30 vanliga argument, invändningar och frågor TILL anhängare av platt jord

world

En plattjordvariant

De vanligaste invändningarna till plattjordarnas argument

Inte så många andra skriver om platt jord så jag kör vidare i ämnet.

Något som är tydligt i kontakten mellan globtroende och plattjordtroende är att de förstnämnda för det mesta kommer med de kanske tio vanligaste invändningarna mot en platt jord.

Detta är visserligen helt naturligt om det är en av de första gångerna som man kommer i kontakt med en levande plattjordare, men det märks ändå att många globtroende intalar sig själva att deras invändningar är sprillans nya för plattjordaren. I själva verket har plattjordaren hört samma argument om och om igen, och eftersom det är ett stort steg att gå från globtro till plattjordtro (som alla plattjordare gjort), och knappast ett val som förväntas leda till allmänna hurrarop och lovprisningar, så har de självfallet redan studerat argumenten för och emot en platt respektive bollformad jord.

Tro alltså inte att du är först med ditt motargument. De ligger före i spåret! Inte i betydelse att de därför måste ha rätt, men i betydelse att de till skillnad mot dig (om du är globtroende) redan hunnit sätta sig in i argumenten gällande jordens form i relation till vad vi känner till om heliocentrism, gravitation, stjärnor, etc. Därför är det givet att de först gärna ser att du gör din hemläxa (studera plattjordmodellen) så att de kan ha en vettig dialog med dig. Om du inte känner till deras argument och heller inte önskar studera dem så ligger du efter i spåret och diskussionen är låst. Det är inte plattjordarnas självklara uppgift att undervisa dig och servera dig artiklar och länkar. Studera gärna själv eftersom du ställer dig på de förlorades sida om du högljutt förklarar att plattjordarna har FEL samtidigt som du avslöjar dig själv med att tillskriva dem en hel del åsikter de inte har. Då är du inte påläst och du ligger efter.

Däremot är det förnuftigt att just ställa frågor och framföra logiska invändningar mot deras modell, så länge som det görs med respekt. Dessvärre klarar inte ens många kristna av den biten, och de tar gärna på sig en hånfull översittarattityd där de spydigt nedvärderar och öppet idiotförklarar den som tror på en bokstavlig bibelbeskrivning av skapelsen, enligt vilken jorden ser ut som en fotpall med fyra pelare/ben, med ett fysiskt himlavalv ovanför där stjärnor är placerade, etc.

Här nedan har jag försökt lista de absolut vanligaste invändningarna/argumenten mot en platt jord, samt även visa att det kanske inte är så lätt att bevisa jordens krökning och att jorden roterar. Sist finns förslag på youtubekanaler för ytterligare information.

De vanligaste invändningarna och motfrågorna till plattjordare 

Antarctica 31.  Varför har ingen ramlat ner från kanten?  Den måste ju folk ha stött på under sina resor runt jorden?! Har ingen tagit ett foto?

Svar: “Kanten” är enligt plattjordmodellen Antarktis som är den yttre isringen på modellen. De flesta plattjordare tror att det även finns en bortre gräns i form av ett slags himlavalv. Självfallet så kan inte vem som helst ta ett foto på den allra yttersta gränsen (valvet) eftersom det endast är ett fåtal som varit på Antarktis och ännu färre som vistats nära den yttersta gränsen. Plattjordare menar att The Antarctic treaty med start 1957 (strax innan NASAs införande) existerar för att begränsa kunskapen om Antarktis och alla dess hemligheter för allmänheten, inklusive att diverse militära experiment. Studera gärna “Operation Fish bowl”, “Operation High Jump”, och andra expeditioner som sjöofficeren Richard Byrd & Co utförde. Frimuraren Byrd dog strax efter den sista expeditionen 1957 och hans yngsta son lurades 1988 till ett  ställe där han mördades under mystiska omständigheter.

Man skulle också kunna ställa motfrågan varför ingen har ramlat ner från Vänern. För att Vänern är platt och för att kustremsorna håller vatten, öar och båtar inne? Ja, exakt.

2. Hallå, man kan faktiskt resa ett varv runt jorden i en och samma riktning samt komma tillbaka där man startade ifrån! Ljuger alla som gjort världsomseglingar?!

flat earthSvar: Det går precis lika bra att resa ett varv runtom en plan yta. Tänk dig själv att du reser runt jorden på kartan här till höger. Kanske från USA, till Australien, till Asien, till Afrika och tillbaka till USA igen där du startade ifrån. Eller tänk dig att du springer ett varv runt hela ditt grannområde och kommer tillbaka till samma punkt som du startade ifrån. Ingetdera är bevis för att något är klotformat. Något som man däremot inte kan göra på en platt jord är att resa över hela Antarktis och över på andra sidan. Det finns ett fåtal fall där några påstått sig ha korsat Sydpolen, men när man forskar i fallen så ser man att det inte stämmer och/eller inte går att bevisa.

