Varför fick de onda andarna, med namn Legion, fara in i svinen?

legionUrsprunget till onda andar – änglar och människor

Först några ord om tillkomsten av onda andar. Onda andar är konsekvenserna av att “Guds söner” (fallna änglar) kom ner till jorden och fick barn med människor, vilket vi kan läsa om i 1 Mos. 6:1-4, samt med ännu mer detaljer i Enoks bok, Den redliges bok och Book of Jubilees (de två förstnämnda omnämnda/citerade i Bibeln – Juda 1:14-15, Joshua 10:13, 2 Sam. 1:19). Kvinnorna födde jättar (nephilim) som alltså var en blandning av  änglar och människor, vilket betyder att även deras andar var en märklig blandning. Vi har lärt oss genom Bibeln att människor och änglar har helt olika hemvister, uppgifter och framtid, men vilken hemvist har en blandning av de två? Det är här de onda andarna kommer in, eftersom de flyktigt letar efter ett köttsligt boende innan Domedagen träder in även om de vet att boendet är temporärt.

Det var verkligen aldrig meningen att människor skulle gifta sig med varelser som inte tillhörde människosläktet. ”Guds söner” är en översättning från bene elohim som betyder änglar även på andra ställen i Gamla Testamentet där de omnämns (Job 1:6, Job 38:7, Ps. 29:1).

1 Mos. 6:1 Då nu människorna begynte föröka sig på jorden och döttrar föddes åt dem2 sågo Guds söner att människornas döttrar voro fagra, och de togo till hustrur dem som de funno mest behag i.3 Då sade HERREN: »Min ande skall icke bliva kvar i människorna för beständigt, eftersom de dock äro kött; så vare nu deras tid bestämd till ett hundra tjugu år.»4 Vid den tiden, LIKSOM OCK EFTERÅT, levde jättarna på jorden, sedan Guds söner begynte gå in till människornas döttrar och dessa födde barn åt dem; detta var forntidens väldiga män, som voro så namnkunniga.5 Men när HERREN såg att människornas ondska var stor på jorden, och att deras hjärtans alla uppsåt och tankar beständigt voro allenast onda,6 då ångrade HERREN att han hade gjort människorna på jorden, och han blev bedrövad i sitt hjärta (1917)

Jesus dog för människorna på jorden och var deras ljus (Joh. 1:9) men detta gäller alltså enbart människorna. Jesus dog inte för änglarna eftersom de är skapta till att vara Guds budbärare, medhjälpare och medlare. Änglar är precis som människor skapta med en fri vilja vilket innebär att de kan välja att lyda eller inte lyda (m.a.o. synda), och det är de fallna änglarna som kallas för Guds söner och de som valde upprorets väg. En blandning mellan människa och ängel innebär en andlig gestalt utan en riktig hemvist.

“Om du driver ut oss, skicka oss då in i svinhjorden” – Matt. 8:31

Så varför bad de onda andarna, med namnet Legion, om att få fara in i ett antal svin – som vi kan läsa om i Bibeln? Här nedan är kontexten.

Matt. 8:28 När Jesus kom över till gadarenernas område på andra sidan sjön, kom två besatta emot honom ut från gravarna. De var så våldsamma att ingen kunde ta sig fram på den vägen. 29 Nu skrek de: “Vad har vi med dig att göra, du Guds Son? Har du kommit hit för att plåga oss i förtid?” 30 Ett gott stycke därifrån gick en stor svinhjord och betade. 31 De onda andarna bad honom: “Om du driver ut oss, skicka oss då in i svinhjorden.” 32 Han sade till dem: “Far i väg!” Då kom de onda andarna ut och for in i svinen. Och hela hjorden störtade utför branten ner i sjön och omkom i vattnet. 33 De som vaktade svinen flydde in i staden och berättade alltsammans, också det som hade hänt med de besatta. 34 Hela staden gick då ut för att möta Jesus, och när de fick se honom, bad de att han skulle lämna deras område.

