HERRENS ÄNGEL är en manifestation av vår Gud JESUS KRISTUS

Det hebreiska namnet för ängel är ”MALAK” (Strong’s 4397) men ordet kan även ha den mera generella betydelsen “budbärare” eller någon som är utskickad/sänd. Man måste alltså inte nödvändigtvis vara en skapad ängel för att vara en malak, även om det är en vanlig form av budbärare i Bibeln. Vi måste läsa sammanhanget för att utröna om ordet är relaterat till själva tjänsten som budbärare, eller om det handlar om en änglanatur, och vi måste också vara uppmärksamma på om det står “en Herrens ängel” i obestämd form eller “Herrens Ängel” i bestämd form.  Herrens Ängel i bestämd form verkar vara en inkarnation av  Jesus (som är Gud och en av personerna/manifestationerna i treenigheten). Då förstår vi verser såsom denna:

Joh. 17:Fader, förhärliga nu mig med den härlighet som jag hade hos dig INNAN världen var till.

Bibeln är klar över att ingen kan se Gud och ändå leva

2 Mos. 33:20 Men mitt ansikte kan du inte få se, ty ingen människa kan se mig och leva.” 21 Därefter sade Herren: “Se, här är en plats nära intill mig. Ställ dig där på klippan. 22 När min härlighet går förbi skall jag ställa dig i en klyfta i klippan och jag skall låta min hand vara över dig till dess jag har gått förbi. 23 Sedan skall jag ta bort min hand, och då skall du få se mig på ryggen. Men mitt ansikte kan ingen se.”

1 Tim. 6:14 bevara det som han har befallt rent och oförfalskat, till vår Herre Jesu Kristi ankomst,15 som han skall låta oss få se när tiden är inne, han, den salige, ENDE Härskaren, konungarnas Konung och herrarnas Herre,16 som ENSAM är odödlig och bor i ett ljus dit ingen kan komma, och som ingen människa har sett eller kan se. Honom tillhör ära och evig makt! Amen.

Joh. 1:18 Ingen har någonsin sett Gud. Den Enfödde, som själv är Gud, och är hos Fadern, har gjort honom känd.

Joh. 5:37 Fadern som har sänt mig har vittnat om mig. Hans röst har ni aldrig hört, och hans gestalt har ni aldrig sett

Jesus kan ses trots att han är Gud, om han visar sig i en annan form – exempelvis i KÖTT eller som en Herrens Ängel (inkarnation)

Verserna här nedan visar att människor sett Gud och ändå fortsatt att leva – även om de emellanåt faktiskt fruktat att de skulle dö pga sin direktkontakt med Gud. Att de kunde fortsätta att leva trots att de sett Gud ansikte mot ansikte kan bero på att de inte sett Gud direkt sådan som han är, utan genom en inkarnation av honom – Jesus Kristus i en annan form. När Jesus sedan föddes till jorden i form av kött så handlar det om skalet av en människa, så inte heller detta handlar om att se Gud direkt sådan som han är. Inga andra teorier kan lösa detta förfarande, utan endast treenigheten förhindrar bibelmotsättningar.

2 Kor. 4:Ty den här tidsålderns gud har förblindat de otroendes sinnen, så att de inte ser ljuset som strålar ut från evangeliet om Kristi härlighet – han som är Guds avbild.Vi predikar inte oss själva, utan Jesus Kristus som Herren, och oss som era tjänare för Jesu skull. Ty Gud som sade: “Ljus skall lysa fram ur mörkret”, han har låtit ljus lysa upp våra hjärtan, för att kunskapen om Guds härlighet, som strålar fram i KRISTI ANSIKTE, skall sprida sitt sken.

Fil. 2:Var så till sinnes som Kristus Jesus var.Fastän han var till i Gudsgestalt (theou) (in the form of God, KJV), räknade han inte tillvaron som Gud (theo) såsom segerbyteutan utgav sig själv genom att anta en tjänares gestalt då han blev människa. Han som till det yttre var som en människaödmjukade sig och blev lydig ända till döden – döden på korset.Därför har också Gud (theos) upphöjt honom över allting och gett honom namnet över alla namn,

Hebr. 1:1 Sedan Gud (theos) i forna tider många gånger och på många sätt hade talat till fäderna genom profeterna, har han nu i den sista tiden talat till oss genom sin Son. Honom har han insatt till att ärva allting, och genom honom har han också skapat världenSonen utstrålar Guds härlighet och UPPENBARAR HANS VÄSEN och uppehåller allt genom sitt mäktiga ord. Och sedan han utfört en rening från synderna, sitter han nu på Majestätets högra sida i höjden.

Kol. 2:8 Se till att ingen rövar bort er med sin tomma och bedrägliga filosofi, byggd på mänskliga traditioner och stadgar och inte på Kristus. Ty i honom bor gudomens (theotés) fullhet I KROPPSLIG GESTALT 10 och i honom är ni uppfyllda, han som är huvudet över alla makter och väldigheter.

Joh. 1:1 I begynnelsen var Ordet, och Ordet var hos Gud (theon), och Ordet var Gud (theos)Han var i begynnelsen hos Gud (theon). Genom honom har allt blivit till, och utan honom har inget blivit till, som är till. I honom var liv, och livet var människornas ljus.—Det sanna ljuset, som ger ljus åt alla människor, skulle nu komma till världen.—14 Och ORDET BLEV KÖTT OCH BODDE BLAND OSS, och vi såg hans härlighet, en härlighet som den Enfödde har av Fadern, och han var full av nåd och sanning.15 Johannes vittnar om honom och ropar: “Det var om honom jag sade: Han som kommer efter mig är före mig, eftersom han var före mig.” —18 Ingen har någonsin sett Gud. Den Enfödde, som själv är Gud, och är hos Fadern, har gjort honom känd.

1 Tim. 3:15 Men om jag dröjer skall du veta hur man bör förhålla sig i Guds (theo) hus, som är den levande Gudens (theou) församling, sanningens pelare och grundval. 16 Och erkänt stor är gudsfruktans hemlighetHan som blev UPPENBARAD I KÖTTET, bevisad rättfärdig genom Anden, sedd av änglarna, predikad bland folken, trodd i världen, upptagen i härligheten.

Apg. 20: 28 Ge akt på er själva och på hela den hjord som den helige Ande har satt er som ledare över, till att vara herdar i Guds   (theou) församling som han har köpt med sitt eget blod.

Kol. 1:12 och I skolen med glädje tacka Fadern, som har gjort eder skickliga till delaktighet i den arvslott som de heliga hava i ljuset.13 Ty han har frälst oss från mörkrets välde och försatt oss i sin älskade Sons rike.14 I honom hava vi förlossningen, förlåtelsen för våra synder,15 i honom SOM ÄR DEN OSYNLIGE GUDENS AVBILD och förstfödd före allt skapat.*) 16 Ty i honom skapades allt i himmelen och på jorden, synligt såväl som osynligt, både tronänglar och herrar och furstar och väldigheter i andevärlden. Alltsammans har blivit skapat genom honom (BY HIM, KJV) och till honom.17 Ja, han är till före allt annat, och alltsammans äger bestånd i honom.18 Och han är huvudet för kroppen, det är församlingen, han som är begynnelsen, den förstfödde ifrån de döda. Så skulle han i allt vara den främste.19 Ty det behagade Gud att låta ALL FULLHET TAGA SIN BONING I HONOM20 och att genom honom försona allt med sig, sedan han genom blodet på hans kors hade berett frid. Ja, genom honom skulle så ske med allt vad på jorden och i himmelen är. (1917)

*) Förstfödd; avser rank, och inte bokstavligen först född i en syskonskara. Se blogginlägg om detta här.

En apostel är en person som är utsänd på ett uppdrag, och har delgivits samma auktoritet som den som han är utsänd utav. Jesus är både apostel och Gud. Han är även Guds son, människa och en rad andra saker.

Hebr. 3:1 Därför, heliga bröder, ni som har fått del av en himmelsk kallelse, se på Jesus, den apostel och överstepräst som vi bekänner oss till. Han var betrodd av den som hade insatt honom, liksom Mose var betrodd i hela Guds hus.

Mal. 3:1 Se, jag skall sända min budbärare [Johannes Döparen] och han skall bereda vägen FÖR MIG. Och den Herre som ni söker skall plötsligt komma till sitt tempel, förbundets ängel (the messenger of the covenant,KJV) som ni längtar efter.

