Kan man bevisa att jorden är PLATT, eller en rund glob? Och vad säger Bibeln?

platt jord.jpgDen kristna attityden inför människor som har avvikande åsikter

Flat-earth-filmer (innehållande platt-jord-argument) längre ner i artikeln.

Läs gärna artikeln “Lista med 50 exempel som bevisar att jorden är platt. Varför tvivlar folk på ett jordklot?”

För att ge ett exempel på ett av många problem som människor har gällande globteorin skulle man kunna nämna kampen att hitta jordens krökning, och varför då inte ta Rob Skibas experiment som exempel. NASA har nämligen bara producerat det berömda Blue Marble fotot från 1972, och det finns anledningar att betvivla äktheten.

Människor som bor mitt emot Chicaco på andra sidan Lake Michigan, ska inte kunna se staden pga jordens krökning. Det är nämligen drygt 80 km från Chicago till kusten på andra sidan sjön, och staden ska därför befinna sig gott och väl under horisonten. Problemet är att man KAN se Chicago på det här avståndet (inte bara taken på de högsta skyskraporna), även om det vissa dagar krävs att man kommer närmare staden för att kunna se den pga dimma. En meterolog förklarade fenomenet med att det handlade om en hägring (för staden ska inte kunna gå att se på 80 kms håll!), men Rob visar genom sin båtfärd att det inte handlar om en hägring. Han och övriga båtpassagerare kunde se Chicago från 74 km avstånd på sin båttur, och staden blev allt mer tydligare ju närmare staden de kom. Vidare är detta inte ett unikt problem, eftersom det finns hur många exempel som helst på liknande vittnesmål vad gäller andra synobjekt. Det är bara att googla eller kolla på youtube.

Den här artikeln handlar mer om människors ATTITYD gentemot människor som tror på en platt jord. En mer detaljerad text om jordens form enligt Bibeln finner du i denna artikel. (Jordens form enligt Bibeln och Enoks bok – platt med hörnpelare och himlavalv.)

Det verkar vara mer populärt än någonsin att tro att jorden är platt. Hur ska man bemöta sådana udda åsikter? Ur en kristen utgångspunkt så borde man kunna behärska sig och försöka acceptera att det finns människor som inte delar ens åsikter – samt passa på att framföra bättre argument. Man kanske skulle kunna tycka att detta är en självklarhet med respekt och självbehärskning men jag har personligen träffat på kristna som visat upp en hatisk sida när de träffat på en annan medtroende som haft udda åsikter och vid mötet gett sig själva rätten att håna, hota, förlöjliga och t o m blockera samt förtala. M.a.o. har de agerat helt tvärt emot kärleksbudet; att älska Gud över allting och sin nästa som sig själv. I stället för att kärlekslöst kasta ut en syster/broder i mörkret så skulle de kunnat ta sig tid att samtala med personen och förklara varför denne misstagit sig. Framför allt om dessa kristna anser att den avvikande åsikten är så fruktansvärd att den gör personen ofrälst, för då då har man alltså en förlorad person framför sig som man har chansen att omvända om man orkar föra en vuxen dialog.

Nedan verser handlar visserligen om den tålmodiga kampen att övertyga människor om evangeliet, men de visar även på att vi borde vara beredda att försöka undanröja alla hinder som står i vägen mellan människor och sanningen. Detta gör vi genom att förmedla bättre argument, och på liknande sätt skulle vi kunna resonera om vi menar att människor är helt fel ute gällande andra ämnen. Exempelvis finns människor som inte förmår ta till sig Bibelns undervisning eftersom de felaktigt fått för sig att Bibeln har fel redan på första sidan där det framkommer att allting skapades på 6 dagar. Då är det inte säkert att de blir hjälpta av att vi viftar bort problemet och ber dem att tänka på annat. De flesta sanningssökare vill förmodligen i det läget få denna hopplösa knut löst, och då är framförande av bättre argument det bästa knepet. (Vad gäller kreationism rekommenderar jag http://www.genesis.nu.) Notera tålmodigheten i verserna nedan (framför allt Paulus tålmodighet):