Mark. 5:1 Så kom de över till gerasenernas område på andra sidan sjön. 2 När Jesus steg ur båten, kom en man emot honom från gravarna. Han hade en oren ande 3 och höll till bland gravarna. Ingen kunde binda honom längre, inte ens med kedjor. 4 Många gånger hade han bundits med fotbojor och kedjor, men han hade slitit av kedjorna och brutit sönder bojorna. Ingen var stark nog att rå på honom. 5 Ständigt, natt och dag, höll han till bland gravarna och uppe i bergen, och han ropade och slog sig själv med stenar. 6 När han nu på långt håll fick se Jesus, sprang han fram och föll ner för honom 7 och skrek: “Vad har jag med dig att göra, Jesus, den högste Gudens Son? Jag besvär dig vid Gud: Plåga mig inte!” 8 Jesus hade just befallt honom: “Far ut ur mannen, du orene ande!” 9 Nu frågade han honom: “Vad är ditt namn?” Mannen svarade: “Mitt namn är Legion, för vi är många.” 10 Och han bad gång på gång att Jesus inte skulle driva bort dem från området.11 Där gick då en stor svinhjord och betade vid berget. 12 De orena andarna bad honom: “Skicka i väg oss till svinen, så att vi kan fara in i dem.” 13 Det tillät han, och då for andarna ut ur mannen och in i svinen, och hjorden störtade sig utför branten ner i sjön. Det var omkring två tusen svin som drunknade. 14 De som vaktade dem flydde och berättade detta i staden och ute på landsbygden, och man gick för att se vad som hade hänt. 15 Och när de kom till Jesus och såg den besatte som haft legionen sitta där, klädd och vid sina sinnen, blev de förskräckta. 16 De som var ögonvittnen berättade för folket vad som hade hänt med den besatte och hur det hade gått med svinen. 17 Då bad man att Jesus skulle lämna deras område.18 När han steg i båten, bad mannen som hade varit besatt att han skulle få följa med honom. 19 Men Jesus tillät det inte utan sade: “Gå hem till de dina och berätta för dem allt vad Herren har gjort med dig och hur han förbarmade sig över dig.” 20 Mannen gick då och ropade ut över hela Dekapolis allt vad Jesus hade gjort med honom. Och alla förundrade sig.

Lukas 8:26 De lade sedan till vid gerasenernas område, som ligger mitt emot Galileen. 27 När Jesus steg i land, kom en man från staden emot honom. Han var besatt av onda andar och hade inte på länge haft kläder på sig, och han bodde inte i något hus utan höll till bland gravarna. 28 Då han fick se Jesus ropade han och föll ner inför honom och skrek: “Vad har jag med dig att göra, Jesus, den högste Gudens Son? Jag ber dig: plåga mig inte!” 29 Jesus hade just befallt den orene anden att fara ut ur mannen. Länge hade anden hållit honom i sitt grepp. Man hade bundit honom med kedjor och fotbojor och bevakat honom, men han hade slitit sönder bojorna och drivits ut i ödemarken av den onde anden. 30 Jesus frågade honom: “Vad är ditt namn?” Han svarade: “Legion”, eftersom många onda andar hade farit in i honom. 31 Och de bad Jesus att han inte skulle befalla dem att fara ner i avgrunden. 32 Nu gick där en stor svinhjord och betade på berget, och de onda andarna bad att han skulle låta dem fara in i svinen, och det tillät han. 33 De onda andarna for ut ur mannen och in i svinen, och hjorden störtade utför branten ner i sjön och drunknade.34 När herdarna såg vad som hände, flydde de och berättade om det inne i staden och ute på landet. 35 Och man gick ut för att se vad som hade hänt. De kom till Jesus och fann mannen, som de onda andarna hade farit ut ur, sitta vid Jesu fötter, klädd och vid sina sinnen. Då greps de av fruktan. 36 Men de som var ögonvittnen berättade för dem hur den besatte hade blivit hjälpt. 37 Därefter bad allt folket från gerasenernas område att Jesus skulle lämna dem, eftersom stor fruktan hade kommit över dem. Och han steg i en båt och vände tillbaka. 38 Mannen som de onda andarna hade farit ut ur bad att få följa med honom, men Jesus skickade i väg honom med orden: 39 “Vänd tillbaka hem och berätta allt vad Gud har gjort med dig.” Och han gick och ropade ut över hela staden allt vad Jesus hade gjort med honom.