Däremot sker ofta flygningar till och från Antarktis basstationer och södra Argentina men av någon anledning så går det inte pga kylan att gena över hela Antarktis under långflygningar trots att man skulle spara både tid och bränsle.

FE photoshop

Erkännande från NASA att det handlar om photoshopping

3. Det finns massor med foton på vårt jordklot! Är du totalt blind?!

Svar: Det finns bara två stycken “Blue Marble” foton där hela jordklotet syns. Den första sägs vara från 1972 och den andra från 2015. Båda varianterna visar tydliga tecken på CGI (Computer Generated Images) med exempelvis identiska molnområden som är inkopierade på flera ställen, där ordet “sex” tydligt kan utläsas, etc. CGI-jordar är dessutom markant olika varandra vad gäller storleksförhållanden på kontinenter (jämfört med varandra), färger, etc. (Av en slump finns det också en siluett  i form av hunden Pluto på … planeten Pluto.) Framför allt kan man inte använda Blue Marble som bevis eftersom det producerats av NASA och tillförlitligheten till den organisationen är inte hög ens bland många klotjordtroende. Inte bara pga den falska månlandningen (Se Bart Sibrels A funny thing happened on the moon), utan även pga andra bevis gällande green screens, astronauter som hänger i vajrar, hårspray, etc. Vidare har vi fått höra olika berättelser för hur jorden ser ut. En variant heter att jorden buktar ut vid ekvatorn, och Neil deGrasse Tyson har t o m hävdat att jorden är svagt päronformad – vilket inte passar in med Blue Marble.

history4. Historiskt sett har man aldrig ens trott att jorden är platt, förutom några enstaka outbildade som inte visste bättre. Redan de gamla grekerna förstod att jorden är klotformad! Det här med platt jord har bara dykt upp som idé de senaste åren!

Svar: Den första kända jordgloben är från 1492 (Martin Behaims glob) och sedan dess har sakta men säkert klotjorden populariserats till att bli den enda modellen, även om jordens form var en öppen fråga långt in på 1800-talet (läs exempelvis om Samuel Rowbotham). Den kända Azimuthal Equidistant kartan är känd som kartvariant sedan 1000-talet, och plattjord har varit en självklarhet inom många (eller alla) olika kulturer och länder även om detta ändrats de senaste 500 åren. Även om det skulle finnas gamla greker som i antiken förmedlade en tro på en klotjord och/eller en snurrande jord, så innebär det inte att en sådan lära måste ha spridits och accepterats utöver de egna lärljungarna.

Händelsen med Galileo Galileis på 1600-talet används ofta som ett argument emot både kristendom och Bibeln eftersom han hade svårt att få gehör för sin nya heliocentriska världsbild pga att (den katolska) Kyrkan stod emot. (Egentligen krävde påven helt enkelt bara bevis.) Händelsen visar dock att Galileos syn var kontroversiell snarare än självklar, vilket visar att den bibliska geocentriska modellen var vanlig tidigare.

perspective 55. Man kan faktiskt se hur solen försvinner ner under jordens krökning! Det heter även solUPPGÅNG och solNEDGÅNG. Om solen i stället skulle försvinna bort över en plan yta så skulle solen bli mindre och mindre. Tänk lite!

Ibland blir faktiskt solen successivt mindre innan den försvinner, men det beror helt på väder, sikt, geografi, etc. Ibland har t. o. m. solen blivit större strax innan den försvinner ner, för NER under horisonten kan solen försvinna i vår syn även genom vanliga perspektivlagar som exemplifieras i bilden här ovan. Att lamporna dalar neråt och de som är placerade längst bort till slut inte är synliga beror inte på att korridoren i fråga är klotformad.

6. Står man på en strand kan man se båtar försvinna bortåt och ner under horisonten, så de försvinner alltså ur syn pga jordens krökning som skymmer dem! Det här har man vetat sedan Aristoteles tid!

Precis som ovan gällande solens nergång och uppgång så handlar det om perspektivlagar. Aristoteles hade ingen modern teknik när han beskådade båtar över haven (om historien ens är sann). Idag vet vi att han hade fel eftersom vi har tillgång till kikare och kameror som exempelvis Nikon P900 (eller P1000) som raskt kan zooma tillbaka hela den försvunna båten i bild igen. Detta skulle inte fungera om båten verkligen var försvunnen nedanför jordens krökning eftersom vi inte kan se igenom jorden. Lustigt nog hävdar en del att skälet att vi inte kan se någon jordkrökning vid 37.000 meter ö.h. från höghöjdsballonger är att avståndet är för litet och att det krävs högre höjder. Ändå skulle alltså avståndet från en strand till en avlägsen båt i vattnet vara tillräckligt för att se en krökning?