2 Kor. 10:4 De vapen vi strider med är inte svaga utan har makt inför Gud att bryta ner fästen. Ja, vi bryter ner tankebyggnader 5 och allt högt som reser sig upp mot kunskapen om Gud. Och vi gör varje tanke till en lydig fånge hos Kristus 

1 Petrus 3:15 — Var ALLTID beredda att SVARA VAR OCH EN som begär att ni FÖRKLARAR det hopp ni äger

Jak. 5:19 Mina bröder, om någon bland er kommer bort från sanningen och någon för honom tillbaka, 20 så skall denne veta att den som återför en syndare från hans villoväg frälser hans själ från döden och överskyler många synder.

Apg. 17:17 Han samtalade nu i synagogan med judarna och med dem som fruktade Gud och dessutom varje dag på torget med dem som han träffade där. 18 Även en del filosofer, både epikureer och stoiker, diskuterade med honom och en del sade: ”Vad kan den där pratmakaren vilja säga?” Andra sade: ”Han tycks vara en som förkunnar främmande gudar.” Detta sade de, eftersom han predikade evangeliet om Jesus och uppståndelsen.

Apg. 28:23 De bestämde en dag för honom, och då kom ännu fler till hans bostad. För dem förkunnade han Guds rike och vittnade om det, och han försökte ÖVERTYGA dem om Jesus, både utifrån Mose lag och profeterna. Och det höll han på med från morgonen ända till kvällen24 Somliga lät sig övertygas av hans ord, men andra ville inte tro.

Apg. 19:Sedan gick han in i synagogan och under tre månader PREDIKADE han frimodigt. Han samtalade med dem och försökte övertyga dem om det som hör till Guds rike. Men där fanns några som förhärdade sig och inte ville tro utan talade illa om ‘den vägen’, så att alla hörde det. Då lämnade han dem och tog lärjungarna med sig, och varje dag HÖLL HAN SAMTAL i Tyrannus hörsal.10 Detta pågick under två år, så att alla som bodde i Asien, judar och greker, fick höra Herrens ord.

Paulus verkar alltså inte vara typen som blir arg när han stöter på människor som har genuina, men felaktiga, övertygelser i sina hjärtan utan han försöker i stället att resonera och diskutera.

Något som är helt bortkastat är att försöka få en person med en viss övertygelse att helt enkelt upphöra med denna övertygelse (utan att ens ha bemödat sig med att ge bättre argument mer än att den andra har FEL), och att i princip be personen LJUGA om sina egna övertygelser. Om personen inte går med på att avvika från sin fasta övertygelse (eftersom han/hon inte vill ljuga inför Gud) så kan vissa kristna totalt tappa fattningen och kalla personen både det ena och det andra. Jag vet eftersom jag varit med om det. Att exempelvis be någon “Sluta att tro att 9/11 är en false flag attack!”, är alltså lättare sagt än gjort om personen faktiskt tror det motsatta. Ska personen ljuga om sina egna åsikter? Återigen är det bästa botemedlet inte hån, tystnad eller ilska utan snarare att lösa knutar och komma med bättre argument. Men en del tror att de gör en Guds gärning genom att frysa ut den som tror fel... Utgå ifrån att det inte är personen med den avvikande åsikten som är för lite påläst i ämnet utan DU. (Det betyder dock inte att den som är mest påläst automatiskt har rätt.)

De som tror på en platt jord har kommit till denna slutsats beroende på artiklar, böcker, filmer, konversationer, eller dylikt. Källmaterialet kan givetvis vara vinklat och ha fel, men sanningen är ändå att personerna tror som de gör. Detta bör respekteras! (Att respektera är inte detsamma som att hålla med.) Dessa personer är inte terrorister, mördare eller pedofiler som borde baktalas eller bestraffas. De tror bara att jorden är platt. Många av dem kanske önskar att de trodde på en glob som alla andra.

