planlöst” omkring ... Enligt Biblehub så kommer ordet ifrån verbet πλανάω (Strong’s 4105) med betydelsen narra, lura, leda någon fel, vandra omkring eller orsaka någon att vandra/irra omkring. Det kan ha betydelsen av en irrande stjärna (vad vi modernt kallar planet) eller bildligt talat en falsk lärare som påverkar vilsna själar att gå vilse.

Det är här som de svenska ordet“planet” kommer ifrån och återfinns hos otaliga andra språk med olika stavningsvariationer.

Upp. 20:8 Och han skall gå ut för att bedra folken vid jordens fyra hörn, Gog och Magog, och samla dem till striden, och deras antal är som sanden i havet.De drog upp över hela jordens VIDD och omringade de heligas läger och den älskade staden. Men eld kom ner från himlen och förtärde dem.

Ordet VIDD ovan beskriver jordens hela yta och inte delar av jordens yta, vilket skulle vara en illa vald beskrivning om jorden tvärtom skulle vara globformad och så långt från ”platos” som man kan komma. Ordet är översatt från substantivet πλάτος/platos, Strong’s 4114, bredd, något utsträckt och platt, används ibland som motsats till höjd, översätts även ”broad plain” = NASB. Adjektivet är πλατύς Strong’s 4116 som kan användas som beskrivning av en ”gata” som ju är utsträckt och bred. Grunden är verbet πλάσσω/plassó, Strong’s 4111, som kan definieras som”forma/breda ut”. Jämför med svenska ”platt” och  även ”platå” som handlar om ett utbrett flackt område. Definition NE: ”platåʹ (franska plateau, av fornfr. platel ’platt föremål’, ’skål’, ’tallrik’), detsamma.

Varför är planeter inte omnämnda i Bibeln?

Många har frågat sig varför planeter inte är omnämnda i skapelseberättelsen, utan endast jord, sol och måne. Borde de inte ha omnämnts? Men sanningen är, att om det som vi idag kallar “planeter” handlar om irrande stjärnor (Judas 13) så är de redan omnämnda just som stjärnor.  De flesta stjärnor är visserligen inte alls irrande/planlösa utan har sina fasta positioner i stjärnkonstellationer, men båda varianterna verkar gå under benämningen “stjärnor” oavsett om de är fasta eller irrande.

Om man undantar JORDEN – som av naturliga skäl beskrivs separat eftersom den bebos av Guds skapade djur och människor  – så indikerar Bibeln att de irrande stjärnorna är sju till antalet. Idag kanske vi skulle benämna dessa sju som Merkurius, Venus, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus och Neptunus – som också avspeglar våra sju veckodagar.

Amos 5:8 Han är den som har gjort Sjustjärnorna och Orion, han som förvandlar djupa mörkret till morgon och gör dagen mörk som natten, han som kallar på havets vatten och häller ut det över jorden – Herren är hans namn.

Ovan sjustjärnor skulle kunna handla om den öppna stjärnhop som kallas Plejaderna (de sju systrarna) i konstellationen Oxen. Det är den stjärnhop som är mest påtaglig på himlavalvet. Orion är, precis som Oxen, en stjärnkonstellation. Kanske det bibliska begreppet sjustjärnor även skulle kunna vara en referens till de sju irrande stjärnorna.

Gen. 1:3 Gud sade: “Varde ljus!” Och det blev ljus. 4 Gud såg att ljuset var gott, och han skilde ljuset från mörkret. 5 Gud kallade ljuset dag, och mörkret kallade han natt. Och det blev afton och det blev morgon. Det var den första dagen.6 Gud sade: “Varde mitt i vattnet ett valv som skiljer vatten från vatten!” 7 Gud gjorde valvet och skilde vattnet under valvet från vattnet ovan valvet. Och det skedde så. 8 Gud kallade valvet himmel. Och det blev afton och det blev morgon. Det var den andra dagen. —-14 Gud sade: “Varde på himlavalvet ljus som skiljer dagen från natten!” De skall vara tecken som utmärker särskilda tider, dagar och år, 15 och de skall vara ljus på himlavalvet som lyser över jorden.” Och det skedde så. 16 Gud gjorde de två stora ljusen, det större att härska över dagen och det mindre att härska över natten, likaså stjärnorna. 17 Han satte dem på himlavalvet till att lysa över jorden, 18 till att härska över dagen och natten och till att skilja ljuset från mörkret. Och Gud såg att det var gott.

Guds anledning att skapa ljusen på himlavalvet var för att de skulle lysa över JORDEN där ju hans skapade värld befinner sig.