bottomless pitSkräcken över att bli plågade i det bottenlösa hålet

Notera att de onda andarna bönfaller Jesus om att inte bli plågade, som de verkar ha förstått är en verklighet som väntar dem i sinom tid. Kanske de försökte påverka Jesus om uppskjuta detta plågande genom att få komma in i svinen, men svinen dog inom några minuter. Det var “avgrunden” som de onda andarna befarade, där det tydligen förekommer ett fruktansvärt lidande. Det är ett ord som är översatt från grekiska ἄβυσσος (abyssos, Strong’s G12) eller “det bottenlösa djupet”. Vi kan läsa i Blue Letter Bible om ordet “of Orcus, a very deep gulf or chasm in the lowest parts of the earth”, och en del menar att detta är ett fysiskt ställe vid Antarktis (ett annat ämne för en annan blogartikel). Exempel på hur ordet används:

Rom 10:6 Men den rättfärdighet som kommer av tron säger: Fråga inte i ditt hjärta: Vem skall fara upp till himlen? – det vill säga för att hämta ner Kristus – 7 eller: Vem skall fara ner i avgrunden? – det vill säga för att hämta upp Kristus från de döda.

Upp. 9:1 Den femte ängeln blåste i sin basun. Och jag såg en stjärna, som hade fallit från himlen ner på jorden. Åt den gavs nyckeln till avgrundens brunn2 Stjärnan öppnade avgrundens brunn, och rök steg upp ur den som rök från en stor ugn, och solen och luften förmörkades av röken från brunnen. 3 Ur röken kom gräshoppor ut över jorden, och åt dem gavs en sådan makt som skorpionerna på jorden har. 4 De blev tillsagda att inte skada gräset på marken eller någon annan grönska eller något träd, utan bara de människor som inte bär Guds sigill på pannan. —11 Som kung över sig har de avgrundens ängel, som på hebreiska kallas Abaddon och på grekiska Apollyon.

(Det sägs att ovan nämnda Abaddon/Apollyon också går under ett flertal andra namn beroende på kultur och språk, såsom Nimrod, Shiva, Gilgamesh, Osiris, vilddjuret, Antikrist, etc.)

Upp. 11:3 Och jag skall befalla mina två vittnen att profetera under ettusen tvåhundrasextio dagar, klädda i säcktyg.” —6 De har makt att stänga himlen, så att det inte regnar under de dagar de profeterar. De har makt att förvandla vattnen till blod och att slå jorden med alla slags plågor så ofta de vill. 7 Och när de har fullgjort sitt vittnesbörd, skall vilddjuret som kommer upp från avgrunden strida mot dem och besegra och döda dem. 8 Deras döda kroppar kommer att bli liggande på gatan i den stora stad som andligt talat kallas Sodom och Egypten, den stad där deras Herre också blev korsfäst. 9 Människor av olika folk och stammar och språk och folkslag ser deras döda kroppar i tre och en halv dagar, och de tillåter inte att kropparna läggs i någon grav. 10 Och jordens invånare gläder sig över dem och jublar och skickar gåvor till varandra, ty dessa båda profeter har plågat dem som bor på jorden. 11 Men efter de tre och en halv dagarna kom livsande från Gud in i dem, och de stod upp, och de som såg dem blev skräckslagna.  

Vilddjuret som en gång var, slutade att vara men som i framtiden stiger upp ur avgrunden – ett ställe någonstans på jorden. Beskrivningen av vilddjuret låter onekligen som en beskrivning av Jesus Kristus (var, är, kommer att vara) men Vilddjuret är den raka motsatsen till Kristus. En Antikrist:

Upp 17:7 Och ängeln sade till mig: “Varför är du så förundrad? Jag skall tala om för dig hemligheten med kvinnan och vilddjuret, som bär henne och som har de sju huvudena och de tio hornen. Vilddjuret som du såg, det var och är inte mer. Det skall stiga upp ur avgrunden och går sedan i fördärvet. De invånare på jorden som inte har sina namn skrivna i livets bok från världens grundläggning, de skall förundras när de ser vilddjuret, eftersom det var och inte är men skall komma.