Argument för en platt jord?

Min första reaktion när jag insåg att det finns folk idag som tror på en platt jord, var min fundering på hur de löser problemet med att folk faktiskt transporterat sig från kontinent till kontinent, runt, runt i cirklar? Är inte detta det bästa beviset på att jorden måste vara en glob? Eller är de hur ologiska som helst? När jag sedan fick se deras jordmodell så var jag tvungen att erkänna att man precis lika lätt kan transportera sig runt mellan kontinenter enligt deras modell som med globmodellen (men definitivt inte flyga hela vägen över Antarktis till andra sidan). Min andra spontana invändning mot en platt jord gällde det här med att man kan betrakta båtar som försvinner över horisonten och där överdelen försvinner sist ur betraktarens ögon snarare än aktern. Även detta argument var jag tvungen att överge när jag kunde se filmbevis på att det inte fungerar på det sättet i verkligheten, och att ämnet snarare används av plattjordanhängarna som ett argument för deras egen sak – samt att man kan se en lång rad riktmärken över stora avstånd som egentligen inte ska kunna gå att se pga jordens rundning. Vidare kan de inte acceptera jordklotsfoton som bevis för en glob eftersom dessa härrör sig från NASA och de har i stort sett erkänt att fotona är konstruerade genom CGI. Detta är exempel på konkreta argument (finns fler i filmerna nedan), så vill du vinna över människor till din sida så är det just sådana argument du måste lösa åt dem snarare än att säga “tro inte så dumt!”.

De som ansvarar för websidan Creation.com gjorde ett försök att en gång för alla motbevisa att jorden är platt, men tyvärr så valde skribenten att inte först undersöka vad anhängarna faktiskt tror. Det innebär att skribenten argumenterade via halmgubbar – att kämpa mot åsikter som anhängarna inte sagt sig ha. När det gäller att bryta ner falska och undermåliga argument måste man börja med att studera vilka argumenten är som man tänkt sig bekämpa. Creation.com är duktiga på att studera allt som har med evolutionsläran att göra, och när författarna sedan skriver sina artiklar med motbevis så kan de vara stolta över att de inte förvrängt motståndarnas åsikter utan baserar sina motargument just på evolutionisternas egna dokumenterade argument. Tyvärr gick de ifrån det konceptet när de producerade artikeln om en platt jord.

Så vad ledde då artikeln till? De som redan innan var övertygade plattjordmotståndare fortsätter förstås att vara det, och om några plattjordanhängare läste artikeln så kan jag tänka mig att de blev ännu mer övertygade om att de själva har rätt eftersom författaren inte lyckades knäcka deras argument. Författaren lyckades säkert bra med att knäcka argument som ingen sagt sig ha (halmgubbar), men inte argumenten som sanna plattjordanhängare använder sig utav. Därmed skulle slutsatsen kunna bli, från de sistnämndas sida, att de anser sig besitta lysande argument för annars skulle väl någon motbevisa dem? Artikeln var alltså inte till någon som helst hjälp för någon, och gjorde bara avgrunden mellan de olika åsikterna ännu större. Om någon befinner sig i gränslandet så får den personen ingen hjälp av artikeln att vända ryggen till tron på en platt jord, eftersom argumenten för en platt jord inte berördes och därför lever vidare intakta.

Det finns en organisation som heter The flat earth society. De är inte trovärdiga. Det kanske du redan visste, men visste du att de inte ens är trovärdiga bland sanna plattjordanhängare? De sistnämnda anser att denna organisations målsättning är att förvirra och förvärra situationen för plattjordanhängarna, och de som arbetar för organisationen anses vara s.k. “shills” och motståndare. För att vara ärlig i sin kamp att motbevisa att jorden är platt så borde man därför basera sitt resonemang på de bästa websidorna, youtubefilmerna eller organisationerna som står till buds och som har störst anseende bland anhängarna själva. På liknande sätt borde kreationister som vill motbevisa evolutionsteorin använda sig utav de främsta evolutionskällorna – vilket också görs.