Fallna änglar

Bibeln nämner också fallna änglar som lämnat sin “rätta hemvist” och som därför väntar på bestraffningJudas jämför dem med de människor i Sodom och Gomorra som även de lämnat sin naturliga hemvist och engagerade sig i sexuell perversion (homosexualitet). “På samma sätt” som de fallna änglarna så bedrev de alltså otukt och följde onaturliga begär. Se nedan i 1 Mos. 6 där vi kan se hur en del av Guds änglar (Guds söner) bedrev otukt med kvinnor på jorden, vilket förstås är helt onaturligt och emot Guds skapelse.

Juda 1:6 Tänk också på de änglar som inte bevarade sin höga ställning utan övergav sin rätta hemvist. Dem håller han i förvar i mörker med eviga bojor till den stora dagens dom. 7 Så är det med Sodom och Gomorra och städerna däromkring. På samma sätt bedrev de otukt och följde onaturliga begär. De står som ett varnande exempel och får sitt straff i evig eld.14 Om dem har också Hanok i det sjunde släktledet efter Adam profeterat: “Se, Herren kommer med sina mångtusen heliga 15 för att hålla dom över alla och straffa alla för de gudlösa gärningar som de har begått och för alla de hårda ord som dessa gudlösa syndare har talat mot honom.”

Judas talar om “sjunde släktledet efter Adam”, vilket är en stark indikation på att han ansåg att 1 Mosebok innehåller vår autentiska historia (Enok är den sjunde från Adam). Judas hade ingen anledning att hysa tveksamheter om att 1 Mos är överensstämmande med verkligheten. Avkomman till änglarna och kvinnorna blev giganter (jättar).

Gen. 6:1 När människorna började föröka sig på jorden och döttrar föddes åt dem, 2 såg Guds söner att människornas döttrar var vackra, och de tog till hustrur alla de ville ha. 3 Då sade Herren: “Min Ande skall inte bli kvar i människorna för alltid på grund av deras förvillelse. De är kött och deras tid skall vara etthundratjugo år.”4 Vid denna tid, då Guds söner gick in till människornas döttrar och dessa födde barn åt dem, och även senare, levde våldsverkarna på jorden. Detta var forntidens väldiga män som var så ryktbara.5 Och Herren såg att människornas ondska var stor på jorden och att deras hjärtans alla tankar och avsikter ständigt var alltigenom onda. 6 Då ångrade Herren att han hade gjort människorna på jorden, och han var bedrövad i sitt hjärta.

Även Enoks bok och the book of Jasher konfirmerar denna historia och ger oss ännu fler detaljer.

Solen (och stjärnorna) behövdes inte för att ge ljus på jorden de första tre dagarna (solen skapades Dag 4) , och vi vet from Johannes Uppenbarelsebok att Guds lamm kommer att ge det nya Jerusalem ljus i framtiden.

Satan, en vacker stjärna 

Satan, en vacker stjärna, kastades ner från himlen till jorden pga sin överträdelse. Sedan dess så vandrar han runt på jorden för att försöka narra människor. En sann “irrande stjärna” som vandrar planlöst omkring för att luras!

Lukas 10:17 De sjuttio kom glada tillbaka och berättade: “Herre, till och med de onda andarna lyder oss i ditt namn.” 18 Han sade till dem: “Jag såg Satan falla ner från himlen som en blixt.1 Peter 5:8 Var nyktra och vaksamma. Er motståndare djävulen går omkring som ett rytande lejon och söker efter vem han skall sluka. 9 Gör motstånd mot honom, orubbliga i tron, och tänk på att era bröder här i världen utstår samma lidanden.Job 1:6 En dag hände det att Guds söner kom och trädde fram inför Herren, och Åklagaren kom också med bland dem. 7 Då frågade Herren Åklagaren: “Varifrån kommer du?” Åklagaren svarade Herren: “Från en färd utöver jorden där jag har VANDRAT OMKRING. (även Job 2:1-2)

Prinsen av Tyrus och prinsen av luftens rike (Satan) visar upp en liknande livsstil, vilka jämförs nedan. Satan var en lysande stjärna, och den stjärna som är kopplad till Satan är VENUS, morgonstjärnan.