Upp. 20:1 Och jag såg en ängel komma ner från himlen med nyckeln till avgrunden och en stor kedja i handen. 2 Och han grep draken, den gamle ormen, det är Djävulen och Satan, och band honom för tusen år. Sedan kastade ängeln honom i avgrunden, stängde till den och förseglade den över honom, för att han inte längre skulle bedra folken, förrän de tusen åren har nått sitt slut. Därefter skall han släppas lös för en kort tid.4 Och jag såg troner, och de som satt på dem fick rätt att döma. Och jag såg deras själar som hade halshuggits därför att de hade vittnat om Jesus och förkunnat Guds ord och inte hade tillbett vilddjuret och dess bild och inte tagit emot dess märke på pannan eller handen. De levde och regerade med Kristus i tusen år.

gadaraGadarenernas/gerasenernas område

Området beskrivs som gadarenernas/gerasenernas område “mitt emot Galiléen” och vid Dekapolis. Blue Letter Bible förklarar att (enligt historikern Josephus) så var platsen huvudstaden i Peraea, i närheten av Genesarets sjö. Enligt Lightfoots studiebibel så var Gerasena (åtminstone under en viss tid) ett större område där Gadara ingick som en liten stad), men det finns fler förslag vad gäller de omnämnda platserna. Det är inte säkert att dagens kartor överensstämmer med orter och sjöars exakta utsträckning för 2000 år sedan så det kan vara förnuftigt att vara öppensinnad vad gäller det geografiska läget.

Dessutom nämner Matteus ytterligare en man, utöver Legion, från ungefär samma område som kommit i kontakt med Jesus vad gäller ett stort behov av andeutdrivning. Men det är alltjämt Legion som är i fokus i alla tre evangelierna samt hur dessa andemakter yttrar sig i den besatta mannen: Han var besatt av onda andar och hade inte på länge haft kläder på sig, och han bodde inte i något hus utan höll till bland gravarna. —  Länge hade anden hållit honom i sitt grepp. Man hade bundit honom med kedjor och fotbojor och bevakat honom, men han hade slitit sönder bojorna och drivits ut i ödemarken av den onde anden”. Det handlar alltså om ett ytterst allvarligt fall av besatthet.

Förmodligen ville Legion inte lämna området då han kände sig hemma bland likasinnade, där befolkningen var öppna för onda andemakter även om det uppenbarligen gav dem problem. Han bad gång på gång att Jesus inte skulle driva bort dem från området”. Enligt Lightfoots studiebibeln så var området ett känt tillhåll för hedningar, vilket också förekomsten av svin skvallrar om då judarna själva ansåg att svin var orena.

Vi kan läsa att hela stadens invånare gick för att möta Jesus efter mannens befrielse från Legion, och de bad honom att lämna deras område. Vi kan läsa att de blev “förskräckta” över situationen, och inte att de blev “överraskade” eller “lättade”. Borde de inte i stället ha blivit överlyckliga över vad Jesus gjorde och bett honom att stanna kvar för att hjälpa dem vidare med liknande fall som annars riskerade att gå överstyr? Borde de inte ha förstått att Jesus var gudomlig eftersom han hade kraft att utföra sådana kraftgärningar, och borde de därför inte ha bett honom att berätta mer om sig själv och sitt rike?

Jesus rekommenderade den befriade mannen att sprida information om vad Gud har gjort för honom då denna man var ett levande bevis på ett fantastiskt ingripande från Gud. Invånarna var dessvärre ointresserade och kanske värdesatte de förlorade svinen mer än att lyssna på Jesus trots att han kom till dem med sanningen om det eviga livet. Jesus menar att de kraftgärningar som han utför i ett område borde få folk att förstå Guds kraft och omvända sig:

Matt. 10:14 Och om man inte tar emot er eller lyssnar till era ord, så lämna det huset eller den staden och skaka av dammet från era fötter. 15 Amen säger jag er: För Sodoms och Gomorras land skall det på domens dag bli drägligare än för den staden.

Matt 11:20 Sedan började Jesus gå till rätta med de städer där han hade utfört sina många kraftgärningar och förebrå dem att de inte hade omvänt sig. 21 “Ve dig, Korasin! Ve dig, Betsaida! Ty om de kraftgärningar som har utförts hos er hade blivit gjorda i Tyrus och Sidon, skulle de för länge sedan ha omvänt sig i säck och aska.[g]22 Jag säger er: För Tyrus och Sidon skall det på domens dag bli lindrigare än för er. 23 Och du, Kapernaum, skall du kanske upphöjas till himlen? Nej, ner i helvetet[h] skall du fara. Ty om de kraftgärningar som har utförts i dig hade gjorts i Sodom, skulle det ha stått ännu i dag.24 Men jag säger er: För Sodoms land skall det på domens dag vara lindrigare än för dig.”