1) HAGAR möter Herrens Ängel som hon menar är GudHagar

Herrens Ängel lovar att låta Hagars efterkommande bli talrika, som är något som endast GUD kan lova, och Hagar kallar Herrens Ängel för “El Roi” (el = Gud ) den-Gud-som-ser 

1 Mos. 16:Abram sade till Saraj: “Se, din slavinna är i din hand. Gör med henne som du finner bäst.” När då Saraj bestraffade henne, flydde hon bort från henne.Men Herrens ängel fann henne vid en vattenkälla i öknen, den källa som ligger vid vägen till Shur. Han sade: “Hagar, Sarajs slavinna, varifrån kommer du och vart går du?” Hon svarade: “Jag är på flykt ifrån min husmor Saraj.” Då sade Herrens ängel till henne: “Gå tillbaka till din husmor och ödmjuka dig under henne.” 10 Herrens ängel sade vidare: “JAG skall göra dina efterkommande så talrika att man inte kan räkna dem.” 11 Sedan sade Herrens ängel till henne:“Se, du är havande och du skall föda en son. Honom skall du kalla Ismael, ty Herren har hört hur du har lidit.12 Han skall vara som en vildåsna. Hans hand skall vara mot alla och allas hand mot honom. Och han skall bo mitt emot alla sina bröder.”13 Och hon gav Herren, som hade talat med henne, ett namn. Hon sade: “DU ÄR DEN GUD SOM SER MIG”, för hon tänkte: “Har jag verkligen fått se en skymt av honom som ser mig?”

Nedan kan vi läsa om Hagars son Ismaels namn och hur det är relaterat till “Gud hör”.

1 Mos. 21:16 och gick och satte sig en bit bort, på ett bågskotts avstånd, ty hon tänkte: “Jag orkar inte se på när pojken dör.” Där hon nu satt på något avstånd brast hon i gråt.17 Då HÖRDE Gud pojkens röst, och Guds ängel ropade till Hagar från himlen och sade till henne: “Hur är det, Hagar? Var inte rädd! Gud har HÖRT pojkens rop där han ligger. 18 Gå och res upp honom och tag hand om honom. Jag skall göra honom till ett stort folk.” 19 Och Gud öppnade hennes ögon, så att hon fick syn på en brunn med vatten. Hon gick dit och fyllde sin lädersäck med vatten och gav pojken att dricka.

2) ABRAHAM och hans besök av HERRENS ÄNGEL som äter med honom och som kallas JAHVE (Gud)

Abraham hade ett intressant besök eftersom vi kan läsa att JEHOVA uppenbarade sig för honom! Det inträffade när Abraham såg upp från platsen utanför sitt tält och fick se tre män, där Jehova var en ibland dem. Abraham kallade Jehova för “Herre” (adonai). Männen åt och drack och det verkar som Jahve stannade kvar en kort stund hos Abraham efter att de andra två vandrade vidare till Sodom, eftersom Abraham och Jahve hade en dialog om rättfärdigheten hos människorna i Sodom och huruvuda Jahve ville rädda dem.

1 Mos. 18:1 Herren (JEHOVA) uppenbarade sig för Abraham vid Mamres te- rebintlund, där han satt vid ingången till sitt tält när dagen var som hetast. Han såg upp, och se, tre män stod framför honom. Då han fick syn på dem skyndade han sig emot dem från tältöppningen och bugade sig till jorden och sade: “Herre, (adonai) om jag har funnit nåd för dina ögon så gå inte förbi din tjänare. Låt mig hämta lite vatten, så att ni kan tvätta era fötter och vila er under trädet.Jag skall också hämta ett stycke bröd, så att ni kan styrka er innan ni går vidare, när ni nu har tagit vägen förbi er tjänare.” De sade: “Gör som du har sagt.”— Sedan tog han gräddmjölk, söt mjölk och kalven han låtit tillreda och satte fram det åt dem. Och han stod hos dem under trädet medan de åt.—13 Herren sade till Abraham: “Varför log Sara och tänkte: Skulle jag föda barn, jag som är så gammal? 14 Skulle något vara omöjligt för Herren (Jehova)? Vid den bestämda tiden nästa år skall jag komma tillbaka till dig, och då skall Sara ha en son.” 15 Då nekade Sara och sade: “Jag log inte,” ty hon blev förskräckt. Men han sade: “Jo, du log.”16 När männen steg upp därifrån såg de ner mot Sodom, och Abraham följde dem ett stycke på väg. 17 Då sade HERREN (Jehova): “Kan jag dölja för Abraham vad jag tänker göra? 18 Av Abraham skall det ju bli ett stort och mäktigt folk, och i honom skall alla folk på jorden bli välsignade. 19 Ty jag har utvalt honom för att han skall befalla sina barn och efterkommande att hålla sig till Herrens (Jehova) väg och handla rättfärdigt och rätt, så att Herren (Jehova) kan uppfylla sina löften till Abraham.”20 Sedan sade HERREN (Jehova): “Ropet över Sodom och Gomorra är starkt och deras synd är mycket svår. 21 Därför vill jag gå ner och se om de i allt har gjort efter det rop som har nått mig. Om det inte är så, vill jag veta det.”22 Männen vände sig därifrån och gick mot Sodom, men Abraham stod kvar inför Herren (Jehova). 23 Och Abraham gick närmare och sade: “Vill du förgöra den rättfärdige tillsammans med den ogudaktige? 24 Kanske finns det femtio rättfärdiga i staden. Vill du då förgöra den och inte skona platsen för de femtio rättfärdigas skull som finns där? trettio där, skall jag inte göra det.” —33 När Herren (Jehova) hade talat färdigt med Abraham gick han därifrån, och Abraham återvände hem.

På kvällen är det plötsligt endast två änglar som traskar iväg till Sodom. Kan den tredje vara Herrens Ängel, som är HERREN och som är inkarnationen av JESUS?

1 Mos. 19: 1 På kvällen kom de två änglarna till Sodom, och Lot satt då i Sodoms port. När han fick se dem, steg han upp för att möta dem, och han föll ner med ansiktet mot jorden och sade: “Mina herrar, kom med till er tjänares hus. Tvätta era fötter och stanna över natten. Sedan kan ni fortsätta er färd tidigt i morgon.” De svarade: “Nej, vi stannar på gatan över natten.” Men han bad dem så enträget att de tog av från vägen och kom in i hans hus. Han lagade en måltid åt dem och bakade osyrat bröd, och de åt.Innan de hade lagt sig omringades huset av männen i staden, Sodoms män, både unga och gamla, allt folket utan undantag.

En fråga: Jesus säger här nedan att Abraham jublade över att få se hans (Jesus) dag och han såg den och blev glad, och om detta inte handlar om ovan möte NÄR i så fall inträffade denna stora händelse som självfallet Mose inte skulle avhålla sig från att nämna i sina böcker?

John 8:56 Abraham, er fader, jublade över att få se min dag. HAN SÅG DEN OCH BLEV GLAD.

Verkar som Gud befann sig på två ställen samtidigt:

1 Mos.19:24 Då lät Herren (Jahve) svavel och eld regna ner från himlen, från Herren (Jahve), över Sodom och Gomorra.

Du kan läsa citat från kyrkofäderna i denna artikel, som tydligt visar att även de tolkar just dessa texter som att Gud i form av en manifestation av Jesus  var den som dinerade med Abraham.

Vid ett senare tillfälle på berget Moria (senare Jerusalem) uppenbarar sig HERRENS ÄNGEL för Abraham, som identifierar sig själv med HERREN GUD

Herrens Ängel menar att han svär vid SIG SJÄLV, och noterar att Abraham inte har undanhållit sin ende son från honom (Herrens Ängel). Om nu ängeln endast agerat på uppdrag av Gud och INTE är gudomlig själv, så hade det varit så lätt att säga “Jag svär vid min Gud”, el. dyl, men Herrens Ängel förknippas gång på gång med GUD SJÄLV – fast i en annan skepnad.

1 Mos. 22:10 Och Abraham räckte ut handen och tog kniven för att slakta sin son. 11 Då ropade Herrens ängel till honom från himlen: “Abraham! Abraham!” Han svarade: “Här är jag.” 12 Då sade han: “Lyft inte din hand mot pojken och gör honom ingenting. Nu vet jag att du fruktar Gud, då du inte ens har undanhållit MIG din ende son.” — 14 Och Abraham kallade platsen Herren förser. I dag säger man: Berget där Herren förser.15 Herrens ängel ropade ännu en gång till Abraham från himlen: 16 “JAG SVÄR VID MIG SJÄLV, SÄGER HERREN: Eftersom du har gjort detta och inte undanhållit mig din ende son, 17 skall JAG rikligen välsigna dig och göra dina efterkommande talrika som stjärnorna på himlen och som sanden på havets strand, och din avkomma skall inta sina fienders portar. 18 I din avkomma skall alla jordens folk bli välsignade, därför att du lyssnade till MIN RÖST.”

3) JAKOB hade en dröm där HERRENS ÄNGEL talade med honom, och den Ängeln är GUD

Herrens Ängel identifierar sig själv med Herren Gud i Jakobs dröm och samma ängel uppenbarar sig även i en dröm många år senare, och där kallar han sig Betels Gud, för att påminna Jakob vem han var. 