7. Varför är det bara jorden som är platt men inte månen och andra planeter?!

Gud kan förstås ha skapat jorden helt unik gentemot andra himlakroppar, och även valt att placera jorden i centrum. Dessutom så kommer informationen om rymden och dess  himlakroppar från NASA, och det är just NASA som inte är en tillförlitlig organisation enligt plattjordare. Det är alltså inte alls säkert att månen och de irrande stjärnorna (planeterna) är klotformade. Exempelvis är NASAs CGI-bilder av stjärnor/planeter helt annorlunda jämfört med de stjärnor som privatpersoner filmar via sina Nikon P900/P1000 kameror.

Bara för att alla biljardbollar är klotformade så är det inget bevis för att även biljardbordet är klotformat. Inte ens om även lampan ovanför är klotformad.

8. En snurrande glob som rusar i en bana runt solen är ju vad som förklarar dagar/nätter och årstiderna! Det här kan inte förklaras genom ett plattjordmodell!

Det skulle snarare vara svårt att förklara jordens skiftande årstider genom den heliocentriska modellen där solen befinner sig 150 miljoner kilometer från jorden och inte borde påverka jordens temperaturer på det avståndet. Man kan också tycka att hela klotet borde vara jämnvarmt med tanke på att bollen hela tiden snurrar. Märkligt också att stjärnkonstellationer och Nordstjärnan genom århundraden alltid haft sina fasta positioner trots jordens vilda rörelser och framfart. Samt att Antarktis och Arktis har så vitt skilda temperaturer och ekologiska miljöer.

Om Enoks bok har rätt så är solen och månen ganska små och rör sig i lokala banor över och runt den platta jorden vilket ger dagar och nätter. De rör sig i banorna allt närmare respektive allt längre bort ifrån ekvatorn mot jordens mitt (Nordpolen) och tillbaka igen (Kräftans respektive Stenbockens vändkretsar) vilket ger årstiderna. Eftersom frågan ens ställs om hur plattjordmodellen förklarar dygn och årstider så bevisar du att du inte känner till grunden till modellen. Det är absolut inte fel, såvida du inte ihärdigt hävdar att plattjordmodellen är fel – den som inte studerat.

Ord. 18:13 Den som svarar INNAN han lyssnat handlar dåraktigt och skamligt.

reason9. Vad skulle NASA och eliten tjäna på att ljuga om jordens form?! Varför skulle  jordens form vara så känslig oavsett om den är platt eller ett klot?! Du hör väl hur dumt det låter?

Här kan man bara spekulera, men det finns en rad skäl till att NASA och eliten skulle vinna på att hemlighålla jordens form för människor.

  • Pengar! 52 billion USD a DAY kan vara en frestande tradition att bibehålla. Om sanningen avslöjas så upphör den strida strömmen av pengar, och i stället visas skammen upp offentligt. Visserligen måste en del pengar gå till en hel del dyra omkostnader, men med så stora fantasisummor så blir det också enorma summor över för de högsta cheferna som drar i trådarna.
  • För att slippa straff, och för att slippa människors upprördhet när dessa förstått att de blivit grundlurade. Speciellt skulle amerikanska skattebetalare känna vrede om de insåg vilka enorma summor som de årligen tvingats betala till NASA (USD 21,5 billion bara år 2019) sedan bildandet 1958.
  • Trygghet (och hot). Korrupta skurkar skyddar varandra och de har stor makt att vara lyckosamma utan risk för straff. Att sitta still i båten är tryggt. Så länge som de fortsätter att låta sina korrumperade kollegor vara i fred, och så länge som de inte försöker vara visselblåsare så kan de vara trygga med att myndigheter och privatpersoner kommer att försvara dem. Folket på gatan är till stor nytta för NASA eftersom dessa hjälper till helt gratis att tysta ner kritiker genom att kalla dem för “foliehattar” eller andra förolämpningar liksom arbetar för att begränsa deras yttrandefrihet på olika sociala plattformar.
  • En del tror på Amiral Richard Byrds information om att det finns rika tillgångar på Antarktis, och eliten kanske vill undanhålla människor dessa. Om människorna lider brist på natur- och energitillgångar så kan vi lättare förslavas under en elit som förfogar över alla sådana naturtillgångar.
  • En del tror att det kan finnas hemligheter av Bibliska proportioner på Anarktis.
  • Kanske den allra främsta orsaken till att vilja dölja en lögn om jordens form och  position är för att dölja Gud! Det är intressant att både kristna och icke-kristna plattjordare verkar vara rörande överens om detta. Evolutionsteorin, en tidsrymd på flera miljarder år och heliocentrism betraktas som Satans främsta vapen för att få människor att vända Gud ryggen och tvivla på hans ord i Bibeln. Om Bibeln har grundligt fel om hur skapelsen gått till och hur jorden ser ut, då går det heller inte att lita på någonting i Bibeln. Kanske Jesus inte dog på korset för världens synder?Bibeln förklarar att skapelsen tog 1) kort tid, 2) för ca 6000 år sedan, 3) att jorden är platt, stationär, stående på fyra pelare, 4) samt att det inte finns någon rymd/universum utan ett nära himlavalv. Den totala motsatsen lärs ut av NASA (lång utvecklingstid, för flera miljader år sedan och jorden är ett klot som både snurrar och rusar genom ett universum). Om människor tror att allting kommit till av en ren slump/olycka, och att vi inte ens kan kvalificera oss till att vara små prickar i ett enormt universum som existerat i flera miljarder år genom en spontan Big Bang, ja då är det svårare att tro på en Skapare som älskar oss och som har en plan för våra liv. Eftersom Bibeln säger att vi kan förstå Guds existens och hans makt genom skapelsen så är det logiskt om Satan försöker lägga dimridåer över just Guds skapelse så att vi förblindas.