Det normala för de som vill följa och lära sig mer av Jesus är att prisa Gud för de kraftgärningar som de sett eller hört Jesus utföra. Som en kristen andedöpt lärljunge så kan man även utföra liknande kraftgärningar själv, men då måste man välkomna Jesus och vara en efterföljare. Alltså den raka motsatsen till beteendet hos invånarna i detta område som bad Jesus att sticka därifrån.

Lukas 19:37 Då han närmade sig sluttningen av Oljeberget, började hela skaran av lärjungar i sin glädje prisa Gud med hög röst för alla de kraftgärningar som de hade sett

Joh 10:38 Men om jag gör dem, så tro på gärningarna, om ni inte kan tro på mig. Då skall ni inse och förstå att Fadern är i mig och jag i Fadern.”

Joh. 14:12 Amen, amen säger jag er: Den som tror på mig skall utföra de gärningar som jag gör, och större än dessa skall han göra, ty jag går till Fadern.

Apg 2:22 Israeliter, lyssna till dessa ord: Jesus från Nasaret var en man som Gud bekände sig till inför er genom kraftgärningar, under och tecken, som Gud genom honom utförde mitt ibland er, så som ni själva vet.

Det kan hända att Jesus mycket väl visste vad som skulle ske med svinen men lät det ske ändå för att tydliggöra det skeva värdesystem som rådde bland invånarna då de valde svinen före frälsaren Jesus Kristus. Resultatet blev att invånarna inte bara förlorade några av sina temporära tillgångar (allt kött är temporärt) men även chansen att lära känna Frälsaren som var mitt ibland dem.   

Det var inte mer synd om dessa svin jämfört med andra svin, eller ens jämfört med andra djur eller människor, för alla ska vi en gång dö.

Historien har mycket att lära oss förutom att invånarna i Gadara borde ha valt Jesus Kristus snarare än svinen, samt att demoner verkar frodas speciellt bra i en viss (ondskefull) miljö. Demoner känner mycket väl till att Jesus är Guds son och Messias. De kan inte göra någonting utan tillstånd från en med högre makt – Gud. Om demoner inte ens kan komma in i svin utan tillstånd så kan de än mindre komma in i människor utan tillstånd. Vidare går det inte att säga att just de här 2000 svinen var sämre svin än andra svin för att de var besatta. Även om man riskerar besatthet till en högre grad om man vistas i ondskefulla miljöer och göder risken (t ex genom droger) så finns exempel på barn som blivit besatta. Det innebär inte att dessa barn själva valt den situationen, och inte heller att de är andligt förlorade. Man kan också tycka att det jämförelsevis är bättre att demoner driver svin till fysisk undergång än att de driver en människa till samma sak. 

Matt. 12:43 När en oren ande har farit ut ur en människa, vandrar han genom ökentrakter och letar efter en viloplats men finner ingen. 44 Då säger han: Jag vill vända tillbaka till mitt hus, som jag lämnade. När han då kommer och finner det tomt och städat och pyntat, 45 går han bort och tar med sig sju andra andar, värre än han själv, och de går in och bor där. Så blir för den människan det sista värre än det första. På samma sätt kommer det också att gå för detta onda släkte.”

svinMer om svin i Bibeln

Intressanta jämförelser när det gäller svin i Bibeln. Alla djur är skapta och planerade av Gud (även ormar) men det finns ändå symbolik vad gäller svin, framför allt vad gäller Israels historia:

Jes. 65:2 Hela dagen har jag räckt ut mina händer mot ett trotsigt folk, som vandrar på den väg som inte är god, som följer sina egna tankar,3 ett folk som ständigt kränker mig rakt i ansiktet. De bär fram offer i trädgårdar och tänder offereld på tegelaltaren, de har sitt tillhåll bland gravar och tillbringar nätter i undangömda nästen, äter svinkött och har oren mat i sina kärl.

Jes. 66:3 Den som slaktar en oxe är lik en mandråpare, den som offrar ett lamm är lik den som bryter nacken av en hund, den som bär fram ett matoffer är lik den som bär fram svinblod, den som offrar rökelse är lik den som hyllar en avgud. Liksom dessa har valt att gå sina egna vägar och har sin själs glädje i sina vidrigheter,

Jes. 66:17 De som låter sig invigas och renas till gudstjänst i trädgårdar, anförda av en som står där i mitten, de som äter svinkött och andra styggelser, ja, också möss, de skall alla förgås, säger Herren.