1 Mos. 28:13 Och se, HERREN stod ovanför den och sade: “JAG ÄR HERREN, DIN FADER ABRAHAMS GUD OCH ISAKS GUD. Det land där du ligger skall jag ge åt dig och dina efterkommande.14 Din avkomma skall bli som stoftet på jorden och du skall utbreda dig åt väster och öster, norr och söder, och genom dig och din avkomma skall alla folkslag på jorden bli välsignade. 15 Och se, jag är med dig och skall bevara dig vart du än går, och jag skall föra dig tillbaka till detta land. Jag skall inte överge dig intill dess att jag har gjort vad jag har lovat dig.”16 När Jakob vaknade upp ur sömnen, sade han: ” Herren är verkligen på denna plats och jag visste det inte.” 17 Han greps av fruktan och sade: “Hur helig är inte denna plats! Det måste vara Guds boning, ja, här är himlens port.” 18 Tidigt på morgonen steg Jakob upp, och han tog stenen som han hade vilat sig mot och reste den till en stod och göt olja över den. 19 Och han kallade platsen BETEL. Tidigare hette denna stad Lus.

1 Mos. 31:11 Och GUDS ÄNGEL sade till mig i drömmen: Jakob! Jag svarade: Här är jag. 12 Då sade han: Lyft blicken och se hur alla hannar som betäcker småboskapen är strimmiga, spräckliga och fläckiga. Jag har sett allt som Laban gör mot dig. 13 JAG ÄR BETELS GUD. Det var där du smorde en minnessten och gav MIG ett löfte. Bryt nu upp och drag ut ur detta land och vänd tillbaka till ditt fosterland.”

Nedan finner vi en mycket gammal Jakob på hans dödsbädd, och han identifierar Herrens Ängel med Gud – samma Gud som var med Abraham och Isak.  Det är samma Ängel som han tidigare varit i kontakt med.

1 Mos. 48:14 Men Israel räckte ut sin högra hand och lade den på Efraims huvud fastän han var den yngre, och sin vänstra hand på Manasses huvud trots att Manasse var den förstfödde. Han lade händerna i kors. 15 Och han välsignade Josef och sade: “Den GUD som mina fäder Abraham och Isak har vandrat inför, DEN GUD som har varit min herde  från min födelse ända till i dag,16 DEN ÄNGEL som har förlossat mig från allt ont, han skall välsigna pojkarna. De skall uppkallas efter mitt och mina fäders, Abrahams och Isaks, namn och de skall föröka sig och bli talrika på jorden.”

Hosea 12:2 Men Herren skall gå till rätta med Juda och bestraffa Jakob efter hans vägar. Efter hans gärningar skall han vedergälla honom.I moderlivet grep han sin bror i hälennär han blivit man KÄMPADE HAN MED GUD4 Ja, han kämpade med ÄNGELN och vann seger, han grät och bad honom om nåd. I BETEL MÖTTE HAN HONOM, och där talade han med oss, Herren, härskarornas Gud, Herren är hans namn.

Även Abraham hade ett möte med Herren av Betel långt innan Jakob.

1 Mos. 12:Och Herren uppenbarade sig för Abram och sade: “Åt dina efterkommande skall jag ge detta land.” Då byggde han ett altare åt Herren som hade uppenbarat sig för honom. Därifrån drog han vidare till berget öster om Betel och slog upp sitt tält så att han hade Betel i väster och Ai i öster. Där byggde han ett altare åt Herren och åkallade Herrens namn.

En brottningsmatch mellan Jakob och en man som identifierar sig som GUD men vill inte säga sitt NAMN – och Jakob menar att han sett Gud ANSIKTE MOT ANSIKTE 

En annorlunda brottningsmatch med en djup profetisk innebörd tilldrog sig mellan Jakob och en okänd man som identifierar sig som Gud.  Hosea beskriver Jakob  (jaqob = brottare) som en israelit som vunnit segrar genom att att vända sig till GUD.  Notera också att Jakob frågar efter den andre mannens NAMN, vilket inte avslöjas på mer sätt än att han är GUD. Läs i andra verser att just JESUS är beskriven som en som ska få ett nytt namn som ingen ännu vet.

1 Mos. 32:1 Och Jakob fortsatte sin färd. Då mötte Guds änglar honom. När han såg dem sade han: “Detta är Guds skara.” Och han kallade platsen Mahanajim.—22 Men Jakob steg upp samma natt och tog sina båda hustrur och sina båda slavinnor och sina elva söner och gick över Jabboks vadställe. 23 Han tog dem och förde dem över bäcken tillsammans med allt annat han ägde. 24 Och Jakob blev ensam kvar. Då brottades en man med honom ända till dess morgonrodnaden kom25 När han såg att han inte kunde övervinna Jakob, slog han honom på höftleden, så att höften gick ur led medan han brottades med honom. 26 Och han sade: “Släpp mig, ty morgonrodnaden har gått upp.” Men Jakob svarade: “Jag släpper dig inte förrän du välsignar mig.” 27 Då sade han till honom: “Vad är ditt namn?” Han svarade: “Jakob”. 28 Han sade: “Du skall inte längre heta Jakob utan Israel, ty DU HAR KÄMPAT MED GUD och med människor och segrat.29 Och Jakob frågade: “Låt mig få veta ditt namn.” Han svarade: “VARFÖR FRÅGAR DU EFTER MITT NAMN?“ Och han välsignade honom där.30 Jakob kallade platsen Peniel, ty han tänkte: “JAG HAR SETT GUD ANSIKTE MOT ANSIKTE, OCH ÄNDÅ HAR MITT LIV SKONATS.31 När han hade kommit förbi Penuel såg han solen gå upp. Och han haltade på höften. 32 Därför äter Israels barn än i dag inte höftsenan som ligger på höftleden, eftersom han slog Jakob på höftleden, på höftsenan.

Hosea 12:2 Men Herren skall gå till rätta med Juda och bestraffa Jakob efter hans vägar. Efter hans gärningar skall han vedergälla honom.I moderlivet grep han sin bror i hälennär han blivit man KÄMPADE HAN MED GUD4 Ja, han kämpade med ÄNGELN och vann seger, han grät och bad honom om nåd. I BETEL MÖTTE HAN HONOM, och där talade han med oss, Herren, härskarornas Gud, Herren är hans namn.Så vänd om till din Gud, håll fast vid kärlek och rätt och vänta ständigt på din Gud.

Ords. 30:4 Vem har stigit upp till himlen och kommit ner igen? Vem har samlat vinden i sina händer? Vem har knutit in vattnet i ett kläde? Vem har fastställt jordens alla gränser? VAD HETER HAN, OCH VAD HETER HANS SON – du vet det ju?

Upp. 3:12 Den som segrar skall jag göra till en pelare i min Guds tempel, och han skall aldrig lämna det. På honom skall jag skriva min Guds namn och namnet på min Guds stad, det nya Jerusalem, som kommer ner från himlen, från min Gud, och mitt eget NYA NAMN.

Upp 19:11 Och jag såg himlen öppen, och se: en vit häst, och han som satt på den heter Trofast och Sann, och han dömer och strider i rättfärdighet. 12 Hans ögon var som eldslågor, och på sitt huvud bar han många kronor. Han hade ett namn skrivet som ingen känner utom han själv. 13 Han var klädd i en mantel som hade doppats i blod, och det namn han har fått är “GUDS ORD” (logos tou theou)

Joh. 1: 1 I begynnelsen var Ordet (logos), och Ordet (logos) var hos Gud (theon) och ORDET (logos) VAR GUD (theos). Han var i begynnelsen hos Gud (theon). Genom honom har allt blivit till, och utan honom har inget blivit till, som är till.

Dom. 13:Då gick hustrun in och berättade detta för sin man och sade: ”En gudsman kom till mig. HAN SÅG UT SOM EN GUDS ÄNGEL, mycket fruktansvärd. Jag frågade honom inte varifrån han var, och HAN LÄT MIG INTE VETA SITT NAMN.16 Men HERRENS ÄNGEL svarade Manoa: ”Om du än håller mig kvar, skall jag inte äta av din mat. Men om du vill tillreda ett brännoffer, så offra det åt Herren.” Manoa förstod nämligen inte att det var HERRENS ÄNGEL. 17 Manoa sade till HERRENS ÄNGEL: ”VAD ÄR DITT NAMN? Vi vill ära dig, när det som du har sagt går i uppfyllelse.” 18 HERRENS ÄNGEL sade till honom: ”VARFÖR FRÅGAR DU EFTER MITT NAMN? Mitt namn är UNDERBAR.

Ja, UNDERBAR verkar vara Herrens namn, och det syftar på Jesus Kristus.

Jesaja 9:Ty ett barn varder oss fött, en son bliver oss given, och på hans skuldror skall herradömet vila; och hans namn skall vara: UNDERBAR i råd, Väldig Gud, Evig fader, Fridsfurste. (1917)

Matteus 21:42 Jesus sade till dem: “Har ni aldrig läst i Skrifterna: Den sten som byggnadsarbetarna kastade bort har blivit en hörnsten. Herren har gjort den till detta, och UNDERBAR är den i våra ögon?

4) MOSE har sett Gud ansikte mot ansikte (samt ytterligare några personer)mose

Gud uppenbarade sig för Moses i en buske och kallade sig både Herrens Ängel och JagÄr (som Jesus också kallade sig), och även ytterligare några personer beskådade Gud.