Clay 2.jpeg2 Kor. 4:4 Ty den här tidsålderns gud har FÖRBLINDAT de otroendes sinnen, så att de inte ser ljuset som strålar ut från evangeliet om Kristi härlighet – han som är Guds avbild.

Rom. 1:18 Guds vrede uppenbaras från himlen över all ogudaktighet och orättfärdighet hos människor som i orättfärdighet undertrycker sanningen. 19 Det man kan veta om Gud är uppenbart bland dem, Gud har ju uppenbarat det för dem. 20 Ända från världens skapelse ses och uppfattas hans osynliga egenskaper, hans eviga makt och gudomliga natur GENOM DE VERK SOM HAN HAR SKAPAT. Därför är de utan ursäkt.21 Fastän de kände till Gud, prisade de honom inte som Gud eller tackade honom, utan förblindades av sina falska föreställningar, så att mörkret sänkte sig över deras oförståndiga hjärtan. 22 De påstod att de var visa, men de blev dårar.

Luk. 16:31 Abraham sade till honom: Lyssnar de inte till Mose och profeterna, kommer de inte heller att bli övertygade ens om någon uppstår från de döda.”

Joh 3:12 Om ni inte tror när jag talar till er om det som hör jorden till, hur skall ni då kunna tro, när jag talar till er om det som hör himlen till?

10. Plattjordteorins popularitet på sociala medier beror på att denna löjliga teori underminerar riktiga konspirationsteorier, såsom JFK, 9/11, Sandy Hook, månlandningen, etc. Youtube välkomnar därför plattjordfilmer med öppna armar, för om alla konspirationsteorier/false flags kan dras över en kam och likställas med en löjlig plattjordteori så är det en vinst för eliten/globalisterna! 

Detta är bevisligen fullkomligt falskt och det räcker med att göra sökbegrepp på youtube för att få detta konstaterat. För något år sedan så ändrade youtube algoritmerna på youtube för att se till att färre människor riskerar att exponeras för plattjordfilmer. Även detta år erkänner youtube samma linje:

”We’ll begin reducing recommendations of borderline content and content that could misinform users in harmful ways—such as videos promoting a phony miracle cure for a serious illness, claiming the earth is flat, or making blatantly false claims about historic events like 9/11″/Youtube, January, 2019

Youtube tar alltså chansen att eliminera plattjordfilmer från internet med andra konspirationsteorier som stöd (precis tvärt om alltså), och om plattjordkanaler hade problem att sprida sina filmer innan 2018/19 så är det ingenting mot hur det blivit nu. Vittnesmålen om detta är otaliga.

Det går sällan att göra allmänna sökbegrepp och hoppas att man ska få filmer från plattjordperspektiv för att lära känna deras modell, för först i listan är alltid mainstream media och kanaler som försvarar NASAs världsbild och/eller kritiserar plattjordteorin.  För att ens hitta plattjordkanaler måste du på förhand känna till vad de heter, och ibland räcker det inte ens med att skriver det exakta (och unika) namnet på filmen för det dyker ändå upp antiplattjordfilmer. Ägare till plattjordyoutubekanaler vittnar ideligen om hur de trakasseras på alla möjliga sätt, där de exempelvis kan få sina kanaler stängda med eller utan utan förvarning. När de tidigare kunde få hundratals nya prenumeranter i veckan så uppnår de inte ens samma antal på en månad numera. Några har vittnat om att någon av deras filmer tidigare kunde ligga på t. ex andra plats på Google, medan den kanske inte ens når upp till 132:a plats idag. En “plattjordkanal” som har störst chans att dyka upp i sökresultaten är Flat Earth Society som förstås är “controlled opposition” och står alltså inte på plattjordarnas sida.

11. Plattjordare är omöjliga att diskutera med för de böjer sig inte för fakta och logiska argument! Ändå har det alltid ett “svar” på allting oavsett vilka argument man presenterar, även om det är Goddag Yxskaft!