Vill du veta hur människor som tror på en platt jord resonerar? Se en film eller två!

Jag har tyckt att det varit oerhört intressant att lyssna/se på plattjordfilmer. Man får lära sig en hel del om Antarktis, GPS-systemet, månens dragningskraft, midnattssol, polstjärnan, etc. Att bevisa att jorden är en glob och roterar är inte så lätt som man skulle kunna tro. Nedan korta film är från globanhängare och visar hur jorden både roterar och rusar genom rymden under sin färd runt solen. Plattjordanhängare har svårt att tro på detta (och att stjärnkonstellationer under hela resan aldrig förlorar sina positioner), i kombination med att de kräver att se någon form av bevis för jordens rundning. (Det finns även några som officiellt erbjudit stora summor pengar till någon som kan ge dem bevis.) Vidare är de inte nöjda med att kontinenter på jordklotet presenteras med så drastiskt olika storlekar beroende på glob/karta (ibland är Grönlands dimension nästan lika stort som Afrika, ibland pyttelitet, etc). Själva erkänner de gärna att de är osäkra på exaktheten hos kontinenters dimensioner och placering, men brukar oftast basera sina exempel på den s.k. Gleasons karta.

Ett stort skäl att folk börjat tro på en platt jord är proffsiga youtubefilmer som börjat dyka upp de senaste åren. Den första är av Eric Dubay, och om det endast är en enda film som du kan tänka dig att se så måste jag nog rekommendera denna film – trots att jag verkligen inte delar hans  livssyn och trosuppfattning. Argumenten som presenteras i filmen är korta och lättförståeliga, och vill man gå in på detaljer så får man alltså leta upp andra filmer (hans egna eller andra) för att studera mer. Lyckligtvis håller sig Eric till ämnet i denna film och vi slipper även svordomar. Eftersom filmen är indelad i 200 korta argument så är det lätt att bromsa filmen där det passar och fortsätta vid ett annat tillfälle.

Här nedan kommer Mark Sargent‘s film som är väldigt berömd:

Vidare vill jag även visa en film från Jeran Campanella (från hans kanal jeranism).

Liksom i “globkretsen” så har man inom “plattjordkretsen” olika trosuppfattningar och åsikter. Var alltså noga med att inte dra alla över en kam. Alla dessa tre killar har producerat en mängd andra filmer på sina youtubekanaler, och många är intressanta oavsett om man tror på en platt eller rund jord. Samtliga har gjort egna undersökningar och experiment om jorden som de visar upp i filmform. Det gäller även Rob Skiba, som har en kristen tro (men heller ingen person som jag kan säga att jag håller med). Du kan söka på youtube för att komma till hans kanal, och där kan du söka upp de filmer som berör just jordens form. Ett annat namn är Brian Mullin som har rätt bakgrund för att göra intressanta experiment på sin youtubekanal. Bland plattjordanhängare finns agnostiker, kristna och andra religioner representerade. Det verkar däremot inte finnas några renodlade ateister – kanske för att det är svårt att vara ateist samtidigt som man tror att jorden är fullständigt unik och uppvisar storartad design.

De flesta av dessa filmmakare uppmanar ivrigt folk att korrigera deras matematik eller resonemang så att de kan rätta till eventuella felaktigheter. Det handlar inte om falska uppmaningar, utan dessa personer vill verkligen bli korrigerade om de misstagit sig och presenterat något som inte stämmer med fakta. Det vanligaste problemet är att människor kritiserar resonemang och slutsatser baserade på halmgubbar. Kritikerna har alltså varit för snabba med sin kritik då de inte tagit sig tid att studera plattjordanhängarnas modell.