2 Mos. 3:1 Mose vallade fåren åt sin svärfar Jetro, prästen i Midjan. En gång drev han fåren bortom öknen och kom till Guds berg Horeb. Där uppenbarade sig HERRENS ÄNGEL för honom i en eldslåga som slog upp ur en buske. Han såg att busken brann av elden utan att busken brann upp. Då tänkte Mose: “Jag måste gå dit och betrakta den underbara synen och se varför busken inte brinner upp.“När Herren såg att han gick för att se efter, ropade GUD till honom ur busken: Mose! Mose!” Han svarade: “Här är jag.” Då sade GUD: “Kom inte hit! Tag av dig skorna, ty platsen där du står är helig mark.” Och han sade: “Jag är din faders Gud, Abrahams Gud, Isaks Gud och Jakobs Gud.” Då dolde Mose ansiktet, ty han bävade för att se på GUD. Herren sade: “Jag har sett hur mitt folk förtrycks i Egypten, och jag har hört hur de ropar över sina plågare. Jag känner till deras lidande. Därför har jag stigit ner för att rädda dem undan egyptierna och föra dem från det landet upp till ett gott och rymligt land, ett land som flödar av mjölk och honung, det land där det bor kananeer, hetiter, amoreer, perisseer, hiveer och jebusiter.

2 Mos. 24: Mose och Aron, Nadab och Abihu och sjuttio av de äldste i Israel gick dit upp. 10 De fick se Israels Gud, och under hans fötter var som ett golv av safirer, likt själva himlen i klarhet. 11 Men han lät inte sin hand drabba de främsta av Israels barn. De skådade Gud, och sedan åt de och drack.

4 Mos. 12:Genast sade Herren till Mose, Aron och Mirjam: “Gå ut, ni tre, till uppenbarelsetältet.” Och de gick dit ut alla tre. Då steg Herren ner i en molnstod och ställde sig vid ingången till tältet. Han kallade på Aron och Mirjam, och de gick båda dit. Och han sade:”Hör nu mina ord. Om det finns en Herrens profet ibland er, ger jag mig till känna för honom i en syn, och talar med honom i en dröm.Men så gör jag inte med min tjänare Mose. I hela mitt hus är han betrodd. Jag talar ansikte mot ansikte med honom, tydligt och inte i gåtor, och han får se Herrens gestalt. Fruktar ni då inte att tala illa om min tjänare Mose?”

Apg. 7:38 Det var Mose som i församlingen i öknen var tillsammans både med ÄNGELN SOM TALADE TILL HONOM PÅ BERGET SINAI och med våra fäder, och som tog emot levande ord för att ge till oss.39 Men våra fäder ville inte lyda honom. De stötte honom ifrån sig och vände i sina hjärtan tillbaka till Egypten.

5) JOSHUA hade ett möte med befälhavaren över Herrens här

När Johannes tänkte tillbe en ängel i Uppenbarelseboken (Upp. 19:10; 22:8-9) så blev han genast tillsagt att sluta eftersom ängeln ju inte var Gud (och det är endast Gud vi ska tillbe), och likadant reagerade Petrus gentemot Kornelius. Men Joshua fick ingen reprimand för att han TILLBAD denna befälhavare över Herrens här. Tvärt om så bad befälhavaren Joshua – precis som Herrens Ängel gjorde i busken i Mose i 2 Mos. 3:5 – att ta skorna av sina fötter eftersom platsen där han står är HELIG.

Joshua 5:13 Medan Josua var vid Jeriko, hände sig en gång när han lyfte blicken, att han såg en man stå där framför honom MED ETT DRAGET SVÄRD I SIN HAND. Då gick Josua fram till honom och frågade honom: “Tillhör du oss eller våra fiender?” 14 Han svarade: “Nej, jag är befälhavare över Herrens här och har nu kommit hit.” Då föll Josua ner till jorden på sitt ansikte, TILLBAD och sade till honom: “Vad har min herre för budskap till sin tjänare?” 15 Befälhavaren över Herrens här sade då till Josua: “Tag skorna av dina fötter, ty platsen där du står är helig.” Och Josua gjorde så.

Jämför med Herrens Ängel som står med draget svärd i andra verser:

4 Mos. 22:23 När åsninnan fick se Herrens ängel stå på vägen MED ETT DRAGET SVÄRD I HANDEN.

1 Krön. 21:16 David lyfte blicken och fick se Herrens ängel stå mellan jorden och himlen MED DRAGET SVÄRD I SIN HAND

Guds ord genom till Sakaria som såg Joshua i en syn

Sak. 3:1 Sedan lät han mig se översteprästen Josua stå inför Herrens ängel, och Satan stod vid hans högra sida för att anklaga honom. Men Herren sade till Satan: ” Herren skall straffa dig, Satan. Ja, Herren skall straffa dig, han som har utvalt Jerusalem. Är då inte denne en brand ryckt ur elden?”Josua var klädd i orena kläder, där han stod inför ängelnOch ängeln sade till dem som stod inför honom: “Tag av honom de orena kläderna.” Sedan sade han till Josua: “Se, JAG har tagit din missgärning från dig, och jag skall klä dig i högtidskläder.” Då sade jag: “Sätt också en ren bindel på hans huvud.” Och de satte en ren bindel på hans huvud och tog på honom kläderna, medan HERRENS ÄNGEL stod där.Och HERRENS ÄNGEL försäkrade Josua och sade: “Så säger Herren Sebaot:Om du vandrar på mina vägarså skall du få styra mitt hus och vakta mina förgårdar. Du skall få en plats att vandra på  bland dem som står här.Hör Josua, du överstepräst, du och dina medbröder som sitter här inför dig, dessa män skall vara ett tecken: Se, jag skall låta min tjänare Telningen komma. Se den sten som jag har lagt inför Josua! Över denna enda sten vakar sju ögon, och se, jag skall gravera in en inskrift på den, säger Herren Sebaot.  detta lands missgärning  på en enda dag.

6) SAKARJAS möte med Herrens Ängel i en syn – en man på en röd häst

Ovan uppenbarelse kommer kort efter nedan uppenbarelse. En vanlig ängel visade budskapet för Sakarja, och Mannen bland myrtenträden är densamme som Herrens Ängel. Han verkar i sin tur kommunicera med Herren Sebaot (Fadern).

Sak. 1:På tjugofjärde dagen i elfte månaden, som är månaden Sebat, i Darejaves andra regeringsår, kom HERRENS ORD till profeten Sakarja, son till Berekja, son till Iddo. Han sade:Jag hade en syn om natten, och se, en man red på en röd häst. Han stod bland myrtenträden i dalsänkan. Bakom honom stod andra hästar, röda, bruna och vita. Jag frågade: “Min herre, vilka är dessa?” Ängeln som talade med mig sade: “Jag vill låta dig se vilka de är.” 10 Mannen som stod bland myrtenträden svarade: “Det är dessa som Herren har sänt att fara omkring på jorden.” 11 Och de svarade HERRENS ÄNGEL som stod bland myrtenträden: “Vi har farit omkring på jorden, och se, hela jorden är lugn och stilla.”12 Då sade HERRENS ÄNGEL: ” HERRE SEBAOT, hur länge skall det dröja innan du förbarmar dig över Jerusalem och Juda städer? Du har visat din förbittring mot dem nu i sjuttio år.” 13 HERREN svarade den ängel som talade med mig, med goda och tröstande ord. 14 Och ängeln som talade med mig sade sedan: “Ropa ut: Så säger Herren Sebaot: Jag nitälskar för Jerusalem  och brinner av nit för Sion.15 Jag är mycket vred på hednafolken som sitter så säkra, ty medan jag endast var lite vred hjälpte de ondskan att förökas.16 Därför säger Herren så: Jag har vänt tillbaka till Jerusalem i barmhärtighet. Mitt hus skall byggas där, säger Herren Sebaot, och mätsnöret skall spännas över Jerusalem.

7) GIDEON menar att han sett Gud ansikte mot ansikte, och “Herrens Ängel” är synonymt med “Guds Ängel” och “Herren”gideon

Dom. 6:19 Och Gideon gick in och redde till en killing, likaså osyrat bröd av en efa mjöl. Därefter lade han köttet i en korg och hällde spadet i en kruka. Sedan bar han ut det till honom under terebinten och satte fram det. 20 Då sade GUDS ÄNGEL till honom: “Tag köttet och det osyrade brödet och lägg det på berghällen där och häll spadet över det.” Han gjorde så. 21HERRENS ÄNGEL räckte då ut staven som han hade i handen och rörde med spetsen vid köttet och det osyrade brödet. Då slog eld ut ur klippan och förtärde köttet och det osyrade brödet. Och HERRENS ÄNGEL försvann ur hans åsyn.22 När Gideon såg att det var HERRENS ÄNGEL, sade Gideon: “Ve mig, Herre Herre, JAG HAR SETT HERRENS ÄNGEL ANSIKTE MOT ANSIKTE!” 23 Men HERREN sade till honom: “Frid vare med dig! Frukta inte, du skall inte dö.” 24 Då byggde Gideon ett altare där åt Herren och kallade det Herren är frid. Det finns kvar än i dag i det abiesritiska Ofra.