Skälet till att plattjordare blivit plattjordare är just, som de ser det, bra argument. Det är knappast för att bli mer populära och omtyckta som de tagit steget till plattjordtro, utan de är snarare väl mevetna om att ett sådant kontroversiellt ställningstagande är kopplat till förolämpningar, gapskratt, hån, hat och att vänner bryter kontakten. Därför är det bättre argument som är det enda som kan få dem att återgå till en globtro. Detta är dock en svårt uppgift. Inte för att de inte lyssnar på argument utan för att de är väl pålästa och redan studerat de vanligaste motargumenten och anser sig ha funnit brister och anomalier. Det är när plattjordarna ger svar på tal och kanske även exemplifierar sina resonemang med länkar som de kan få höra “Se själva! Det går inte att diskutera med dem för de är totalt oemottagliga inför fakta! De har svar på allt! Det är totalt slöseri med tid att försöka kommunicera med dessa dåraktiga foliehatter!”. Men kom ihåg att det inte är DE som behöver studera mer utan DU om du bara känner till den ena sidan. De behöver inga fler länkar utan DU.

stjärnor12. Man kan faktiskt se stjärnor och planeter inte bara genom NASAs bilder utan även med privata teleskop och bra kameror! Det stödjer NASA, och att det finns en rymd!

Nej, dessvärre är det stor skillnad på de foton som presenteras av NASA jämfört med amatörfoton (eller filmer). Bibeln nämner inte planeter men däremot stjärnor inklusive en sorts stjärnor som kallas “irrande stjärnor” där Venus är en av dem.

satellites.jpeg13. Det finns massor med satelliter i rymden som ju möjliggör satellit-tv och att mobiltelefoner fungerar! Även GPS fungerar tack vara satelliter som skjutits upp med raketer i rymden! “Tänkte inte på det”, eller hur?

Dessvärre har NASA misslyckats med att bevisa sina satelliter i rymden och i stället visat allmänheten CGI-bilder/filmer på satelliter. Det finns inga bevis för att raketer varit involverade i några satellituppskjutningar, men däremot har stora höghöjdsballonger använts för att få upp några satelliter på hög höjd. Det finns filmer som visar sådana uppskjutningar och många känner säkert till den satellit med tillhörande ballong som kraschlandade i ett träd i Brasilien.

Nästan all elektronisk kommunikation sker genom markbundna master och fiberkablar, och det kan förklara varför det kan vara svårt att hitta mobil- och GPS signaler i ödemarken och till havs där det är längre ifrån master (och inte längre ifrån satelliter i rymden).

Hur kommer det sig att det aldrig rapporterats om några satellitolyckor i rymden, och varför klarar sig ISS (International Space Station) från alla faror gällande det skrot som hela tiden befinner sig runt jorden? Märkligt också att satelliterna inte smälter i över 1000 graders värme. Om det går att lura människor på pengar genom att sprida en klimatförändringskonspiration så går det också att klämma människor på pengar genom att en satellitkonspiration. Innan GPS användes ett system sedan 1950-talet som heter LORAN, som fungerar på liknande sätt (alltså innan “satelliteran”. Dessa anpassade militära system är inget bevis för att jorden är klotformad.

solve.jpeg14. Vi har faktiskt varit på månen!

Om du fortfarande 2019 tror att människan varit på månen så finns ingen chans att du ska förstå det här med plattjord. Börja där. Se Bart Sibrels “A funny thing happened on the way to the moon”, samt Moonfakers youtubekanal, samt http://www.aulis.com.

15. Månen kan ses i en helt annan vinkel i på andra sidan jordklotet! Uppochner! Det bevisar att vi bor på ett klot!

Om man sätter fast ett foto i taket och betraktar fotot från olika delar av rummet, så ser man fotot från olika vinklar jämfört med varandra. Det bevisar inte att rummet är ett klot. Det är intressant att vi endast kan se en och samma månsida trots att månen roterar kring jorden och jorden roterar kring solen. Aldrig har det slumpat sig så allt detta snurrande och roterande kunnat visa andra sidor av månen från jorden betraktat. På en platt jord däremot så förväntas samma sida visas mot jordplattan då månen inte snurrar utan rör sig i en fast bana runt och över jorden som inte heller snurrar.

16. Plattjordare tror inte ens på gravitationen som handlar om ren fakta! Gravitationen förklarar även hur tidvatten regleras genom månens gravitationskraft! Om man inte ens accepterar gravitationen så finns ingen grund för att föra ett logiskt resonemang!  

Det finns ett par olika gravitationsmodeller – Newtons modell eller Einsteins. Ingen av modellerna har lyckats förklara varför gravitationen kan vara så kraftig att stora, tunga hav lyckas trycka sig kvar mot jorden trots att jorden snurrar och far genom universum, samt lyckas kröka haven runt globen trots att vatten i övriga fall alltid finner sin balansnivå. Ändå lyckas insekter, maskrosludd, ballonger, etc, flyga obehindrat utan att hindras av någon gravitationskraft. Densitet är svaret, så en selektiv och obevisad gravitationskraft blir då överflödig. Hur kommer det sig att månen ibland väljer att få en starkare dragningkraft än jorden och emellanåt lyckas dra till sig ebbvatten (dessutom från olika sidor av jordklotet), och hur kommer det sig att solens enorma dragningskraft aldrig lyckas dra till sig och uppsluka vare sig jorden eller månen?