Att tro att månlandningarna var en bluff går utmärkt att göra utan att behöva tro att jorden är platt (men omvänt går förstås inte). Väldigt få människor behöver ha känt till bluffen. Exempelvis så behövde ingen av de mängder av människor i Houston ha känt till att det som utspelade sig på deras dataskärmar inte handlade om verklig data. Jag kan verkligen rekommendera Bart Sibrels film “A funny thing happened on the way to the moon” i ämnet, och han bevisar t o m med hur man bluffar med att komma halvvägs till månen. Se gärna fejkade månfoton från denna websida. Bart är kristen och sätter sin tro främst i sitt liv, men jag kan också rekommendera att du söker upp Jarrah White på youtube (Moonfaker) eller webben, trots att han är ateist. Hans material om månlandningen är proffsig. Vi har även fotografen Marcus Allen som påvisar en rad anomalier vad gäller månfoton i denna film. Ingen av dessa nämnda tror att jorden är platt. Däremot att månlandningarna var en bluff, och jag håller verkligen med.

Vad säger Bibeln om jordens form och placering?

Här följer slutligen några verser från Bibeln (utan kommentarer) om jordens rund, det separerande himlavalvet som stjärnorna placerades i, pelarna som jorden placerats på, etc. Jag kan även rekommendera Enoks bok för att se fler detaljer (som inte motsätter Bibelns information.)

1 Mos. 1:1 I begynnelsen skapade Gud himmel och jord. 2 Jorden var öde och tom, och mörker var över djupet. Och Guds Ande svävade över vattnet.3 Gud sade: “Varde ljus!” Och det blev ljus. 4 Gud såg att ljuset var gott, och han skilde ljuset från mörkret. 5 Gud kallade ljuset dag, och mörkret kallade han natt. Och det blev afton och det blev morgon. Det var den första dagen.6 Gud sade: “Varde mitt i vattnet ett valv som skiljer vatten från vatten!” Gud gjorde valvet och skilde vattnet under valvet från vattnet ovan valvet. Och det skedde så. Gud kallade valvet himmel. Och det blev afton och det blev morgon. Det var den andra dagen.9 Gud sade: “Vattnet under himlen skall samlas till en enda plats så att det torra blir synligt.” Och det skedde så. 14 Gud sade: “Varde på himlavalvet ljus som skiljer dagen från natten!” De skall vara tecken som utmärker särskilda tider, dagar och år, 15 och de skall vara ljus på himlavalvet som lyser över jorden.” Och det skedde så. 16 Gud gjorde de två stora ljusen, det större att härska över dagen och det mindre att härska över natten, likaså stjärnorna. 17 Han satte dem på himlavalvet till att lysa över jorden, 18 till att härska över dagen och natten och till att skilja ljuset från mörkret. Och Gud såg att det var gott. 

Job 9:6 han som får jorden att vackla från sin plats och dess PELARE att bäva,7 han som befaller solen att inte gå upp och förseglar stjärnorna,8 han som ensam spänner ut himlarna
och skrider fram över havets rygg, 9 han som har gjort Karlavagnen och Orion, Sjustjärnorna
och söderns stjärnbilder

Job 22:12 Bor inte Gud i himlens höjd? Och se på stjärnorna däruppe, hur högt de sitter!
13 Och du säger: “Vad kan Gud veta? Kan han döma genom detta töcken?14 Molnen bildar en slöja så att han inte ser, och på himlavalvet vandrar han.”

Job 26:7 Han spänner ut himlen i norr över det tomma, han hänger upp jorden på intet.
8 Han samlar upp vatten i sina moln, och skyarna brister inte under bördan.9 Han gömmer sin tron för vår åsyn, han höljer den med sina skyar.10 En välvd horisont har han satt över vattnen, där ljuset gränsar mot mörkret.11 Himlens pelare skälver, de häpnar över hans bestraffningar.

Job 28:24 Ty han skådar till jordens ändar, han ser allting under himlen.

Job 37:3 Han sänder ut det över hela himlen, sina blixtar till jordens ändar.18 Kan du, med honom, breda ut skyarna som ett valv, fast som en spegel av gjuten metall?