8) MANOA och hans fru möter Herrens Ängel och Manoa tror därför att han ska dö eftersom han sett GUD

Dom. 13:I Sorga levde en man som hette Manoa, han var av daniternas släkt. Hans hustru var ofruktsam och hade inte fött några barn. Men HERRENS ÄNGEL uppenbarade sig för hustrun och sade till henne: “Se, du är ofruktsam och har inte fött några barn, men du skall bli havande och föda en son. — Då gick hustrun in och berättade detta för sin man och sade: “En gudsman kom till mig. HAN SÅG UT SOM EN GUDS ÄNGEL, mycket fruktansvärd. Jag frågade honom inte varifrån han var, och han lät mig inte veta sitt namnHan sade till mig: Se, du skall bli havande och föda en son. Drick nu inte vin eller starka drycker och ät inte något orent, ty pojken skall vara en Guds nasir från moderlivet ända till sin död.”Då bad Manoa till HERREN: “O Herre, låt gudsmannen som du sände hit komma tillbaka till oss för att lära oss hur vi skall göra med pojken som skall födas.” GUD lyssnade till Manoas röst. GUDS ÄNGEL kom tillbaka till hans hustru, när hon satt ute på marken och hennes man Manoa inte var hos henne. 10 Då skyndade hustrun genast i väg och berättade det för sin man och sade till honom: “Se, mannen som kom till mig häromdagen har uppenbarat sig för mig.” 11 Manoa steg upp och följde med sin hustru. När han kom till mannen, frågade han honom: “Är du den man som talade med min hustru?” Han svarade: “Ja”. 12 Då sade Manoa: “När det nu går som du har sagt, hur skall vi då bära oss åt med pojken? Vad skall vi göra med honom?” 13 Herrens ängel svarade Manoa: “Din hustru skall ge akt på allt det jag har sagt henne. 14 Hon skall inte äta något som har vuxit på en vinstock, och vin eller starka drycker får hon inte dricka, inte heller får hon äta något orent. Allt vad JAG har befallt henne skall hon hålla.” 15 Manoa sade till Herrens ängel: “Låt oss få hålla dig kvar, så skall vi tillreda en killing åt dig.”16 Men Herrens ängel svarade Manoa: “Om du än håller mig kvar, skall jag inte äta av din mat. Men om du vill tillreda ett brännoffer, så offra det åt Herren.” Manoa förstod nämligen inte att det var Herrens ängel. 17 Manoa sade till Herrens ängel: “Vad är ditt namn? Vi vill ära dig, när det som du har sagt går i uppfyllelse.” 18 Herrens ängel sade till honom: “Varför frågar du efter mitt namn? Mitt namn är Underbar.”19 Manoa tog killingen med tillhörande matoffer och offrade det på klippan åt Herren. Då lät han något underbart ske inför Manoas och hans hustrus ögon.20 När lågan slog upp från altaret mot himlen, for Herrens ängel upp i lågan från altaret. Manoa och hans hustru såg detta, och de föll ner till jorden på sitt ansikte. 21 Sedan visade sig Herrens ängel inte mer för Manoa och hans hustru. Och Manoa förstod att det var Herrens ängel. 22 Manoa sade till sin hustru: “NU MÅSTE VI DÖ; EFTERSOM VI HAR SETT GUD.” 23 Men hans hustru svarade honom: “Om Herren hade velat döda oss, hade han inte tagit emot något brännoffer och matoffer av vår hand och inte låtit oss se allt detta, inte heller hade han sagt oss detta.”

9) JESAJA berättar att han i en syn med sina ögon sett Konungen Herren Sebaot, och fruktar därför att han ska förgås 

Jesaja 6:1 I det år då kung Ussia dog, såg jag Herren sitta på en hög och upphöjd tron, och släpet på hans mantel uppfyllde templet. — Då sade jag:”Ve mig, jag förgås! Ty jag är en man med orena läppar och jag bor ibland ett folk med orena läppar,och MINA ÖGON HAR SETT KONUNGEN; HERREN SEBAOT.”“När nu detta har rört vid dina läppar, har din missgärning tagits ifrån dig och din synd är försonad.”Och jag hörde Herrens röst. Han sade: “Vem skall jag sända och vem vill vara vår budbärare?” Då sade jag: “Här är jag, sänd mig!”

10) BILEAM träffar Herrens Ängel, eller kan åsnor prata och ha egen visdom?

Gud säger “du skall endast göra det som JAG säger dig“, och exakt samma sak säger Herrens Ängel i jag-form. Det hade varit så lätt för Herrens Ängel att säga att han talar å Guds vägnar, men han talar hela tiden i jag-form – precis som i andra verser. Notera att Herrens Ängel står med ett draget värd, precis som Befälhavaren över Herrens här gjorde i Joshua 5. Förmodligen en och samma Herrens Ängel.

4 Mos. 22:20 Om natten kom Gud till Bileam och sade till honom: “Om männen har kommit för att kalla på dig, så stå upp och följ med dem. Men du skall endast göra det som JAG säger dig.” 21 Och Bileam steg upp på morgonen, sadlade sin åsninna och följde med Moabs hövdingar.22 Men då han nu följde med dem upptändes Guds vrede, och HERRENS ÄNGEL ställde sig på vägen för att hindra honom. Bileam red på sin åsninna och två av hans tjänare var med honom. 23 När åsninnan fick se HERRENS ÄNGEL stå på vägen MED ETT DRAGET SVÄRD I HANDEN (jmf Joshua 5:13), vek hon av från vägen och gick ut på åkern. Men Bileam slog åsninnan för att driva henne tillbaka in på vägen.24 HERRENS ÄNGEL ställde sig då på en trång väg mellan vingårdarna, med murar på båda sidor. 25 Åsninnan såg HERRENS ÄNGEL och trängde sig mot muren och klämde Bileams fot mot muren, och han slog henne ännu en gång.26 HERRENS ÄNGEL gick åter längre fram och ställde sig på ett trångt ställe, där det inte fanns någon möjlighet att vika undan vare sig till höger eller vänster.27 När åsninnan nu fick se HERRENS ÄNGEL lade hon sig ner under Bileam. Bileam blev arg och slog åsninnan med staven.28 Då öppnade HERREN åsninnans mun, och hon sade till Bileam: “Vad har jag gjort mot dig, eftersom du tre gånger har slagit mig?” 29 Bileam svarade åsninnan: “Du har gjort mig till åtlöje! Hade jag haft ett svärd i handen skulle jag nu ha dödat dig.” 30 Men åsninnan sade till Bileam: “Är inte jag din egen åsninna, som du ridit på hela ditt liv ända till denna dag? Och har jag någonsin förut brukat göra så mot dig?” Han svarade: “Nej.”31 Då öppnade HERREN Bileams ögon, så att han såg HERRENS ÄNGEL tå på vägen med ett draget svärd i handen. Och han bugade sig och föll ner på sitt ansikte. 32 HERRENS ÄNGEL sade till honom: “Varför har du dessa tre gånger slagit din åsninna? Se, jag har gått ut för att hindra dig, ty jag ser att den här vägen leder till fördärvet. 33 Åsninnan såg mig och har dessa tre gånger vikit undan för mig. Hade hon inte vikit undan för mig, skulle jag nu i sanning ha dödat dig men låtit henne leva.” 34 Då sade Bileam till HERRENS ÄNGEL “Jag har syndat, för jag visste inte att det var du som stod mig emot på vägen. Om det jag gör är orätt i dina ögon, så vill jag vända tillbaka.” 35 Men HERRENS ÄNGEL svarade Bileam: “Följ med männen, men endast de ord JAG säger till dig får du tala.” Och Bileam följde med Balaks hövdingar.

11) DANIEL och Herrens Ängel i den brinnande ugnendaniel

Dan. 3:24 Då blev kung Nebukadnessar förskräckt. Han steg hastigt upp och frågade sina rådsherrar: “Var det inte tre män vi band och kastade i elden?” De svarade kungen: “Jo visst, o konung.” 25 Då sade han: “Ändå ser jag nu fyra män som går lösa och lediga inne i elden, och de är helt oskadda. Och den fjärde ser ut som en GUDASON.” —28 Nebukadnessar tog då till orda och sade: “Lovad vare Sadraks, Mesaks och Abed-Negos Gud, som sände sin ÄNGEL och räddade sina tjänare. De förtröstade så på honom att de överträdde kungens befallning och vågade sina liv för att inte tvingas dyrka eller tillbe någon annan gud än sin egen Gud.

Dan.6:20 När han kom i närheten av gropen ropade han på Daniel med ängslig röst. Han sade: “Daniel, du den levande Gudens tjänare, har din Gud, som du så oavbrutet dyrkar, kunnat rädda dig från lejonen?” 21 Då svarade Daniel kungen: “Må konungen leva för evigt! 22 Min Gud har sänt SIN ÄNGEL och stängt till lejonens gap, så att de inte skadat mig. För jag är utan skuld inför honom och jag har inte heller förbrutit mig mot dig, o konung.”

Här nedan verkar det vara Herrens Ängel/Jesus som talar med Daniel, pga beskrivningen som vi känner igen från Uppenbarelseboken. Ängeln Gabriel talar inte med Daniel förrän vers 10 i samma kapitel.