Däremot så kan det ändå finnas ett “upp” och ett “ner” på Guds skapade jord, kanske med hjälp av saker som magnetism och electricitet. “If you want to find the secrets of the universe, think in terms of energy, frequency and vibration/Nicolas Tesla.

17. Korioliseffekten bevisar att jorden är klotformad och snurrar! Även småskolebarn har fått lära sig att vatten snurrar neråt i olika riktningar ur handfatets avrinningshål beroende på om det är på norra eller södra jordklotet! Vattner cirkulerar neråt medsols respektive motsols!

Vatten kan snurra ner i avlopp i olika riktningar även i ett och samma hus, så det är ett ytterst osäkert sätt att avgöra om jorden snurrar eller ej. Om nu korioliseffekten är sann, hur kommer det sig att flygplan, helikoptrar och passagerarballonger aldrig behöver kalkylera den effekten? Flygrutter tar lika lång tid oavsett om du åker västerut eller österut (och flygplan behöver inte oroa sig för att landa på en yta som rör sig). Borde inte en helikopter även kunna stanna på ett och samma ställe i luften tills det önskade landningsområdet dyker upp under den? Tanken att dessa saker kan lösa sig för att  atmosfären alltid rör sig ihop med klotet håller inte. Varför behöver flygplanspiloter inte justera planet genom att regelbundet styra nosen neråt för att undvika att flyga för rakt och längre bort från jordens yta? Inte heller långdistansskyttar räknar med någon korioliseffekt, och vapenkulor färdas ännu snabbare än flygplan. Precis som vad gäller gravitation så kan inte någon korioliseffekt vara selektiv i sitt utövande.

18. Om jorden vore platt så skulle man kunna se USA från Portugal! Det finns ju ingen jordkrökning som hindrar det!

Nej, pga väderhinder såsom dimma, regn, molnighet, etc så är det inte möjligt, men även pga perspektivlagarna som begränsar vår vy. Vi kan inte se hur långt som helst, och ibland är det faktiskt så mörkt och dimmigt att vi knappt kan se handen framför oss. Om någon visar upp ett fräknigt ansikte för en annan person så ska man inte räkna med att fräknarna går att urskilja lika bra vid ett större avstånd. Enkla filmtester har även visat hur en persons skor (och t o m halva ben) inte längre går att urskilja när personen går längre och längre bort från en filmkamera placerad på marken. Det blir i stället atmosfäriskt “daller” på marknivå som skymmer sikten – snarare än en jordkrökning.

19. Det här med plattjordteorin har ju bara dykt upp på senare tid, typ från 2014, så det är ett bevis för att det är en ny idé som inte fanns förut!

Se tidigare punkt angående vår historia. Att plattjordtro återigen blivit populärt, trots kraftig globindoktrinering från dagisålder kan handla om att några personer studerat material från exempelvis Rowbotham och populariserat plattjord återigen tack vare youtubekanaler och websidor som spridit sig vidare.

21. Det förstår du väl att miljontals människor inte skulle kunna bevara en så stor hemlighet!! Så ingen har läckt till någon en enda gång?

Det är en myt att det skulle krävas mängder av hemlighetsinvigda människor som skulle behöva hålla tyst om en platt jord. Inte ens vad gäller månlandningsbluffen skulle det krävas särskilt många hemlighetsmakare, och än mindre när det gäller att hemlighålla upptäckten att jorden är platt. När det gäller månlandningen skulle det inte behövas mer än ett stort konferensrum fullt med “insatta” chefer och elitpersoner, förutom astronaterna själva. Bara en bråkdel av NASA-anställda skulle behöva känna till månlandningsbluffen, och att bevara en hemlighet underlättas ofantligt om de insatta personerna är militär (som förväntas lyda order och leva under tystnadsplikt) och/eller frimurare. Jämför också med Manhattanprojektet som involverade ca 130.000 anställda varav bara en bråkdel kände till hela konceptet att det faktiskt handlade om att konstruera en atombomb. Även om några skulle skvallra trots konsekvenserna med att bryta en militär tystnadsplikt, vem skulle tro dem och vad skulle de som lyssnar kunna göra?

För att få en bekräftelse på att jorden är platt så tvingas man i princip att besöka Antarktis och ta sig över isen till den allra yttersta kanten/himlavalvet. Det råkar man inte göra en vanlig dag till eller från jobbet.

astronauts22. Det finns fler rymdorganisationer än NASA i USA! Är alla länders rymdstationer involverade i lögnen?! 