Matt. 7:6 Ge inte det heliga åt hundarna och kasta inte era pärlor för svinen. De trampar ner dem och vänder sig om och sliter sönder er.

Lukas 15:11 Vidare sade han: “En man hade två söner. 12 Den yngre sade till sin far: Far, ge mig min del av egendomen. Då delade han sin egendom mellan dem. 13 Kort därefter packade den yngre sonen ihop allt sitt och for långt bort till ett främmande land. Där förde han ett utsvävande liv och slösade bort det han ägde. 14 Men när han hade gjort slut på allt, kom en svår hungersnöd över det landet, och han började lida nöd. 15 Då gick han bort och slöt sig till en av inbyggarna där, som skickade ut honom på sina ägor för att vakta svin. 16 Han skulle gärna ha velat äta sig mätt på de fröskidor[c] som svinen åt, men ingen gav honom något. 17 Då kom han till besinning och sade: Hur många daglönare hos min far har inte mat i överflöd, och här håller jag på att dö av svält.

nephilim3Jättarnas irrande andar – var ska de bo när de inte är vare sig änglar eller människor?

Jättarnas fysiska kroppar förmultnade till slut, men det verkar som deras ”andar” vandrar runt jorden för att söka ett boende i levande varelser. Se framför allt verserna ur Enoks bok som konfirmerar händelsen från 1 Mosebok:.

Enoch 7:1 And all the others together with them took unto themselves wives, and each chose for himself one, and they began to go in unto them and to defile themselves with them, and they taught them charms 2 and enchantments, and the cutting of roots, and made them acquainted with plants. And they 3 became pregnant, and they bare great giants, whose height was three thousand ells: Who consumed 4 all the acquisitions of men. And when men could no longer sustain them, the giants turned against 5 them and devoured mankind. And they began to sin against birds, and beasts, and reptiles, and 6 fish, and to devour one another’s flesh, and drink the blood. Then the earth laid accusation against the lawless ones.

Enoch 10:1 Then said the Most High, the Holy and Great One spake, and sent Uriel to the son of Lamech, 2 and said to him: ‘Go to Noah and tell him in my name ”Hide thyself!” and reveal to him the end that is approaching: that the whole earth will be destroyed, and a deluge is about to come 3 upon the whole earth, and will destroy all that is on it. And now instruct him that he may escape 4 and HIS SEED may be preserved for all the generations of the world.

Enoch 10:7 And heal the earth which the angels have corrupted, and proclaim the healing of the earth, that they may heal the plague, and that all the children of men may not perish through all the secret things that the Watchers have disclosed and have taught their sons.

Enoch 10:9 And to Gabriel said the Lord: ‘Proceed against the bastards and the reprobates, and against the children of fornication: and destroy [the children of fornication and] the children of the Watchers from amongst men [and cause them to go forth]: send them one against the other that they may destroy each other in battle: for length of days shall they not have.

Enoch 10:15 And destroy all the spirits of the reprobate and the children of the Watchers, because they have wronged mankind.

Enoch 12:2 And his activities had to do with the Watchers, and his days were with the holy ones.3 And I Enoch was blessing the Lord of majesty and the King of the ages, and lo! the Watchers called me—Enoch the scribe—and said to me:4 ‘Enoch, thou scribe of righteousness, go, declare to the Watchers of the heaven who have left the high heaven, the holy eternal place, and have defiled themselves with women, and have done as the children of earth do, and have taken unto themselves wives: ”Ye have wrought great destruction on the earth:

Enoch 15:8 And now, the giants, who are produced from the spirits and flesh, shall be called evil spirits upon 9 the earth, and on the earth shall be their dwelling. Evil spirits have proceeded from their bodies; because they are born from men and from the Holy Watchers is their beginning and primal origin; 10 they shall be evil spirits on earth, and evil spirits shall they be called. [As for the spirits of heaven, in heaven shall be their dwelling, but as for the spirits of the earth which were born upon the earth, on the earth shall be their dwelling.]

Enoch 16:1 From the days of the slaughter and destruction and death of the giants, from the souls of whose flesh the spirits, having gone forth, shall destroy without incurring judgement—thus shall they destroy until the day of the consummation, the great judgement in which the age shall be consummated, over the Watchers and the godless, yea, shall be wholly consummated.”2 And now as to the Watchers who have sent thee to intercede for them, who had been aforetime in heaven, (say to them).


Editor's Picks