Dan. 10:När jag såg upp fick jag se en man stå där, klädd i linnekläder. Han hade ett bälte av guld från Ufas kring sina höfterHans kropp tycktes vara av krysolit, hans ansikte var som en blixt, hans ögon som eldsfacklor och hans armar och fötter som glänsande koppar. Ljudet av hans tal var som ett väldigt dån.

Den gamle av dagar ser ut som Jesus (som i sin tur är en avbild av Gud Fader) och tusen gånger tusen tjänar honom. Ingen är tänkt att tjäna en skapad ängel så det här måste handlar om en av personerna i gudomen. Vidare har han makten att DÖMA människor, och en sådan makt har endast Gud.

Dan 7:Medan jag såg på djuret sattes troner fram, och den GAMLE AV DAGAR satte sig ner. Hans kläder var snövita och håret på hans huvud var som ren ull. Hans tron var av eldslågor och hjulen på den var av flammande eld10 En ström av eld flöt ut från honom. Tusen gånger tusen tjänade honom och tio tusen gånger tio tusen stod inför honom. Han satte sig ner för att döma och böcker öppnades.

Upp. 1:12 Jag vände mig om för att se rösten som talade med mig. Och när jag vände mig om, såg jag sju ljusstakar av guld 13 och mitt ibland ljusstakarna en som liknade Människosonen, klädd i en fotsid klädnad och omgjordad med ett bälte av guld om bröstet. 14 Hans huvud och hår var vitt som vit ull, som snö, och hans ögon var som eldslågor15 Hans fötter liknade skinande malm som glöder i smältugnen, och hans röst lät som dånet av väldiga vatten16 I sin högra hand höll han sju stjärnor, och ur hans mun gick ett tveeggat, skarpt svärd, och hans ansikte lyste som solen, när den skiner i all sin kraft.

Mer om den Gamle av dagar i samma kapitel:

Dan. 7:13 I min syn om natten såg jag, och se, en som liknade en människoson kom med himlens skyar, och han närmade sig den Gamle och fördes fram inför honom. 14 Åt honom gavs makt och ära och rike, och alla folk och stammar och språk måste tjäna honom. Hans välde är ett evigt välde som inte skall ta slut, och hans rike skall inte förstöras.—18 Men den Högstes heliga skall ta emot riket och behålla det för evig tid, ja, i evigheters evighet.”—21 Det hornet hade jag också sett föra krig mot de heliga och besegra dem, 22 till dess att den Gamle kom och domen föll till förmån för den Högstes heliga och tiden var inne då de heliga fick ta riket i besittning.—25 Denne skall tala mot den Högste och ansätta den Högstes heliga. Han skall sätta sig i sinnet att förändra heliga tider och lagar, och de skall ges i hans hand under en tid och tider och en halv tid.—27 Men riket, makten och väldet över alla riken under himlen skall ges åt det folk som är den Högstes heliga. Hans rike är ett evigt rike, och alla välden skall tjäna och lyda det.”28 Här slutar drömmen. Men jag, Daniel, fylldes av många oroliga tankar och färgen vek bort från mitt ansikte. Men drömmen bevarade jag i mitt hjärta.

Jämför “den Högste” med dessa verser:

1 Mosebok 14:18 Och Melkisedek, kungen i Salem, lät bära ut bröd och vin. Han var präst åt Gud den Högste19 och han välsignade Abram och sade: “Välsignad vare Abram av Gud den Högste, skapare av himmel och jord!

Psaltaren 77:11 Jag svarar: Detta är min plåga, att den Högstes högra hand inte är som förr.

Psaltaren 78:17 Men de fortsatte att synda mot honom de var upproriska mot den Högste i öknen.

Psaltaren 78:56 Men de var upproriska och frestade Gud, den Högste, de tog inte vara på hans vittnesbörd.

Psaltaren 83:19 De skall veta att endast du bär namnet ” Herren “, den Högste över hela jorden.

Psaltaren 89:28 Jag skall göra honom till den förstfödde, till den högste bland kungarna på jorden.

12) ELIA mötte Herrens Ängel

1 Kung. 19:Elia lade sig ner under ginstbusken och somnade. Men en ängel rörde vid honom och sade till honom: “Stig upp och ät!” Han såg upp, och se, vid hans huvud fanns ett bröd, som var bakat på glödande stenar, och en kruka med vatten. Han åt och drack och lade sig ner igen. Men Herrens ängel rörde på nytt vid honom, för andra gången, och sade: “Stig upp och ät, ty annars blir vägen för lång för dig.”

2 Kung. 1:Ahasja föll ner genom gallret i sin övre sal i Samaria och skadade sig så att han blev sjuk. Då skickade han efter sändebud och sade till dem: “Gå och fråga Baal-Sebub, guden i Ekron, om jag skall bli frisk från denna sjukdom.”Men Herrens ängel hade sagt till tisbiten Elia: “Stå upp och gå och möt sändebuden från kungen i Samaria och säg till dem: Är det därför att det inte finns någon Gud i Israel som ni går och frågar Baal-Sebub, guden i Ekron?Därför, säger Herren så: Du skall inte komma upp ur den säng där du har lagt dig, ty du måste dö”. Och Elia gick.”—14 Se, eld har kommit ner från himlen och förtärt de första två befälen med deras femtio man. Men låt nu mitt liv vara värt något i dina ögon.”15 Herrens ängel sade till Elia: “Gå ner med honom och var inte rädd för honom.” Då reste Elia sig och gick med honom ner till kungen. 16 Han sade till denne: “Så säger Herren: Eftersom du skickade sändebud för att fråga Baal-Sebub, guden i Ekron, som om det inte fanns någon Gud i Israel som du kunde fråga, därför skall du inte komma upp ur den säng som du har lagt dig i, ty du måste dö.”17 Och Ahasja dog enligt det ord som Herren hade talat genom Elia.

13) KUNG DAVID och Herrens Ängel – återigen med draget SVÄRD

Även Kung David hade besök av Herrens Ängel med svärdet. Här kommunicerar Herren Gud med hans ängel och ber honom att upphöra med sin ödeläggelse som han ser honom göra, och detta visar att Herrens Ängel åtminstone inte kan vara densamma som Herren Gud/Gud Fader. Däremot kan han vara en inkarnation av Jesus.

1 Krön. 21:14 Herren sände då pest i Israel, så att 70 000 personer av Israel dog. 15 Gud sände en ängel mot Jerusalem för att ödelägga det. Men när denne höll på med ödeläggelsen såg Herren det och ångrade det onda, och han sade till ängeln, Fördärvaren: “Det är nog, drag tillbaka din hand.” Herrens ängel stod då vid jebusiten Ornans tröskplats.16 David lyfte blicken och fick se Herrens ängel stå mellan jorden och himlen MED DRAGET SVÄRD I SIN HAND, utsträckt över Jerusalem. Då föll han och de äldste, klädda i säcktyg, ner på sina ansikten. 17 Och David sade till GUD: “Var det inte jag som befallde att folket skulle räknas? Det är jag som har syndat och gjort det som är ont. Men dessa, min hjord, vad har de gjort? Herre, min Gud, låt din hand vända sig mot mig och min fars hus men inte mot ditt folk, så att det blir plågat.”18 Herrens ängel befallde Gad att säga till David att han skulle gå och resa ett altare åt Herren på jebusiten Ornans tröskplats. — 20 När Ornan vände sig om, såg han ängeln. Hans fyra söner som var med honom gömde sig. Ornan höll på att tröska vete — 27 På Herrens befallning stack ängeln tillbaka sitt svärd i skidan.— 30 David vågade dock inte komma inför Guds ansikte för att söka honom. Så förfärad var han för HERRENS ÄNGELS SVÄRD.

Psalm 34:6 De som ser upp till honom strålar av fröjd, deras ansikten behöver ej rodna av blygsel. Här är en betryckt som ropade och Herren hörde honom, han räddade honom ur all hans nöd. HERRENS ÄNGEL slår sitt läger omkring dem som fruktar honom, och han befriar dem.

Psalm 35:4 Låt dem komma på skam och blygas som står efter mitt liv. Låt dem tvingas tillbaka med skam som tänker ut ont mot mig.Låt dem bli som agnar för vinden, låt HERRENS ÄNGEL driva bort dem.Låt deras väg bli mörk och hal, låt HERRENS ÄNGEL förfölja dem.

14) Hesekiel ser en gestalt som liknar en människa och som han tycker liknar Herrens härlighet. Personen ifråga säger sig vara HERREN, HERRREN och vill att Hesekiel ska predika hans ord. Han menar att Israels barn syndat mot honom.

Hes. 1:26 Ovanför valvet över deras huvuden syntes något som liknade en tron gjord av safirsten. På det som liknade en tron satt en gestalt som såg ut som en människa27 Och jag såg något som liknade glänsande malm, omgivet runt omkring av något som liknade eld, från det som tycktes vara hans höfter och ända upp. Och neråt, från det som såg ut att vara hans höfter, såg jag något som såg ut som eld omgiven av ett sken28 Skenet syntes runt omkring som bågen i skyn en regnig dag. Detta var den syn som liknade Herrens härlighet. När jag såg den föll jag ner på mitt ansikte, och jag hörde rösten av någon som talade.