Job 38:4 Var fanns du när jag lade jordens grundSvara, om du har så stort förstånd.5 Vem har bestämt hennes mått – du vet! Och vem spände mätsnöret över den?6 Var fick hennes grundpelare sina fästen? Vem lade hennes hörnsten,—12 Har du, sedan dina dagar började,befallt dagen att gryoch anvisat morgonrodnaden en plats13 där den kunde fatta jorden i dess hörn,så att de ogudaktiga skakades bort från den?

Psalm 18:16 Vattnens bäddar kom i dagen, jordens grundvalar blev synliga för din näpst, Herre, för din vredes stormvind.

Psalm 19:1 Himlarna vittnar om Guds härlighet, himlavalvet förkunnar hans händers verk.—3 Den ena dagen talar om det för den andra, den ena natten kungör det för den andra,4 utan tal och utan ord, deras röst hörs inte. 5 De når ut över hela jorden, deras ord når till världens ände. Åt solen har han gjort en hydda i dem, 6 den är som en brudgum som går ut ur sin kammare, den gläder sig som en hjälte att löpa sin banaDen går upp vid himlens ena ände
och går sin kretsgång till den andra. Ingenting undgår dess hetta.

Psalm 75:4 Jorden och alla som bor där kan vackla, men jag har gjort dess pelare stadiga.” Sela.

Psalm 93:1 Herren är konung! Han har klätt sig i höghet. Herren har klätt sig och rustat sig med makt. Därför står världen fast, den vacklar inte.

Psalm 96:10 Säg bland folken: ” Herren är konung! Därför står världen fast och vacklar inte.
Han dömer folken med rättvisa.”

Psalm 104:2 Insvept i ljus som i en mantel, spänner du ut himlen som ett tält.3 Du timrar på vattnen dina salar, molnen gör du till din vagn, du far på vindens vingar.—5 Du grundade jorden på dess fästen, så att den ej vacklar till evig tid.6 Med djupet täckte du den som med en klädnad, upp över bergen stod vattnen.

Psalm 136:6 han som har brett ut jorden över vattnenty hans nåd varar i evighet, 7 han som har gjort de stora ljusen, ty hans nåd varar i evighet,8 solen till att råda om dagen,  ty hans nåd varar i evighet,månen och stjärnorna till att råda om natten, ty hans nåd varar i evighet

Ords. 8: 27 När han beredde himmelen, var jag tillstädes, när han spände ett valv över djupet,28 när han fäste skyarna i höjden, när djupets källor bröto fram med makt (1917) (27 — drew a circle on the face of the deep, NKJV)

Jesaja 11:12 Han skall resa ett baner för hednafolken och samla de fördrivna av Israel och de kringspridda av Juda från jordens fyra hörn.

Jesaja 13:10 Ty himlens stjärnor och stjärnbilder sänder inte mer sitt ljus. Solen går upp mörk, och månens ljus lyser inte.1—13 Därför skall jag få himlen att darra, och jorden att gunga och skaka i sina grundvalar -genom Herren Sebaots förbittring, på hans brinnande vredes dag. (10. — the sun shall be darkened in his going forth, KJV)

Jesaja 38:8 Se, jag skall låta skuggan på trappstegen gå tillbaka de tio steg som den har flyttat sig på Ahas trappa med solen.Solen gick då tillbaka tio av de steg på trappan som den redan hade gått.

Jesaja 40:22 Han är den som tronar över jordens rund, och dess inbyggare äro såsom gräshoppor; han är den som utbreder himmelen såsom ett flor och spänner ut den såsom ett tält att bo inunder. (1917) (sitteth upon the circle of the earthKJV)

Jesaja 43:6 Jag skall säga till länderna i norr: “Ge hit!” och till södern: “Håll dem inte tillbaka! För hit mina söner fjärran ifrån och mina döttrar från jordens ände

Jesaja 44:24 Så säger Herren, din återlösare, han som format dig alltifrån moderlivet:
Jag, Herren, är den som har gjort allt, den som ensam har spänt ut himlen och brett ut jorden Vem var med mig?