Den här frågan kanske snarare gäller månlandningar och raketuppsjutningar snarare än platt jord, för det går inte att dra slutsatsen att man måste ha kännedom om Antarktis och platt jord bara för att man har kännedom om månlandningsbluffen. Alla rymdstationer sysslar inte med att försöka närma sig månen, men om så skulle vara fallet så krävs det bara att de allra översta ansvariga känner till månbluffen (däremot inte med nödvändighet någon platt jord).

Man biter inte den hand som föder en, och övriga rymdorganisationer är inte helt självständiga från NASA. Det skulle vara intressant att se hur länge en rymdorganisation skulle överleva om de plötsligt gick ut med att månlandningarna var en bluff och jorden är platt. De skulle förstås tvingas byta ut hela ledningen och/eller upphöra att existera. På liknande sätt som vad gäller amerikanska NASA så har övriga rymdorganisationer mycket att vinna att få fortsätta med sin verksamhet genom att emellanåt leverera lite resultat. Då fortsätter pengarna att rulla in. Det är även helt ok med lite misslyckanden för då kan de få ännu mer pengar för att lyckas nästa gång. NASA borde vara ytterst intresserade av att övriga länders rymdorganisationer befinner sig på samma linje och att det inte finns några visselblåsare som riskerar att rasera hela korthuset som skulle drabba dem alla.

23. Så inte bara astronauter utan även piloter, vetenskapsmän, lärare, etc känner till hemligheten men väljer att sprida en lögn? Är ingen av dem kristna eftersom de väljer att ljuga, som ju är en synd? Hör du inte hur dumt det låter? 

Det är ingen lögn att lära ut något som man är övertygad om är sant. En lögn är snarare att medvetet hävda något som man vet inte stämmer. Mark Sargent har intervjuat personer inom en rad olika yrken på sin youtubekanal, såsom piloter, flyglärare, US Navy missile instructor, submarine chief, sniper instructor, etc. Vi har även personer som Ph.D Brian Mullen (Mechanical Engineering) som kände sig tvingad att dra sig tillbaka från sin youtubekanal bl. a. pga att han inte ville riskera sin anställning. Det kan också förklara varför en del yrkesutövande plattjordare väljer att hålla tyst eftersom deras rykte och framtida inkomst står på spel.

Vad skulle exempelvis en pilot tjäna på att sprida sin plattjordtro? Det enda som skulle hända är att han/hon skulle förlora sitt jobb och det är inte säkert att det skulle vara värt det eftersom de flesta har fakturor att betala. Bob Knodel, plattjordare på youtubekanalen Globebusters har tidigare arbetat som pilot i över 30 år. Det är främst under långflygningar på södra halvklotet som piloter skulle kunna ana oråd och exempelvis fundera på varför de tvingas göra en mellanlandning på det norra halvklotet när man flyger mellan två punkter på det södra halvklotet.

24. Påståendet att Bibeln lär ut en platt jord är Satans trick för att misskreditera Bibeln och förlöjliga alla kristna. Det här är ett sätt att skapa splittring mellan  kristna och få folk att hånskratta åt oss! 

Är Gud verkligen besviken på de kristna som läser Bibeln som det står? När vi läser att jorden står stilla, har ett himlavalv med stjärnor, har vatten ovanför himlavalvet, står på fyra pelare, samt att jorden ser ut som en Guds fotpall, etc, då ska vi alltså tolka det som att jorden inte står stilla en enda sekund, att den inte har ett himlavalv utan snarare en enorm rymd, att jorden inte är placerad på stadiga pelare utan ideligen snurrar och far i en bana i universum som inte nämns med ett ord i Bibeln? Liknelsen med en fotpall ska alltså tolkas som en rund boll under Guds fötter? Kräver verkligen Gud att vi ska omtolka verser så markant, och är vi kanske t.o.m. förlorade om vi vägrar och väljer att läsa som det står? När vi kan läsa om Joshuas bön att låta sol och måne stå stilla, då måste vi alltså vara startklara med ursäkter för varför informationen inte går att acceptera så som den presenteras? Om en “tvärtomtolkning” är godtagbart när det passar, betyder inte det att vi även kan tolka budskapet att Jesus dog på korset som att han INTE dog på korset? Borde Bibeln ha en lista längst bak där det står vilka verser vi inte kan lita på?

reason25. Vad spelar det ens för roll hur jorden ser ut? Den här frågan är bara ett sätt att få oss att glömma viktigare saker i livet! I stället kivas vi och lägger energi på något så onödigt som jordens form!

Om jorden är platt så vore det världens största lögn. Frågan handlar om varför eliten ljuger för oss och vart de försöker föra oss. “Bort från Skaparen” anser de flesta, och till slaveri och depression. Satan vill leda oss vilse och kämpar för att vi ska känna oss totalt ospeciella, oälskade och som onödiga parenteser i ett universum som kanske innehåller ett flertal andra bebodda planeter som kommit till av en ren slump –  utan syfte, mål eller baktanke.