Ez. 2:han sade: “Du människobarn, jag sänder dig till Israels barn, till de avfälliga folken som har gjort uppror mot mig. De och deras fäder har syndat mot mig ända till denna dag. Till barnen med fräck uppsyn och med hårda hjärtan sänder jag dig, och du skall säga till dem: Så säger Herren, HerrenVare sig de lyssnar eller inte – ty de är ett upproriskt släkte – skall de ändå inse att en profet har varit ibland dem. — 7 Du skall tala mina ord till dem vare sig de lyssnar eller inte, ty de är upproriska.Men du människobarn, hör vad jag talar till dig. Var inte upprorisk som detta upproriska släkte. Öppna din mun och ät vad jag ger dig.” Och jag såg en hand räckas ut mot mig, och i den såg jag en bokrulle. 

15)   1) Herren, 2) Guds ängel/Herrens Ängel, och 2) Jesus Kristus gick framför israeliterna i öknen genom en molnstod och genom en eldstod. Det verkar alltså handla om en och samma person.

Gud lovade att sända sin Ängel framför israeliterna medan de skulle gå genom öknen, och de blir tillsagda att lyda honom och lyssna på hans röst (fast Johannes försäkrar att ingen hört Guds röst) eftersom “mitt namn är i honom”. Gud skulle aldrig dela sitt namn eller ära med någon – och framför allt inte en ängel – , men vi kan se att Jesus ideligen använder sig av Guds olika namn. Endast GUD kan förlåta synder, men Herrens Ängel har också den kapaciteten, vilket inte är ett problem om vi ser Herrens Ängel som GUD.

1 Mos. 3:Herren sade: “Jag har sett hur mitt folk förtrycks i Egypten, och jag har hört hur de ropar över sina plågare. Jag känner till deras lidande. Därför har jag stigit ner för att rädda dem undan egyptierna och föra dem från det landet upp till ett gott och rymligt land, ett land som flödar av mjölk och honung, det land där det bor kananeer, hetiter, amoreer, perisseer, hiveer och jebusiter.

2 Mos. 13:20 Sedan bröt de upp från Suckot och slog läger i Etam på gränsen till öknen. 21 HERREN gick framför dem, om dagen i en molnstod för att visa dem vägen och om natten i en eldstod för att ge dem ljus. På det sättet kunde de vandra både dag och natt. 22. Molnstoden upphörde inte att gå framför folket på dagen och inte heller eldstoden på natten.

2 Mos. 14:19 GUDS ÄNGEL, som hade gått framför Israels här, flyttade sig nu och gick bakom dem. Molnstoden, som hade gått framför dem, flyttade sig och tog plats bakom dem, 20 så att den kom mellan egyptiernas här och israeliternas. Molnet var där med mörker, samtidigt som det lyste upp natten. Under hela natten kunde den ena hären inte komma inpå den andra.21 Och Mose räckte ut handen över havet, och HERREN drev då undan havet genom en stark östanvind som blåste hela natten. Han gjorde havet till torrt land, och vattnet klövs itu.—24 Men när morgonväkten var inne, såg Herren från pelaren av eld och moln ner på egyptiernas här och förvirrade den. 25 Han lät hjulen falla av deras vagnar, så att det blev svårt för dem att komma fram. Då sade egyptierna: “Låt oss fly för Israel, ty Herren strider för dem mot egyptierna.”26 Och Herren sade till Mose: “Räck ut handen över havet, så att vattnet vänder tillbaka över egyptierna, över deras vagnar och ryttare. “

2 Mos. 19:Och Herren sade till Mose: “Se, jag skall komma till dig i ett tjockt moln för att folket skall höra när jag talar med dig och sedan för alltid tro på dig.” Mose framförde folkets svar till Herren.—16 På tredje dagen, när det hade blivit morgon, började det dundra och blixtra. Ett tjockt moln lade sig över berget och ett mycket starkt basunljud hördes. Allt folket i lägret bävade. 17 Men Mose förde folket ut ur lägret för att möta Gud och de ställde sig nedanför berget. 18 Hela Sinai berg höljdes i rök därför att Herren hade stigit ner på berget i eld. Rök steg upp därifrån som röken från en smältugn och hela berget skakade våldsamt. 19 Basunljudet blev starkare och starkare. Mose talade och Gud svarade honom med hög röst.20 Och Herren steg ner på Sinai berg, på toppen av berget, och Herren kallade Mose upp till bergets topp. Då steg Mose dit upp.

2 Mos. 20: 1Och Gud talade alla dessa ord:Jag är Herren, din Gud, som har fört dig ut ur Egyptens land, ur träldomshuset.

2 Mos. 23:19 Det bästa av din marks förstlingsfrukter skall du föra till Herrens, din Guds, hus. Koka inte en killing i mjölken från dess mor. 20 Se, jag sänder EN ÄNGEL FRAMFÖR DIG, och han skall bevara dig på vägen och föra dig till den plats som jag har förberett. 21 Tag dig till vara för honom och LYSSNA TILL HANS RÖST. Var inte upprorisk mot honom. HAN KOMMER INTE ATT FÖRLÅTA ERA ÖVERTRÄDELSER, ty MITT NAMN ÄR I HONOM 22 Men om du uppmärksamt LYSSNAR TILL HANS RÖST OCH GÖR ALLT VAD JAG SÄGER, skall jag bli en fiende till dina fiender och en ovän till dina ovänner. 23 Ty MIN ÄNGEL skall gå framför dig och föra dig till amoreernas, hetiternas, perisseernas, kananeernas, hiveernas och jebusiternas land, och jag skall utrota dem.

2 Mos. 24:1 Till Mose sade han: “Stig upp till Herren, du själv och Aron, Nadab och Abihu samt sjuttio av de äldste i Israel, och fall ner och tillbe på avstånd.—10 De fick se Israels Gud, och under hans fötter var som ett golv av safirer, likt själva himlen i klarhet. 11 Men han lät inte sin hand drabba de främsta av Israels barn. De skådade Gud, och sedan åt de och drack.— 15 Mose steg sedan upp på berget, och molnskyn övertäckte berget16 Herrens härlighet vilade på Sinai berg och molnskyn övertäckte berget i sex dagar, men på sjunde dagen kallade han på Mose ur skyn. 17 Och Herrens härlighet såg för Israels barn ut som en förtärande eld på toppen av berget18 Mose gick mitt in i molnskyn och steg upp på berget. Sedan blev han kvar på berget i fyrtio dagar och fyrtio nätter.

2 Mos. 32: 34 Gå nu och för folket dit jag har sagt dig. Se, min ÄNGEL skall gå framför dig. Men när dagen för min straffdom kommer skall jag straffa dem för deras synd.”

2 Mos. 33: 2 Jag skall sända en ÄNGEL framför dig och driva bort kananeerna, amoreerna, hetiterna, perisseerna, hiveerna och jebusiterna

2 Mos. 33:12 Mose sade till Herren: “Se, du säger till mig: För detta folk dit upp! Men du har inte låtit mig veta vem du vill sända med mig fastän du har sagt: Jag känner dig vid namn och du har också funnit nåd för mina ögon. 13 Om jag alltså nu har funnit nåd för dina ögon, så låt mig få veta dina vägar och lära känna dig, så att jag må finna nåd för dina ögon. Och tänk på att detta folk är ditt folk.” 14 Herren sade: “Jag skall själv gå med dig och låta dig få ro.15 Han svarade: “Om du inte själv vill gå med, skall du inte alls låta oss dra upp härifrån. 16 Ty hur skulle man kunna veta att jag och ditt folk har funnit nåd för dina ögon, om inte därigenom att du går med oss, så att vi, jag och ditt folk, utmärks framför alla andra folk på jorden?”

Jesaja 63:7 Herrens nådegärningar vill jag förkunna, ja, Herrens lov, efter allt vad Herren har gjort mot oss, det överflödande goda mot Israels hus, som han har gjort mot dem efter sin barmhärtighet och sin nåds rikedom.Ty han sade: “De är ju mitt folk, barn som inte skall svika.” Och han blev deras frälsare. I all deras nöd var ingen verklig nöd, ty HANS ANSIKTES ÄNGEL FRÄLSTE DEM. I sin kärlek och medömkan återlöste han dem, han lyfte alltid upp dem och bar dem i forna dagar.10 Men de var upproriska, och bedrövade hans helige Ande. Därför blev han deras fiende, han stred själv mot dem.11 Då tänkte hans folk på gångna tider, de tänkte på Mose:  Var är nu han som förde dem upp ur havet, tillsammans med herden för hans hjord? Var är han som lade sin helige Ande i deras bröst,12 han som lät sin härliga arm gå fram vid Moses högra sida, han som klöv vattnet framför dem och därmed gjorde sig ett evigt namn,13 han som förde dem genom djupen, så att de, likt springare i öknen, inte stapplade?14 Som när boskap går ner i dalen, fördes de av Herrens Ande till ro. Så ledde du ditt folk för att göra dig ett härligt namn.