Hes. 28:2 “Du människobarn, säg till fursten i Tyrus: Så säger Herren, Herren: Ditt hjärta är högmodigt och du säger: Jag är en gud, jag tronar på en gudatron mitt ute i havet. Ändå är du bara en människa och inte en gud, hur mycket du än i ditt hjärta tycker dig vara en gud.— 12 “Du människobarn, stäm upp en klagosång över kungen i Tyrus och säg till honom: Så säger Herren, Herren: Du var en mönsterbild av fullkomlighet, full av visdom och fullkomlig i skönhet. 13 I Eden, Guds lustgård, var du, höljd i alla slags ädelstenar: karneol, topas och kalcedon, krysolit, onyx och jaspis, safir, karbunkel och smaragd. Med guld var dina tamburiner och flöjter utsmyckade, framställda den dag du skapades. 14 Du var en smord, beskyddande kerub, och jag hade satt dig på Guds heliga berg. Där gick du omkring bland gnistrande stenar.15 Du var fullkomlig på alla dina vägar från den dag då du skapades, till dess att orättfärdighet blev funnen hos dig.16 Genom din stora handel fylldes du med våld, och du syndade. Därför drev jag dig bort från Guds berg och förgjorde dig, du beskyddande kerub mitt bland de gnistrande stenarna. 17 Eftersom ditt hjärta var högmodigt på grund av din skönhet, och du fördärvade din visdom på grund av din prakt, kastade jag ner dig till jorden och utlämnade dig åt kungar till att beskådas.18 Genom dina många missgärningar och din oärliga handel vanhelgade du dina helgedomar. Därför lät jag eld gå ut från dig, och den förtärde dig. Jag gjorde dig till aska på marken inför alla som såg dig.

Enligt plattjordanhängare så är stjärnorna radikalt mindre i storlek och närmare jorden än den officiella bilden. Stjärnorna är placerade i himlavalvet (inte ovanför). Om de vore större och på ett större avstånd skulle de inte kunnat “falla ner” på jorden utan de skulle ha orsakat så att jorden brann upp långt innan de närmade sig. De skulle alltså inte ha någon jord att falla ner på. Men Bibeln säger att stjärnorna kastades ner på jorden. 

Upp. 8:10 Den tredje ängeln blåste i sin basun. Då föll en stor stjärna, brinnande som en fackla, ner från himlen, och den föll över en tredjedel av floderna och vattenkällorna. 11 Stjärnans namn är Malört. En tredjedel av vattnen förvandlades då till malört, och många människor dog av vattnen, som hade blivit förgiftade.Upp. 12:4 Hans stjärt drog med sig en tredjedel av himlens stjärnor, och han kastade ner dem PÅ JORDEN. Och draken stod framför kvinnan som skulle föda för att sluka hennes barn, så snart hon hade fött det.Ps. 147:4 Han bestämmer stjärnornas mängd, han nämner dem alla vid namn.

Enoks bok förklarar att sju speciella stjärnor, som var olydiga och rebelliska emot Gud,  måste förvänta sig en mycket allvarlig bestraffning i framtiden. Tills dess är de fastkedjade i mörker (som Judas 13 också säger):

1 Enoch 21:1. And I proceeded to where things were chaotic. 2. And I saw there something horrible: I saw neither a heaven above nor a firmly founded earth, but a place chaotic and horrible. 3. And there I saw seven stars of the heaven bound together in it, like great mountains and burning with fire. 4. Then I said: ‘For what sin are they bound, and on what account have they been cast in hither?’ 5. Then said Uriel, one of the holy angels, who was with me, and was chief over them, and said: ‘Enoch, why dost thou ask, and why art thou eager for the truth? 6. These are of the number of the stars of heaven, which have transgressed the commandment of the Lord, and are bound here till ten thousand years, the time entailed by their sins, are consummated.’ 7. And from thence I went to another place, which was still more horrible than the former, and I saw a horrible thing: a great fire there which burnt and blazed, and the place was cleft as far as the abyss, being full of great descending columns of fire: neither its extent or magnitude could I see, nor could I conjecture. 8. Then I said: ‘How fearful is the place and how terrible to look upon!’ 9. Then Uriel answered me, one of the holy angels who was with me, and said unto me: ‘Enoch, why hast thou such fear and affright?’ And I answered: ‘Because of this fearful place, and because of the spectacle of the pain.’ 10. And he said unto me: ‘This place is the prison of the angels, and here they will be imprisoned for ever.’

Varför blinkar stjärnor? Det ser ut som om de befann sig i en vattenhinna, som kan ses här. (Osäker hur länge länkar såsom denna kommer att hålla eftersom Youtube gärna tar bort filmer som går emot officiella NASA-historier.)

“Gud gjorde valvet och skilde vattnet under valvet från vattnet ovan valvet. Och det skedde så.—Gud sade: “Varde himlavalvet ljus som skiljer dagen från natten!” 

Som stjärnor ser ut utan NASA.s CGI:

Andra artiklar om jorden:


Editor's Picks