26. Stjärnor syns inte från hela jorden! Det bevisar att jorden är ett klot för klotet skymmer ju stjärnor!

Nej vi kan inte se i det oändliga utan bara de stjärnor som är närmast, och vi ser stjärnbilder ur olika synvinklar. Om jorden är en snurrande boll som far genom rymden runt solen så är det märkligt att Polstjärnan  och andra stjärnor i stjärnkonstellationerna innehar exakt samma positioner år efter år under århundraden.

27. Sol- och månförmörkelser bevisar en klotjord!

Nej, även om vi inte vet exakt hur dessa förmörkelser går till så vet vi åtminstone att en heliocentrisk värld med en roterande jord inte kan lösa mysteriet. Exempelvis är det en vetenskaplig regel som säger att en skugga kan vara lika stor eller större än objektet det skuggar, men aldrig mindre. Ändå kan vi se en månskugga på jorden som är ofantligt mycket mindre än den storlek som månen sägs vara. Likaså har det förekommit ett flertal månförkelser samtidigt som även solen visat sig över horisonten (och rent generellt är det inte ovanligt att både sol och måne syns samtidigt), så sol, måne och jord har alltså inte legat på en rak linje under dessa fall. Dessutom har förmörkelser visar sig starta från “fel håll. 

28. Folk har faktiskt varit på Antarktis och det finns de som bott där en längre tid pga jobb! Inte bara hundratals utan tusentals, och det går även att resa dit som privatperson!

Bara för att man jobbar på Antarktis så är det inget bevis för att man därmed skulle ha kännedom om den platta jorden/den yttersta gränsen. Om det handlar om turistresor så måste man dels ha ofantligt mycket pengar för att bekosta resan (eller vara en elitperson med de rätta kontakterna) samt acceptera ledsagning under hela vistelsen. Det går knappast att som privatperson röra sig fritt och spontant över Antarktisisen. Att det inte är några problem för flygfarkoster att flyga och landa på Antarktis motsäger de som menar att det inte går att spara tid och bränsle genom att gena över Sydpolen när man flyger exempelvis från Santiago/Chile till Perth/Australien eller till Jakarta/Indonesien pga att klimatet skulle vara för bistert. Att flyga ett varv runt jorden i nordsydlig riktning (och inte bara vända vid Antarktis och flyga tillbaka) skulle onekligen vara ett bra bevis för att jorden är klotformad.

29. Greken Eratosthenes bevisade redan för över 2000 år sedan att jorden är ett roterande klot, genom att utföra experiment med uppsatta käppar och studera dess skuggor vid brunnar på olika orter!

Om vi utgår ifrån att han funnits och att det som tillskrivits honom är sant (för det är nämligen inte självklart) så håller inte självaste astrofysikern Neil deGrasse Tyson med honom för han erkänner på film att resultatet även skulle passa väl in på en liten och lokal sol över en platt jord. Neil ändrar därför lite på historien och hävdar att experimentet involverade tre och inte två brunnar, men så står det inte beskrivet i den välkända historien om Eratosthenes.

30. NASA har avancerad teknik som ISS (International Space Station) som inte bara kan ses på himlen, utan vi har även haft tillgång till live feeds när den flyger över områden i USA!

Om man inte kan se ett flygplan på ett visst avstånd på himlen så kan man självklart inte se ISS som skulle befinna sig på ännu större avstånd. Det kan absolut vara så att vittnen  verkligen sett ett flygande objekt där ISS sagt sig vara, men det är inget bevis för att det är ISS. De som studerat deras “live feed” har rätt att undra varför ett soligt och molnfritt område förvandlas till ett enda stort molnsjok via ISS. De otaliga tabbar som den påstådda bemannade farkosten ISS gjort sig skyldiga till (t. ex tydliga filmer där de hänger i vajrar) kan fortfarande hittas på youtube men då måste man känna till det exakta kanalnamnet.

Rekommenderade kanaler direkt från källan (så slipper du gå via plattjordarnas motståndare när du dömer dem och deras åsikter)

Eftersom Youtube (som ägs av Google) valt att försöka skymma plattjordkanaler för att användarna helst inte ska hitta dem så måste man helst känna till det exakta namnet på en kanal för att ens ha chansen att upptäcka den. Här kommer en lista. Notera dock att var och en presenterar sina egna teorier och åsikter som kan skilja från de andra. En del är kristna och andra inte. Notera också att en del filmer innehåller en del prat och diskussioner, så använd sökverktyget om det är ett visst ämne du söker eller bläddra bland spellistorna. Använd gärna deras egna följlistor och rekommendationer för att hitta ännu fler kanaler som youtube försökt censurera.

Mark Sargents berömda Flat earth clues
Eric Dubays berömda 200 proofs the earth is not a spinning ball

Flat earth mans musikkanal med förklarande låtar Conspiracy music guru

p-brane, my perspective, ditrh, jeranism, odd tv, globebusters, rob skiba, d. marble, etc.


Editor's Picks