4 Mos. 12:Genast sade Herren till Mose, Aron och Mirjam: “Gå ut, ni tre, till uppenbarelsetältet.” Och de gick dit ut alla tre. Då steg HERREN ner i en molnstod och ställde sig vid ingången till tältet. Han kallade på Aron och Mirjam, och de gick båda dit.

4 Mos. 20:15 Våra fäder drog ner till Egypten, vi bodde i Egypten under lång tid och vi och våra fäder blev illa behandlade av egyptierna. 16 Men vi ropade till Herren, och han hörde vår röst och sände EN ÄNGEL som förde oss ut ur Egypten. Och se, nu är vi i Kadesh, en stad som gränsar till ditt område.

5 Mos. 5:Ansikte mot ansikte talade Herren till er ur elden på bergetJag stod då mellan Herren och er för att förkunna Herrens ord för er, ty ni var rädda för elden och steg inte upp på berget. Han sade:6 Jag är Herren, din Gud, som har fört dig ut ur Egyptens land, ur träldomshuset.

Neh. 9:7 Du, Herre, är den Gud som utvalde Abram och förde honom ut från det kaldeiska Ur och gav honom namnet Abraham.8 Du fann hans hjärta trofast inför dig och du slöt förbund med honom: att ge åt hans efterkommande kananeernas, hetiternas, amoreernas,perisseernas, jebusiternas och girgaseernas land. Du lät dina ord gå i uppfyllelse, ty du är rättfärdig. 9. Du såg våra fäders nöd i Egypten och hörde deras rop vid Röda havet.10 Du gjorde tecken och under mot farao, mot alla hans tjänare och mot allt folket i hans land. Ty du visste hur övermodigt egyptierna behandlade dem. Du gjorde dig ett namn, som är detsamma än idag.11 Havet delade du framför dem,så att de gick mitt igenom det på torr mark. Men deras förföljare sänkte du i djupet, som en sten i väldiga vatten. 12 Med en molnstod ledde du dem om dagen och med en eldstod om natten för att lysa dem på den väg de skulle gå.13 På Sinai berg steg du ner och du talade till dem från himlen, gav dem rättfärdiga föreskrifter och sanna lagar, goda stadgar och bud.

Dom. 2:1 HERRENS ÄNGEL kom från Gilgal upp till Bokim och sade: “JAG förde er upp ur Egypten och lät er komma in i det land som jag med ed hade lovat ge åt era fäder och jag sade: JAG skall aldrig bryta MITT förbund med er. Och ni skall inte sluta förbund med detta lands inbyggare. Ni skall bryta ner deras altaren. Men ni har inte lyssnat till MIN RÖST. Vad har ni gjort! Därför säger JAG, att JAG inte skall driva dem bort från er, utan de skall tränga er i sidorna, och deras gudar skall bli en snara för er.” 4 När HERRENS ÄNGEL hade sagt detta till alla Israels barn, brast de ut i gråt. De kallade platsen Bokim. Och där offrade de åt Herren.

1 Kor. 10:1 Bröder, jag vill ni skall veta att alla våra fäder var under molnskyn och att alla gick genom havet. Alla blev i molnskyn och i havet döpta till MosesAlla åt samma andliga mat och alla drack samma andliga dryck. DE DRACK UR EN ANDLIG KLIPPA SOM FÖLJDE DEM, OCH DEN KLIPPAN VAR KRISTUS.— Och låt oss inte fresta Kristus, som en del av dem gjorde, de dödades av ormar.

Apg 7:30 När fyrtio år hade gått, visade sig en ÄNGEL för honom i öknen vid Sinai berg, i flamman från en brinnande törnbuske. 31 Mose förundrade sig över synen han såg, och då han gick närmare för att se efter vad det var, kom HERRENS RÖST: 32 JAG ÄR DINA FÄDERS GUD, Abrahams, Isaks och Jakobs Gud. Då greps Mose av fruktan och vågade inte se ditåt. 33 Men HERREN sade till honom: Ta av dina sandaler! Ty platsen där du står är helig mark. 34 Jag har själv sett hur mitt folk förtrycks i Egypten och hört hur de suckar, och jag har stigit ner för att befria dem. Gå nu! Jag sänder dig till Egypten.35 Denne Mose som de förnekade när de sade: Vem har satt dig till ledare och domare?, honom sände GUD som ledare och befriare genom ÄNGELN som uppenbarade sig för honom i törnbusken36 Det var han som förde dem ut och gjorde under och tecken i Egypten och i Röda havet och i öknen under fyrtio år. 37 Det var han som sade till Israels barn: En profet som är lik mig skall Gud låta träda fram, en ur era bröders krets. 38 Det var Mose som i församlingen i öknen var tillsammans både med ÄNGELN SOM TALADE TILL HONOM PÅ BERGET SINAI och med våra fäder, och som tog emot levande ord för att ge till oss.39 Men våra fäder ville inte lyda honom. De stötte honom ifrån sig och vände i sina hjärtan tillbaka till Egypten.

Andra verser

Sakarja 12:På den dagen skall HERREN beskydda Jerusalems invånare. På den dagen skall den svagaste bland dem vara som David, och Davids hus skall vara SOM GUD, såsom HERRENS ÄNGEL framför dem.På den dagen skall jag bestämma mig för att utrota alla hednafolk som kommer mot Jerusalem. 10 Men över Davids hus och över Jerusalems invånare skall jag utgjuta nådens och bönens Ande, så att de ser upp till mig som de har GENOMBORRAT. De skall sörja honom så som man sörjer ENDE SONEN, och de skall gråta bittert över honom, så som man gråter över sin FÖRSTFÖDDE.

Psaltaren 22:17 Hundar omger mig, de ondas hop omringar mig, mina händer och fötter har de GENOMBORRAT.

Jesaja 53:5 Han var GENOMBORRAD för våra överträdelsers skull, slagen för våra missgärningars skull. Straffet (the chastisement of our peace, KJV) var lagt på honom för att vi skulle få frid, och genom hans sår är vi helade.

Jesaja 37:36 Och Herrens ängel gick ut och slog 185 000 i assyriernas läger, och när man steg upp tidigt följande morgon, se, då låg där fullt av döda kroppar. (2 Kung. 19:25)

2 Krön 32:21 Då sände Herren en ängel som förgjorde hela hären och furstarna och befälhavarna i den assyriske kungens läger, så att han med skam vände tillbaka till sitt land. När han gick in i sin guds hus blev han där nerhuggen med svärd av sina egna söner.

Joh. 19:33 När de därefter kom till Jesus och såg att han redan var död, krossade de inte hans ben, 34 men en av soldaterna stack upp hans sida med sitt spjut, och genast kom det ut blod och vatten. — 36 Ty detta skedde för att Skriften skulle uppfyllas: Inget ben skall krossas på honom. 37 Och ett annat skriftställe säger: De skall se upp till honom som de har GENOMBORRAT. (Sak. 12:10)

Upp. 1:och från Jesus Kristus, det trovärdiga vittnet, den förstfödde bland de döda, den som är härskaren över konungarna på jorden. Honom som älskar oss, och som har löst oss från våra synder med sitt BLOD (1917) och som har gjort oss till ett konungadöme, till präster åt sin Gud och Fader, honom tillhör äran och makten i evigheternas evigheter, amen. 7. Se, HAN kommer med molnen, och varje öga skall se honom, även de som har GENOMBORRAT honom, och alla jordens stammar skall jämra sig över honom. Ja, amen. Jag är A och O, säger HERREN GUD, han som är och som var och som kommer, den Allsmäktige. (SFB)

5 Mosebok 4:35 Du har själv fått se det, för att du skulle veta att Herren är Gud: Det finns ingen annan än han.  39 Därför skall du i dag veta och lägga på hjärtat att Herren är Gud uppe i himlen OCH NERE PÅ JORDEN: DET FINNS INGEN ANNAN.

Änglar i nya Testamentet

Frasen “Guds Ängel” återfinns 12 gånger i NT, men då är originalspråket förstås grekiska.

Johannes Döparen beredde vägen för Herren JESUS, som är samma HERRE (Javhe) som Jesaja berättar om

Mal. 3:1 Se, jag skall sända min budbärare [Johannes Döparen] och han skall bereda vägen FÖR MIG. Och den Herre som ni söker skall plötsligt komma till sitt tempel, förbundets ängel (the messenger of the covenant,KJV) som ni längtar efter.

Jesaja 40:3 En röst ropar i öknen: “Bered väg för Herren, bana en jämn väg i ödemarken för vår Gud (Jahve).

Matt. 3:1 Vid den tiden trädde Johannes Döparen fram och predikade i Judeens ökenoch sade: “Omvänd er, ty himmelriket är nära.” 3 Om honom heter det hos profeten Jesaja: En röst ropar i öknen: Bana väg för Herren, gör stigarna raka för honom! 

Apg 19:4 Paulus sade: “Johannes döpte med omvändelsens dop och uppmanade folket att tro på den som kom efter honom, det vill säga på JESUS.”


Editor's Picks