Jesaja 45:12 Det är jag som har gjort jorden och skapat människorna på den. Det är mina händer som har spänt ut himlen, och hela dess här har jag givit befallning.

Jesaja 48:13 Min hand har lagt jordens grund, min högra hand har spänt ut himlen. Jag kallade på dem, då stod de där.

Jesaja 66:1 Så säger Herren: Himlen är min tron och jorden min FOTAPALL. Vad för ett hus kanfootstool.jpg ni bygga åt mig, vad för en plats där jag kan vila?

Hesekiel 1:26 Ovanför valvet över deras huvuden syntes något som liknade en tron gjord av safirsten. På det som liknade en tron satt en gestalt som såg ut som en människa.

Amos 9:6 Det är han som bygger sin sal i himlen och har grundat sitt valv över jordenHan kallar på havets vatten och sprider ut det över jordens yta – Herren är hans namn. (face of the earth, KJV)

1 Samuel 2:8 Han reser den ringe upp ur stoftet, ur dyn lyfter han upp den fattige för att sätta honom bland furstar. Ja, han låter honom ärva härlighetens tron. Ty jordens grundpelare är Herrens, och på dem har han byggt världen.

2 Samuel 22:16 Havets bäddar kom i dagen, jordens grundvalar blev synliga, genom Herrens näpst,  för hans vredes stormvind.

1 Krön. 16:30 tillbed Herren i helig skrud. Bäva inför honom, alla länder. Jorden står fast, den kan inte rubbas.

Daniel 4:7 Detta var den syn jag hade på min bädd: Jag såg i min syn ett träd stå mitt på jorden, och det var mycket högt. 8 Trädet var stort och väldigt och så högt att det räckte upp till himlen och syntes till jordens ände. 9 Lövverket var vackert och trädet bar mycket frukt så att det hade föda åt alla. Markens djur fann skugga under det och himlens fåglar bodde på grenarna. Allt levande fick sin mat från det.

Predikaren 1:5 Solen går upp och solen går ner och skyndar sedan åter till den plats
där den går upp.6 Vinden far mot söder och vänder sig mot norr. Den vänder sig ständigt på sin färd fram och börjar sitt kretslopp på nytt.

Matteus 4:8 Därefter tog djävulen honom upp på ett mycket högt berg och visade honom alla riken i världen och deras härlighet. 9 Och han sade: “Allt detta vill jag ge dig, om du faller ner och tillber mig.”

Matteus 24:31 Med starkt basunljud skall han sända ut sina änglar, och de skall samla hans utvalda från de fyra väderstrecken, från himlens ena ända till den andra.

Upp.1:7 Se, han kommer med molnen, och varje öga skall se honom, även de som har genomborrat honom, och alla jordens stammar skall jämra sig över honom. Ja, amen.

Upp. 6:13 Himlens stjärnor föll ner på jorden, som när ett fikonträd fäller sina omogna frukter, när det skakas.

Upp. 7:1 Sedan såg jag fyra änglar stå vid jordens fyra hörn och hålla tillbaka jordens fyra vindar, så att ingen vind skulle blåsa över jorden eller över havet eller mot något träd. 

Upp. 20: 8 Och han skall gå ut för att bedra folken vid jordens fyra hörn, Gog och Magog, och samla dem till striden, och deras antal är som sanden i havet.

Joshua 10:12 På den dagen då Herren gav amoreerna i israeliternas våld, talade Josua till Herren inför hela Israel: “Du sol, stå stilla i Gibeon, du måne, i Ajalons dal!”13 Och solen stod stilla och månen blev stående, till dess folket hämnats på sina fiender. Detta står skrivet i “Den redliges bok”. Solen blev stående mitt på himlen och gjorde sig ingen brådska att gå ner för att fullborda dagen. 

Habakkuk 3:11 Sol och måne står stilla i sin boning vid skenet av dina pilar som far fram, vid glansen av ditt blixtrande spjut.12 I förbittring går du fram över jorden, i vrede trampar du ner hednafolken.


Editor's Picks